• No results found

Andligt kardiogram Alltid

Översikt av Mosiah 7–24

Alma 5: Andligt kardiogram Alltid

Nästan alltid

Vanligtvis

Ibland

Sällan eller aldrig Verser ur

Alma 5 15 16 19 26 27 28 29 30–31

När du har fyllt i ditt andliga kardiogram läser du Alma 5:21–25. Var uppmärksam på vad Alma sade om följande sanning: Genom att uppleva en hjärtats förändring förbereder vi oss för att få en plats i himmelriket (celestiala riket).

4. Gör följande i din studiedagbok:

a) Gör en lista över ord och uttryck som Alma använder i Alma 5:21−25 och beskriv det tillstånd som du skulle vilja vara i nu.

b) Förklara hur du tror att en hjärtats förändring bereder oss för att få en plats i himmelriket.

Läs Alma 5:33–36 och begrunda dina känslor inför Almas budskap. Leta efter ord och uttryck som hjälper dig att besvara följande frågor:

• Vad inbjuder Herren mig att göra?

• Vad blir lönen om jag tar emot hans inbjudan?

• Vad lär mig de här verserna om Frälsaren?

Läs följande ord av president Ezra Taft Benson som beskriver hur personer som har upplevt en hjärtats förändring vill leva:

”När man väljer att följa Kristus, väljer man att förändras …

Herren arbetar inifrån och ut. Världen arbetar utifrån och in. Världen vill ta bort människorna ur slummen. Kristus tar bort slummen ur människorna, och sedan tar de sig själva ur slummen. Världen vill forma människorna genom att förändra deras omgivning.

Kristus förändrar människorna, som sedan förändrar sin omgivning. Världen vill forma det mänskliga bete-endet, men Kristus kan förändra människans natur …

[Män och kvinnor] som förändrats för Kristus kom-mer att ledas av Kristus. Likt Paulus frågar de: ’Herre, vad vill du att jag ska göra?’ (Se Apg 9:6 i engelska Bibeln [KJV].) …

Deras vilja uppgår i hans vilja. (Se Joh. 5:30.)

De gör alltid det som behagar Herren. (Se Joh. 8:29.) De är inte endast villiga att dö för Herren, utan ännu viktigare är att de vill leva för honom.

Om man går hem till dem, vittnar tavlorna på vägg-arna, böckerna i bokhyllorna, musiken de lyssnar på, deras ord och handlingar om att de är kristna.

De står som vittnen om Gud alltid och i allting och överallt. (Se Mosiah 18:9.)

De har Kristus i sinnet och vänder sig till honom i varje tanke. (Se L&F 6:36.)

De har Kristus i hjärtat eftersom de ger Herren sin tillgivenhet för evigt. (Se Alma 37:36.)

Nästan varje vecka tar de sakramentet och vittnar på nytt för sin evige Fader att de är villiga att ta på sig hans Sons namn och alltid minnas honom samt hålla hans bud. (Se Moroni 4:3.)” (Se ”Födda av Gud”, Nordstjärnan, nr 2 1986, s. 4, 5.)

Avsluta lektionen med att stryka under en tanke i pre-sident Bensons ord som hjälper dig tänka på hur du vill leva som en som upplever en hjärtats förändring. Sätt upp ett mål som hjälper dig att använda det du känt när du studerat Almas undervisning om att uppleva en hjärtats förändring (skriv gärna ner målet i din privata dagbok eller på ett löst blad). När du ständigt strävar att födas av Gud och uppleva en hjärtats förändring är du beredd att komma in i Guds rike.

5. Skriv följande i din studiedagbok efter dagens uppgifter:

Jag har studerat Alma 5:1–36 och blev klar med lektionen den (datum).

Ytterligare frågor, tankar och insikter som jag vill berätta om för min lärare:

STUDIEAVSNITT 15: DAG 2

Alma 5:37–62

Inledning

När Alma fortsatte att predika i Zarahemla varnade han folket och sade att deras beslut att hörsamma eller

förkasta hans ord förde med sig vissa välsignelser eller följder. Han uppmuntrade dem att lyssna till den gode herden, Herren Jesus Kristus, som kallade på dem och ville föra dem tillbaka in i sin hjord. När du studerar den här lektionen, tänk då över hur detta att följa den gode herdens röst kan hjälpa dig att undvika världens orenhet och återvända till Gud.

Alma 5:37–42, 53–62

Alma uppmanar alla att följa den gode herden, som är Frälsaren

Jesus Kristus kallas ibland i skrifterna för den ”gode herden” (se Joh. 10:11–15). Varför tycker du att en herde är en bra symbol för Frälsaren? President Ezra Taft Ben-son beskrev forntidens herdar på följande sätt:

”På Jesu tid var den palestinske fåraherden bekant för sitt sätt att beskydda sina får. Till skillnad från nutida fåraherdar gick herden alltid framför sin hjord. Han ledde dem. Herden kände varje får och hade vanligtvis namn på vart och ett. Fåren kände igen hans röst och litade på honom och följde aldrig en främling. När han kallade på dem så kom de till honom. (Se Joh. 10:14, 16.)

På kvällen förde herdarna fåren till en inhägnad som kallas fålla. Höga stängsel omgav fållan, och törnen

fästes överst på inhägnaden för att hindra vilda djur och tjuvar att ta sig över den.

Ibland lyckades emellertid ett hungrigt rovdjur att hoppa över stängslet in till fåren och skrämma dem.

Vid en sådan situation märktes skillnaden mellan den sanne herden – den som älskade sina får – och den som var lejd – en som bara arbetade för betal-ningen och av plikt.

Den sanne herden var villig att ge sitt liv för fåren. Han gick in mitt bland fåren och kämpade för deras liv. Den lejde, å andra sidan, satte sin egen säkerhet högre än fårens och flydde vanligtvis från faran.

Jesus använde denna alldagliga illustration från sin tid för att förkunna att han är den gode herden, den sanne herden. På grund av sin kärlek till sina bröder och syst-rar skulle han frivilligt och villigt ge sitt liv för dem. (Se Joh. 10:17–18.)” (Se ”En kallelse till prästadömet: ’Föd mina får’”, Nordstjärnan, okt. 1983, s. 78–79).

Besvara följande frågor kortfattat här i boken:

• Vad kan hända om fåren inte lyssnar till herden?

• På vad sätt är vi som får och Frälsaren som vår herde?

• Vad innebär det att föras in i hans hjord? (Se Alma 5:60.)

I Alma 5:37 beskriver Alma Zarahemlas folk som får utan herde som ”gått vilse”. Läs Alma 5:37–42 och ta reda på vad Alma lärde om att lyssna till Frälsarens röst.

1. Besvara följande frågor i din studiedagbok:

a) Studera Alma 5:37–38 och berätta med egna ord vad Alma lärde om Frälsarens försök att kalla oss att följa honom.

b) Vad säger Alma i Alma 5:41 om hur vi vet om vi hörsammar den gode herdens röst? Vilka ”goda gärningar” kunde till exem­

pel vara tecken på att en ung man eller ung kvinna i kyrkan följer den gode herden?

Det är inte alltid lätt att känna igen och följa Fräls-arens röst. Begrunda följande ord av äldste Dallin H.

Oaks i de tolv apostlarnas kvorum: ”Vi måste känna igen den gode herdens röst bland alla andra röster vi hör här på jorden. Han kallar oss att följa honom till vårt himmelska hem” (”Alternativa röster”, Nordstjärnan, juli 1989, s. 24).

Läs Alma 5:53–56 och markera inställningar och handlingar som gör det svårt för någon att höra Frälsarens röst.

Tänk på andra inställningar eller handlingar i världen i dag som gör det svårt för människor att följa Frälsarens röst. Förklara kortfattat varför de här inställningarna och handlingarna gör det svårt för någon att höra Frälsarens röst:

Markera i Alma 5:57 uttrycket ”alla ni som önskar följa den gode herdens röst”. Markera de tre andra uttrycken i vers 57 som talar om hur du kan följa Fräls-arens röst.

2. Skriv i din studiedagbok ett exempel på vart och ett av följande som visar vad en ung man eller ung kvinna i kyrkan kan göra i skolan eller där hon bor för att: a) gå ut från de ogudaktiga, b) skilja sig åt och c) inte röra vid orena ting. Tänk sedan på två rättfärdiga verksamheter eller vanor som hjälper ungdomar att höra den gode herdens röst bättre. Om en av de här verksamheterna eller vanorna har hjälpt dig att höra Fräls­

arens röst, tänk då på att skriva om den i din studiedagbok och låta din lärare eller klassen få höra om den senare.

I Alma 5:58–60 undervisar Alma om följande sann-ing: Om vi följer Herrens (den gode herdens) röst så samlas vi in till hans rike. Markera löftena eller välsignelserna i Alma 5:58–60 som de får som beviljas en arvedel på Guds högra sida.

3. Tänk över vad var och en av de här löftena eller väl­

signelserna betyder för dig personligen. Skriv sedan i din studiedagbok varför du tycker att det är värt att skilja sig från de ogudaktiga för att få de här välsignelserna.

När du följer Frälsarens röst får du de här välsignels-erna och slutligen upphöjelsens välsignelse.

Alma 5:43–52

Alma berättar hur han fick ett vittnesbörd och undervisar om omvändelse

Tänk på något som du har lärt dig med hjälp av vart och ett av dina fem sinnen: hörsel, känsel, lukt, smak och syn. Finns det något sätt att lära dig något utan att använda dina fem sinnen? Läs Alma 5:45–48 och ta reda på vad Alma sade att han visste och hur han visste det.

Markera i Alma 5:48 vad Alma sade om Jesus Kristus.

Budskapet i Alma 5:45–48 kan sammanfattas så här: Vi kan själva veta genom den Helige Anden att Jesus Kristus är alla människors Återlösare.

Alla prövas i fråga om sin tro och sitt vittnesbörd. Har du ett eget vittnesbörd genom den Helige Andens kraft om att evangeliet är sant, så stärker det dig vid de här tillfällena. Att minnas ditt eget vittnesbörd hjälper dig att förbli trofast när du upplever en prövning. Almas exempel lär oss också att fasta och bön kan hjälpa oss så att vi får uppleva hur Anden på nytt bekräftar

sanningen för oss och håller vårt vittnesbörd vid liv när det behöver stärkas.

Begrunda ditt eget vittnesbörd när du läser följande ord av äldste M. Russell Ballard i de tolv apostlarnas kvorum, som uppmuntrar oss att få eget vittnesbörd om Jesus Kristus: ”Ett personligt, eget

vittnesbörd om evangeliets sanning, särskilt om Herren Jesu Kristi gudomliga liv och verksamhet, är väsentligt för vårt eviga liv. ’Detta är evigt liv’, sade Frälsaren, ’att de känner dig, den ende sanne Guden, och den som du har sänt, Jesus Kristus’

[Joh. 17:3]. Med andra ord grundas det eviga livet på vår egen, personliga kunskap om vår Fader i himlen och hans helige Son. Att enbart känna till dem räcker inte. Vi måste få personliga, andliga erfarenheter som förankrar oss” (se ”Festmåltid vid Herrens bord”, Nordstjärnan, juli 1996, s. 81).

4. Gör en eller flera av följande uppgifter i din studie­

dagbok:

a) Skriv om ett tillfälle då du hörde någon som genom den Helige Andens kraft bar ett kraftfullt vittnesbörd om att Jesus Kristus är människosläktets Återlösare. Skriv hur du kände dig när du lyssnade på hans eller hennes vittnesbörd.

b) Läs Alma 5:46 och skriv därefter med egna ord hur Alma fick ett vittnesbörd om Jesus Kristus. Tänk på hur du kan följa Almas exempel för att få ett starkare vittnesbörd om Frälsaren. Skriv ner dina tankar i studiedagboken.

c) Skriv om ett tillfälle när du kände hur den Helige Anden vitt­

nade för dig att Jesus Kristus är världens Återlösare. Skriv ner ett mål som hjälper dig att få ett vittnesbörd om Frälsaren eller stärka det, som att fasta eller be med större allvar eller att stud­

era skrifterna med större iver. Arbeta på att uppnå det här målet även om det tar ”många dagar” (Alma 5:46). (Arbete på det målet hjälper dig kanske också att fullfölja en uppgift i Personlig tillväxt eller Plikt mot Gud.)

Läs Alma 5:49–52 och ta reda på vad Alma lärde folket om omvändelse. Skriv i utrymmet nedan varför du tror att alla människor måste omvända sig för att få bo hos vår himmelske Fader och Jesus Kristus för evigt:

Äldste Dallin H. Oaks har bett oss att begrunda en rad frågor som hjälper oss att tillämpa det som Alma lärde om omvändelse och om att bereda oss för att komma in i Guds rike:

”Tänk om han skulle komma i morgon?

Om vi visste att vi skulle få möta Herren i morgon – genom vår för tidiga död eller genom hans oväntade ankomst – vad skulle vi då göra i dag? Vad skulle vi ha

att bekänna? Vad skulle vi upphöra med att göra? Vilka problem skulle vi reda upp? Vilka personer skulle vi förlåta? Vilka vittnesbörd skulle vi bära?

Om detta är vad vi skulle göra, varför inte göra det nu? Varför inte söka efter friden medan friden står att finna?” (”Att förbereda oss för Kristi andra ankomst”, Liahona, maj 2004, s. 9.)

5. Begrunda en av äldste Oaks frågor. Skriv i din studie­

dagbok varför du tror att det är viktigt att leva varje dag som om du beredde dig för att möta Herren.

Begrunda under bön hur du kan omsätta det du har lärt dig i dag i handling så att du är beredd att möta Frälsaren och komma in i hans rike.

6. Skriv följande i din studiedagbok efter dagens uppgifter:

Jag har studerat Alma 5:37–62 och blev klar med lektionen den (datum).

Ytterligare frågor, tankar och insikter som jag vill berätta om för min lärare:

STUDIEAVSNITT 15: DAG 3

Alma 6–7

Inledning

Efter att ha undervisat folket i Zarahemla och ställt i ordning kyrkan gick Alma till staden Gideon. Han upptäckte att invånarna där var trofastare än folket i Zarahemla hade varit. Han uppmuntrade dem därför att alltid förtrösta på Herren och låta hans försonings-offer verka i deras liv. Almas vittnesbörd om Jesus Kristus kan hjälpa dig att bättre förstå omfattningen av Jesu Kristi försoning och lära dig hur du kan få hans försonings välsignelser varje dag allteftersom du fortsätter på stigen till Guds rike.

Alma 6

Alma stärker kyrkan i Zarahemla och går till Gideon för att predika

Avsluta följande mening: Jag går i kyrkan därför . När du studerar Alma 6, tänk då på hur kyrkans möten blir mer meningsfulla för dig om du förstår syftet med dem.

Alma 7:1–13

Amulek undervisar Gideons folk om Jesu Kristi försoning Föreställ dig att du pratar med kamrater som är aktiva medlemmar i kyrkan om omvändelse. Dina kamrater tror inte att de har begått några allvarligare synder och undrar hur de då kan få uppleva försoningens kraft. Tänk över vad du kunde säga till dem. Kom ihåg de här tankarna när du studerar Alma 7:1–13.

Efter att ha varit i Zarahemla talade Alma med folket i staden Gideon. Läs Alma 7:3–6 för att få veta vilket andligt tillstånd som Alma hoppades att han skulle finna bland Gideons folk. Läs därefter Alma 7:17–19 för att få veta om det var som han hoppades. Beskriv i utrymmet nedan det andliga tillståndet hos Gide-ons folk:

Läs Alma 7:7–10 och var uppmärksam på den händelse som Alma ansåg vara av allra största vikt att folket kände till och hur de skulle bereda sig för den.

2. Besvara följande fråga i din studiedagbok: Varför tror du att Alma talade om för dem som redan hade stark tro (se Alma 7:17) att de behövde omvända sig för att bereda sig för Frälsarens ankomst? (Se Rom. 3:23.)

Alma undervisade Gideons folk om följande viktiga princip: Jesus Kristus led för att frälsa oss från synd och död och hjälpa oss igenom jordeliv­

ets svårigheter. Läs Alma 7:11–13 och markera de omständigheter som Frälsaren var villig att ”ta på sig” själv för vår skull.

Ordet skröpligheter är svagheter, oförmåga eller sjuk-domar – det inbegriper många slags problem.

Skriv gärna följande ord av äldste Bruce C. Hafen, som verkade som medlem av de sjuttios kvorum, i dina skrifter bredvid Alma 7:11–13: ”Försoningen är inte bara för syndare” (”Huvudprydnad i stället för aska:

Jesu Kristi försoning”, Nordstjärnan, apr. 1997, s. 39).

(Alma 7:11–13 är ett nyckelskriftställe. Markera det gärna på ett sådant sätt att du hittar det lätt.)

3. Följande uppställning innehåller ord ur Alma 7:11–13 som beskriver omständigheterna som Frälsaren tog på sig själv. Gör uppställningen i din studiedagbok och välj sedan flera av de här orden och skriv exempel på hur du eller personer som du känner har fått uppleva de här omständigheterna. Tänk över vad det innebär att Jesus Kristus tar på sig detta själv.

Innan Alma lämnade Zarahemla stärkte han kyrkan där. Läs Alma 6:1–4 och urskilj två eller tre uttryck som beskriver prästadömsledares ansvar i kyrkan.

En viktig princip vi lär oss av Almas erfarenhet är:

Kyrkan är upprättad för alla människors välfärd.

Nu som på Mormons bok tid. Läs Alma 6:5–6 och markera följande uttryck: ”för att höra Guds ord”

och ”förenas i fasta och mäktig bön för deras själ-ars välfärd som inte kände Gud”. De här uttrycken beskriver hur kyrkan ger alla människor tillfälle att utvecklas och hjälpa andra. Tänk på hur kyrkans medlemmar i Zarahemla kanske hade avslutat meningen som du avslutade ovan.

1. Skriv ner några tankar i din studiedagbok om det skulle göra någon skillnad mot nu om du gick i kyrkan av de skäl som beskrivs i Alma 6:5–6.

Det är meningen att alla Guds barn ska få de välsign-elser som medlemskapet i kyrkan ger. Äldste Jeffrey R.

Holland i de tolv apostlarnas kvorum har sagt:

”Alla ber för missionärerna. Må det alltid vara så. På samma sätt borde vi också be för dem som möter (eller behöver möta) missionärerna. I Zara-hemla befalldes medlemmarna att

’förenas i fasta och mäktig bön’ [Alma 6:6] för dem som ännu inte anslutit sig till Guds kyrka. Vi kan göra samma sak.

Vi kan också be dagligen om egna missionärsupplev-elser. Be att den upplevelse du önskar, under gudom-lig ledning, redan förbereds i hjärtat på någon som längtar efter och letar efter det du har. ’Ty det finns ännu många på jorden … som endast hålls borta från sanningen för att de inte vet var de skall finna den’ [L&F 123:12]. Be att de ska finna dig! Och var sedan uppmärksam, för det finns många i världen som känner hunger i sitt liv, inte en hunger efter bröd eller en törst efter vatten, utan efter att höra Herrens ord [se Amos 8:11]” (se ”Stå såsom vittnen om mig”, Liahona, juli 2001, s. 16).

För att följa äldste Hollands råd kan du be till din him-melske Fader om hjälp att lägga märke till och handla efter de missionärsupplevelser som förbereds för dig.

Leta efter tillfällen att berätta för andra om de välsign-elser du har som medlem i kyrkan och också ge dem möjlighet att få de välsignelserna.

Smärta

Bedrövelser

Frestelser

Sjukdomar

Döden

Skröpligheter

Synder

Äldste Jeffrey R. Holland har vittnat om att förso-ningen kan lyfta bort våra bördor:

”Kämpar du med missbrukets demoner – tobak eller droger eller hasardspel eller den ondskefulla farsoten pornografi? Har du problem i äktenskapet eller är ditt barn i fara? Är du förvirrad över din könsidentitet eller vill du ha större självkänsla? Står du – eller någon du håller kär – inför sjukdom eller depression eller död? Vilka andra steg du än måste ta för att lösa dessa problem, kom först till Jesu Kristi evangelium. Förlita dig på himlens löften. I detta hänseende är Almas vittnesbörd mitt vittnesbörd:

’Jag vet’, säger han, ’att var och en som sätter sin lit till Gud skall få stöd i sina prövningar och sina bekymmer och sina lidanden’ [Alma 36:3].

Denna förtröstan på Guds barmhärtiga natur är själva kärnan i det evangelium som Kristus lärde ut. Jag vitt-nar om att Frälsarens försoning inte bara lyfter bort våra synder, utan också bördan av besvikelser och bedrövelser, våra hjärtesorger och vårt missmod [se Alma 7:11–12]. Det var från början meningen att för-tröstan på sådan hjälp skulle ge oss både ett skäl och ett sätt att förbättra oss, en motivation till att lägga ner våra bördor och ta emot vår frälsning” (se ”Det blev helt som trasigt var”, Liahona, maj 2006, s. 70–71).

4. Skriv i din studiedagbok om dina känslor för Jesus Kristus och för vad han har gjort för dig genom försoningen.

Besvara därefter ettdera av följande frågepar eller bådadera:

a) När har försoningen hjälpt dig på ett av de sätt som Alma

a) När har försoningen hjälpt dig på ett av de sätt som Alma