• No results found

Nyckelskriftställe – 2 Nephi 28:7–9

2. Läs 2 Nephi 28:7–9 högt. Börja lära dig 2 Nephi 28:8 utantill. Skriv den i din studiedagbok ur minnet eller läs upp den för någon i familjen eller för en kamrat. I de sista dag­

arna kommer många att lära ut falska, fåfänga och dåraktiga läror. Gör en lista i din studiedagbok över några sätt som de här dåraktiga lärorna utbreds i vår tid och hur du kan känna igen lärorna och undvika dem.

2 Nephi 28:20–32

Nephi varnar för Satans bedrägliga lister

Förbered dig för att studera återstoden av 2 Nephi 28 genom att läsa följande som president Boyd K. Packer i de tolv apostlarnas kvorum upplevde i ett viltreservat under ett uppdrag i Afrika:

”Vi stannade vid ett vattenhål för att se när djuren kom för att dricka. Det var mycket torrt den årstiden och det fanns inte mycket vatten, egentligen bara gyttjegropar …

I synnerhet antiloperna var skygga. De närmade sig vattenhålet, för att i nästa ögonblick vända om och fly förskräckta.

Jag såg inga lejon i närheten så jag frågade vägvisaren varför antiloperna inte stannade och drack. Han svarade, och det här är viktigt: ’Krokodiler.’

Jag trodde att han skojade och frågade honom allvarligt:

’Vad är den verkliga orsaken?’ Samma svar: ’Krokodiler.’

’Prat’, sade jag, ’där finns inga krokodiler, det kan ju alla se’ …

Han förstod att jag inte trodde på honom och jag antar han beslutade sig för att ge mig en läxa. Vi körde vidare till en annan plats där vi parkerade bilen uppe på en vall ovanför ett annat gyttjigt vattenhål, så att vi hade en bra utsiktspunkt. ’Där’, sade han, ’se själv.’

Jag kunde inte se något annat än gyttjan och lite vatten och några skygga djur på avstånd. Men helt plötsligt såg jag! – en stor krokodil låg där i gyttjan och lurpass-ade på att något intet ont anande djur skulle komma dit för att dricka.

Plötsligt förstod jag! När han såg att jag var villig att lyssna, fortsatte han sin undervisning. ’Det finns kro-kodiler över hela reservatet’, sade han, ’inte bara i flod-erna. Det finns inget vatten utan att det också finns en krokodil i närheten – det kan du vara förvissad om’ … Vid en annan resa till Afrika pratade jag om den här händelsen med en vakt från ett annat reservat … Han visade mig sedan en plats där en tragedi hade inträffat. En ung engelsman som arbetade på hotellet under säsongen hade trots alla varningar gått utanför inhägnaden för att titta på någonting som låg på andra sidan en vattensamling som var så grund att vattnet inte ens gick över hans tennisskor.

’Han hade inte ens tagit två steg i vattnet förrän en krokodil tog honom’, sade vakten, ’och det fanns ingenting vi kunde göra för att rädda honom’” (se

”Andliga krokodiler”, Liahona, okt. 2002, s. 10–11).

Vad är faran med att tvivla på att det finns krokodiler när man inte ser några? Hur påminner president

Packers upplevelse och den unge mannens öde om det som Nephi beskriver i 2 Nephi 28:22?

President Packer sade:

”De som har gått före er genom livet har vissa erfar-enheter av vattenhål och höjer en varnande röst om krokodiler. Inte bara dessa stora grå ödlor kan stympa er … utan andliga krokodiler, som är oerhört mycket farligare, mer förrädiska och mindre synliga än de väl kamouflerade reptilerna i Afrika.

Dessa andliga krokodiler kan döda eller stympa era själar. De kan förstöra er sinnesfrid, såväl som sinnes-friden hos dem som älskar er. Det är den sortens kro-kodiler som vi måste varna för, och det finns knappast ett vattenhål i hela jordelivet som inte hemsöks av dem” (se ”Andliga krokodiler”, s. 11).

Skriv svaret på följande fråga i utrymmet nedan: Hur påminner krokodilerna i president Packers berättelse om Satans frestelser och taktik?

Läs 2 Nephi 28:20–21, 24–26 och var uppmärksam på sätt som Satan försöker förgöra oss. (Ordet lugna i 2 Nephi 28:21 betyder här att få att somna andligen.) Vad använder Satan för metoder enligt de här verserna för att lugna oss och få oss i sin makt?

. En mycket viktig princip i de här verserna är: Satan använder många olika slags taktik för att försöka besegra oss, som till exempel att hetsa oss till vrede, att lugna och invagga oss i ro och att smickra oss.

3. Besvara en eller flera av följande frågor i din studie­

dagbok:

a) Hur använder Satan vrede för att bedra oss och förgöra personer, familjer och samhällen?

b) Vad finns det till exempel för gott som Satan har lockat personer att känna vrede mot?

c) Beskriv minst två exempel på hur personer har lugnats och blivit blinda för Satans faror.

Läs följande ord av biskop Richard C.

Edgley, en rådgivare i presiderande biskopsrådet, om hur gradvis Satan går till väga när han försöker snärja oss. ”Vi kan inte säga att vi ska så vår vildhavre i vår ungdom eller att vi bara ska närma oss syndens utkanter. Synden har inga utkanter. Varje handling, god eller ond, har följder. Varje god handling ökar vår förmåga att göra gott och stå fasta gentemot synden eller misslyckandet. Varje överträdelse, hur liten den än är, gör oss mer mottagliga för Satans påverkan nästa gång han frestar oss. Satan leder oss en

centimeter i taget. Han ljuger om följderna av så kallade mindre synder tills han fångar oss med stora överträdelser. Nephi beskriver hur Satan lugnar och invaggar och smickrar oss tills han ’har bundit [oss]

med sina hemska bojor från vilka ingen befrielse finns’

(2 Nephi 28:22; se också v. 21)” (se ”Att du må hava ett frimodigt medvetande”, Nordstjärnan, jan. 1995, s. 39).

Satan använder den här försåtliga taktiken för att få oss att tänka, säga och göra det som är orätt. Läs 2 Nephi 28:27–29 och var uppmärksam på ytterligare varningar.

Herren kommer med en annan varning och med en välsignelse, som står i slutet av det här kapitlet. Läs 2 Nephi 28:30–32 och begrunda följande frågor: Varför säger Gud att några människor är välsignade? Detta att hörsamma Guds råd, hur hjälper det oss att över-vinna Satans taktik?

4. Skriv i din studiedagbok vad du har lärt dig i den här lektionen som hjälper dig att övervinna Satans taktik. Vad finns det till exempel för platser, aktiviteter eller inställningar som du ska undvika för att inte utsättas för Satans påverkan?

5. Tänk på vad som sades i början av lektionen om varn­

ingsmärken. Rita ett varningsmärke i din studiedagbok som illustrerar en andlig fara som du tycker att ungdomar i vår tid behöver varnas för. Var beredd att visa den för din lärare och de andra i klassen.

6. Skriv följande i din studiedagbok efter dagens uppgifter:

Jag har studerat 2 Nephi 28 och blev klar med lektionen den (datum).

Ytterligare frågor, tankar och insikter som jag vill berätta om för min lärare:

STUDIEAVSNITT 8: DAG 3

2 Nephi 29–30

Inledning

Nephis budskap om evangeliets återställelse – ett för-underligt verk – fortsätter i 2 Nephi 29–30. Han vittnade om att i de sista dagarna ska alla skrifter samverka och visa alla nationer, släkten, tungomål och folk att Herren kommer ihåg sina barn. De här uppteckningarna är ett vittne och vittnesbörd om att Jesus Kristus är vår Frälsare. Nephi profeterade att många skulle förkasta Mormons bok men att de som trodde skulle samlas till kyrkan. Han undervisade om att Guds förbundsfolk är de som omvänder sig och tror på Guds Son.

2 Nephi 29:1–14

Herren talar om för Nephi att många ska förkasta Mormons bok i de sista dagarna

Nephi såg att många i de sista dagarna skulle tro att Bibeln är den enda heliga skrift som Gud har upp-enbarat och att de skulle förkasta Mormons bok. Vad skulle du svara om en kamrat frågade: ”Varför har mormonerna en annan Bibel?”

Nephi tillhandahöll några svar på den här frågan genom att uppteckna Herrens ord om Mormons boks roll i evangeliets återställelse i de sista dagarna, vilket Herren kallade ”ett underbart verk” (2 Nephi 29:1).

Läs 2 Nephi 29:1–2 och ta reda på vad Herrens ord skulle göra i de sista dagarna. (De skulle ”gå ut” till Nephis efterkommande och också ”tränga fram till jordens ändar”.)

Ordet baner i 2 Nephi 29:2 syftar på ett föremål som används för att samla och förena människor. Fanor kallas ofta baner. Vad är enligt 2 Nephi 29:2 det baner som ska ”tränga fram till jordens ändar” för att samla Herrens folk? (Skriv gärna Mormons bok – Nephis avkomlingars ord bredvid 2 Nephi 29:2.)

1. Skriv i din studiedagbok vad som enligt 2 Nephi 29:1–

2 är Herrens syfte med att ge ytterligare skrifter, som till exempel Mormons bok.

Äldste Jeffrey R. Holland i de tolv apost-larnas kvorum har bland annat skrivit följande om Mormons bok: ”Mormons bok är en enastående framställning av Guds förbund med sina barn här på jorden och hans kärlek till dem” (Christ and the New Covenant: The Messianic Message of the Book of Mormon [1997], s. 4).

I 2 Nephi 29 syftar ordet icke- judar på personer som inte är av Israels hus. Ordet judar syftar på personer som är av Israels hus, däribland Lehis familj och efterkommande. Läs 2 Nephi 29:3–6 och var upp-märksam på inställningen som många icke- judar

skulle ha till ytterligare skrifter. Besvara följande frågor och skriv dem nedan.

Hur reagerar somliga när de får ytterligare skrifter?

Vad sade Herren om människor som reagerar på det här sättet?

Nephis beskrivning av människors reaktion på Mormons bok är profetisk. Människor i vår tid ifråga-sätter ofta Mormons bok därför att de redan har Bibeln. Markera ord och uttryck i 2 Nephi 29:7–11 som beskriver Herrens avsikter med att ge ytterligare skrifter. Tänk igenom hur du skulle förklara de här avsikterna för någon som inte inser behovet av eller sätter värde på ytterligare uppenbarelse från Gud.

2. Besvara i din studiedagbok frågan som ställdes i början av lektionen, med hjälp av det du markerade i 2 Nephi 29:7–11: ”Varför har mormonerna en annan Bibel?”

Herren ger skrifter som ännu ett vittne och för att samla människor till sitt förbund. Läs 2 Nephi 29:13–14 och var uppmärksam på välsignelserna som blir följden när skrifterna – ”nephiternas ord” (Mor-mons bok), ”judarnas ord” (Bibeln) och ”Israels förlo-rade stammars ord” – finns bland folket.

2 Nephi 30:1–8

Nephi profeterar om Mormons boks roll i de sista dagarna Efter att ha undervisat om att Herren skulle komma ihåg Israels hus, varnade Nephi sitt folk för att tro att de var rättfärdigare än icke- judarna skulle vara. Han påminde dem också om att alla människor kan få tillhöra hans förbundsfolk. Läs 2 Nephi 30:2 och skriv nedan två saker som människor behöver göra för att Herren ska sluta förbund med dem.

Tänk ett ögonblick på hur Mormons bok har påverkat dig eller någon som står dig nära. Läs därefter 2 Nephi 30:3–8 och fyll i uppställningen nedan med uttryck som beskriver den inverkan som Mormons bok får på olika grupper av människor.

Grupper av människor Mormons boks inverkan Lehis avkomlingar

(2 Nephi 30:3–6) Judar (2 Nephi 30:7) Icke­ judar, alla nationer (2 Nephi 30:8)

Läs följande ord av president Henry B. Eyring i första presidenskapet och markera varför Mormons bok är ett så kraftfullt redskap i missionsarbetet:

”Mormons bok har alltid varit av central betydelse i missionsarbetet ända sedan evangeliet återställdes genom profeten Joseph. Vi använder den dagligen i missions-arbetet. Ett faktum om Mormons bok som är nyckeln till kraft i varje del av missions-arbetet är detta: Mormons bok är ett Jesu Kristi testa-mente. Det säger titelbladet. Det säger att bokens syfte är att visa vilka stora ting Herren har gjort för sitt folk, att hjälpa dem att veta att förbunden som Herren har slutit med sitt folk fortfarande är i kraft och att övertyga alla människor om att Jesus är Kristus” (”Why the Book of Mormon?” New Era, maj 2008, s. 6, 8).

Studiet av 2 Nephi 30:1–8 visar oss att Mormons bok kan hjälpa alla människor att lära känna Jesus Kristus och leva efter hans evangelium.

3. Välj en av följande frågor och besvara den i din studiedagbok:

a) Hur har Mormons bok hjälpt dig att lära känna Frälsaren?

b) Hur tänker du använda Mormons bok för att hjälpa andra att lära känna Frälsaren?

2 Nephi 30:9–18

Nephi profeterar om tillståndet på jorden under tusenårsriket

Läs 2 Nephi 30:9–10 och ta reda på vad som kommer att hända bland folket före tusenårsriket – de tusen åren av rättfärdighet och frid efter Frälsarens andra ankomst när Jesus Kristus ”personligen kommer att regera på jorden” (Trosartiklarna 1:10). Hur har du upplevt att det finns en ”stor delning” (2 Nephi 30:10) som skiljer de

rättfärdiga från de ogudaktiga? Vad kommer så småningom att hända med de ogudaktiga?

Läs 2 Nephi 30:12–18 och ta reda på hur det kommer att vara på jorden under tusenårsriket.

4. Skriv en tidningsrubrik (en kort sammanfattning) i din studiedagbok som beskriver det tillstånd i tusenårsrik et som du mest ser fram emot. Förklara sedan på vad sätt den rubriken kännetecknar den fred som ska råda under tusenårsriket.

Satan ska inte längre ha makt över människornas hjärtan under tusenårsriket, och man ska leva i rättfärdighet och fred. Tänk igenom hur det är att leva i en sådan värld. Tänk också igenom vad som skulle vara annorlunda i din skola eller i orten där du bor om de här förhållandena rådde i dag.

5. Skriv i din studiedagbok hur du kan bereda dig för den här tiden av fred och rättfärdighet och också hjälpa din familj och andra att göra det.

Kommentar och bakgrundsinformation

Hur kommer ytterligare skrifter fram?

Äldste Bruce R. McConkie i de tolv apostlarnas kvorum gav uttryck åt tanken att de uppteckningar som omtalas i 2 Nephi 29:12–14 skulle ”komma fram på ett förunderligt sätt, under ledning av presidenten för Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, som är en uppenbarare och en översättare och som innehar nycklarna till Guds rike”

(The Millennial Messiah [1982], s. 217). Vi vet att Frälsaren besökte några av Israels förlorade stammar efter sin uppståndelse och sitt besök hos nephiterna och att de här stammarna också ska skriva om hans verksamhet bland dem efter hans uppståndelse (se 3 Nephi 16:1–3; 17:4).

När ska ”judarna … börja tro på Kristus”?

Äldste Bruce R. McConkie skrev också angående profetian om judarnas omvändelse:

”’Och det skall ske att judarna som är förskingrade också skall börja tro på Kristus. Och de skall börja insamlas i hela landet.’ (2 Nephi 30:7.) Mycket av den gamla judiska bitterheten mot Kristus har upphört. Många accepterar honom nu som en stor rabbin, om än inte Guds Son. Några få har accepterat honom i full bemärkelse och kommit in i den sanna kyrkan tillsammans med den insamlade återstoden av Efraim och hans medbröder.

Men den stora omvändelsen av judarna, deras

återvändande till sanningen som en nation, är bestämd till tiden efter Messias andra ankomst. De som uthärdar den dagen ska i sin förtvivlan och sorg fråga: ’Vad är det för sår i dina händer och i dina fötter? Då skall de veta att jag är Herren, ty jag skall säga dem: Detta är såren som jag sårades med i mina vänners hus. Jag är den som lyftes upp. Jag är Jesus som korsfästes. Jag är Guds Son.’ (L&F 45:51–52; Sak. 12:8–14; 13:6.)”

(Mormon Doctrine, 2:a uppl. [1966], s. 722–723.)

6. Skriv följande i din studiedagbok efter dagens uppgifter:

Jag har studerat 2 Nephi 29–30 och blev klar med lek-tionen den (datum).

Ytterligare frågor, tankar och insikter som jag vill berätta om för min lärare:

STUDIEAVSNITT 8: DAG 4

2 Nephi 31

Inledning

Nephi undervisade om Kristi lära: vi måste utöva tro på Jesus Kristus, omvända oss från våra synder, bli döpta, ta emot den Helige Anden och hålla ut intill änden. Han vittnade också om att när vi handlar efter den här läran så välsignar Gud oss med den Helige Andens sällskap och leder oss till evigt liv.

2 Nephi 31:1–21

Nephi undervisar om att Frälsaren var ett fullkomligt föredöme för oss

Jesus gick till Johannes Döparen för att bli döpt. Jesus begick ju inga synder, så varför tror du att han blev döpt? Varför blev du döpt? Begrunda de här frågorna.

Det förbereder dig för lektionen.

Läs 2 Nephi 31:2 21 och markera uttrycket ”Kristi lära”. Lägg märke till att Nephi säger i vers 2 att han

”måste tala rörande Kristi lära”. Senare säger han i vers 21 att han har talat om ”Kristi lära”. I 2 Nephi 31:3–20 läser vi om de sanningar som Nephi kallade

”Kristi lära”. Två sanningar som vi lär oss är: Jesus Kristus uppfyllde all rättfärdighet genom att lyda alla Faderns befallningar och vi måste följa Jesu Kristi exempel på lydnad genom att bli döpta och ta emot den Helige Anden.

1. Skriv följande överskrifter i parallella kolumner i din studiedagbok: Skäl till att Jesus blev döpt och Skäl till att vi blir döpta. Läs sedan 2 Nephi 31:4–12 och skriv det du får veta där under de här överskrifterna i listform.

Vad måste dopet föregås av enligt 2 Nephi 31:11?

Läs följande ord av profeten Joseph Smith som för-klarar varför dopet i vatten är nödvändigt: ”Dopet är ett tecken för Gud, för änglar och för himlen att vi gör Guds vilja, och det finns inget annat sätt under himlen varigenom Gud har påbjudit att människan ska komma till honom och bli frälst och gå in i Guds rike, än genom tro på Jesus Kristus, omvändelse och dop till syndernas förlåtelse, och något annat sätt är förgäves. Därefter har ni löftet om den Helige Andens gåva” (se Kyrkans presidenters lärdomar: Joseph Smith [2007], s. 91).

2. Föreställ dig att en kamrat som inte är medlem i kyrkan frågar varför det är nödvändigt att bli döpt.

Besvara frågan i din studiedagbok.

3. Skriv i din studiedagbok hur ditt liv har påverkats och vilka välsignelser du har fått därför att du följde Jesu Kristi exempel och lät döpa dig.

Det finns mer som behöver göras när vi har blivit döpta. Läs 2 Nephi 31:13 och markera uttrycken som beskriver den inställning man bör ha när man följer Frälsarens exempel.

Vad lovar vår himmelske Fader oss i gengäld enligt 2 Nephi 31:13 när vi fullgör vår del av förbundet helhjärtat och med ärligt uppsåt? (Markera gärna det i dina skrifter.) Läs slutet av 2 Nephi 31:17 och ta reda på varför vi behöver den Helige Anden. Skriv en lärosats eller princip nedan som bygger på skrifterna och som förklarar vad den Helige Anden gör för oss.

Eld används för att rena material eller ämnen som till exempel metaller. Den bränner bort orenheter och materialet blir renare. Något liknande händer oss andligen när vi får den Helige Andens gåva. Det kallas ju ”dopet med eld” (se 2 Nephi 31:13). Den Helige Anden vittnar om Fadern och Sonen och bringar syndernas förlåtelse. President Marion G. Romney i första presidentskapet sade: ”Dopet i eld genom den Helige Anden … rensar, botar och renar själen”

(Learning for the Eternities, sammanst. av George J.

Romney [1977], s. 133).

Läs 2 Nephi 31:15–16 och markera något annat som ingår i ”Kristi lära”. Tillämpa uttrycken du hittade i 2 Nephi 31:13 på anvisningen i 2 Nephi 31:15–16 och tänk igenom hur du kan hålla ut intill änden med

”ärligt uppsåt” och ”helhjärtat”.

4. Besvara följande frågor i din studiedagbok:

a) Hur gäller uttrycken ”helhjärtat”, ”utan hyckleri”

och ”med ärligt uppsåt” för sådant som att studera skrifterna dagligen eller gå i kyrkan?

b) Vad är skillnaden mellan att rabbla en bön och att be

”helhjärtat”?

c) Vad är skillnaden mellan någon som ”tar sakramentet”

och någon som tar sakramentet ”med ärligt uppsåt”?

Läs 2 Nephi 31:18 och var uppmärksam på var vi är efter att ha gått in genom omvändelsens och dopets port. När vi utövar tro, omvänder oss, blir döpta och får den Helige Andens gåva är vi inne på den ”trånga och smala stigen”. Ordet trång innebär att det inte finns något utrymme för avvikelser. Hur vet vi enligt 2 Nephi 31:18 om vi är inne på den trånga och smala stigen?

Den Helige Andens gåva är inte bara en behaglig känsla som vi får då och då. Den Helige Andens säll-skap är ett vittne från Gud att vi är inne på stigen som leder till evigt liv.

5. Besvara följande frågor i din studiedagbok:

a) Hur har den Helige Andens sällskap hjälpt dig att hålla dig kvar på den trånga och smala stigen?

b) På vilka andra sätt har den Helige Anden varit till välsign­

else i ditt liv?

Läs 2 Nephi 31:19–21 och gör en lista i dina skrifter genom att numrera annat

Läs 2 Nephi 31:19–21 och gör en lista i dina skrifter genom att numrera annat