• No results found

Läs Alma 26:35–37 och besvara följande frågor i din studiedagbok:

Nyckelskriftställe – Alma 7:11–13

Alma 26:30. Vad var det som uppmuntrade Mosiahs söner att fortsätta att tjäna även under motgångar?

2. Läs Alma 26:35–37 och besvara följande frågor i din studiedagbok:

a) Vilka sanningar i de här verserna skulle ge dig skäl att gläd­

jas över Guds godhet? (Markera gärna uttryck som visar det.) b) Var gör det för skillnad att veta att Gud kommer ihåg dig?

Alma 27

Ammon leder Anti- Nephi- Lehis folk i säkerhet bland nephiterna

När du förbereder dig att studera Alma 27, tänk då på svar på följande frågor:

• Har det någonsin hänt att någon gav dig ett löfte och sedan bröt det löftet?

• Känner du någon som alltid har hållit sina löften till dig?

• Vad känner du inför personer som håller sina löften?

Varför då?

När lamaniterna misslyckades med att förgöra nephit-erna, försökte de i stället förgöra de lamaniter (anti- nephi- lehiterna) som hade omvänts av Ammon och hans bröder. Kom ihåg att anti- nephi- lehiterna hade grävt ner sina vapen för att visa att de tänkte hålla sitt förbund att aldrig mera dräpa någon. Läs Alma 27:2–3

för att få veta hur pass beslutna anti- nephi- lehiterna var att hålla det förbundet.

Tänk dig hur fast beslutna de var att hålla förbundet att inte ta till vapen om de blev angripna. Tänk på hur du kan stärka din beslutsamhet att hålla dina förbund med din himmelske Fader när det tycks svårt att hålla dem.

Förföljelserna mot anti- nephi- lehiterna och ogudakt- iga lamaniters angrepp mot dem fick Ammon att föra dem till den nephitiska staden Zarahemla, där nephit-erna lovade att beskydda dem mot deras fiender. Tänk över vad du kan göra för att hjälpa din omgivning att hålla förbunden de har slutit med Herren.

När anti- nephi- lehiterna hade kommit till Zarahemla började nephiterna kalla dem Ammons folk. Läs Alma 27:27–30 och ta reda på vad Ammons folk blev kända för. Markera ord eller uttryck som lär ut följande prin-cip: När vi är helt omvända till Herren håller vi förbunden som vi har slutit med honom.

3. Besvara en av eller båda följande frågor i din studie­

dagbok:

a) Vad har du haft för upplevelser då du höll dina förbund med Herren trots att det var svårt för dig att göra det?

b) Vem har varit ett exempel för dig på någon som trofast håller sina förbund med Herren? Hur har den personen visat sin tro­

fasthet i att hålla de förbunden?

Alma 28

Nephiterna besegrar lamaniterna i ett stort slag

4. Föreställ dig att du är journalist och har fått i uppdrag att bevaka händelserna i Alma 28. Läs Alma 28:1–6, 11–14 och skriv ett kort stycke i din studiedagbok som samman­

fattar dessa händelser. Se till att nedanstående frågor besvaras i din sammanfattning.

a) Vilket pris fick nephiterna betala för att de hjälpte Ammons folk att hålla sina förbund? (Se Alma 28:1–3.)

b) Hur påverkades nephiterna av de många döda? (Se Alma 28:4–6.)

c) Varför fruktade somliga när deras nära och kära dog samtid­

igt som andra som också hade förlorat nära och kära gladde sig och hyste hopp? (Se Alma 28:11–12.)

Skriv en princip som sammanfattar vad du har lärt dig i Alma 28:11–12:

En av de principer som lärs ut i Alma 28 är: När vi har tro på Jesus Kristus och hans löften, kan vi ha hopp och glädje trots död.

5. Besvara en av eller båda följande frågor i din studie­

dagbok:

a) När har du sett någon stå inför sin egen död eller en älskad anhörigs död med hoppfullhet tack vare tron på Jesus Kristus?

b) Hur skulle du förklara döden för någon för att hjälpa honom eller henne att ha hopp när en älskad anhörig har dött?

Leta efter Mormons tre ”och sålunda ser vi”- utsagor i Alma 28:13–14. Markera dem gärna i dina skrifter.

Vad betonar Mormon när han avslutar skildringen av Mosiahs söners missionsverksamhet bland lamanit-erna? Begrunda varför det är viktigt att du känner till de här sanningarna.

Alma 29

Alma gläds åt att föra själar till Gud

Har du någonsin önskat att du hade makt att ensam åstadkomma något stort och gott eller få slut på någon förfärlig ondska i världen? I Alma 29 uttrycker Alma sin önskan att vara ett redskap i Guds händer.

Utforska Alma 29:1–3 och ta reda på vad som var Almas hjärtas önskan.

Tänk på vad som hände Alma i unga år och tänk över varför Alma kanske hade den här önskan. Lägg märke till i Alma 29:3 varför han kände att han syndade i den här önskan. Läs Alma 29:4–5 och urskilj vad Herren beviljar dem som har en rättfärdig önskan.

Utforska Alma 29:10, 14–16 och markera den lön som Alma fick för att han förde själar till Kristus. Mark-era gärna varje gång Alma använder ordet glädje i de här verserna.

En av de principer som lärs ut i Alma 29 är: Vi får glädje när vi hjälper andra att omvända sig och komma till Kristus. Vad har du haft för upplevelser som hjälpt dig att känna glädje när du hjälpt andra att komma till Kristus?

Begrunda vad du kunde göra för att hjälpa personer i följande grupper att göra nödvändiga förändringar i sitt liv och komma till Jesus Kristus: a) dina vänner, b) din familj och c) de som du ännu inte är närmare bekant med. Sök att få Andens vägledning när du letar efter tillfällen att föra andra till Jesus Kristus.

4. Skriv följande i din studiedagbok efter dagens uppgifter:

Jag har studerat Alma 25–29 och blev klar med lektionen den (datum).

Ytterligare frågor, tankar och insikter som jag vill berätta om för min lärare:

STUDIEAVSNITT 18: DAG 2

Alma 30

Inledning

Efter ett stort slag mellan nephiterna och lamaniterna blev det äntligen fred i Zarahemlas land. Året därpå började en man som hette Korihor predika att det inte skulle komma någon Kristus. Hans falska läror fick dem som trodde på honom att synda. Han talade emot kyrkans ledare och hävdade att de lärde ”dår-aktiga traditioner” (Alma 30:27). Man förde Korihor till Alma, som talade om för honom att allt vittnar om Kristus. Till sist erkände Korihor att han hade låtit sig styras av djävulen.

Alma 30:1–29

Korihor, en antikrist, förlöjligar Kristi lära

Föreställ dig att någon lagade till en maträtt åt dig.

Den såg läcker ut och luktade underbart, men när du åt den fick du svåra förgiftningssymptom. Tänk ett ögonblick över hur falska läror kan jämföras med att bli erbjuden mat som ser läcker ut men som är giftig.

Tidigare läste du om antikristerna Sherem (se Jakob 7) och Nehor (se Alma 1). Kom ihåg att

en av definitionerna av en antikrist är ”allt och alla som förfalskar evangeliets sanna frälsningsplan och som öppet eller i hemlighet motarbetar Kristus”

(Handledning för skriftstudier, ”Antikrist”, scriptures.lds.org). I dag kommer du att läsa om en annan man som var fiende till Kristus och vars falska läror bedrog många och förledde dem till att synda.

Många i vår tid använder liknande argument som Korihor emot dem som bekänner sin tro på Gud.

Korihor började predika bland nephiterna. Läs Alma 30:6, 12 och var uppmärksam på uttryck som visar att Korihor var en antikrist.

Läs Alma 30:12–18 och para ihop Korihors falska läror med vad som följer därav.

Några falska läror från Korihor, en antikrist

Möjliga tolkningar av de falska lärorna och vad som följer därav ___ 1. Alma 30:13–14 A. Tro inte på Jesus Kristus eller

hans evangelium annat än om du har konkreta bevis på religiösa sanningar. Det finns definitivt inte någon personlig uppenbarelse genom den Helige Anden.

___ 2. Alma 30:15 B. Det finns ingen synd. Det finns ingen allmängiltig norm för vad som är rätt eller orätt.

___ 3. Alma 30:16 C. Människor har framgång enbart på grund av egna ansträngningar. Gud behövs

D. Profeternas och skrifternas ord är inte sanna, så tro inte syndernas förlåtelse. Det finns ingen anledning att söka hjälp genom försoningen eftersom det inte finns någon försoning.

___ 6. Alma 30:18 F. Det finns inget liv efter döden, så det finns ingen anledning att oroa sig för en domedag efter det här livet.

(Lösningen står i slutet av den här lektionen.) Alma 30:18 undervisar om följande princip: Satan använder falska läror för att locka oss att synda.

President Boyd K. Packer, president i de tolv apostlar-nas kvorum, sade:

”Vårt beteende styrs inte helt av instinkter.

Beteende kommer också av tro.

Trosuppfattningar föds ur filosofier, ur läror. Läror kan vara andliga eller världsliga, sunda eller destruktiva, sanna eller falska …

Sann lära, som blir förstådd, förändrar attityder och bete-ende” (”Små barn”, Nordstjärnan, jan. 1987, s. 12, 13).