• No results found

Kommentar och bakgrundsinformation

Befallningen att döda Laban

Profeten Joseph Smith predikade att det är Herren som sätter normerna för vad som är rätt och orätt:

”Gud sade: ’Du skall inte mörda’[1 Mos. 20:13], men vid ett annat tillfälle sade han: ’Du skall ge dem till spillo’[5 Mos. 20:17]. Detta är principen enligt vilken det himmelska styrelsesättet handhas: genom uppen-barelse anpassad efter de omständigheter som rikets barn befinner sig i. Vad Gud än fordrar så är det rätt, oavsett vad det är, även om vi inte kan se skälet till det förrän långt efter att händelserna ägt rum. Om vi först söker Guds rike, ska vi få allt det goda också”

(i History of the Church, 5:135).

För att förstå varför Herren krävde att Nephi skulle döda Laban kan det vara bra att tänka på följande:

Herren gav Laban minst två tillfällen att frivilligt lämna ifrån sig mässingsplåtarna, men Laban ”ville inte hörsamma Herrens befallningar” (1 Nephi 4:11).

Laban var en lögnare och en rövare som hade försökt mörda Laman och också gett befallning om att döda Lehis fyra söner, något som i Moses lag bestraffades med döden (se 2 Mos. 21:14). Herren visste att det var av största vikt att Lehi och hans avkomlingar hade tillgång till skrifter även om det skulle innebära att

”en människa förgås” (1 Nephi 4:13).

Mässingsplåtarna var inte bara en välsignelse för folken i Mormons bok utan är det också för männi-skorna i vår tid, eftersom delar av de forntida profeter-nas skrifter på dessa plåtar togs med på guldplåtarna från vilka Mormons bok översattes (som till exempel

citaten från Jesaja och Zenos allegori). Genom Mor-mons bok har profeternas ord på mässingsplåtarna varit – och fortsätter att vara – till välsignelse för miljontals människor och för världens nationer. Allt det här stod på spel när Nephi stod lutad över Laban och följde Andens vägledning.

President Ezra Taft Benson gav oss tre små prov eller test som vi kan använda för att undgå att bli bedragna i besvärliga situationer:

”1. Vad har standardverken att säga om det? ’Till Guds undervisning, till vittnes-bördet! Om de inte talar enligt detta ord finns ingen morgonrodnad för dem’, sade Jesaja. ( Jes. 8:20.) …

Vi måste studera skrifterna flitigt. Av särskild betydelse för oss är Mormons bok och Läran och förbunden …

2. Den andra riktlinjen är: Vad har kyrkans presidenter i de sista dagarna att säga om ämnet – särskilt den levande presidenten? …

Det finns bara en man på jorden i dag som talar för hela kyrkan. (Se L&F 132:7; 21:4.) Den mannen är presidenten [för kyrkan]. Eftersom han ger Herrens ord till oss i vår tid, är hans ord av ännu större ome-delbar betydelse än de döda profeternas ord. När han talar under inflytande av den Helige Anden är hans ord helig skrift. (Se L&F 68:4.) …

Presidenten kan uttala sig om varje ämne som han tycker är nödvändigt för de heliga …

3. Det tredje och slutliga provet är den Helige Anden – Andens prov. Genom denna Ande kan vi ’få veta sanningen om allting’. (Moroni 10:5.) Detta prov är bara helt verksamt om kanalerna för kommunikation med Gud är rena, om de inte är belamrade med synd”

(i Conference Report, okt. 1963, s. 16–17).

6. Skriv följande i din studiedagbok efter dagens upp­

gifter:

Jag har studerat 1 Nephi 3–4 och blev klar med lektionen den (datum).

Ytterligare frågor, tankar och insikter som jag vill berätta om för min lärare:

STUDIEAVSNITT 2: DAG 4

1 Nephi 5–6; 9

Inledning

Profeten Lehis hustru Sariah var orolig för att hennes söner inte skulle återvända från Jerusalem. Lehi tröst-ade henne genom att ge uttryck åt sin tro på Herren.

När hennes söner återvände i säkerhet med mäs-singsplåtarna fick Sariah ett starkare vittnesbörd om att Gud vägledde och bevarade hennes familj. När Lehi utforskade mässingsplåtarna ”fylldes han av Anden och började profetera om sina avkomlingar” (1 Nephi 5:17). När du studerar den här lektionen tänk då på dina personliga skriftstudier och vad du kan göra för att få den kraft som utforskning av Guds ord ger.

1 Nephi 5:1–9

Lehis söner återvänder i säkerhet till sin familj i vildmarken Det tog förmodligen flera veckor för Nephi och hans bröder att färdas till Jerusalem och sedan tillbaka.

Tänk på när någon i din familj eller någon du känner reste hemifrån och skulle vara borta under lång tid – som missionär, studerande eller kanske för jobbets räkning. Vad var du orolig för under hans eller hennes långa bortovaro? Vad tror du bekymrar en förälder när ett barn kommer att vara borta länge? Läs 1 Nephi 5:1–3 och ta reda på vad Sariah sade åt Lehi att hon fruktade när det gällde sönerna.

Studera 1 Nephi 5:4–6och leta efter hur Lehi bemötte Sariahs oro.

1. Upprepa med egna ord i din studiedagbok vad Lehi sade till sin hustru.

Begrunda följande frågor:

• Vad tycker du är imponerande i den här skildringen av hur Lehi bemötte Sariahs vittnes-börd för inverkan på Sariah enligt 1 Nephi 5:6?

Ett bra sätt att förstå skrifterna är att upprepa principer med egna ord. När du muntligt eller skriftligt upprepar det du läser, då förstår du sanningarna bättre som skrifterna innehåller.

Det ger också Herrens ande tillfälle att vittna om de här sanningarna.

Att upprepa med egna ord

Vi kan lära oss två sanningar av den erfarenhet som Lehi och Sariah gjorde: 1) Herren välsignar oss med tillförsikt när vi följer den inspiration han ger oss och 2) vi tröstar och stärker andra när vi ger uttryck åt vår tro på Gud.

2. Beskriv i din studiedagbok ett tillfälle i ditt liv när Gud gav tröst och tillförsikt i en besvärlig situation, när du bar ditt vittnesbörd för att trösta och stärka någon annan eller när du själv fick tröst och styrka genom någon annans tro.

Läs 1 Nephi 5:7–9 och leta efter hur den här erfaren-heten påverkade Sariahs tro.

• Vad lärde sig Sariah av den här erfarenheten?

3. Besvara följande fråga i din studiedagbok: Hur påmin­

ner Sariahs vittnesbörd i 1 Nephi 5:8 om Nephis vittnes­

börd i 1 Nephi 3:7?

1 Nephi 5:10–22

Lehi utforskar mässingsplåtarna

Nephi och hans bröder hade riskerat livet, offrat sina rikedomar, färdats en lång sträcka och stått under Guds beskydd när de hämtade plåtarna. Om du till-hörde Lehis familj, hur skulle deras ansträngningar ha påverkat din inställning till att läsa det som stod på mässingsplåtarna?

Efter att hans söner hade återvänt i säkerhet började Lehi utforska mässingsplåtarna. Läs 1 Nephi 5:11–14 och stryk under vad mässingsplåtarna innehöll.

Läs 1 Nephi 5:17–20 och leta efter den inverkan som studiet av mässingsplåtarna hade på Lehi. Hur skulle du utifrån de här verserna avsluta följande mening?

(Se 1 Nephi 5:17.) När vi utforskar skrifterna kan vi bli

Äldste Robert D. Hales i de tolv apostlarnas kvorum bekräftade den här sanningen:

”När vi vill tala till Gud så ber vi. Och när vi vill att han ska tala till oss, utforskar vi skrifterna, för hans ord uttalas genom hans profeter. Då undervisar han oss när vi lyssnar till den Helige Andens maningar.

Om du inte har hört honom tala till dig på sistone, åter-vänd då med nya ögon och nya öron till skrifterna. De är vår andliga livlina” (se ”De heliga skrifterna: Guds kraft till vår frälsning”, Liahona, nov. 2006, s. 26–27).

4. Skriv i din studiedagbok om ett tillfälle när du utforskade skrifterna och kände Herrens ande.

Läs 1 Nephi 5:21–22 och leta efter varför plåtarna var av ”stort värde” för Lehi och hans familj.

Slå upp ”När jag beder och studerar” (Psalmer, nr 161) och lägg märke till de välsignelser som utforskning av skrifterna kan föra med sig. Fundera över din dagliga skriftläsning. Hur skulle du kunna förbättra ditt skrift-studium?

Det är enligt Herrens visdom att vi ska studera skrift-erna medan vi färdas genom jordelivet – vår vildmark.

Kom ihåg att Lehi och hans familj fick mässingsplåtarna genom tro och offer och att de utan dem inte hade fått de behövliga välsignelserna på färden (1 Nephi 5:22).

När du utforskar skrifterna kan du bli fylld av Herrens ande och få kraft och tro att lyda hans befallningar.

1 Nephi 6:1–6

Nephi skriver för att förmå alla att komma till Jesus Kristus Välj en bok som ni har hemma hos er eller tänk på en bok som du känner till. Vad tror du författaren hade för avsikt med att skriva den boken? Vilken nytta har du av att känna till författarens avsikt när du läser?

Läs 1 Nephi 6:3–6 och stryk under Nephis avsikt med att skriva den här uppteckningen. Uttrycket ”Abra-hams Gud och Isaks Gud och Jakobs Gud” (vers 4) syftar på Jehova, som är Jesus Kristus. Nephis avsikt delades av alla vars skrifter ingår i Mormons bok. En avsikt med Mormons bok är att förmå alla männi­

skor att komma till Jesus Kristus.

5. Skriv i din studiedagbok hur vetskapen om Nephis avsikt med att föra sin uppteckning påverkar hur du studerar Mormons bok.

1 Nephi 9

Nephi gör två slags plåtar

I 1 Nephi 9 (se också kapitel 6) förklarar Nephi att han blev befalld att göra två slags uppteckningar, som kallas Nephis mindre plåtar och Nephis större plåtar.

De mindre plåtarna skulle innehålla hans folks andliga historia – profeternas verksamhet och Herrens uppen-barelser – och de större plåtarna deras världsliga histo-ria (se 1 Nephi 9:2–4). Nephi använde beteckningarna

”dessa plåtar” och ”de andra plåtarna” när han talade om de två slags plåtar som Herren hade befallt honom att göra. Gör en anmärkning i marginalen i dina skrifter och skriv följande (eller någonting liknande) för att hjälpa dig att komma ihåg vilka slags plåtar Nephi syftar på: ”dessa plåtar” = mindre plåtar (andliga);

”de andra plåtarna” = större plåtar (världsliga).

När du studerar Mormons bok kommer du förstå var-för Nephi var-förde två uppteckningar. Nephi blev inspir-erad att göra ett sammandrag av sin fars uppteckning (den står i 1 Nephi 1–8) på de mindre plåtarna. Nästan tusen år senare fick Mormon anvisningar av Her-ren att lägga de mindre plåtarna till guldplåtarna (se Mormons ord 1:7). De två männen visste inte varför de skulle göra det de gjorde (se 1 Nephi 9:5), men de lydde Herrens befallning.

6. När du läser 1 Nephi 9 i dina skriftstudier begrunda då och skriv i din studiedagbok varför det är viktigt att lyda Herren även när vi inte till fullo förstår hans avsikter.

7. Skriv följande i din studiedagbok efter dagens upp­

gifter:

Jag har studerat 1 Nephi 5–6 och 9 och blev klar med lektionen den (datum).

Ytterligare frågor, tankar och insikter som jag vill berätta om för min lärare:

STUDIEAVSNITT 3: DAG 1

1 Nephi 7

Inledning

Nephis obetingade hängivenhet för Herren visar sig i 1 Nephi 7. Tillsammans med sina bröder lydde han Herrens befallning att återvända till Jerusalem och ta med sig Ismael och hans familj ut i vildmarken. På vägen tillbaka ut i vildmarken gjorde Laman, Lemuel och några i Ismaels familj uppror mot Nephi och ville återvända till Jerusalem. När de band Nephi med

rep och tänkte döda honom, då bad han med tro och befriades av Herren. Nephi förlät dem uppriktigt. När du studerar den här lektionen, begrunda då hur du kan visa din tro liksom Nephi när du får befallningar och ställs inför svårigheter.

1 Nephi 7:1–5

Herren befaller Lehis söner att återvända till Jerusalem och hämta Ismael och hans familj

Tänk på din familj och begrunda varför familjer är så viktiga i Guds plan.

Läs 1 Nephi 7:1–2 och ta reda på vad Herren befallde Lehi och sade att hans söner skulle göra och varför han ville att de skulle göra det.

En av de sanningar vi lär oss i de här verserna är att Herren befaller oss att gifta oss och skaffa och upp­

fostra barn åt honom. När du fortsätter att studera 1 Nephi 7 fundera då på varför äktenskap och familj är så viktigt att Herren befallde Nephi och hans bröder att utsätta sig för en lång och besvärlig resa genom vildmarken och återvända till Jerusalem.

Läs följande uttalande från ”Familjen: Ett tillkännagiv-ande för världen” och ta reda på vad sentida profeter har sagt om äktenskapets betydelse: ”Vi, första pre-sidentskapet och de tolv apostlarnas råd i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, förkunnar högtidligen att äktenskapet mellan man och kvinna är instiftat av Gud och att familjen har en central roll i Skaparens plan för sina barns eviga välfärd” (Liahona, nov. 2010, s. 129).

Ringa gärna in uttrycket ”åt Herren” i 1 Nephi 7:1.

Fundera på vad det uttrycket innebär i vår tid.

Var uppmärksam på ytterligare kunskap om vad det innebär att ”uppresa avkomlingar åt Herren”

när du läser följande ur ”Familjen: Ett tillkännagiv-ande för världen”:

Nephi och hans bröder talar med Ismaels familj

”Vi förkunnar att Guds bud till sina barn att föröka sig och uppfylla jorden fortfarande gäller …

Föräldrar har ett heligt ansvar att uppfostra sina barn i kärlek och rättfärdighet, att sörja för deras fysiska och andliga behov, att lära dem älska och tjäna varandra, att hålla Guds bud och vara laglydiga medborgare var än de bor. Män och hustrur – mödrar och fäder – kommer att stå till svars inför Gud för hur de uppfyller dessa plikter” (Liahona, nov. 2010, s. 129).

Läs 1 Nephi 7:3–5 och ta reda på hur Herren hjälpte Lehis söner att utföra hans befallningar. Hur hjälpte Herren Ismael och hans familj att ta emot inbjudan att förena sig med Lehis familj i vildmarken?

1. Be dina föräldrar, en ledare i kyrkan eller en lärare att föreslå tre sätt på vilka unga människor i dag kan för­

bereda sig för äktenskap och för att uppfostra barn ”åt Herren”.

Skriv ner deras råd i din studiedagbok.

1 Nephi 7:6–15

Nephi försöker övertala sina bröder att fortsätta färden ut i vildmarken

Läs 1 Nephi 7:6–7 och ta reda på varför Laman, Lemuel och några i Isma-els familj gjorde uppror på färden i vildmarken.

Föreställ dig att du är Nephi i den här situa-tionen. Fundera på vad du skulle säga till Laman och Lemuel och Ismaels familj för att övertala dem att fortsätta färden till det utlovade landet.

Läs 1 Nephi 7:8–12 och ta reda på vilka frågor Nephi ställde till brö-derna för att försöka

förmå dem att inte återvända till Jerusalem. Vilka tre sanningar sade Nephi att hans bröder hade glömt?

Besvara följande fråga i din studiedagbok:

2. Om Laman och Lemuel hade kommit ihåg de där tre sanningarna, hur hade det kunnat hjälpa dem att vara trofasta mot Herren?

3. Skriv 4–5 välsignelser du fått av Herren. Att alltid komma ihåg vad Herren har gjort för dig, hur kan det hjälpa dig att vara trofast och alltid välja att följa honom?

Läs 1 Nephi 7:13–15 och ta reda på vad Nephi sade skulle hända med Laman och Lemuel och Ismaels upp-roriska söner och döttrar om de återvände till Jerusalem.

Dina skriftstudier blir mer levande om du för din inre syn ser vad som äger rum. Före­

ställ dig hur du skulle känna dig och handla om du var del av den händelse som beskrivs i skrifterna. Det här kan också hjälpa dig inse hur händelser i skrifterna påminner om situa­

tioner i ditt eget liv och hjälpa dig att tillämpa de sanningar som skrifterna undervisar om.

Visualisera skrifterna

4. Skriv en mening i din studiedagbok om varför det är så viktigt att komma ihåg vad Herren har gjort för dig och följa hans vägledning.

1 Nephi 7:16–22

Nephi befrias av Herren

Fortsätt att föreställa dig att du är Nephi i den här situa-tionen när du läser 1 Nephi 7:16. Vad skulle du göra?

Nephi bad. Läs hans bön i 1 Nephi 7:17–18 och ta reda på vad Nephi bad om.

Lägg märke till att han bad om att bli befriad ”enligt [sin] tro”. En av de saker som de här verserna lär oss är att Gud besvarar böner i enlighet med vår tro. Att be i tro innebär att be med tillit till Herren och att man alltid är villig att handla.

Studera följande uttalande av äldste David A. Bednar i de tolv apostlarnas kvorum om Nephis bön i 1 Nephi 7:17 och den kraft som finns i försoningen och som kan förändra vårt hjärta. Stryk under uttryck som hjäl-per dig förstå vikten av att också vara villig att handla när vi ber med tro.

”Vet ni vad jag troligtvis skulle ha bett om, om mina bröder hade bundit fast mig? Min bön skulle ha innehållit en begäran om att något ont skulle hända mina bröder och avslutats med orden:

’Vill du befria mig ur mina bröders händer’, eller med andra ord: ’Var snäll och hjälp mig ur knipan – nu!’ Det är särskilt intressant för mig att Nephi inte bad, som jag antagligen skulle ha gjort, att hans situation skulle förändras. Han bad snarare om kraft att kunna förändra sin situation. Får jag framkasta tanken att han bad på det här sättet just därför att han visste och förstod och hade upplevt den handlingskraft som Frälsarens försoning ger …

Bröder och systrar, innebörden för oss alla av den här händelsen är tydlig. När ni och jag förstår och gör bruk av den handlingskraft som försoningen ger, ber vi om och strävar efter styrka att förändra vår situation i stället för att be om att vår situation ska förändras.

Vi blir personer som ’verkar’ i stället för ting som

’påverkas’ (2 Nephi 2:14)” (”’In the Strength of the Lord’” (Mormons ord 1:14; Mosiah 9:17; Mosiah 10:10;

Alma 20:4), i Brigham Young University 2001–2002 Speeches [2002], s. 124).

5. Besvara en av följande frågor i din studiedagbok:

a) När har du bett med tro och sett att Herren besvarat din bön?

b) Hur kan du följa Nephis exempel och be om och sträva efter styrka att förändra din situation i stället för att be om att din situation ska förändras?

Efter att Nephi hade befriats från repen ville hans bröder angripa honom igen. Läs 1 Nephi 7:19–21 och fundera över vad du tycker är beundransvärt i Nephis inställning. Tänk på en situation i din familj som krävde förlåtelse. Fundera på varför det är så viktigt att familjemedlemmar är villiga att förlåta varandra.

6. Skriv följande i din studiedagbok efter dagens upp­

gifter:

Jag har studerat 1 Nephi 7 och blev klar med lektionen den (datum).

Ytterligare frågor, tankar och insikter som jag vill berätta om för min lärare:

STUDIEAVSNITT 3: DAG 2

1 Nephi 8

Inledning

I 1 Nephi 8 läser vi om Lehis syn av livets träd. Han kände stor glädje när han åt av trädets frukt, vilket symboliserar försoningens välsignelser. Sedan såg han människogrupper som reagerade olika på trädet och dess frukt. För att komma i rätt stämning inför lektionen kan du gärna sjunga eller läsa en psalm om Frälsaren och hans försoning. När du sedan studerar lektionen tänk då på hur försoningen gett dig stor glädje och vad du måste göra nu och i framtiden för att få alla dess välsignelser. Fundera på vilka hinder du kan behöva övervinna för att kunna få de här välsignelserna.

1 Nephi 8:1–18

Lehi äter av frukten från livets träd och uppmanar sin familj att också göra det Tänk på ett tillfälle när du kände att Herren äls kar dig. Fundera över hur de val du gör i livet påverkar din närhet till Gud och din förmåga att känna hans kärlek. När du studerar 1 Nephi 8 var då uppmärksam på vad du kan göra och vad

Första presidentskapet skrev att psalmerna ”inbjuder Herrens ande” och ”skapar en vördnadsfull känsla”

(Psalmer,s. ix). Om du inte kan sjunga eller lyssna på psalmer där du studerar, går det också bra att läsa dem tyst för dig själv eller tänka på orden.

Använd kyrkans psalmer i ditt studium

du inte bör göra om du vill komma Gud närmare och känna hans kärlek i rikare mått i ditt liv.

Läs 1 Nephi 8:2 och ta reda på vad Lehi upplevde i vildmarken. Läs 1 Nephi 8:5–12 och leta efter huvud-symbolen i Lehis dröm.

Efter att ha hittat huvudsymbolen skriver du några ord och uttryck som Lehi använde för att beskriva frukten i 1 Nephi 8:10–11.

Herren använder ofta välbekanta saker som symboler för att hjälpa oss att förstå eviga sanningar. För att upptäcka vad trädet och frukten i Lehis dröm sym-boliserar, läser du följande uttalande av äldste Neal A.

Maxwell i de tolv apostlarnas kvorum: ”Livets träd

… är Guds kärlek (se 1 Nephi 11:25). Guds kärlek till

… är Guds kärlek (se 1 Nephi 11:25). Guds kärlek till