• No results found

lär ut följande princip: Herren besvarar våra trofasta böner för andra. Skriv gärna den här

Översikt av Mosiah 7–24

Mosiah 27:14 lär ut följande princip: Herren besvarar våra trofasta böner för andra. Skriv gärna den här

principen bredvid Mosiah 27:14 i dina skrifter. Inte alla som behöver omvända sig och inte alla som vi ber för får besök av en ängel. Herren besvarar våra trofasta böner för andra enligt sin egen visdom.

1. Besvara en av eller båda dessa frågor i din studie­

dagbok:

a) När har du upplevt att dina böner har betytt mycket i någon annans liv?

b) Hur påverkas ditt sätt att be av tron på att Herren besvarar våra trofasta böner för andra?

Begrunda hur du skulle kunna tillämpa berättelsen om Alma och Mosiahs söner på ditt eget liv. Du kan fortsätta att be för dem som du känner och älskar och som väljer att handla tvärtemot Herrens lära. Du kan minnas att Herren hör dina böner och besvarar dem på sitt eget sätt och i sin egen tid och samtidigt låter var och en ha sin handlingsfrihet. Tänk igenom följande frågor: Vem ber kanske för din välfärd? Hur vill Herren kanske att du ska ändra dig? Vad behöver du göra så att den här förändringen sker?

Läs resten av ängelns ord till Alma i Mosiah 27:15–16.

Kom ihåg att ängeln talade ”så som med åskans röst, vilket fick jorden där de stod att skaka” (Mosiah 27:11).

Föreställ dig hur den här upplevelsen hade påverkat dig om du var tillsammans med Alma och Mosiahs söner.

Hur skulle du sammanfatta ängelns budskap?

Efter att ängeln hade framfört sitt budskap var Alma stum. Han var så svag att han ”bars hjälplös” (Mosiah 27:19) till sin far. När Almas far fick veta vad som hade hänt, ”fröjdade [han] sig, ty han förstod att det var Guds makt” (Mosiah 27:20). Han lät samla folket ”så att de kunde vittna om vad Herren hade gjort för hans son”

(Mosiah 27:21). Almas far bad prästerna att fasta och be så att hans son skulle återfå sin styrka och kunna tala (se Mosiah 27:22). Herren besvarade deras böner.

Mosiah 27:24–31

Alma den yngre och Mosiahs söner omvänder sig och föds på nytt

Läs Mosiah 27:23–24, 28–30 och ta reda på hur Alma den yngre förändrades till följd av upplevelsen med ängeln. Fyll i följande uppställning med ord eller uttryck i de här verserna som beskriver Almas andliga tillstånd före och efter hjärtats förändring hos honom.

Före Efter

2. Välj ett uttryck som du skrev i kolumnen Efter som du hoppas också ska beskriva dig själv under resten av ditt liv. Skriv uttrycket i din studiedagbok. Förklara varför du valde just det uttrycket.

Läs Mosiah 27:24, 28 och markera vad Alma gjorde och vad Herren gjorde som åstadkom en hjärtats förändring hos Alma.

3. Skriv i din studie­

dagbok varför det är viktigt att förstå vad vi måste göra för att ändra vårt liv och också vad Herren kommer att göra för oss.

4. Besvara en av eller båda följande frågor i din studiedagbok:

a) Hur skulle Mosiah 27 kunna hjälpa personer som

är modlösa och som tror att de inte kan omvända sig och komma till Herren?

b) Hur skulle Mosiah 27 kunna hjälpa dem som tror att någon annan aldrig kommer att omvända sig och komma till Herren?

Läs Mosiah 27:25–26 och urskilj vilka som måste för-ändras genom försoningen – eller med andra ord, vilka som måste födas av Gud.

De här verserna undervisar om följande princip: Var och en av oss måste födas på nytt genom Jesu Kristi försoning. Med uttrycket ”födas av Gud” menas att Herrens ande åstadkommer en mäktig förändring i en persons hjärta så att han eller hon inte längre har någon önskan att göra ont utan i stället vill söka det som hör Gud till (se Mosiah 5:2). Alma och Mosiahs söner upp-levde en hjärtats förändring snabbt, men de flesta av oss förändras mer gradvis genom försoningen. Att födas av Gud är mer en process än en händelse.

5. Besvara följande frågor i din studiedagbok:

a) Hur har du förändrats genom försoningen när du har omvänt dig och försökt följa Frälsaren varje dag?

b) Vad kan du göra för att i högre grad komma till Herren och låta försoningen förändra ditt liv?

Mosiah 27:32–37

Alma den yngre och Mosiahs söner färdas genom hela landet, bekänner sina synder och stärker kyrkan Verserna som du kommer att studera härnäst i Mosiah 27 illustrerar följande princip: Sann omvänd­

else kräver att man gör allt som står i ens makt för att gottgöra den skada man åsamkat. Gottgörelse innebär att göra det vi kan för att rätta till följderna av dåliga val och ersätta det som har skadats genom våra handlingar. Om någon till exempel stal något från grannen, inbegriper gottgörelsen i det fallet att lämna tillbaka det stulna. Läs Mosiah 27:32–37 och Det kan vara bra att använda

olika slags markeringsteknik för att skilja mellan olika ämnen eller sanningar i skrift­

erna. I Mosiah 27:24, 28 kan du till exempel dels stryka under vad Alma gjorde som åstadkom den här föränd­

ringen och dels ringa in vad Herren gjorde. På så sätt kan du hålla isär dem med en enda blick. Skriv gärna en förklaring till dina markeringar någon­

stans i dina skrifter så att du påminns om vad de betyder.

Att använda olika slags markeringsteknik

urskilj vad Alma och Mosiahs söner gjorde för att gottgöra sina synder.

Skriv ner hur någon skulle kunna gottgöra följande synder:

• Ljuga för en förälder:

• Sprida skvaller om en annan person:

• Fuska på en skrivning:

När du tänker på hur du kan förändras genom för-soningen, tänk då på hur du kan omvända dig och gottgöra dina synder.

6. Skriv följande i din studiedagbok efter dagens uppgifter:

Jag har studerat Mosiah 27 och blev klar med lektionen den (datum).

Ytterligare frågor, tankar och insikter som jag vill berätta om för min lärare:

STUDIEAVSNITT 14: DAG 3

Mosiah 28–29

Inledning

Efter att ha blivit omvända fick Mosiahs söner en stark önskan att predika evangeliet för lamanit-erna. Kung Mosiah stödde deras beslut även om det innebar att han då inte hade någon tronföljare. Han behövde också någon som kunde ta hand om plåt-arna och föra uppteckningen över folket. Han gav Alma (Almas son) i uppdrag att ta över ansvaret för

uppteckningarna. I stället för att utse en annan kung införde han en ny styrelseform i landet som innebar att kungen ersattes av domare.

Mosiah 28:1–9

Mosiahs söner har en önskan att predika för lamaniterna Utvärdera dina önskningar i fråga om varje påstående nedan. Använd en skala från 1 till 10 (1 betyder ”ingen önskan alls” och 10 en ”mycket stark önskan”).

- - - Jag har en uppriktig önskan att hjälpa andra att få evig lycka.

- - - Jag är villig att göra uppoffringar för att hjälpa andra.

- - - Jag har en önskan att berätta för andra om evangeliet.

- - - Är du en ung man, utvärderar du din önskan att fullgöra en heltidsmission. (Är du en ung kvinna, kan du också utvärdera din önskan.)

Läs Mosiah 27:8–10 och tänk igenom var Alma och Mosiahs söner skulle ha hamnat på den här skalan före sin omvändelse.

Läs sedan Mosiah 28:1–3 och ta reda på hur Mosiahs söner ändrade sig inom ovanstående områden. Kom ihåg när du läser, att uttrycket gå förlorad syftar på att gå förlorad andligen.

Besvara följande frågor skriftligt:

För vilka ville Mosiahs söner berätta om evangeliet?

Med tanke på vad du har studerat hittills i Mormons bok, vilka svårigheter eller faror kan Mosiahs söner ha ställts inför som missionärer bland lamaniterna?

Läs Mosiah 28:4 och tänk efter hur du skulle uttrycka det här skriftstället med egna ord. Lägg märke till hur Mosiahs söners omvändelse påverkade deras önskan att berätta om evangeliet. I Mosiah 28:1–4 lär vi oss följande princip: När vår omvändelse fördjupas får vi en starkare önskan att berätta om evangeliet.

Läs följande ord av äldste Dallin H. Oaks i de tolv apostlarnas kvorum (skriv det gärna i marginalen i dina skrifter bredvid Mosiah 28:1–4): ”Intensiteten i vår önskan att dela med oss av evangeliet är en bra måttstock på vår egen omvändelse” (”Dela med oss av evangeliet”, Liahona, jan. 2002, s. 8).

Markera i den första meningen i Mosiah 28:4 hur Mosiahs söner påverkades i sin önskan att berätta om evangeliet. Lägg märke till att Herrens ande har en viktig roll för att vi ska få en starkare önskan att berätta om evangeliet.

1. Besvara en av följande frågor i din studiedagbok:

a) Hur har du fått en starkare önskan att berätta om evangeliet när du har stärkt ditt eget vittnesbörd?

b) Vilka upplevelser i ditt liv har fått dig att vilja berätta för andra om evangeliet?

c) Om du för tillfället inte har en stark önskan att berätta om evangeliet, vad kan du göra för att få en starkare önskan? (Läs Alma 17:2–3.)

2. Föreställ dig en ung man som är med­

lem i kyrkan men inte har någon större önskan att full­

göra en heltidsmission. Skriv ett brev till honom i din stu­

diedagbok och berätta för honom hur han skulle kunna få en starkare önskan att berätta om evangeliet.

Berätta gärna vad som har fördjupat din egen omvänd­

else till Jesu Kristi evange­

lium och föreslå liknande aktiviteter eller erfarenheter för den här unge mannen. När du skriver, tänk då på att en mer djupgående omvändelse ger en starkare önskan att berätta för andra om evangeliet.

När du fortsätter ditt studium av Mosiah 28, föreställ dig då hur du skulle känna dig om någon som du älskade plötsligt ville leva bland ett våldsamt folk som hatade alla som inte var som de. Läs Mosiah 28:5–9 och ta reda på varför Mosiah tillät sina söner att ge sig i väg på en sådan farlig mission. I Almas bok får du läsa om ”många [som skulle] tro på deras ord” (Mosiah 28:7) – de tusentals lamaniter som blev omvända till följd av Mosiahs söners insats.

Mosiah 28:10–20

Mosiah översätter jarediternas plåtar och överlämnar alla uppteckningar till Alma

Resten av Mosiah 28 handlar om att kung Mosiah började bli gammal och kände att han måste utse någon att ta hand om de heliga uppteckningarna innan han dog. Under de två föregående generation-erna hade kungen gett plåtarna till näste kung. Men eftersom kung Mosiahs söner hade gått ut som missio-närer hade han ingen tronföljare och därför ingen som kunde ta hand om uppteckningarna. I de här uppteck-ningarna ingick också jarediternas plåtar, som Mosiah översatte genom Guds kraft (se Mosiah 28:11–19).

När du tillämpar en princip i evangeliet på vanliga situa­

tioner i livet, kan du bättre analysera principen och lättare inse hur den gäller för ditt liv. Ju större din inlevelse i praktikfallet, desto effektivare blir det i ditt lärande.

Att tillämpa evangelieprinciper

på praktikfall Om du hade uppgiften att välja ut någon att ta hand om heliga uppteckningar, vilka egenskaper skulle du vilja att den personen hade?

Beskriv hur du skulle känna dig om någon valde dig att ta hand om plåtarna.

Läs Mosiah 28:20 och ta reda på vad personen hette som Mosiah valde att ta hand om plåtarna.

3. Skriv i din studiedagbok vad kung Mosiahs beslut lär dig om förändringen i Almas hjärta. (För att kunna besvara frågan tittar du på Almas tidigare handlingar som beskrivs i Mosiah 27.) Förklara också på vad sätt Mosiahs förtro­

ende för Alma kunde skänka hopp åt dem som omvänder sig.

Mosiah 29

Mosiahs folk väljer en ny styrelseform i landet med domare i stället för en kung

I Mosiah 29 föreslår kung Mosiah att nephiterna inte längre ska ledas av en kung utan av domare. Läs och jämför Mosiah 23:7–8 och Mosiah 29:13, 16–18. När är en monarki enligt de här verserna en bra styrelse- form? Varför avrådde Mosiah nephiterna från att fort-sätta med monarkin?

Läs Mosiah 29:11, 25 och ringa in de svar som anger vad Mosiah sade hur domarna skulle döma folket:

a) med stor barmhärtighet, b) enligt lagarna, c) enligt Guds bud, d) strängt.

Läs Mosiah 29:26, 30, 33–34, 37–38 och ta reda på vilken roll folket hade i den nya styrelseform som kung Mosiah föreslog.

4. Skriv i din studiedagbok varför du tror att det är vikt­

igt att alla medborgare i ett land ”[bär] sin del” när det gäller att tjäna sitt land (Mosiah 29:34).

Alma utnämndes till att bli den förste överdomaren, en uppgift som han utförde rättfärdigt (se Mosiah 29:41–43).

Skriv med egna ord en princip som du har lärt dig i Mosiah 29:

En princip som det här kapitlet lär oss är: var och en har plikten att upprätthålla rättfärdiga lagar och ledare.

5. Skriv i din studiedagbok ner ett sätt att stödja rätt­

färdiga lagar och ledare i ditt land.

6. Skriv följande i din studiedagbok efter dagens uppgifter:

Jag har studerat Mosiah 28–29 och blev klar med lek-tionen den (datum).

Ytterligare frågor, tankar och insikter som jag vill berätta om för min lärare:

INLEDNING TILL

Alma

Varför studera den här boken?

Genom att studera Almas bok lär du mer om Jesus Kristus och nödvändigheten av hans försoning och uppståndelse i vår himmelske Faders plan för vår lycka.

Du lär dig också om den kraft som finns i Guds ord, att det kan övervinna prästvälde, falska läror, synd, hat och avfall och åstadkomma en mäktig förändring i människors hjärtan som leder till att de föds på nytt. Du blir uppbyggd och inspirerad när du läser om Mosiahs söners stora missionsverksamhet och om Ammons folks (anti- nephi- lehiternas) omvändelse och trofasthet. Och när du studerar kapitlen om krigen mellan nephiterna och lamaniterna lär du dig principer som kan vägleda dig i de orostider du lever i och hjälpa dig att vinna dina egna strider med motståndaren.

Vem skrev den här boken?

Mormon sammanställde och förkortade uppteckningar från Nephis större plåtar och skapade Almas bok.

Boken är uppkallad efter Alma, som var son till Alma och därför ofta kallas Alma den yngre. När kung Mosiah införde domarstyret bland nephiterna blev Alma den förste överdomaren och efterträdde också sin far som högpräst över kyrkan (se Mosiah 29:42).

Han avgick senare som överdomare för att ägna sig

”helt åt det höga prästadömet” och åt att ”framföra Guds ord för folket” överallt i nephiternas länder (Alma 4:20; 5:1). Mormon använde uppteckningarna om Almas verksamhet (Alma 1–44) och Almas son Helamans skrifter (Alma 45–62) och Shiblons skrifter (Alma 63) när han sammanställde Almas bok.

När och var skrevs den?

De ursprungliga uppteckningarna som användes som källor till Almas bok skrevs förmodligen mellan 91 och 52 f.Kr. Någon gång mellan 345 och 385 e.Kr. gjorde Mormon ett sammandrag av de här uppteckningarna.

Han skrev inte var han befann sig när han gjorde sammandraget.

STUDIEAVSNITT 14: DAG 4

Alma 1–4

Inledning

Kort efter att Alma hade blivit överdomare började en man som hette Nehor predika falska läror och införde prästväldet bland nephiterna. Han dödade en rätt-färdig man och avrättades för sitt brott. Några år senare försökte Amlici bli kung över nephiterna, men folket röstade mot honom. Då samlade han sina anhängare – som kallades amliciter – och tog till vapen mot nephit-erna. Nephiterna segrade men tiotusentals blev dödade.

Krigets följder väckte många nephiter till besinning om sin plikt, och tusentals anslöt sig till kyrkan. Men inom ett år hade många medlemmar i kyrkan blivit högmod-iga och förföljde andra. Alma bestämde sig för att avgå som överdomare och i stället ägna sig åt att vittna om Jesu Kristi evangelium.

Alma 1

Kyrkans medlemmar har framgång trots att prästvälde och förföljelser breder ut sig

Människor strävar ibland efter anseende. Tänk ett ögonblick på möjliga faror med det. Vad händer om du bryr dig mer om vad dina kamrater tycker om dig än vad Gud tycker om dig?

I Alma 1 får en man som heter Nehor stort anseende hos en del av folket. Läs Alma 1:2–6 och ta reda på vad Nehor predikade och hur folket tog emot hans lära.

Leta i början av Alma 1:12 efter det ord som Alma använde för att beskriva vad Nehor införde bland nephiterna. Titta sedan på fotnot 12a. Läs 2 Nephi 26:29, den tvärhänvisning som anges i fotnoten, och ta reda på vad de som gör sig skyldiga till prästvälde gör och inte gör.

Prästväldet består i att människor predikar

”falska läror … för att vinna rikedomar och ära” (Alma 1:16; 2 Nephi 26:29). De vill inte bygga upp Guds rike med sitt predikande. Vad de är ute efter är vinning (rike-dom, socialt anseende eller makt) och att bli ärade av andra. De vill dra uppmärksamheten till sig, inte till Gud och hans evangelium. Att prästväldet är en allvarlig synd i Guds ögon förstår vi av Almas varning till Nehor: ”Om prästvälde skulle påtvingas detta folk skulle det leda till dess fullständ-iga undergång” (Alma 1:12).

När Nehor försökte ”förleda kyrkans folk” motstod en rättfärdig man vid namn Gideon hans försök och ”tillrättavisade honom med Guds ord” (Alma 1:7). Nehor blev vred och drog sitt svärd och dödade Gideon. Nehor ställdes inför rätta och avrättades. Läs Alma 1:16 för att få veta om Nehors död gjorde slut på prästväldet bland nephiterna.

Läs Alma 1:26–27 och urskilj på vad sätt Guds präster handlade annorlunda än Nehor och andra som utöv-ade prästvälde.

1. Skriv i din studiedagbok vad de nephitiska prästerna gjorde. Hur skilde sig deras handlande från deras som utövade prästvälde?

Allteftersom prästväldet spred sig i landet började många förfölja trofasta medlemmar i kyrkan. Förbered dig att studera resten av Alma 1 genom att tänka över om du har sett andra reta, håna eller förfölja dem som håller Guds bud.

Läs Alma 1:19–20 och var uppmärksam på varför somliga förföljer kyrkan medlemmar. Alma 1:21–31 skildrar hur kyrkans medlemmar reagerade på förfölj-elsen. Läs följande skriftställehänvisningar och fyll i uppställningen:

Fotnoterna längst ner på varje sida i skrifterna ger tvärhänvisningar till andra skriftställen som hjälper dig att fördjupa din förståelse. Ta för vana att läsa tvärhänvis­

ningarna i de skriftställen som du studerar. Markera gärna tvärhänvisningar i fotnoterna som hjälper dig att förstå skriftställen bättre.

Att använda tvärhänvisningar

Alma 1:21–24 Alma 1:25, 27–31

Hur reagerade en del

medlemmar på förföljelsen? Hur levde andra medlemmar trots förföljelsen?

Vad blev följden av deras

reaktion? Vilka välsignelser fick de?

Skriv en princip som du lärde dig när du studerade skriftställena i uppställningen:

En princip som du kan ha urskilt är: När vi lever efter evangeliet känner vi frid, även om vi blir förföljda.

2. Skriv i din studiedagbok om hur insikt i den här prin­

cipen i evangeliet kan hjälpa dig när du blir förföljd eller utsatt för påtryckningar av dem som inte håller Guds bud.

Besvara därefter en av följande frågor:

a) När har du hållit buden trots förföljelse eller påtryckningar att inte göra det, och vilka välsignelser ledde det till?

b) Hur tänker du bemöta dina motståndare?

Alma 2

Amliciterna och lamaniterna förenar sina styrkor mot nephiterna

Alma 2 berättar om ytterligare prövningar för nephit-ernas del. Läs kapitelingressen för att få veta hur en man som hette Amlici och hans anhängare stred mot nephiterna. Amlici ville bli kung över nephiterna, men de höll en folkomröstning och avvisade honom och valde att fortsätta med domarstyret. Amlicis anhängare slöt sig samman och gjorde honom till kung. Amlici befallde dem att gå ut i krig mot nephiterna, och kort därefter förenade sig lamaniterna med dem.

Nephiterna var trofasta mot Herren och därför hjälpte han dem i striderna mot amliciterna och lamaniterna.

Läs Alma 2:18, 28–31, 36 och markera orden styrkta, styrkte och styrkt varje gång de förekommer. Var upp-märksam på hur Herren stärkte nephiterna.

3. Skriv i din studiedagbok om ett tillfälle när du kände

3. Skriv i din studiedagbok om ett tillfälle när du kände