• No results found

Nyckelskriftställe – 2 Nephi 2:27

Arbeta på att lära dig nyckelskriftstället 2 Nephi 2:27.

Läs det flera gånger. Slå sedan igen skrifterna och för-sök att läsa upp skriftstället för dig själv eller för någon i familjen med hjälp av bokstäverna nedan. De är den

första bokstaven i varje ord i de här verserna. Upprepa det här tills du tycker att du kan det bra.

D, ä, m, f, i, k, o, a, s, ä, l, f, m, ä, g, å, d. O, d, ä, f, a, v, f, o, e, l, g, a, m, s, M, e, a, v, f, o, d, e, d, f, o, m. T, h, s, e, a, g, a, m, l, o, s, h, s, ä.

5. Skriv också det här nyckelskriftstället, 2 Nephi 2:27, i din studiedagbok med hjälp av bokstäverna ovan. Inte tjuvtitta!

6. Skriv följande i din studiedagbok efter dagens uppgifter:

Jag har studerat 2 Nephi 2 och blev klar med lektionen den (datum).

Ytterligare frågor, tankar och insikter som jag vill berätta om för min lärare:

STUDIEAVSNITT 5: DAG 4

2 Nephi 3

Inledning

I 2 Nephi 3 ger Lehi råd till och välsignar sin yngste son Josef. Han berättar om Josef i Egypten och citerar hans profetia om den utvalde siaren Joseph Smith den yngres roll i att föra fram Mormons bok. Den här lektionen ger dig möjlighet att bättre förstå profeten Joseph Smith och ett starkare vittnesbörd om hans gudagivna roll i evangeliets återställelse.

2 Nephi 3:1–25

Lehi citerar Josefs profetia i Egypten om profeten Joseph Smith

Lehi undervisade sin son Josef om tre andra män som också hette Josef. Dra ett streck från versen i 2 Nephi 3 till den Josef eller de Josef du läser om i versen.

1

Josef i Egypten

2

Josef, Lehis son

3

Joseph Smith den äldre

4

Joseph Smith den yngre 2 Nephi 3:3 2 Nephi 3:4 2 Nephi 3:14 2 Nephi 3:15

Den här lektionen fokuserar på den profetia som Josef uttalade i Egypten över 3 000 år innan Joseph Smith föddes.

1. Börja på en lista i din studiedagbok över händelser och läror du kommer på när du tänker på profeten Joseph Smith och evangeliets återställelse. Den här listan blir längre under lektionens gång, så lämna tillräcklig plats att skriva.

Läs 2 Nephi 3:6–8 och leta efter ord och uttryck som Josef använde när han beskrev profeten Joseph Smith och det verk som profeten skulle utföra. Lägg till ord och uttryck som du tycker är viktiga till din lista över profeten Joseph Smith i din studiedagbok.

I de här verserna vittnar den egyptiske Josef om att Herren uppreste profeten Joseph Smith för att han skulle hjälpa till att återställa evangeliet. När du fortsätter att studera

2 Nephi 3, var då uppmärksam på ytterligare sanningar om profeten Joseph Smiths gudomliga mission som kan stärka ditt vittnesbörd. Lägg till dem på din lista.

För att du ska förstå den profetia bättre som Josef uttal-ade i Egypten var uppmärksam på hur ofta ordet siare

Listor hjälper dig att organi­

sera det du lär av skrifterna och profeterna så att du kommer ihåg det och kan dela din kunskap med andra.

När du gör en lista, ge den då ett entydigt namn och ta med tillräcklig information så att du kommer ihåg avsikten med listan när du senare tittar på den.

Göra listor

Denna kunskap om Gudomen, dold för världen i århundraden, var det första och stora som Gud uppen-barade för sin utvalde tjänare …

Mormons bok kom fram genom Guds gåva och kraft …

En annan sak [som kom genom profeten Joseph Smith] är det återställda prästadömet …

En annan stor och enastående uppenbarelse som pro-feten fick var planen för familjens eviga liv …

Små barns oskuld är en annan uppenbarelse som Gud gav genom sitt redskap, profeten Joseph …

förekommer i 2 Nephi 3:6–7, 11 och 14. Du kan skriva i marginalen vid en av de här verserna att en siare är en som känner till det förgångna, det närvarande och framtiden (se Mosiah 8:13–17).

I 2 Nephi 3:7 säger Josef att Herren har talat om för honom att Joseph Smith ska ”utföra ett verk … vilket skall vara av stort värde” för hans efterkom-mande. Utforska 2 Nephi 3:11–15, 19–21 och ta reda på vad det var för verk ”av stort värde” som Herren skulle utföra genom profeten Joseph Smith. Studie-hjälpmedlen som du har tillgång till (kapitelingresser, fotnoter, Handledning för skriftstudier och liknande) hjälper dig att förstå mycket av det som Josef talade om. Lägg till all ny information om profeten Joseph Smiths roll till din lista i studiedagboken.

När skrifterna talar om ”[någons] livsfrukt” åsyftas den personens barn eller efterkommande. Josef profeterade att en av hans efterkommande – profeten Joseph Smith – skulle föra fram Mormons bok i de sista dagarna.

Med orden ”[Josefs efterkommande] skall skriva” i 2 Nephi 3:12 åsyftas den uppteckning som Josefs efter-kommande skrev: Mormons bok (se 2 Nephi 3:4). Det profeterades att Mormons bok skulle ”växa samman”

med Bibeln, den heliga uppteckning som skrevs av

”Judas livsfrukt”. Utforska 2 Nephi 3:12 och leta efter uttryck som beskriver den inverkan som Mormons bok och Bibeln skulle ha på världen när de växte samman.

Josef profeterade också att profeten Joseph Smith skulle ha en framträdande roll i vår himmelske Faders plan att ”föra [sitt] folk till frälsning” (2 Nephi 3:15).

2. Besvara nedanstående frågor i din studiedagbok. De hjälper dig att förstå och värdesätta Joseph Smiths roll i vår himmelske Faders frälsningsplan.

a) Vad finns det till exempel för förbund, myndighet eller för­

rättningar som återställdes genom profeten Joseph Smith som kan hjälpa till att ”föra [människor] till frälsning”?

b) Vad har de här välsignelserna gjort för skillnad i ditt liv?

Leta efter ord eller uttryck i 2 Nephi 3:24 som beskriver profeten Joseph Smith. Lägg till dem till listan i din studiedagbok. När du läser följande ord av president Gordon B. Hinckley, lägg då till annat som profeten Joseph Smith lärde som visar att han var ”ett redskap i Guds händer”:

”Tillåt mig att nämna några av många lärdomar och bruk som skiljer oss från alla andra kyrkor och som den unge profeten [Joseph Smith] fick genom uppenbarelse … De första är naturligtvis att Gud själv uppenbarade sig, liksom hans älskade Son, den uppståndne Her-ren Jesus Kristus …

Den stora läran om frälsning för de döda är unik för denna kyrka …

Människans eviga natur har uppenbarats … Det finns en sak till som jag måste nämna. Det är principen om nutida uppenbarelse …

Under de 38 korta åren av [hans] liv kom genom [pro-feten Joseph Smith] ett ojämförligt flöde av kunskap, gåvor och lärosatser” (se ”De stora ting som Gud har uppenbarat”, Liahona, maj 2005, s. 80–83).

Efter profeten Joseph Smiths martyrdöd skrev pre-sident John Taylor det som nu står i Läran och för-bunden 135. Läs Läran och förbunden 135:3 och begrunda vad du har lärt dig i den här lektionen om profeten Joseph Smiths roll i vår himmelske Faders plan för evangeliets återställelse.

3. Besvara en av följande frågor i din studiedagbok:

a) Vad har du lärt dig eller känt i dag när du studerade 2 Nephi 3 som stärker ditt vittnesbörd om profeten Joseph Smith?

b) Vad gjorde, lärde eller återställde Joseph Smith som du kän­

ner är ”av stort värde” (2 Nephi 3:7) för dig?

Be om tillfällen att kunna bära vittnesbörd om profeten Joseph Smith för dina kamrater och vänner och hjälpa dem att bli medvetna om allt det som återställdes genom honom och som är av så stort värde.

4. Skriv följande i din studiedagbok efter dagens uppgifter:

Jag har studerat 2 Nephi 3 och blev klar med lektionen den (datum).

Ytterligare frågor, tankar och insikter som jag vill berätta om för min lärare:

STUDIEAVSNITT 6: DAG 1

2 Nephi 4–5

Inledning

I 2 Nephi 4 läser du om att Lehi kallade samman sina efterkommande för att ge dem sina sista råd och väl-signa dem före sin död. Efter Lehis död blev Laman och Lemuel arga på Nephi därför att han predikade

”Herrens förmaningar” för dem (se 2 Nephi 4:13–14).

Nephi plågades av sina bröders inställning och hand-lingar. Han plågades också av sina egna svagheter och synder. I 2 Nephi 4:15–35 ger han uttryck för sina

känslor på ett målande och poetiskt sätt. I 2 Nephi 5 säger Herren åt Nephi och hans efterföljare att fly från Laman, Lemuel och Ismaels söner. Nephiterna skilde sig från lamaniterna och levde rättfärdiga och lyckliga, medan däremot Laman och Lemuel and-ligen avskar sig själva från Herren. Nephis kärlek till Herren gav honom kraft att övervinna synder och modlöshet. Nephi skrev sedan hur han och hans folk levde ”på ett sätt som bringade lycka” (2 Nephi 5:27).

2 Nephi 4:3–11

Lehi ger råd till och välsignar sin familj

Tänk på ett tillfälle när din mamma eller pappa eller dina ledare gav dig ett råd. Följde du rådet? Varför, eller varför inte, följde du rådet? Ångrar du något? I 2 Nephi 4:1–11 står Lehis sista råd till familjen och välsignelser han gav dem. Läs 2 Nephi 4:4–5 och var uppmärksam på ett råd som Lehi gav sina barn som också kan gälla för dig. Har dina föräldrar, släktingar, syskon eller led-are någon gång gett dig ett liknande råd?

1. Gör en lista i din studiedagbok över några välsignel­

ser som du har fått i ditt liv genom att du följde råden från dem som har omtanke om dig. Vilka välsignelser har du fått av att hålla Herrens bud?

2 Nephi 4:12–35

Nephi ger uttryck åt sin förtröstan på Herren och erkänner sina svagheter

I 2 Nephi 4:12–35 skriver Nephi ”det som rör sig i [hans] själ” (2 Nephi 4:15). Läs 2 Nephi 4:15–16 och ta reda på vad Nephi gladdes åt.

Tänk på sunda och uppbyggliga saker som du gläds åt. Avsluta följande mening med flera svar: Min själ gläds åt

. 2. Skriv i din studiedagbok vad du tror menas med att

glädja sig åt det som hör Herren till.

Nephi säger att hans ”hjärta begrundar” skrifterna (se 2 Nephi 4:15). Begrundan är inte bara att meditera över och tänka igenom skrifterna grundligt utan också att öppna hjärtat för uppenbarelse och insikt.

Nephi upplevde gläd-jerika ögonblick i sitt liv men också svåra.

Titta på 2 Nephi 4:12–13 igen och leta efter några svårigheter som Nephi ställdes inför i sitt liv.

Läs 2 Nephi 4:17–18 och ta reda på vad mer som gjorde Nephi bedrövad.

Tänk på följande defini-tioner när du läser: Arma betyder eländiga eller värdelösa. Kött syftar på vår svaghet i vårt jordiska tillstånd. Ansätter betyder oroar, plågar, tränger på. Även om Nephi sörjde över sina synder, får vi inte tro att han var skyldig till några stora överträdelser.

Tänk på ett tillfälle i ditt liv när du förstod hur Nephi kände sig (när någon dog i familjen, släkten eller vän-kretsen, när andra var arga på dig därför att du följde Herren, när du hade prövningar eller motgångar eller sörjde över dina synder, svagheter och frestelser). Läs 2 Nephi 4:19 och leta efter det uttryck som visar att Nephi hade hopp trots sina sorger. Vad tror du Nephi menade när han sade: ”Dock vet jag vem jag har anför-trott mig åt”? Hur kan du lita mer på Herren?

När du fortsätter att studera, var då uppmärksam på bevis för evangelieprincipen att Gud stöder dem som sätter sin lit till honom.

3. Besvara frågorna i följande uppställning i din studie­

dagbok.

Du har stort utbyte av att begrunda vad ord och uttryck i skrifterna betyder. När du övar dig i att begrunda och sedan med egna ord säger eller skriver vad du tror att ett uttryck i skrifterna betyder, då förstår du den sanningen bättre.

Begrunda ord och uttryck i skrifterna

Skriftställe-hänvisning Hur de här verserna gällde

4:20–25 a) Hur hade Herren välsignat Nephi

4:26–30 c) Detta att Nephi kom ihåg sina

Läs 2 Nephi 4:34–35 och markera uttryck som visar Nephis tillit till Herren.

4. Skriv i din studiedagbok vad du har lärt dig i 2 Nephi 4:17–35 och hur du skulle vilja få större tillit till Herren.

2 Nephi 5:1–8

Herren skiljer nephiterna från lamaniterna

När du studerar 2 Nephi 5, tänk då på allvarliga pro-blem och svåra beslut som du står eller stod inför. I det här kapitlet skriver Nephi att hans bröder ”trakta[de]

efter att beröva mig livet” (2 Nephi 5:2). Lägg märke till i 2 Nephi 5:1 vad Nephi gjorde för att finna en lösning på problemet. Markera sedan i skrifterna hur Herren hjälper Nephi i 2 Nephi 5:5.

Till följd av den här varningen lämnade Nephi och ”alla

… som trodde på Guds varningar och uppenbarelser”

(2 Nephi 5:6) sitt första arveland. De färdades ”under många dagars tid” (2 Nephi 5:7) och slog sig ner på en plats de kallade Nephi. Det här visar att vi blir välsign­

ade med trygghet när vi lyder Guds uppenbarelser.

Be en elev läsa följande vittnesbörd av äldste Paul V.

Johnson i de sjuttios kvorum: ”Det är inte överrask-ande att Herren, med tanke på den oerhörda ondskan och de stora frestelser vi möter, inte överlämnar oss åt att hitta vägen på egen hand. Det finns mer än tillräck-lig vägledning för oss var och en om vi bara vill lyssna.

Du har fått den Helige Andens gåva till vägledning och inspiration. Du har skrifterna, föräldrar, ledare och lärare i kyrkan. Du har också orden som profeter, siare och uppenbarare talar i dag. Det finns så mycket väg-ledning för dig att du inte kan begå allvarliga misstag, om du inte medvetet bortser från den vägledning du får” (”Välsignelserna vi får genom generalkonferens- en”, Liahona, nov. 2005, s. 51).

5. Skriv i din studiedagbok en varning som du har fått av Herren, hans profeter eller andra ledare i kyrkan. Vad gör du för att lyssna till den varningen? Detta att du har lyssnat till den varningen, hur har det hjälpt dig i ditt liv, och hur kommer det att hjälpa dig i framtiden?

2 Nephi 5:9–18, 26–27

Nephiterna lever på ett sätt som bringar lycka

När Nephi hade skildrat det som ledde till att Lehis familj splittrades, berättade han hur ”Nephis folk”

levde (se 2 Nephi 5:9). Läs 2 Nephi 5:27 och markera det uttryck som visar hur nephiterna levde. Vad tror du menas med att leva ”på ett sätt som [bringar] lycka”?

6. Läs 2 Nephi 5:10–18, 26 noga och markera i dina skrifter vad nephiterna hade eller gjorde som bidrog till deras lycka. Välj en av de sakerna och skriv i din studiedagbok hur den handlingen eller inställningen har bidragit till din egen lycka. Om du till exempel skriver att nephiterna byggde ett tem­

pel (se 2 Nephi 5:16), kan du skriva om hur templet har gjort dig och din familj lyckligare.

De handlingar eller inställningar som du har hittat är del av att leva efter Jesu Kristi evangelium. Skriv gärna följande princip i dina skrifter bredvid 2 Nephi 5:27:

Vår lycka tilltar när Jesu Kristi evangelium blir ett sätt att leva vårt liv. Det här stämde även när nephit-erna gick igenom stora svårigheter. Granska ditt liv och besluta dig för att göra något så att du i högre grad lever på ett sätt som bringar lycka. Skriv ner det du beslutar dig för att göra i din privata dagbok eller i dina skrifter.

De principer som du har studerat i dag leder till lycka.

7. Skriv följande i din studiedagbok efter dagens uppgifter:

Jag har studerat 2 Nephi 4–5 och blev klar med lektionen den (datum).

Ytterligare frågor, tankar och insikter som jag vill berätta om för min lärare:

STUDIEAVSNITT 6: DAG 2

2 Nephi 6–8

Inledning

I 2 Nephi 6–8 står den första delen av Nephis uppteck-ning av en predikan som hans yngre bror Jakob höll.

(Den andra delen står i 2 Nephi 9–10.) Jakob profet-erade att judarna på grund av sin ogudaktighet hade förts bort i fångenskap och skingrats en tid efter det att Lehi lämnade Jerusalem. Men han sade att Herren i sin barmhärtighet skulle samla judarna tillbaka till Jeru-salem. Jakob profeterade också att judarna, efter att de hade förkastat Frälsaren under hans jordiska verksam-het, skulle skingras ännu en gång, men också att Herren återigen skulle visa barmhärtighet mot dem och samla in dem i de sista dagarna när de kommer till kunskap om Frälsaren. Han citerade också Jesajas profetior som visar Herrens lojalitet och barmhärtighet mot sitt för-bundsfolk och hans stora löften till de trofasta.

2 Nephi 6

Jakob profeterar om Israels förskingring och insamling Hur skulle du reagera om människor du tycker om eller älskar är ovän-liga mot dig? Vad skulle du göra om de med sin inställning eller sina handlingar visar att du inte längre betyder något för dem? Begrunda om du någonsin har gjort så mot Herren. I 2 Nephi 6–8 undervisar Jakob om hur Herren bemöter dem som med sin inställning och sina handlingar visar att de har vänt sig bort ifrån honom.

Det är bra att vara uppmärk­

sam på verser eller uttryck som visar varför en talare eller författare i skrifterna undervisar som de gör. Står det till exempel ”jag talar till er för er egen skull så att ni kan lära och prisa er Guds namn” (2 Nephi 6:4; kursiv­

ering tillagd) och ”skall kunna känna till de Herrens förbund som han har slutit med hela Israels hus ” (2 Nephi 9:1;

kursivering tillagd), så hjälper de här uttrycken oss att förstå Jakobs avsikt. Sådana uttryck hjälper dig att förstå och kon­

centrera dig på huvudtankarna och ­ principerna i skrifterna.

Var uppmärksam på författarens avsikt

Läs 2 Nephi 6:3–5; 9:1, 3 och var uppmärksam på skälen till att Jakob höll den här predikan.

När du studerar i dag var då uppmärksam på hur Jakobs undervisning kan hjälpa dig att ”lära och prisa [din] Guds namn” (2 Nephi 6:4), förstå förbunden bättre som du har slutit med Herren (se 2 Nephi 9:1) och ge dig goda skäl att ”glädjas och lyfta upp [ditt huvud] för evigt” (2 Nephi 9:3).

1. Besvara följande frågor i din studiedagbok:

a) Jakob börjar sin predikan med att profetera vad som hade hänt med judarna efter att Lehi lämnade Jerusalem därför att de förkastade Herren. Hur beskriver han det här i 2 Nephi 6:8?

b) Lehi, Jeremia och andra profeter profeterade om denna öde­

läggelse. Många judar blev dödade eller fördes som fångar till Babylon när babylonierna erövrade Jerusalem omkring 587 f.Kr.

Judarnas hjärtan mjuknade så småningom gentemot Herren. Vad profeterade Jakob enligt den första meningen i 2 Nephi 6:9 och sade skulle hända med dem?

c) Jakob profeterade att Frälsaren skulle tillbringa sitt jordeliv bland judarna efter att de hade återvänt från fångenskapen. Hur skulle judarna enligt 2 Nephi 6:9–10 bemöta Frälsaren?

d) Vad skulle enligt 2 Nephi 6:10–11 hända med de judar som förkastade Frälsaren?

Läs 2 Nephi 6:11, 14 och leta efter uttryck som beskriver Herrens känslor för Israels hus trots att de förkastade honom. Ringa gärna in uttrycken ”barmhärtig mot dem”

och ”vinna dem tillbaka” i dina skrifter.

2. Besvara följande frågor i din studiedagbok:

a) Vad menas med att ”vinna … tillbaka” någon eller något?

b) Detta att Herren är villig att vinna tillbaka Israel ännu en gång, hur visar det att han är barmhärtig?

I de här verserna undervisar Jakob också om vad judarna måste göra för att få de här välsignelserna av Herren. Läs 2 Nephi 6:11, 14 igen och hitta uttrycken

”när de kommer” eller ”när den dag kommer då de” i verserna. Markera orden som gör de här uttrycken till fullständiga meningar. Hur får Israels hus enligt de här verserna tillgång till Herrens barmhärtighet? De här verserna undervisar om följande princip: Herren är barmhärtig mot dem som återvänder till honom.

3. Begrunda olika sätt varpå du har upplevt Herrens barmhärtighet och villighet att förlåta dem som åter­

vänder till honom. Skriv följande i din studiedagbok: Jag vet att Herren är barmhärtig därför … Avsluta sedan meningen utifrån vad du själv har upplevt. Upprepa gärna den här övningsupp­

giften när du kommer på olika sätt som Herren har visat att han är barmhärtig.

I 2 Nephi 6 ges ett stort löfte om hopp för Israels hus del, det vill säga för oss alla. Läs 2 Nephi 6:17–18 och avsluta följande löften som Frälsaren gav:

”Den mäktige Guden skall

- - - ” (2 Nephi 6:17).

”Allt kött skall veta att - - - ” (2 Nephi 6:18).

2 Nephi 7–8

Jakob citerar Jesajas profetior om Frälsarens lojalitet mot förbundsfolket och hans förmåga att återlösa oss I 2 Nephi 7–8 citerar Jakob profeten Jesajas profetior angående Herrens önskan och förmåga att återlösa Israel från deras lidanden, som orsakats av deras synder.

Läs 2 Nephi 7:1–2 och urskilj frågor som Herren ställde till Israel som visar att han fortfarande älskade dem och ville återlösa dem.

Det kan vara bra att känna till att Herren för att kunna undervisa Israel på ett verkningsfullt och minnesvärt sätt använder symboler som hänför sig till skilsmässa och slaveri och seder och bruk på den

Det kan vara bra att känna till att Herren för att kunna undervisa Israel på ett verkningsfullt och minnesvärt sätt använder symboler som hänför sig till skilsmässa och slaveri och seder och bruk på den