• No results found

Andra faktorer som påverkar hur revisorer hanterar tidspress

In document Revisorns beteende vid tidspress (Page 35-40)

4. Empiri

4.1. Revisorns hantering av tidspress och hög arbetsbelastning

4.1.2. Andra faktorer som påverkar hur revisorer hanterar tidspress

Resultatet visar att det finns många faktorer förutom revisorns personliga egenskaper vilka påverkar hur revisorn hanterar tidspress, däribland vilken livssituation revisorn innehar eller hur stor erfarenhet denne besitter.

Livssituation

De flesta respondenter delar uppfattningen att livssituationen utgör en yttre faktor vilken kan påverka hur revisorer hanterar tidspress. Respondenter som

36

lever själva och inte behöver förhålla sig till någon annan verkar inte uppleva lika stor press som de med familj. Att ha familj innebär fler åtaganden som också kräver revisorns uppmärksamhet, vilket kan medföra att tidspressen på arbetsplatsen blir annorlunda. En del respondenter förklarar att tidspressen gör att de känner sig otillräckliga både på jobbet och privat, vilket således kan påverka hanteringen av tidspressade situationer. En respondent uppger dock att denne efter att ha fått barn upplever mindre tidspress eftersom respondenten upplever sin familj viktigare och därmed inte bryr sig lika mycket om arbetsuppgifterna.

En intervjuad revisor anser att det har blivit mer accepterat att kombinera familjeliv med arbetet. Några revisorer anser att de kan säga ifrån mot den höga arbetsbelastningen, samt att det är accepterat att en anställd med familj inte har möjlighet arbeta lika mycket som en anställd utan familj.

Erfarenhet och ansvar

Nästan samtliga respondenter nämner att erfarenhet påverkar revisorers hantering av tidspress eftersom en vana för att hantera tidspress växer fram, liksom kunskap om hur de bäst hanterar pressen. Ett flertal respondenter säger till exempel att tidspressen var värre i början av anställningen, men att det är lugnare nu i och med erfarenhet av arbetet.

Ansvar, som många gånger infaller med erfarenhet, är också en viktig faktor vilken nämns i intervjuerna. En del revisorer tycker eller tror att mer ansvar ger en högre press medan några tror att det ger en lägre press, eftersom revisorer då har större möjlighet att påverka sin tid. En respondent säger att stressen var mindre första året eftersom revisorn inte hade en helhetsbild av arbetet och därmed inte förstod hur stor del av arbetet som återstod när denne slutfört deluppgifter. En annan revisor påstår att ju mer ansvar denne har, desto större möjlighet har revisorn att påverka sin egen situation och därmed blir mindre stressad. Respondenten säger att om denne inte har möjlighet att kontrollera sin

37

egen tid och bestämma arbetets upplägg, medför det en stress. Genom att ha kontroll över sin situation kan revisorn också arbeta extra för att få bort arbete, vilket stöds av fler respondenter. Dessutom har en erfaren person en bättre helhetsbild kring uppgiften, vilket å ena sidan gör att denne har en annan möjlighet till framförhållning, men också ett större ansvar för slutprodukten gentemot kunden. Respondenter med större ansvar känner dock mer press, inte bara från teamet och organisationen, utan även från kunder och deras krav. Några respondenter talar om att den auktoriserade revisorn, som i och med sin auktorisation har det övergripande ansvaret, vid exceptionellt tidspressade situationer kan vidta handlingar som inte vanligtvis görs. Revisorn kan vid dessa tillfällen gå in och ta ett större ansvar för revisionen genom att lägga sig i processen, ta fler beslut och kringgå vanlig revisionsmetodik.

Arbetsmiljö

Arbetsmiljö är en återkommande faktor vilken påverkar hur revisorer hanterar tidspress. En respondent förklarar att arbetsmiljön många gånger är avgörande för om stressen upplevs vara positiv eller negativ. Respondenten fortsätter med att förklara vikten av att ha roligt på arbetsplatsen, framförallt eftersom revisorer spenderar mycket av sin tid på kontoret. Många pratar om att det är viktigt att vara omringad av bra kollegor, både på kontoret generellt men även inom gruppen de arbetar i, samt att de ställer upp för varandra. En respondent berättar att denne är mycket hjälpsam mot kollegor på arbetsplatsen, men att det är svårt att vara pedagogisk och tillmötesgående under tidspressade situationer.

Tillit

En del respondenter uppger tillit som en viktig komponent i hanteringen av tidspress eftersom det annars skulle finnas ett behov av att ständigt kontrollera varandras arbete i detalj. En annan respondent uppger sig bli mycket påverkad av hur revisorer med högre ansvar beter sig och att denne arbetar sämre under hård övervakning eftersom personen inte känner förtroende från kollegor.

38

Många revisorer känner dock en säkerhet i att deras arbete till viss del kontrolleras av andra kollegor, vilket verkar vara en viktig byggsten inom revisionsyrket för att säkra kvaliteten.

Gruppsammansättning

Gruppsammansättning är ytterligare en faktor några respondenter pratar om. En respondent menar att gruppen runt kunden bör formas baserat på personlighetstyper. Denna respondent gav ett exempel ur verkligheten och förklarade att denne, som själv är väldigt noggrann och eftertänksam i sitt arbete, hamnat i en grupp med en person vilken personlighetsmässigt var raka motsatsen. Utfallet av detta blev enligt respondenten väldigt bra i och med att de kunde komplettera varandra på ett personligt plan vilket resulterade i ett effektivt och framåtdrivande arbete. En annan respondent hänvisar till tidigare etablerade personlighetsteorier och menar att det är bra att utgå från sådana teorier vid sammansättning av olika arbetslag. Denna respondent menar att det är fördelaktigt om arbetsgruppen består av olika personlighetstyper eftersom det tenderar att generera ett bra samarbete, vilket förhöjer effektiviteten.

Inställning till arbetet

Flera av de intervjuade revisorerna uppger att inställningen till arbetet spelar en stor roll i hur revisorer hanterar tidspress. Att ha en positiv inställning underlättar för respondenter att fortsätta arbeta under hög press och arbetsbelastning, även under perioder när det känns hopplöst. En annan respondent säger att inställningen till hur länge denne bör arbeta är viktigt, och att synsättet att en arbetsdag kan vara längre än åtta timmar minskar tidspressen. Dessutom påstår en annan respondent att det är viktigt att se saker som utmaningar istället för någonting ouppnåeligt eller en risk att misslyckas.

Intern och extern press

Många upplever att det finns en intern press inom organisationen vad gäller att prestera och hålla budgetar. Dessutom uppger en revisor att det antas att denne

39

skall kunna vissa saker, trots att revisorn inte fått den utbildning som krävs, vilket i sin tur kan påverka budget och kvalitet. Även kontinuerliga utvärderingar och uppföljningar gör att revisorer upplever press från organisationen. Fler respondenter uppger sig må dåligt om de känner att de inte presterar enligt organisationens förväntningar. Denna press kan både komma från högre chefer men också kollegor. En respondent berättar om hur uppgifter påtvingats denne trots klarläggningar om att inte hinna med. Den interna pressen verkar också enligt vissa respondenter kunna resultera i underrapportering av tid. Underrapportering är dock inte utbrett bland respondenterna, mycket på grund av den organisationskultur som råder där det är starkt förkastat. Många respondenter uppger däremot att de känt sig frestade att rapportera färre timmar, vanligtvis på grund av pressen att hålla tidsbudget. Respondenter som faktiskt underrapporterat sin arbetstid uppger sig gjort det tidigt i sin karriär eftersom de, när de var nya ville hålla tidsbudget och inte vågade säga ifrån. De flesta respondenter är dock införstådda med att detta påverkar kommande tidsbudgeteringar och att underrapportering därför får negativa konsekvenser i framtiden.

Att arbeta på en marknadsledande revisionsbyrå bidrar till extra press eftersom det är en högpresterande arbetsplats där bland annat revisorernas prestationer systematiskt utvärderas. En respondent förklarar till exempel att denne sitter kvar och jobbar sena kvällar trots att det är ineffektivt och att respondenten anser att arbetet skulle utföras mer effektivt om denne gick hem och sov och fortsatte tidigt på morgonen istället. Många ser det också som en självklarhet att det är en högre press på de marknadsledande bolagen, bland annat eftersom allmänheten har förtroende för- och förväntningar på dem.

Den interna pressen är dock enligt många en nödvändighet för yrket. Några respondenter säger också att förväntningarna sporrar dem att prestera bra och att det lockar dem att befinna sig på den platsen de gör. Även extern press har lyfts fram, vilket bland annat kan vara press från kunder eller som ovan nämnt,

In document Revisorns beteende vid tidspress (Page 35-40)

Related documents