• No results found

Revisorns egenskaper

In document Revisorns beteende vid tidspress (Page 32-35)

4. Empiri

4.1. Revisorns hantering av tidspress och hög arbetsbelastning

4.1.1. Revisorns egenskaper

Stresstålighet

Hälften av respondenterna blir till en början uppstressade när de stöter på hög tidspress. En respondent påstår sig bli handlingsförlamad vid dessa tillfällen och säger att det är lätt att göra problemet större än vad det är om denne är för känslosam och inte har förmågan att tänka logiskt. En annan respondent berättar om kollegor på företaget, och betonar att personer som är nya i branschen vanligen upplever tidspressade situationer som väldigt allvarliga och att de därför upplever mycket stress. En annan påstår sig ha varit orolig över andra saker i början av sin karriär än vad som oroar respondenten nu. Tre av de intervjuade revisorerna poängterar att det inte är på liv och död om revisorn skulle missa en deadline någon gång och understryker därmed att det inte alltid är så allvarligt som nya personer i branschen ibland kan tro. En annan revisor påstår sig bli mycket överväldigad av tidspress och hög arbetsbelastning innan uppgifter struktureras.

33

En av respondenterna beskriver andra revisorer och påstår att de som är mer tålmodiga, oflexibla, noggranna, detalj- och kvalitetsorienterade vanligtvis oroar sig mycket kring leveransen av revisionen och därmed har svårare att hantera tidspressen inom revisionsyrket. En respondent beskriver den detaljorienterade som en person vilken har lätt att fastna i småsaker och svårt att slutföra uppgifter. Respondenter menar att revisorn inte har till uppgift att förstå detaljerna just eftersom tiden och möjligheten för det inte finns, utan istället titta på väsentlighet och rådande regler för finansiella rapporter. Av den anledningen är också prioritering av stor vikt för revisorer. Osäkerhet är enligt flera av respondenterna en ytterligare ofördelaktig egenskap i revisionsbranschen. Dels för att det enligt en respondent kan göra att revisorn i mindre grad trivs på arbetsplatsen, dels för att det krävs en viss typ av säkerhet i slutförandet av arbetsuppgifterna. En av respondenterna förklarar att en osäker person lätt fastnar i saker och har svårt att gå vidare vilket kan vara problematiskt, framförallt under tidspressade situationer.

Struktur- och prioriteringsförmåga samt flexibilitet

Nästan samtliga respondenter påstår sig hantera tidspress genom att strukturera och prioritera tilldelade uppgifter. Många av de intervjuade revisorerna påstår att struktur och god framhållning minimerar onödiga stopp i revisionsprocessen. En respondent beskriver sig kunna spara mycket tid i en framtida revidering genom att innan revisionens början ta sig tid att planera, strukturera och begära in nödvändiga dokument. En annan respondent nämner att det är viktigt att göra upp en plan och att faktiskt hålla sig till den. Lyckas revisorerna arbeta utifrån den uppställda planen är det enligt en respondent meningen att det inte skall föreligga någon tidspress alls. Struktur och prioritering är enligt respondenter också viktigt för att kunna fokusera på de viktigaste momenten och att kunna ta till sig, men även släppa uppgifter. Respondenterna talar flertalet gånger om väsentlighet och att det är viktigt att lägga ner tid och kraft på delar där det bedöms kunna föreligga risker.

34

Prioritering är en viktig del i hur respondenterna hanterar sina uppgifter under tidspress och hög arbetsbelastning. Flera respondenter förklarar att de vanligen till följd av tidspressen inte hinner göra det arbete de bör, vilket tvingar dem till ett väsentlighetstänk där de måste prioritera vad som är viktigast. Flera av respondenterna förklarar hur de i prioriteringsprocessen tvingas hoppa över moment som anses mindre betydelsefulla, eller göra dessa med en lägre grad av noggrannhet. Många menar att prioritering är viktigt, dels för arbetet i sig och dels för att minimera sin egen stress.

Eftersom nya uppgifter plötsligt kan uppkomma, eller omständigheter med kort varsel ändras kring revisorns uppgifter, uppger några respondenter att flexibilitet är en viktig förmåga för att klara av yrket. Det eftersom högt prioriterade uppgifter utan vidare kan uppstå och då är det viktigt att revisorn kan släppa den för tillfället aktuella uppgiften och lösa den mer akuta situationen.

Hög arbetsmoral och prestationsinriktning

Några respondenter anser att en person som hanterar tidspress bra gillar att ha ett högt tempo omkring sig och hög arbetsmoral nämns av en av de tillfrågade som en viktig del för att kunna hantera den tidspress och arbetsbelastning revisorer utsätts för. Att vara prestations- och tävlingsinriktad är enligt vissa respondenter också ett sätt för revisorer att hantera den höga arbetsbelastningen. Det eftersom respondenterna inte nöjer sig med ett medelmåttigt resultat, utan deras inre vilja att klara deadlines och göra ett bra jobb driver dem. En respondent nämner till exempel att denne ser till att vara på arbetsplatsen tidigt eftersom respondenten sporras av att komma först till arbetet. Dessutom innebär det enligt en respondent att revisorn har en vilja att utvecklas inom professionen. Viljan bidrar till ett snabbare och mer effektivt arbete och medför en högre målmedvetenhet. Vissa respondenter uppger sig tro att personer som inte har någon slags prestationsinriktning eller tävlingsinstinkt inte skulle söka sig till högpresterande arbetsgivare som de marknadsledande bolagen inom revision är.

35

Kommunikationsförmåga

Kommunikation både internt och externt är enligt flera av respondenterna ett bra verktyg för att kunna lösa tidspressade situationer. Att kommunicera inom teamet gällande vad som skall göras och i vilken ordning gör att revisorer lättare kan kontrollera situationen. En revisor med mindre erfarenhet förklarar att kommunikation med erfarna revisorer hjälper till att minska stressen eftersom mer erfarna revisorer bättre kan förklara situationen. En respondent som arbetat många år i organisationen säger sig informera yngre kollegor om aktuella deadlines, är tydlig med vilka uppgifter var och en ansvarar för samt delegerar uppgifter i största mån eftersom det enligt denne är ett bra sätt att minimera stressen. Ett fåtal av respondenterna betonar även vikten av att kommunicera sina tankar och känslor inom teamet för att öka acceptans och förståelse för eventuella negativa beteenden till följd av tidspressen.

Förutom intern kommunikation menar många att extern kommunikation, det vill säga kommunikation med bland annat kunder, är ett bra hjälpmedel för att hantera tidspressade situationer. Genom att ha en öppen dialog med kunden där revisorn exempelvis kan förklara att de inte hinner leverera inom utsatt tid ökar, enligt några av respondenterna, förståelsen hos kunderna och därmed kan sådana situationer lösas.

4.1.2. Andra faktorer som påverkar hur revisorer hanterar

In document Revisorns beteende vid tidspress (Page 32-35)

Related documents