• No results found

Anmälningsärenden

In document Operativ tillsyn. Handbok 2001:4 (Page 83-86)

och undersökningar

2.9 Anmälningsärenden

En särskild uppgift för de operativa tillsynsmyndigheterna är att hand- lägga anmälningsärenden. En anmälan görs för att myndigheten i förväg ska kunna bedöma om den aktuella verksamheten eller åtgärden upp- fyller bestämmelserna i MB och dess förordningar. Myndigheten ska genom anmälan få underlag för kunna besluta om eventuellt föreläggan- de eller förbud. Det föreligger anmälningsplikt för en rad olika typer av verksamheter. Mellan de olika verksamheter och åtgärder som kräver anmälan är skillnaderna stora. För olika typer av anmälningar finns där-

82

________ 23

Observera skyldigheten att i vissa fall upphandla tjänsterna, se vidare Lag (1992:1528) om offentlig upphandling.

för också olika bestämmelser om innehåll i och handläggning av an- mälan.

Som vid all tillsyn enligt MB gäller för samtliga ärendetyper bestäm- melsen om bevisbördans placering i 2 kap. 1 §. Det är verksamhetsut- övaren som ska kunna visa för tillsynsmyndigheten att verksamhetens effekter inte motverkar balkens mål på ett sätt som inte kunnat begrän- sas, eller medför olägenheter för människors hälsa eller miljön i sådan grad att det inte kan accepteras. Inte bara driften vid en anläggning utan även anläggningen som sådan kan medföra risker för hälsa och miljö. Hänsynsreglerna kan alltså innebära att krav kan ställas även på själva anläggningen och dess lokalisering.

2.9.1 Anmälan enligt 9 kap. kommer in

För all befintlig miljöfarlig verksamhet med beteckningen C i bilagan till FMH gäller att anmälan ska vara gjord före den 1/1 2002. Syftet med anmälan är att myndigheten ska ha tillräckligt med uppgifter om en verksamhet för att kunna göra en samlad bedömning enligt MB:s regler. I vissa fall har de uppgifter som behövs för denna bedömning redan givits in till myndigheten i samband med tillsynen. Om myndigheten bedömer att så är fallet är det lämpligt att genom ett enkelt skriftligt meddelande till verksamhetsutövaren underrätta denne om att kravet på anmälan av myndigheten betraktas som uppfyllt.

För anmälan av miljöfarlig verksamhet med beteckningen C i bilagan till FMH och för anmälan enligt 28 § FMH av en efterbehandlingsåt- gärd i ett förorenat område gäller Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2000:14 (se bilaga). Där sägs att anmälan ska ha inkommit till myndig- heten senast 6 veckor innan verksamheten påbörjas, om myndigheten inte medger förkortad tid.

Till 2 §

Om en handläggning av ett kommande anmälningsärende kan bli slutförd inom kortare tid än sex veckor och om myndigheten inte tror sig behöva förbjuda verksamheten, bör myndigheten medge att anmälan kan komma in inom kortare tid än sex veckor innan verksamheten påbörjas.

Myndigheten kan avgöra ärendet även efter det att sex veckor förflutit sedan anmälan kom in.

Myndigheten bör inte förbjuda en verksamhet enbart för att den påbörjas innan sex veckor förflutit sedan anmälan kom in till myn- digheten.

Andra kriterier för myndighetens medgivande om förkortad tid 83 2 . 9 A N M Ä L N I N G S Ä R E N D E N

kan vara att anmälan avser en verksamhet där lokaliseringen be- döms tillåtlig och där omständigheterna i övrigt är sådana, att ären- dets fortsatta handläggning inte försvåras av att tiden mellan det att anmälan kommer in och att verksamheten påbörjas är kortare än sex veckor.

En omständighet som kan tala mot ett medgivande av förkortad tid är om kringboendes eller andra sakägares intressen riskerar att motverkas om tiden förkortas.

Ett medgivande om förkortad tid bör meddelas skriftligen till verksamhetsutövaren.

Myndigheten kan förbjuda en verksamhet med stöd av 26 kap. 9 § MB och 2 kap. MB mot bakgrund av omständigheterna i det enskilda fallet. Myndigheten kan däremot inte förbjuda en verksamhet enbart för att den påbörjas tidigare än sex veckor efter anmälan.

Sex veckor är även en tid som gäller för anmälan om samråd enligt 12 kap. 6 § MB, vilket framgår av paragrafens tredje stycket.

För att underlätta för verksamhetsutövare, och för bättre samordning mellan alla de anmälningsförfaranden som regleras med stöd av MB, kan sex veckor även i andra sammanhang vara en lämplig tid. Då ges samtidigt myndigheten rimlig tid att reagera på anmälan. Ett exempel på anmälningar som inte nämns ovan är anmälningar av sådana verk- samheter som regleras i 38 § FMH. Sexveckorsregeln gäller inte oan- mälda C-verksamheter som ska anmälas före den 1/1 2002, såvida inte anmälan avser ändringar i verksamheten innan dess.

2.9.2 Handläggningen

Vid myndighetens granskning av anmälan görs lämpligen först en be- dömning av om handlingarna innehåller tillräcklig information för myn- dighetens bedömningar i ärendet. Det är lämpligt att myndigheten har underhandskontakter med verksamhetsutövaren för att denne ska kun- na ge den information som behövs för att komplettera anmälan. Om det behövs kan myndigheten förelägga verksamhetsutövaren med stöd av 26 kap. 9 § och de preciserade krav som är definierade i lagstiftningen24, att inkomma med de uppgifter som behövs för att komplettera anmälan. I föreläggandet måste myndigheten precisera vilken information, rit- ningar, kartor, uppgifter, tekniska data eller dylikt som ska följa med. Vad gäller vissa typer av anmälningar kan tillsynsmyndigheten om

84

________

24 Bestämmelser om vad en anmälan ska innehålla finns exempelvis för miljöfarlig verk-

samhet och hälsoskydd i 25 och 46 §§ FMH, och för samråd i 8 § FTS.

det behövs besluta om att en miljökonsekvensbeskrivning ska upprät- tas. Detta gäller anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 § och för miljöfarlig verksamhet.

Om det föreligger särskilda skäl får den kommunala nämnden enligt 24 § andra stycket FMH hänskjuta en anmälan som avser en C-verk- samhet till länsstyrelsen.

2.9.3 Tillsynsmyndighetens svar på en anmälan

Tillsynsmyndigheten ska genom underrättelse eller beslut alltid be- svara en anmälan. Hur detta sker beror givetvis på ärendets karaktär. Generellt kan sägas att en anmälan i många fall bör resultera i någon typ av myndighetsbeslut. Om det behövs ska myndigheten förelägga om försiktighetsmått eller förbud, eller om tillståndsprövning. För vissa typer av anmälningar, t.ex. miljöfarlig verksamhet och anmälan för sam- råd enligt 12 kap. 6 § finns särskilda bestämmelser om myndighetens svar på anmälan (se 27 § FMH och 10 § FTS)

Alternativt kan myndigheten informera verksamhetsutövaren om vad denne bör göra för att uppfylla MB:s bestämmelser. Kontakt med tillsynsmyndigheten tas lämpligen i förväg för att bestämma anmälans omfattning i det enskilda fallet. Om myndigheten bedömer att vare sig förbud, föreläggande eller information behöver ges bör verksamhetsut- övaren underrättas om att anmälan inte föranleder någon åtgärd. En sådan underrättelse innebär inget rättsligt skydd för verksamhetsutöva- ren. Tillsynsmyndigheten kan när som helst återkomma och ställa de krav som behövs för att balkens bestämmelser ska efterlevas. Möjlighe- terna att överklaga ett sådant beslut framgår av avsnitt 2.5.2.

2.9.4 Övrigt om anmälan

Vad gäller särskilda bestämmelser om anmälan enligt 9 kap. MB. Se bi- laga.

Vad gäller särskilda bestämmelser om anmälan för samråd, se kommande AR och handbok om anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 §.

Vad gäller miljökonsekvensbeskrivningar, se kommande AR och handbok om MKB.

In document Operativ tillsyn. Handbok 2001:4 (Page 83-86)