• No results found

Kontrollprogram eller förbättrande åtgärder

In document Operativ tillsyn. Handbok 2001:4 (Page 67-71)

genomförande *

2.4 Mer om tillsynens genomförande

2.4.5 Kontrollprogram eller förbättrande åtgärder

Enligt 26 kap. 19 § har myndigheten möjlighet att begära in ett förslag till kontrollprogram eller förbättrande åtgärder från den som bedriver en verksamhet.

Till skillnad från exempelvis de tidigare kontrollprogrammen enligt miljöskyddslagen är dokumentationen av egenkontrollen enligt MB många gånger omfattande och genomgår dessutom ständig uppdatering. En regelmässigt begäran om att dokumentationen i sin helhet alltid ska lämnas in till myndigheten skulle därför skapa en för båda parter om- fattande administration med få fördelar. I vissa situationer kan det vara nödvändigt att ta del av den i förväg t.ex. när resavståndet är långt eller när verksamheten är ny och komplex eller omfattande och myndighe- 66

ten behöver analysera egenkontrollens styrka och svaghet inför exem- pelvis en systeminspektion. Andra exempel kan vara särskilt viktiga delar av egenkontrollen i en ny verksamhet eller i en verksamhet med särskild betydelse från miljö- eller hälsoskyddssynpunkt.

En begäran om förslag till förbättrande åtgärder kan exempelvis avse själva införandet av egenkontrollsystemet vid en verksamhet, se exem- pel 2 under avsnitt 2.3. En sådan begäran kan också gälla skyddsåtgär- der eller andra åtgärder som behövs för att efterleva de allmänna hän- synsreglerna i 2 kap, i andra krav som ställts i MB, i föreskrifter eller beslut som meddelats med stöd av MB.

Till 26 kap. 19 § MB

När myndigheten bedömer att det kan finnas skäl att förbättra be- fintliga åtgärder eller försiktighetsmått, kan den kräva in ett förslag till förbättrande åtgärder av egenkontrollen från verksamhetsut- övaren. Så bör ske innan ett eventuellt föreläggande om skyddsåt- gärder eller andra försiktighetsmått meddelas. Ett exempel kan vara när en verksamhetsutövare inte följt utvecklingen av bästa möjliga teknik enligt 2 kap. 3 § MB, vilket visar på brister i den fortlöpande planeringen, eller när produktvalsprincipen enligt 2 kap. 6 § inte följts.

Myndighetens begäran om ett förslag till förbättrande åtgärder kan avse hela egenkontrollen enligt 26 kap. 19 §, FVE eller en viss tillämplig föreskrift om kontroll. Den kan vara begränsad till någon eller några delar av det som brister, t.ex. mätningar.

Av 26 kap. 22 § MB framgår att myndigheten kan kräva de un- dersökningar som kan behövas för att det ska gå att bedöma vilka förbättrande åtgärder som är mest ändamålsenliga.

I 29 kap. 5 § MB finns bestämmelser om straff om en verksam- hetsutövare försvårar en tillsynsmyndighets verksamhet genom att inte lämna in en uppgift eller lämna en oriktig sådan.

Myndigheten kan begära in ett förslag till kontrollprogram. Så kan ske om verksamhetsutövaren brister i sin egenkontroll, och det inte gått att få rättelse på annat sätt, exempelvis genom information eller rådgivning, eller om ett förslag till förbättrande åtgärder av egenkontrollen inte följts. Det bör sakna betydelse om det är verk- samhetsutövaren själv eller myndigheten som har identifierat bris- ter som inte rättats till. Ett annat skäl kan vara att det är viktigt att få en snar rättelse eller att det finns grundad anledning att tro att en fungerande egenkontroll eller viktiga moment i den inte kommer

att bedrivas. 67

2 . 4 M E R O M T I L L S Y N E N S G E N O M F Ö R A N D E

Myndigheten kan också begära ett förslag till kontrollprogram när en egenkontroll saknas eller om det är betydelsefullt för till- synsmyndigheten att få utförandet av egenkontrollen eller vissa viktiga delar av den beskriven. Det kan exempelvis gälla kontrol- len av viktiga villkor i tillstånd för verksamheter som är tekniskt komplexa eller som kan påverka miljön eller människors hälsa.

Myndigheten bör i sin begäran i varje enskilt fall noggrant pre- cisera vad förslaget ska ta fasta på. Det bör inte räcka med att all- mänt begära ett förslag. Det bör tydligt framgå vad myndigheten förväntar sig att verksamhetsutövaren ska prestera för att leva upp till myndighetens begäran. Myndigheten bör på samma sätt preci- sera vad ett förslag till förbättrande åtgärder bör ta fasta på. Myn- digheten bör också tydligt ange gränserna för omfattningen på det begärda förslaget.

Myndigheten kan begära ett förslag till kontrollprogram eller förbättran- de åtgärder enbart från den som bedriver en verksamhet. Läs mer i avsnitt 3.2.5 om skyldigheten att precisera innebörden av beslut och om rättspraxis kring detta.

Till 26 kap. 19 § MB,

Myndighetens reaktion på ett förslag till kontrollprogram eller för- bättrande åtgärd

Har myndigheten begärt in ett förslag bör myndigheten granska detta och kontakta verksamhetsutövaren för att få ändring på bris- ter som framgår av förslaget. Om verksamhetsutövaren rättar sig bör myndigheten bekräfta mottagandet av förslaget och att det för närvarande inte föranleder åtgärder eller ingripande från myndig- heten. Myndigheten kan gärna komplettera med att informera verksamhetsutövaren om dennes egna ansvar för att fortlöpande upprätthålla en aktuell och i verksamheten fungerande egenkon- troll.

Ett föreläggande om att följa ett förslag, som t.ex. lämnats i ett kontrollprogram, bör avse krav som följer av 26 kap 19 § MB eller av någon bestämmelse i FVE eller i en föreskrift som getts ut med stöd av dessa. Detta föreläggande bör vara tydligt avskilt från ett eventuellt föreläggande enligt 26 kap 22 § MB som avser undersök- ningar för tillsynens behov. Tillsynsmyndigheten bör på så sätt ge verksamhetsutövaren möjlighet att överklaga ett föreläggande om undersökningar som myndigheten har behov av enligt 26 kap. 22 § MB, utan att verksamhetsutövaren också ska behöva överklaga ett 68

UR AR

föreläggande om undersökningar enligt 26 kap. 19 § MB eller FVE. Det sistnämnda föreläggandet om undersökningar bör syfta till att verksamhetsutövaren på egen hand ska klara av kunskapskravet i 2 kap 2 § MB.

Om myndigheten förelägger någon att följa ett förslag bör det av föreläggandet framgå att verksamhetsutövaren på eget initiativ ska rätta till de brister som t.ex. undersökningar, mätningar eller andra moment i egenkontrollen visat.

I 26 kap. 21 § MB finns bestämmelser om att tillsynsmyndighe- ten kan få del av resultat från egenkontrollen om det behövs för till- synen.

Av 26 kap. 22 § MB framgår att tillsynsmyndigheten kan få en undersökning utförd som ska avse tillsynens behov.

Av AR till 26 kap. 6 § MB framgår att flera tillsynsmyndigheter kan behöva samverka i handläggningen av ett inlämnat förslag.

Det följer av AR till 26 kap. 9 § MB att myndigheten inte bör ta till mer ingripande åtgärder än behövligt då myndigheten över- väger ett föreläggande om att följa ett inlämnat förslag.

Myndighetens ingripande bör vara sakligt motiverat och begränsa sig till de delar av egenkontrollen som fordrar ett ingripande. Myndigheten bör i varje enskilt fall agera på det sätt som bäst främjar verksamhetsutöva- rens egenansvar utan att lagefterlevnaden åsidosätts. Den bör avstå från att i förväg ingripa med rättsliga åtgärder, dvs. att innan brister konstate- rats i utförandet av egenkontrollen begära in eller förelägga en verksam- hetsutövare att t.ex. följa ett förslag. Vad gäller anledning till föreläggan- de om kontroll, se avsnitt 2.1.1 samt AR till 26 kap 9 §.

Till 26 kap. 19 § MB, äldre kontrollprogram

Av 35 § MP framgår att förelagda kontrollprogram gäller intill dess att myndigheten hävt föreläggandet.

Myndigheten bör se till att verksamhetsutövaren ser över de moment i egenkontrollen som är förelagda i kontrollprogram enligt den nu upphävda miljöskyddslagen så att egenkontrollem blir upp- daterad.

Eftersom de äldre kontrollprogrammen utgick från myndighetens be- hov av undersökningar och uppgifter som behövs för tillsynen bör myn- digheten till verksamhetsutövaren förmedla MB:s krav och omfattning- en av egenkontrollansvaret, att skaffa egna kunskaper om verksamhe-

ten och på eget initiativ förebygga problem för miljö och hälsa. 69 2 . 4 M E R O M T I L L S Y N E N S G E N O M F Ö R A N D E

UR AR NFS 2001:3

Till 26 kap. 19 § MB, äldre kontrollprogram

Takten med vilken detta genomförs kan myndigheten planera enligt 7 § TiF.

Av AR till 26 kap. 9 § andra stycket framgår om tillsynsmyndig- heten bör förelägga verksamhetsutövaren att följa det reviderade förslaget.

Av villkor i tillståndsbeslut enligt ML kan det framgå att verksamhets- utövaren till tillsynsmyndigheten ska lämna in ett förslag till kontroll- program för fastställelse. Är väl förslaget inlämnat har villkoret upp- fyllts. Kravet på att följa kontrollprogrammet beror i det läget på hur tillsynsmyndigheten handlagt förslaget. Är verksamhetsutövaren före- lagd att följa det gäller föreläggandet intill dess att det upphävs. Myn- digheten bör då överväga om föreläggandet fortfarande behövs.

Lägg märke till att begreppet kontrollprogram i ML avsåg sådana undersökningar och uppgifter som myndigheten hade behov av för sin tillsyn (39 a § ML och 43 § ML). Begreppet kontrollprogram i MB är i stället knutet till kravet på egenkontroll (26 kap. 19 §) som i sin tur utgår från kraven i bl.a. 2 kap. 1 och 2 §§ . Kontrollprogram enligt MB saknar knytning till myndighetens behov av uppgifter (26 kap. 21 §) och un- dersökningar (26 kap. 22 §) som behövs för tillsynen.

Tillsynsmyndigheten har fått nya tvångsmedel till sitt förfogande för att vid behov tvinga fram en fungerande egenkontroll t.ex. möjlighet att utdöma miljösanktionsavgift i vissa fall eller begära in en dokumenta- tion av egenkontrollen. Om den för tillsynsmyndighetens redovisade egenkontrollen inte stämmer med den faktiska kan detta försvåra till- synen, vilket kan leda till straffansvar (se 3.6.5).

2.4.6 Tillsynen och framtida villkorsskrivning

In document Operativ tillsyn. Handbok 2001:4 (Page 67-71)