• No results found

Ann-Christine Kvist, VD

In document Utvecklingen avhyresrätten (Page 33-36)

5. Empiri 25

5.1.1 Ann-Christine Kvist, VD

Ann-Christine tycker att Hyresbostäder i Karlskoga har ett bra urval för samtliga målgrupper på marknaden. De har så kallat 50-plus boende som är centralt belägna, utrustade med hiss samt rullstolsanpassade. Detta är en boendeform som de även kommer att utveckla till ett trygghetsboende. De erbjuder även studentlägenheterna i olika former. Vissa av dessa lägenheter har endast tio månaders hyra. Många av studentlägenheter står tomma då de flesta studenter

väljer att bo i den stad de studerar. För tillfället tittar de på ett tänkt studentboende mer centralt beläget där de skall bygga om stora lägenheter till mindre. Dessa är tänkta för studenterna, men kommer även att passa andra målgrupper. Det finns nämligen en stor efterfrågan på små lägenheter både från äldre och yngre. I nuläget erbjuder de inga kategoribostäder för yngre med de håller på att utveckla ett koncept för ungdomar i åldern 18-25 år. Dessa lägenheter kommer att få sänkta hyror som ligger strax under 3000 kronor. I utbyte mot den låga hyran kommer dessa lägenheter att ha uteblivet underhåll. Istället kommer de boende att få en pott på cirka 3000 kronor där de själva får genomföra underhållet. Dessa lägenheter kommer även att ha en uppsägningstid på endast en månad istället för tre. Detta är ett koncept som är under utveckling och till att börja med kommer det att röra sig om cirka 20 stycken lägenheter. Dessa lägenheter kommer att vara belägna på mindre attraktiva platser i fastigheten till exempel ovanför en tvättstuga.

”Hyresrätten som boendeform måste finnas kvar därför att det finns många människor som inte kan hosta upp en miljon för en bostadsrätt eller villa. Man behöver rörlighet då man kanske bor här i ett år och någon annanstans nästa år.”

Detta var Ann-Christines svar på om hon tror att det kommer att krävas en utveckling av hyresrätten för att allmännyttan skall kunna bibehålla sin roll i samhället. Hon tror även att allmännyttan alltid kommer att ha en funktion samt att de generellt sett tar större ansvar för sociala frågor. Att allmännyttan alltid kommer att finnas kvar är hon övertygad om. Allmännyttan erbjuder bostäder med hög standard samt att tar ett stort socialt ansvar för kommunens invånare. Allmännyttan har utvecklats och blivit mer affärsmässig och effektiv.

Karlskoga Hyresbostäder använder sig idag av HLU och detta tycker de fungerar bra. Dock anser de att det finns en risk med HLU då det kan bli ekonomiskt tufft den dagen väldigt många av hyresgästerna vill tidigarelägga sitt underhåll. Något som de har tyckt vart viktigt är att ta fram stadsnät till deras lägenheter. I dag har cirka 40 procent av lägenheterna i deras bestånd möjligheten att välja vilket tv-utbud, bredband samt telefon de vill ha.

Det de inte har kommit så långt med är den individuella mätningen av vatten och att man får betala sina egna tvättar i tvättstugan, men detta är något de arbetar med. Enligt Ann-Christine har dessa individuella åtgärder två syften. Att hyresgästerna skall betala för det man använder samt att företaget skall bli mer energieffektivt.

”Hyresrätten står ju också för att den är bekväm. Den är bekväm då du har mycket fritid, man har inte så mycket ansvar i övrigt och det är klart att börjar man komplicera det hela genom att man plockar bort massor av saker i hyresrätten som idag ingår som man kollektivt betalar för då kanske hyresrätten blir mindre attraktiv också. Det vet man inte. Så det skall vara en balansgång mellan de här nyttorna som hyresrätten har och de individuellt anpassade som är rättvist att betala för”.

Hyresbostäder i Karlskoga arbetar mycket med trygghetsfrågan som de tycker är viktig, de det bor många äldre hos dem. De arbetar även mycket med att ge sina kunder mervärden. De har exempelvis ett fritidshus i Säfsen som kunder får hyra, de anordnar skidresor och andra utflykter. De arrangerar även olika kulturarrangemang. Detta är åtgärder som de tror skapar det där extra mervärdet för kunderna. Samtliga av dessa erbjudanden är väldigt populära hos deras hyresgäster. Dock får det inte glömmas bort att grundförutsättningen är att erbjuda ett tryggt och bra boende.

Hyresbostäder i Karlskogas största konkurrent är inte andra hyresbolag utan de billiga bostadsrätterna. Denna konkurrens kombinerat med ett negativt flyttnetto innebär att Hyresbostäder i Karlskoga idag har relativt hög vakans. I dagsläget står cirka 240 lägenheter tomma samtidigt, där skall de nu riva 100 lägenheter. Samtidigt som Karlskoga river tappar de ännu fler invånare vilket innebär att de i framtiden förmodligen kommer behöva riva ännu mera.

”Man kan inte sluta utveckla hyresrätten utan man måste

vara på tå hela tiden när det gäller hyresrätten om vi skall ligga i framkant.”

För att utveckla hyresrätten jobbar företaget med nyproduktion som skall tillgodose de förändrade kraven. De menar att det måste finnas en balans mellan utvecklingen och nyproduktionen samtidigt som vissa fastigheter måste rivas.

Ser man på framtiden ser det ganska svårt ut att utveckla tillvalen. Det handlar då mest om den ekonomiska sidan då tillvalen inte utnyttjas tillräckligt. Har företaget lagt upp en viss budget och sedan kommer alla och vill ha en inglasad balkong så håller det inte. Detta skulle kosta väldigt mycket pengar som företaget för tillfället inte har råd med.

I dagsläget befinner sig företaget i en fas där de inte vet hur de skall jobba vidare med tillvalen och HLU. Dock är Ann-Christine övertygad om att något nytt kommer att hända. De har i nuläget väldigt stora underhållskostnader då det råder stor konkurrens för att få hyresgästerna. Detta innebär att vid många tillfällen går företaget med på att till exempel tapetsera om, endast för att få lägenheten uthyrd. Detta gör att företaget idag har väldigt höga underhållskostnader, därför behöver de se över sitt nuvarande system.

Hyresbostäder i Karlskoga anordnar emellanåt hyresgästsmöten där företagets kunder får möjligheten att uttrycka sina åsikter om företaget och dess boendetjänst. Företaget har frågat samtliga hyresgäster om efterfrågan på hushållsnära tjänster. Resultatet av den undersökningen var att intresset för dessa tjänster var väldigt lågt. De hade som plan att teckna ett avtal med en städfirma men det låga intresset gjorde att det inte blev något avtal. I framtiden ser de istället en utveckling på det sociala planet. De arbetar för att erbjuda bostäder med gemensamhetslokaler där de äldre kan träffas och umgås.

In document Utvecklingen avhyresrätten (Page 33-36)

Related documents