• No results found

Karlstads Bostads AB

In document Utvecklingen avhyresrätten (Page 36-39)

5. Empiri 25

5.2 Karlstads Bostads AB

Karlstads bostad AB (KBAB) grundades 1942 och är helägt av Karlstads kommun genom deras koncern Karlstads Stadshus AB. De förvaltar cirka 6700 hyreslägenheter och lokaler i Karlstad, vilket står för 30 procent av det totala boendet av flerfamiljshus i Karlstad. Av bostadsmarknadens totala andel i Karlstad står KBAB för 16 procent. De har cirka 120 anställda inom företaget som arbetar för ett tryggt och trivsamt hem i vackra och välskötta områden. Vid årsskiftet 2007 hade de endast en outhyrd lägenhet. KBAB har mottagit SABOs prestigefyllda miljöpris och är bäst i Sverige av de allmännyttiga bostadsföretagen på att spara energi. Deras affärsidé är att hitta och bibehålla rätt kunder samt erbjuda dessa mervärden som tillgodoser deras

5.2.1 Mats Enmark, VD

KBAB arbetar mycket med att utveckla olika slags erbjudanden speciellt till de äldre. Där arbetar de med trygghetsboenden som riktar sig till en äldre målgrupp. Här finns ett samarbete med vård och omsorg för att kunna tillhandahålla vissa tjänster. Detta är tjänster som innebär att de är hemma hos folk, bjuder ut dem samt skapar olika aktiviteter. Målet med detta är att skapa ett socialt nätverk för människor som tidigare varit mycket isolerade. De arbetar för att sysselsätta de äldre och hjälpa dem att komma utanför lägenheten. Mats anser att detta är affärsmässigt och de vill arbeta med detta för att de anser att de äldre är en viktig och lojal målgrupp. Dessa åtgärder gör att de trivs bättre, kan bo kvar längre och belasta samhället mindre samtidigt som de får en bra livskvalité. Sådana lösningar vill KBAB skapa för de kan då ta ett samhällsansvar samtidigt som det bottnar sig i en affärsmässighet.

I deras miljonprogramsområden finns det en stor utmaning på många olika sätt. Det har varit alldels för hög grad av standardisering, lika för alla, som det är tänkt. Detta är områden som de nu vill hitta olika lösningar på, som resulterar i att de kan hyra ut dessa bostäder till alla. Stora områden kan uppfattas som otrygga och detta är ett mönster som de nu vill bryta. Mats tror att de är på god väg att ändra människors uppfattning om dessa områden. Ett exempel är Orrholmen som många människor nu ändrat uppfattning om.

Grunduppdraget för allmännyttan var att erbjuda bostäder åt alla samt lyfta boendestandarden i Sverige. Utifrån detta har KBAB försökt att bygga en hållbar affärside, de ser på avkastning över tid och inte för varje dag. De väljer att sätta fokus på de frågorna som de anser vara viktiga för att vara konkurrenskraftiga. Ett exempel på en sådan åtgärd är ökad valfrihet, att hyresgästerna individuellt kan påverka sitt boende både med kostnader och innehåll. KBAB fokuserar även mycket på miljön både när de bygger och underhåller. Det är de mjuka frågorna som är viktiga för att det skall fungera socialt, att det är tryggt och säkert samt att miljön tas i beaktning. Detta är en fråga om att ha kompetent personal och kunna vara ett serviceföretag som möter kunderna. Genom detta skall KBAB öka konkurrenskraften vilket är deras strategi.

Mats menar att det absolut krävs en utveckling av hyresrätten, företagen måste ta till sig det som händer i omvärlden. Det är viktigt att bibehålla den goda kvalitén som allmännyttan har i Sverige. I Sverige vill vi hålla ihop samhället samt få de utsatta områdena att fungera över en överskådlig tid. KBAB anser även att det är viktigt att människor själva vill bo inom allmännyttan då de har kvalité samt att det är prisvärt. Det skall dock på något vis kunna bli mer attraktivt och det är enligt Mats många saker som måste ske. Klarar allmännyttan av denna utveckling kommer de absolut ha en förstärkt roll i samhället.

KBAB möter sina kunders individuella behov genom att lyfta ut underhållet ur hyran. Istället får hyresgästerna själva avgöra hur de vill ha det. De kan välja mellan att få till exempel tapetsering gjord i lägenheten och få detta som ett tillägg på hyran under en femårsperiod eller avstå och då få en sänkt hyra. Detta kallar KBAB för plusval och de erbjuder där ett stort tillvalsprogram. Detta är mycket uppskattat och ett välanvänt system, idag använder ca 40 procent av KBABs kunder plusvalsprogrammet. Detta är en bra modell för att möta kundernas individuella behov och de tror att de måste komma ännu längre än plusval. De har tittat på att kunna erbjuda olika nivåer av standard på lägenheten där hyresgästen väljer den standard de vill ha samt betalar beroende på valet.

KBAB har nu även ett system som tar bort de kollektiva lösningarna med tvättstuga och vattendebitering. Detta innebär att varje lägenhet betalar för den mängd vatten som förbrukas samt betalar för varje tvätt i tvättstugan. Responsen på detta har varit väldigt bra och målet är att detta skall gälla samtliga lägenheter i beståndet. Resultatet är att det blir lägre kostnad för både företaget och hyresgästen samt att de blir mer energieffektiva vilket gör KBAB mer konkurrenskraftiga.

Mats anser att en utveckling av hyresrätten är ett måste, annars kommer de inte att ha några kunder i framtiden. Det är viktigt att vara lyhörd för kundens önskemål. För tillfället är läget väldigt attraktivt men i framtiden kommer hyresgästerna att titta på prisvärdigheten och vilken profil boendet representerar. KBAB har en miljöprofil profil som innebär att de inte förbrukar mer energi än vad som behövs, de erbjuder även återvinning och jobbar med sunda kemikalier.

KBAB strävar efter att öka servicenivån och utvecklar ett system för att kunna arbeta med detta. De vill hitta det som är viktigt för kunden och då erbjuda detta. Det skulle vara en möjlighet att vissa hyresgäster själva tog hand om till exempel trappstädningen om de vill göra detta. Mats tycker att det är jättebra för företaget att kunna tillgodose sådana lösningar.

Vid årsskiftet 2007 hade KBAB en outhyrd lägenhet och trots detta lyssnar de på kunderna och fortsätter sitt arbeta med att utveckla hyresrätten. Under en period hade KBAB cirka 500 outhyrda lägenheter och nu när de har kommit till en punkt där det går bra måste de fortsätta att utvecklas och tillfredställa kundernas önskemål. De arbetar för att boendet skall kännas som kundens egna. Detta gör att kunderna väljer att bo kvar längre vilket skapar lojala kunder. Hyresrätten skall kunna liknas med en bostadsrätt men man binder inget kapital och har endast tre månaders uppsägningstid samtidigt som man inte har lika mycket ansvar.

In document Utvecklingen avhyresrätten (Page 36-39)

Related documents