• No results found

Slutsats 43

In document Utvecklingen avhyresrätten (Page 55-60)

I detta avsnitt redogör vi för våra slutsatser baserad på frågeställningarna i det inledande avsnittet.

Vid början av denna uppsats var vår kunskap relativt liten inom ämnet hyresrätter och utvecklingen av dessa. Efter att ha tagit del av de teorier som finns kring ämnet och läst på

relevant litteratur utökades vår kunskap rejält. Då fyra intervjuer genomförts med personer på allmännyttiga bostadsföretag har vi fått möjligheten att diskutera hyresrättens roll i samhället samt en framtida utveckling av hyresrätten. Vi skall nu avsluta denna uppsats med att svara på de frågeställningar som ställdes i inledningen.

Frågeställningarna var följande:

 Hur arbetar de allmännyttiga bostadsföretagen för att utveckla hyresrätten?

 Vilka erbjudanden väljer de allmännyttiga bostadsföretagen att erbjuda sina kunder och varför? De allmännyttiga bostadsföretagen ser mycket till hyresgästens behov. Utvecklingen ser olika ut beroende vilket allmännyttigt bostadsföretag vi pratat med men deras utgångspunkt är den samma, målet är att få tillfredsställda och nöjda hyresgäster. Utvecklingen sker mestadels genom att hyresgästen själv skall få bestämma över boendets underhåll och utseende. Här kommer bostadsföretagens tjänst in, då de skall kunna erbjuda hyresgästen ett varierat utbud av tillval. Utvecklingen inom allmännyttan sker inte enbart i själva hyresrätten utan även utanför. Aktiviteter inom olika områden som kultur, natur och sport anordnas för att få en gemenskap mellan hyresgästerna samt nöjda hyresgäster som ser att bostadsföretagen satsar på den sociala biten. Vi kan konstatera att detta är en viktig del av allmännyttans utveckling då man som hyresgäst får en känsla av trygghet och samhörighet bland grannarna.

De allmännyttiga bostadsbolagen erbjuder sina kunder olika tjänster utanför själva boendet. Många av tjänsterna är så kallade kompletta lösningssystem som är anpassade till olika målgrupper. De företag vi intervjuat arbetar mycket med att erbjuda specialanpassade bostäder för de äldre. Några av bolagen erbjuder 55-plusboenden som tillhandahåller gemensamhetslokaler, specialanpassade lägenheter, aktiviteter samt olika behövliga tjänster till de boende. Flera av de intervjuade allmännyttiga bostadsföretagen erbjuder även studentbostäder. Dessa är anpassade för att tillfredställa studenternas behov som till exempel billig hyra och internetuppkoppling. Utöver de specifika boendemöjligheterna erbjuder samtliga av de intervjuade bostadsföretagen bostäder som skall attrahera övriga målgrupper. Utöver dessa erbjudanden erbjuds möjligheten för företagens hyresgäster att individanpassa sitt boende.

Detta erbjuds i form av olika tillvals och plusvalssystem. Dessa system innebär att hyresgästen kan göra olika tillval i lägenheten så som olika tapeter, golv, vitvaror etcetera. Möjligheten att avstå från underhåll finns även inom vissa av de intervjuade allmännyttiga bostadsföretagen.

Anledningen till att de allmännyttiga bostadsföretagen arbetar med att utveckla hyresrätten är samma anledning varför man utvecklar det mesta i samhället. Att kunna erbjuda kunder nya lösningar och vara konkurrentkraftig för att behålla sina kunder. Skulle bostadsföretagen åsidosätta utvecklings arbetet med hyresrätten för att man får allt uthyrt, kommer det förmodligen leda till att hyresrätten till slut är det minst attraktiva boendet för människan. Vilket skulle slå tillbaka på allmännyttan när marknaden vänder. Trots att de flesta bostadsföretagen har en låg vakans och det råder bostadsbrist i flera städer arbetar bostadsföretagen aktivt med att utveckla hyresrätten. Samhället utvecklas ständigt och detta gör även kundens önskemål och behov. Bostadsföretagen försöker att anpassa sig till denna förändring och tillgodose kundens förändrade behov och önskemål. Sker denna förändring blir förhoppningsvis kunden tillfredsställd och väljer att bo kvar i hyresrätten eller återkomma dit efter att möjligen ha ägt en villa.

En slutsats som kan dras av frågeställningarnas svar är att allmännyttan genom sitt utvecklande av hyresrätten uppfyller sitt historiska syfte om att erbjuda bostäder till alla. Genom att bostadsföretagen antingen använder sig av HLU, VLU eller Plusval erbjuder de hyresgästen en möjlighet att själv kunna bestämma om de vill ha en låg hyra med lägre standard eller en högre hyra med bättre standard. Detta ger alla målgrupper en möjlighet att bo i hyresrätten samt att de själva får en känsla av att hemmet är ens egna trots att de inte äger det. Det kan dock finnas en del av hyresgästerna som anser att själv bestämma underhållet i lägenheten är en jobbig del då många ofta bor i hyresrätt för att slippa ansvar vad gäller underhåll. Hyresgästen är van vid en service när det gäller underhåll och att det då istället ligger på hyresgästens ansvar kan många lockas av att ha en lägre hyra och på detta sätt försumma lägenhetens standard. Det kan då bli en stor utgift för bostadsföretagen när underhållet behövs förbättras för att lägenheten skall vara i godtagbart skick då en ny hyresgäst skall flytta in. Trots att underhållet läggs på som en avgift på hyran kan

det bli en period med mycket oväntat underhåll för bostadsföretagen som då får en stor kostnad de inte räknat med i sin budget. Varje lägenhet borde alltid ha en viss standard som grund så att inte de människor som har det dåligt ställt resursmässigt helt och hållet struntar i underhållet för att spara in den extra delen som läggs på hyresavin. Som hyresgäst bör man alltid få en slags grundstandard och inte helt och hållet lägga bort underhållet.

De allmännyttiga bostadsföretagen har en stark roll i samhället och genom sin utveckling tror vi att det så kommer att förbli. Trots att de flesta bostadsföretag har låga vakanser väljer de att utveckla hyresrätten samt möta hyresgästernas nya behov och önskemål. Detta är ett bevis på att de kommunala bostadsföretagen tar sin roll som allmännyttigt på allvar då de inriktar sig på alla målgrupper och genom detta uppfyller det historiska syftet som allmännyttan har.

8. Trovärdighetsdiskussion

Tillförlitligheten i uppsatsen anser vi vara hög. Då intervjuerna har skett med högt uppsatta personer på de olika allmännyttiga bostadsföretagen med god inblick i verksamheten anser vi att den information som uthämtats är av hög tillförlitlighet. Skulle intervjuerna göras om av en annan författare är det ofta svårt att få exakt samma svar men som vi tidigare nämnt är utvecklingen under arbete och informationen antas ha liknande basfakta. Något som kan brista i tillförlitligheten i uppsatsen kan vara att det endast gjorts fyra intervjuer. Skulle en liknande undersökningen göras skall man antingen fördubbla intervjuerna till åtta eller ännu fler. Detta för att få ökad syn på att de allmännyttiga bostadsföretagen arbetar på liknande sätt och vill eftersträva samma mål. Vi har dock endast använt oss av fyra intervjuer då vi valt att göra personliga intervjuer. Efter dessa intervjuer kände vi att svaren från de olika respondenterna var liknande och valde därför inte att göra fler intervjuer. Vi anser att dessa fyra intervjuer ändå kan ge en god inblick hur de allmännyttiga bostadsföretagen arbetar för att utveckla hyresrätten. Då vi har intervjuat ÖBO som är ett av de fem största allmännyttiga

bostadsföretagen i Sverige, KBAB som är i toppen av utvecklingen samt Hyresbostäder i Karlskoga och Kristinehamns Bostäder AB som är relativt små anser vi att uppsatsen ger en tillförlitlighet då dessa, trots deras olika storlekar arbetar på liknande sätt och gav liknande svar på intervjufrågorna.

Bilaga 1

Intervjufrågor

 Det historiska syftet med de allmännyttiga bostadsbolagen var att erbjuda boende till alla. Hur arbetar ni för att erbjuda era hyresgäster en

boendetjänst som passar alla beroende på vilken livssituation de befinner sig i?

 Känner ni att det måste ske en utveckling av hyresrätten för att allmännyttan skall fullgöra sin roll i samhället?

 Dagens samhälle kräver allt mindre standardiserade varor och efterfrågar mer individuella lösningar. På vilket sätt möter ni era hyresgästers individuella krav och behov?

 Tror ni att en utveckling av hyresrätten i form av till och frånval skulle vara lönsamt för er, både i form av pengar och nytta?

 Hur arbetar ni för att utveckla er boendetjänst för att bli mer konkurrenskraftiga jämfört med andra bostadsföretag och andra upplåtelseformer?

 Varför anser ni att det är viktigt att utveckla hyresrätten då det råder bostadsbrist och er vakansgrad är relativt låg?

 Hur ser ni på framtidens till och frånval och tror ni det kommer vara lönsamt, då de administrativa kostnaderna kommer att öka?

In document Utvecklingen avhyresrätten (Page 55-60)

Related documents