• No results found

Var vänlig och ge en kort presentation av dig själv och din roll på företaget.

Extern forskare i ett globalt företag och bedriver forskning om företagets satsningar på högteknologiska innovationer för automation och robotisering i en form av business to business. Digitalisering kan betyda mycket, därför tänkte vi först och främst höra efter vad digitaliseringen och digital transformation innebär för dig?

I sin enklaste form en systematisering av siffror där indata är högupplöst information eller bitar som skrivna bokstäver, uttalade ord, bilder och där denna information processas som transformation med hjälp av elektricitet till en struktur som vi människor kan omvandla till olika former med specifika egenskaper asså att de är karaktäristika de har viss nytta och där nyttan har ett visst värde för mottagaren.

I sin mer avancerade form är transformationens utdata läsbar och tolkningsbar för maskiner, i dagsläget i sin mest avancerade form där maskinen också vidareutvecklar egna slutsatser i form av AI eller artificial intelligence.

67

I mina kontakter med redovisningskonsulter har det framgått att digitaliseringen har skett gradvis under många år och någon drastisk förändring inte skett varken för administration eller styrning, användargränssnitt har utvecklats, simuleringsmöjligheter har förbättrats successivt.

Vad har digitaliseringen inneburit för dig och ditt arbete gällande identifiering och värderingen av internt upparbetade immateriella tillgångar?

Forskningen visar att företag oftast inte utnyttjar möjligheten att aktivera internt arbete och detta

gäller egentligen vad det än är för typ av arbete, som tillgång i balansräkningen. Okunskapen

är stor om vad man skulle vinna på det. Skattelagstiftningen kan medverka till att man gärna

kostnadsför arbete. Problem med bristande identifiering är tudelat, det är svårt att i styrningen prioritera mellan projekt om de inte kan värdebestämmas på något likvärdigt sätt och det är svårt att i externredovisningen urskilja projektens verkliga värde vid en nivå av upparbetning. Här kan digitaliseringen göra det möjligt att bestämma kriterier för hur indata till en beräkning ska se ut.

Den största vinsten med att identifiera och värdebestämma nedlagt arbete i ett specifikt projekt uppstår när projektet övergår till ny projektägare.

Finns det någon problematik vid hantering av FoU-arbeten? Forskningsfas? Utvecklingsfas? - Om ja, hur ser denna problematik ut?

Grunden för att värdebestämma ett projekt är att det finns ett redovisningsbart värde som kan dokumenteras enligt något mått, vid ett specifikt tillfälle. Generellt är det svårt att se vad som är forskning och vad som är utveckling och det gör att jämförbarheten minskar det finns väl olika metoder som bland annat den så kallade earned value.

Hur tror du att digitaliseringen kan påverka/underlätta identifiering och värdering av internt upparbetade immateriella tillgångar som uppstått på grund av FoU i framtiden?

Generellt tror jag att digitaliseringen gör det möjligt om behovet att värdera maskinarbete respektive. mänskligt arbete blir viktigt. Det behovet uppstår om kravet på kontroll av arbete ökar. Men, det är sannolikt att under de närmaste decennierna så kommer inte detta krav att accentueras i alla fall i västvärlden. När och om automationen fortsätter så är det möjligt att kravet uppstår inom områden där robot och människa arbetar och tänker alltmer integrerat. Här behövs nya formler, även för excelbearbetning.

Vad tror du branschen behöver göra för att identifieringen och värderingen av FoU ska gynnas av digitaliseringen och automatiseringen av branschen?

Och då menar Ni redovisnings- och revisionsbranschen? Branschen behöver utveckla en

gemensam standard för identifikation och värdebestämning av forskningsprojekt. Viktigt är att

digitaliseringen speglar verkliga värden och att kostnadsredovisningen tonas ner till förmån för cash-flow och hur kapital i olika former värdebestäms. Ett exempel där det utvecklats standard är IP med patent mm. Liknande kan göras för allt innnovationskapital..

68

Hur ser du kring de internationella regelverk och redovisningsstandarder som används? FASB och IFRS har ett uppifrån och ner perspektiv. En standard bör byggas som en bil eller som ett LEGO d v s ett modulariserat system från minsta byggstenen där flexibiliteten byggs in från basen.

Kan dessa utvecklas eller kompletteras för att underlätta identifieringen och värderingen av intern upparbetade immateriella tillgångar?

Absolut..

Kan digitaliseringen innebära att man förlitar sig för mycket på digitala medel?

Riskerna med AI debatteras flitigt i perspektivet av att maskinen tar över människans beslut. Nästa digitaliseringsdebatt mellan oss människor kommer att handla om risker i olika relationer mellan maskinerna det vill säga när kvantteknologin appliceras i kommunikationen mellan robothjärnor.

- Om ja, är det ett problem?

Om kvantteknologin utnyttjas rätt så kommer den att kunna implicera betydligt mycket mer kringinformation som kultur, moraluppfattning, rörelse mellan mikrosystem och makrosystem där också individens hjärna integreras.

Forskning visar på ett ökat användande av big data som genererar information i realtid, hur utbrett anser du att detta är bland företag i Sverige?

Jag gissar bara att man använder möjligheten där behovet finns; spårning, konsumentpåverkan och konsumentbeteende och så småningom alltmer logistikstyrning det vill säga ganska ringa användning ännu.

Tror du big data kan användas för att underlätta hantering av FoU-arbeten?

Absolut. Fortfarande är det långt mellan teknologisk innovation till applikation även om antalet appar är stort. Men verkliga unicorns tror jag kommer att utvecklas av de innovatörer som lär sig använda big data. Exempel finns ju där ackumulering av tusentals användarproblem vid motorsågning rapporteras till utvecklare av nya applikationer.

- Om ja, på vilket sätt?

Ja lite som jag nämnde tidigare med motorsågen så kommer det inom alla områden inte bara på produkter utan även andra lösningar till och med nått så enkelt som korsord.

69

Kan det utvecklas generella affärsmodeller, (som exempelvis beslutsmodeller och simuleringsmodeller) eller metoder som har i syfte att ställa nya krav vid identifikation och värdering av internt upparbetade immateriella tillgångar?

JA, absolut. Det är på gång men det kräver också någon form av standards så att infrastruktur mm kan utvecklas parallellt.

Om JA, hur tror du att dessa kan se ut?

Om vi håller oss inom en kontext där fortfarande antalet pengar eller antalet liv är det kapital som ska öka eller växa och vi inte inför byteshandel så kommer säkerligen modeller som skapar en upplevd nytta för oss som vi är beredda att också ge ifrån oss. Eller bara för att få lite självuppskattning så kanske vi ger lite mer uppskattning till andra, så givandet är en del i affärsmodellen verkar ju gå lite åt det hållet så här i dessa corona-tider.

Tror du att digitaliseringen kan hjälpa till med detta?

Ja det är nog förutsättningen att denna information systematiseras och struktureras på ett liktydigt och tydligt sätt inte minst i utbildningssammanhang men också i det dagliga lärandet.

Vem har ansvaret vid identifiering och värderingen av internt upparbetade immateriella tillgångar? Ligger ansvaret hos företaget eller har revisorn en betydande roll?

Ansvaret för att identifiera, värdera och kommunicera vilar helt på den som äger tillgången. Om det är fler ägare regleras detta noga så att samma ansvar inte delas utan att ansvarsgränser är tydligt formulerade.

Related documents