• No results found

Var vänlig och ge en kort presentation av dig själv och din roll på företaget.

Jag är ju ekonomichef för Sf bokhandeln eller Science Fiction bokhandeln heter den. Så jag är ju ansvarig för all ekonomi, det är ett bolag egentligen, vi har tre butiker, Malmö, Göteborg, Stockholm och en webbutik för hela Sverige. Omsätter förra året 115 miljoner. Ja sen har ju jag jobbat som ekonomikonsult under ett par år nu, de senaste åren så jag har varit på lite andra bolag än det här liksom. Egentligen olika ekonomiroller.

Hur har digitaliseringen påverkat (forskning och utvecklingen i företaget?) redovisning och revisionsbranschen?

Ja ganska mycket tycker jag, de senaste åren. Jag menar vi kommer gå in i ett projekt nu där det fortfarande är massvis med, med liksom papper där jag är idag. Men vi kommer liksom implementera ett helt nytt affärssystem som är mycket mer digital än det vi har, i oktober hoppas jag, om inte världen knasar till sig. Där vi, där jag hoppas att ungefär, ja 80-90 % av det som är papper idag ska försvinna och mycket manuellhantering.

Vad har digitaliseringen inneburit för dig och ditt arbete gällande identifiering och värderingen av internt upparbetade immateriella tillgångar?

Jag vet ju inte om det finns några digitala system som värderar sånt. Större del av digitalisering handlar mest om att plocka bort fakturor och fakturahantering och plocka bort kontering och underlätta för liksom kontrollattestering. Jag menar det vi tänker göra nu, det är att liksom bygga in i systemen, att har du till exempel en inköpsorder och du får in en faktura, så läser du den digitalt, eller så får du den digitalt redan från början i nån form av EDI. Om den fakturan stämmer överens med inköpsordern då ska systemet själv bara hantera den på rätt sätt och säga okej, du ska inte behöva titta på den. Och det tar ju bort ganska mycket.

Anser du att det finns problematik vid hantering av FoU arbeten? Forskningsfas? Utvecklingsfas?

47

Asså de bolag jag jobbat i, då har det varit ganska enkelt att identifiera såna här saker. Däremot är det ju värderingsbiten, den är ju jätteproblematisk. Att sätta igång ett projekt då är frågan hur värderar man sånt? Jag menar det kan ju vara så att du tar fram ett kit liksom och sen händer det saker så har man det, då kanske världsmarknaden var värd jätteliten. Sen hade man haft ett coronakit nu som du hade tagit fram som fungerar som du kanske forskat fram för åtta år sen och sen helt plötsligt så nu, hur mycket är den värld nu? 40 miljoner gånger mer värd? För där har man ju ingen aning. För det är ju väldigt svårt att veta hur mycket den kommer vara värd i framtiden. Och det är många som har sånt här och lägger upp sånt här på sina balansräkningar inom sina branscher och sen gör de tester sen och så visar det att det skiter sig. Och då blir det inte godkänt och visar sig vara värt väldigt mycket mindre. För det kanske var nån komponent där som inte fungerade för sånt händer ju. Så det där med värdering är ju väldigt svårt.

Det man skulle kunna tänka sig det är ju till exempel att man tittar på nån form av branschstatistik för saker och ting. Där kanske man skulle kunna få nånting. Det vill säga att man hittar liksom att ja den här typen av låt säga läkemedel, att den här typen av läkemedel har tidigare varit värd så här mycket, genom att ha statistik över olika saker. Frågan är ju hur man får den informationen tillgänglig. Men rent teoretiskt ska man ju kunna få det att fungera.

Hur tror du att digitaliseringen kan påverka/underlätta identifiering och värdering av internt upparbetade immateriella tillgångar som uppstått på grund av FoU i framtiden?

Där kan man ju med digitaliseringen samla in den informationen och sammanställa den på något vis. Att göra den tillgänglig liksom. Så att jag menar inom redovisning, jag menar såna här saker som allabolag till exempel som finns idag, där kan man ju gå in och läsa allt möjligt om massa bolag, det är jättebra information det fanns ju inte för tio år sen. Då var du ju tvungen att liksom själv få en sån där årsredovisning på posten på papper eller liksom själv sätta ihop grejer och titta. Det kanske är så att det skulle kunna göras branschstatistik på vissa saker också. Som då blir väldigt lättillgänglig.

- Vad tror du branschen behöver göra för att identifieringen och värderingen av FoU ska gynnas av digitaliseringen och automatiseringen av branschen?

Ja det kan ju till exempel vara att dela med sig av sån här branschstatistik, det är ju inte helt ovanligt det görs ju ganska mycket liksom men då måste det, eller att nån åtar sig att samla ihop det här och sälja. Det kan ju va en affärsidé i sig. Jag vet inte, Ernst & Young, de håller ju på med en del sån här saker. Jag vet till exempel att bokmarknaden i Storbritannien där är det ju liksom Ernst & Young som mäter allting och sen, de är ju mer eller mindre marknadsledare på det där. Så de har ju nån form av monopol kan man säga och alla köper deras rapporter. I: Du menar att något typ av samarbete mellan olika aktörer på marknaden kan hjälpta till med detta?

R: Ja och asså det skulle ju kunna vara, en del av såna här saker kan ju vara offentliga men en del kan vara jättehemliga men till exempel sammanställa det, och jag kan tänka mig att det är bolag som kan tänka sig att livnära sig på det här som det finns ett företag inom livsmedelsmarknaden, det är ju deras affärsidé att sammanställa olika rapporter, hur mycket olika, de mäter hur många såna här Barilla spaghetti de säljer och inte säljer. Och har det som

48

idé att bara göra marknadsrapporter. Jag skulle kunna tänka mig såna saker, att du har ett bolag, en del av en stor revisionsbyrå som samlar in sån här information och delar med sig av det. För nån sorts standard liksom för att hjälpa det här. Speciellt när det är digitalt så blir det ju superenkelt. Det blir lättare att sammanställa, du får mer detaljerad information, du kanske har sökrobotar som bara söker igenom. Det ser vi med de här resebolagen idag, när du ska beställa en billig resa va, så samlar de ju in alla priser.

Hur ser du kring de internationella regelverk och redovisningsstandarder som används? -Kan dessa utvecklas eller kompletteras för att underlätta identifieringen och värderingen av intern upparbetade immateriella tillgångar?

Ja där handlar det ju om att hitta någon form av standard lite mer än att det blir upp till var och en att värdera. Bättre standardiserade sätt som kanske bygger på nån form av statistik.

Kan digitaliseringen innebära att man förlitar sig för mycket på digitala medel? Är detta ett problem?

Asså för det här så skulle det ju kunna vara bättre, annars finns det ju alltid risker med saker, så fort man börjar samla in såna här saker så vet man ju inte om man mäter rätt. Jag menar jag vet ju vad som händer till exempel om du får en faktura på papper och så ska du attestera den då kommer du titta på alla grejer, får du den digitalt då trycker du bara på attest. Asså så fort du får digital information eller att den kommer i digital form så har du ju en tendens att inte läsa lika noggrant. Utan då är det så enkelt att bara trycka på knappen då. Och det är väl den största risken med digitalisering inom hela ekonomi och revisionsområdet det är att så fort det går över till digitaliserat och automatiserat så vet jag ju inte om saker görs rätt. Det är svårare att

kontrollera. Å andra sidan så är det ju så att då får man ju bygga upp kontrollsystem liksom.

För finessen med det här är ju att du inte ska behövs sitta manuellt och kontrollera allting. Men det är väl det, annars är det jag ser mest fördelar med det här. Om man ska koppla det till det här då så finns det ju alltid en aspekt av osäkerhet även om man har statistik bakom. Så jag menar det behöver ju inte vara så.

Jag till exempel fick vara med och investera pengar i Nextstory och de har ju tagit in pengar flera gånger men då har de alltid värderat utifrån Storytells aktiekurs, men det är ju inte samma bolag men det är så de har värderat och använt det som en typ av måttstock. Det är enkelt att göra liksom men det har ingenting att göra med samma värde. Och där är det ju en aktiekurs då så den värderas ju genom börsen så den blir ju lite mer verklig men de har ju också sån här fantasivärdering, jag tror de är värda åtta miljarder och de omsätter en miljard liksom eller de har inte ens kommit upp i det. Men de värderade sig till typ fyra miljarder förrut när de bara omsatt ca 500 miljoner så det är liksom. Så kollar man på vinsten så är det ju liksom 10 000 gånger vinsten, vad är det för värdering liksom. Normalt brukar bolag vara värda tre till fem årsvinster liksom. Men då finns det ju nått värde där som folk liksom tror att det kommer bli värt jättemycket att det kommer bli nya spotify liksom. Och då lägger man inte att värdet kommer öka så här mycket i framtiden liksom.

Forskning visar på ett ökat användande av big data som genererar information i realtid, hur utbrett anser du att detta är bland företag i Sverige?

49 Nej jag tror vi precis har börjat med big data i Sverige.

Tror du big data kan användas för att underlätta hantering av FoU-arbeten? - Om ja, på vilket sätt?

Ja men det är klart det kan, det tror jag för värderingen. Det va lite det jag va inne på innan, jag tror att det handlar om att hitta olika sätt hitta olika statistik och få ihop dem. Och kanske inte bara bakåt i tiden utan tittar på saker som kanske händer samtidigt och då kopplas till det där, vad det nu kan va.

Kan det utvecklas generella affärsmodeller eller metoder som har i syfte att ställa nya krav vid identifikation och värdering av internt upparbetade immateriella tillgångar? Om JA, hur skall dessa se ut?

Ja det där kan ju bli ett problem. Om det finns till exempel det där med big data då är det ju alltid nån som tycker om att ha det. Sen kan det ju vara svårt som en liten aktör att få tillgång till all information. Det blir lätt att det är några stora som sitter på all information. Då blir den ju bra visserligen men de kommer få en väldig makt. Och det är ju en sak om man håller på med marknadsföringsförsäljning, där är det ju fri konkurrens men i det här fallet ska det helst inte vara det. Det ska ju vara liksom nån gemensam standard där alla ska göra lika och det är för allas bästa. Mer av ett samarbete och inte konkurrenskraft för annars kommer det inte fungera.

- Hur tror du digitaliseringen kan hjälpa till med detta?

Där handlar det väl snarare om att ställa upp regler och reglera det. Och jobba med standarder på något sätt för att hantera det här. Jag menar Sverige är ju enklare för vi har ju nån sorts offentlighetsprincip. Jag gjorde ett konsultjobb åt ett förlag som hade startat ljudboksutgivning i massa andra länder då skulle jag titta på nya länder åt dem. Då ville jag ha information om företaget och det är fan helt omöjligt i andra länder. I Sverige är det bara att kolla alla bolag. Men det är för att vi har offentlighetsprincipen så här finns det väldigt mycket information. Men som i Spanien till exempel eller Italien eller Ryssland ska vi inte ens tala om som jag tittade på. Du får inte tag på hur de här bolagen är, hur mycket de omsätter eller någonting liksom. För det är inte offentligt på det viset. Så där kan det ju bli problem om det inte finns statistik på det viset. För jag tror ju att om man ska hitta nånting så är det ju branschgemensamma principer och då måste man ju typ nån branschgemensam organisation och det finns det ju mängder av. Samarbete kring nånting tillsammans då med nån form av, det måste finnas nån typ av ordningsvakt på det här och det blir väl nån form av internationell standard. Så man kan läsa nån årsredovisning från Tyskland och förstå den på ett samma sätt som ett bolag från Kanada. Vem har ansvaret vid identifiering och värderingen av internt upparbetade immateriella tillgångar? Ligger ansvaret hos företaget eller har revisorn en betydande roll?

Jag tror att ska det här funka så måste man ha nån typ av neutral part. Låt säga att det finns regelverk som sätter linjer så måste nån kontrollera det. För det här är ju, det finns inget bättre

sätt att öka värdet på sitt bolag som att hitta på saker. För det finns ju fina såna skräckexempel

50

här möjligheter det finns desto mer kommer folk komma på kreativa lösningar för det. Det är så vi funkar.

Related documents