• No results found

Framtagen av Anna Näslund Utredningssekreterare Socialförvaltningen Burlövs kommun

Inledning

Uppdraget

Handlingsplanen är en revidering av Handlingsplan för samverkan mot hot och våld i nära relationer inom Burlövs kommun 2011-2014 som togs fram under år 2010 inom ramen för Socialförvaltningens projekt Familjefrid.

Med stöd av utvecklingsmedel från Socialstyrelsen har kartläggning och framtagande av en handlingsplan avseende våld i nära relationer skett under vintern 2015/2016.

Tillvägagångssätt

I arbetet med revideringen av handlingsplan har workshops genomförts med alla enheter inom Individ- och Familjeomsorgen i Burlövs kommun och dess ledningsgrupp, kommunens

samverkansgrupp mot hot och våld i nära relationer samt utvalda delar av Utbildnings- och Kulturförvaltningen. Samtal och diskussioner har även förts med enhetschefer inom Individ- och Familjeomsorg, Familjefridsgruppen1 samt med andra yrkesverksamma inom kommunen.

Utgångspunkten för den nya handlingsplanen är Handlingsplan för samverkan mot hot och våld i nära relationer inom Burlövs kommun 2011-2014 från år 2010.

Mål och syfte med handlingsplanen

Den övergripande målsättningen för arbetet med handlingsplanen är att utveckla och stärka samverkan på området hot och våld i nära relationer inom kommunen genom en gemensam handlingsplan. Handlingsplanen syftar till att vara ett stödjande och vägledande dokument i arbetet med övergripande samverkan inom Burlövs kommun på området hot och våld i nära relationer.

Handlingsplanen avser att se till så att berörda aktörer har fungerande och aktuella rutiner för samverkan, utvecklingsområden att arbeta med och fastställda mål att arbeta mot. Handlingsplanen avser den övergripande samverkan och ej samverkan gällande enskilda ärenden.

Handlingsplanens områden och aktiviteter

Arbetet har delats in i fem områden. För att förtydliga vad de övergripande målen för respektive område innebär, och göra det möjligt att uppnå målen, har arbetet delats in i aktiviteter. I varje aktivitet anges hur/vad aktiviteten gäller, när aktiviteten ska genomföras och följas upp samt vem/vilka som ansvarar för aktiviteten.

Övergripande ansvar

Ansvarig för handlingsplanen är Socialnämnden.

1

Samverkan

Aktivitet: Revidering av handlingsplan

Hur/Vad: En revidering av handlingsplanen från 2010 har genomförts under perioden 2015-10-01–2016-03-31. Arbetet utfördes på uppdrag av Socialnämnden

i Burlövs kommun genom utvecklingsmedel från Socialstyrelsen.

När: Handlingsplanen antas av Socialnämnden i Burlövs kommun juni 2016.

Ansvar: Ansvar för revideringen av handlingsplanen har Socialnämnden, avdelningschefen för IFO, enhetschefen för Öppenvårdsenheten Magnolian.

Aktivitet: Implementering av reviderad handlingsplan

Hur/Vad: Handlingsplan för samverkan mot hot och våld i nära relationer i Burlövs kommun implementeras och aktiviteter genomförs enligt planen.

När: Implementering påbörjas hösten 2016.

Uppföljning: Uppföljning av implementeringen av handlingsplanen sker minst vart annat år med början 2018.

Den regelbundna uppföljningen av handlingsplanens mål och aktiviteter genomförs av ledningsgruppen för IFO. Fullföljda aktiviteter dokumenteras.

Handlingsplanen ska behandlas i Samverkansgruppen innan uppföljning genomförs av ledningsgruppen för IFO.

Ansvar: Ansvarig är Socialnämnden.

Chefer, vars verksamheter berörs av handlingsplanen, ansvarar för att

handlingsplanen används som ett vägledande dokument i arbetet med samverkan mot hot och våld i nära relationer. Cheferna ansvarar även för att handlingsplanen görs känd bland medarbetarna.

Avdelningschefen för IFO ansvarar för att uppföljning av handlingsplanen sker på möte med ledningsgruppen för IFO i enlighet med planen.

Aktivitet: Kommande revideringar av handlingsplan

Vad/Hur: Handlingsplanen för samverkan mot hot och våld i nära relationer ska revideras regelbundet. Revideringen berör målen och aktiviteterna i handlingsplanen.

Revidering sker på uppdrag av avdelningschefen för IFO.

När: Handlingsplanen revideras minst vart femte år. Nästa gång är: år 2021.

Ansvar: Avdelningschefen för IFO har ansvar för att det finns en aktuell handlingsplan och för att handlingsplanen revideras i enlighet med planeringen.

Interna handlingsplaner

Aktivitet: Upprättande eller revidering av interna handlingsplaner

Hur/Vad: Alternativ 1: Upprättande av verksamhetsspecifika interna handlingsplaner mot hot och våld i nära relationer.

Eller

Alternativ 2: Revidering av redan existerande handlingsplaner mot hot och våld i nära relationer.

Vid träff med samverkansgruppen delger kontaktpersonerna varandra sina respektive verksamheters handlingsplaner och lämnar dem till gruppansvarig.

När: Vart femte år med början våren 2018.

Ansvar: Respektive chef för berörda verksamheter ansvarar för att:

Alternativ 1. Upprätta en intern handlingsplan Eller

Alternativ 2. Revidera sin interna handlingsplan.

Gruppansvarig för samverkansgruppen ansvarar för att lyfta ämnet inför och på ordinarie träff med samverkansgruppen.

Samverkansgruppen

Mål

Samverkan inom kommunen genom en gemensam och verksamhetsöverskridande samverkansgrupp mot hot och hot i nära relationer.

Syfte

Att öka kunskapen och medvetenheten om hot och våld i nära relationer bland yrkesverksamma inom kommunala verksamheter och andra berörda myndigheter/verksamheter/organisationer som är verksamma inom kommunen.

Att öka samsynen mellan de berörda verksamheterna kring problem och möjliga lösningar inom området.

Att utbyta goda erfarenheter.

Att skapa utrymme för diskussion om hot och våld i nära relationer inom kommunen och hur man kan samverka på bästa sätt för att möta kommuninvånarnas behov av stöd och hjälp.

Att sprida kunskaper mellan verksamheterna om vilka stöd- och hjälpinsatser som erbjuds till kommuninvånare som är utsatta för våld i nära relationer eller utövar våld.

Att vid behov stötta yrkesverksamma som möter våldsutsatta och våldsutövare och som är i behov av vägledning eller råd om hur de på bästa sätt kan hjälpa sina klienter/deltagare/brukare/patienter.

Att fungera som referensgrupp inom området hot och våld i nära relationer.

Beskrivning av gruppen

Samverkansgruppen består av representanter från berörda myndigheter och organisationer inom kommunen som kan komma i kontakt med personer som utsätts för, eller riskerar att utsättas för, hot och våld i nära relationer och personer som utövar våld mot närstående. Deltagarna benämns

Aktivitet: Träffar med Samverkansgruppen

Hur/Vad: Gemensamma träffar med kontaktpersonerna i Samverkansgruppen.

När: Fyra tillfällen per år.

Uppföljning: Samverkansgruppens arbete följs upp av kontaktpersonerna och gruppansvarig en gång om året på en ordinarie träff med hjälp av dokumentation från föregående träffar.

Arbetet följs även upp av avdelningschefen på IFO i samråd med gruppansvarig en gång om året.

Ansvar: Gruppansvarig är sammankallande. Datum för träffarna ska meddelas kontaktpersonerna i god tid.

Kontaktpersonerna och gruppansvarig ansvarar gemensamt för planering av och innehåll under träffarna.

Aktivitet: Dokumentation av Samverkansgruppens träffar

Hur/Vad: Dokumentation av relevant information, närvaro och annat av vikt från träffarna. Den av träffen utsedda mötesantecknaren ansvarar för att anteckningarna delges alla kontaktpersoner efter mötet via e-post.

När: Anteckningar förs vid varje träff.

Ansvar: Dokumentationsansvaret under träffarna ambulerar i gruppen.

Aktivitet: Kontaktlista

Hur/Vad: En aktuell lista med kontaktuppgifter till Samverkansgruppens kontaktpersoner ska finnas tillgänglig hos gruppansvarig och kontaktpersonerna.

När: Uppdateras fortlöpande vid behov.

Ansvar: Gruppansvarig har den senaste versionen av kontaktlistan och har ansvar för att alla kontaktpersoner samt verksamhetschefer och avdelningschefen för IFO delges den nya versionen då förändringar har gjorts.

Kontaktpersonerna ansvarar för att informationen i kontaktlistan gällande de själva är korrekt.

Aktivitet: Utveckling av Samverkansgruppen

Hur/Vad: Gruppens syfte och inriktning ska förtydligas och innehållet på träffarna utvecklas.

Detta sker genom diskussioner och workshops under gruppens träffar utifrån önskemål från kontaktpersonerna och under ledning av gruppansvarig.

När: Med början i mars år 2016 och fortlöpande efter behov.

Uppföljning: Samverkansgruppens arbete följs upp av kontaktpersonerna och gruppansvarig en gång om året på en ordinarie träff med start våren 2017.

Arbetet följs även upp årligen av avdelningschefen för IFO genom diskussion med gruppansvarig i samband med Samverkansgruppens uppföljning.

Ansvar: Avdelningschefen för IFO och gruppansvarig har ansvar för att gruppens arbete överensstämmer med det övergripande syftet och målet med gruppen.

godkännas av avdelningschefen för IFO.

Aktivitet: Rådgivning och vägledning

Vad/Hur: Kontaktpersoner agerar vid efterfrågan rådgivande, stöttande och vägledande gentemot varandra i gruppen, gentemot kollegorna i respektive verksamhet och gentemot andra verksamheter representerade i gruppen.

Samverkansgruppen kan även vid behov användas som en länk till Familjefridsgruppen på IFO.

När: Fortlöpande och efter förfrågan.

Uppföljning: Samverkansgruppens arbete följs upp av kontaktpersonerna och gruppansvarig en gång om året på en ordinarie träff med början våren 2017.

Arbetet följs även upp av avdelningschefen för IFO i samråd med gruppansvarig en gång om året.

Ansvar: Respektive verksamheter och kontaktpersonerna ansvarar för att deras medarbetare informeras om möjligheterna till att söka stöd och hjälp hos eller via gruppen.

Aktivitet: Diskussion utifrån lägesbeskrivning

Vad/Hur: Diskussion och utbyte av erfarenheter på träff med Samverkansgruppen utifrån verksamheternas lägesbeskrivningar av situationen inom kommunen.

Fokus ligger på förekomst och omfattning av hot och våld i nära relationer inom kommunen samt behov av stöd och hjälp hos kommuninvånarna. Utgångspunkt är kontaktpersonernas och deras kollegors erfarenheter utifrån deras arbete i respektive verksamheter under det senaste året.

Relevant information från diskussionen dokumenteras under träffen och delges alla kontaktpersoner samt avdelningschefen för IFO.

När: Årligen, i början av året, vid träff med Samverkansgruppen.

Ansvar: Respektive verksamhet ansvarar för att delge sin kontaktperson en lägesbeskrivning på området inför planerad träff med Samverkansgruppen.

Kontaktpersonerna ansvarar för att delge sin verksamhets lägesbeskrivning under träffen. Kontaktpersonerna ansvarar även för att vidareförmedla relevant information från träffen till sina respektive verksamheter.

Gruppansvarig ansvarar för att kontaktpersonerna ges möjlighet till att på en träff med Samverkansgruppen diskutera ämnet.

Kompetensutveckling

Mål

All personal inom Burlövs kommun har en medvetenhet om hot och våld i nära relationer. Personal som i sitt arbete möter kommuninvånare i behov av stöd- och hjälpinsatser med anledning av hot och våld i nära relationer vet de vart de ska vända sig för att på bästa sätt möta behoven eller hur de ska ta

Särskilda kompetenskrav

Personal inom Socialförvaltningen och Utbildnings- och Kulturförvaltningen i Burlövs kommun, som i sina uppdrag möter utsatta målgrupper, har grundläggande kunskaper om våld i nära relationer. De vet även vilka stöd- och hjälpinsatser som finns att tillgå och kan vägleda den enskilde till rätt instans.

Alla kontaktpersoner i kommunens samverkansgrupp mot hot och våld i nära relationer har

grundläggande kunskaper om hot och våld i nära relationer. De vet även vart de ska vända sig för att kunna tillgodose behoven hos utsatta för våld i nära relationer och våldsutövare som de möter i sina respektive verksamheter.

Personal inom Individ- och Familjeomsorg (IFO) på Socialförvaltningen som arbetar med handläggning och uppföljning av ärenden som gäller enskilda enligt socialtjänstlagen (2001:453) har kunskap om våld och andra övergrepp av eller mot närstående. De har även förmågan att omsätta kunskaperna i det praktiska arbetet.2

Personal inom IFO som arbetar med handläggning och uppföljning av ärenden som gäller våldsutsatta barn och barn som bevittnat våld har dessutom kunskaper om hur man för samtal med ett barn om våld och andra övergrepp. De har dessutom kunskaper om vilka konsekvenser det kan få för ett barn att utsättas för eller bevittna våld och andra övergrepp av eller mot närstående.3

Personal inom IFO som genomför insatser enligt socialtjänstlagen har kunskap om våld och andra övergrepp för att kunna uppmärksamma att en person är våldsutsatt och se till att hen får hjälp för sin våldsutsatthet. Personal inom IFO som genomför insatser i verksamheter som särskilt är inriktade på att ge stöd och hjälp till våldsutsatta har dessutom förmågan att omsätta kunskaperna i det praktiska arbetet.4

Syfte

Personal inom Burlövs kommun ska ges möjligheter till kompetensutveckling på området hot och våld i nära relationer. Genom att personalen uppnår kompetenskraven kan kommuninvånarnas behov av stöd och hjälp tillgodoses på bästa sätt.

Övergripande ansvar

Kommunen har genom sitt ansvar gentemot kommuninvånarna och som arbetsgivare ett övergripande ansvar för personalens kompetens i de kommunala verksamheterna.

Nämnd och ledningsgrupp för respektive verksamhetsområde inom Burlövs kommun har ansvar för att ge sin personal förutsättningar för kompetensutveckling i enlighet med målen.

Socialnämnden har ansvar för att det finns personal med lämplig utbildning och erfarenhet att utföra socialtjänstens uppgifter. Socialnämnden har även ansvar för att se till att personalen har tillräcklig kompetens för det arbete den ska utföra. I och med detta åligger det även socialnämnden att ge personalen förutsättningar för kompetensutveckling som svarar mot verksamhetens behov och i enlighet med socialtjänstlagen.

Den enskilde anställda inom kommunen har ansvar för att ta tillvarata de möjligheter som erbjuds dem för att erhålla kunskaper inom området.

2 SOSFS 2014:4

3

Verksamheter representerade i samverkansgruppen har ansvar för sina respektive kontaktpersoner ges förutsättningar till kompetensutveckling inom området.

Samarbetsavtal

Burlövs kommun har tecknat ett samarbetsavtal med Kompetenscentrum mot våld i nära relationer som innebär erbjudande om utbildningar inom ramen för avtalet5. Nuvarande avtal gäller tillsvidare.

Ansvarig för avtal med Kompetenscentrum mot våld i nära relationer är Socialförvaltningen i Burlövs kommun.

Aktivitet: Fortsatta grundläggande utbildningsinsatser inom Burlövs kommun

Hur/Vad: Fortsätta påbörjad utbildningsinsats där personal inom Burlövs kommuns

verksamheter erbjuds möjligheter att delta i basutbildning på området anordnad av Kompetenscentrum mot våld i nära relationer.

När: Fortlöpande. Verksamheterna mottar erbjudanden enligt den ordning som IFO beslutar om.

Ansvar: IFO ansvarar för att informera om och erbjuda platser till utbildningarna när Kompetenscentrum mot våld i nära relationer erbjuder basutbildningar.

Respektive chef för berörda verksamheter ansvarar för att se över kompetensen och utbildningsbehoven i sin respektive verksamhet och vid erbjudande från IFO besluta vilka i personalen som ska delta i utbildningen.

Den enskilde personalen har ansvar för att använda kunskaper erhållna från utbildningar i sitt praktiska arbete.

Aktivitet: Samverkansgruppens kompetensutveckling

Hur/Vad: Alla kontaktpersoner i samverkansgruppen mot hot och våld i nära relationer ska ha deltagit i basutbildningen som Kompetenscentrum mot våld i nära relationer erbjuder eller ha en likvärdig utbildning. På detta sätt säkerhetsställs att det finns personal i de berörda verksamheterna som innehar en grundläggande kunskap på området.

De kontaktpersoner i Samverkansgruppen som ännu inte har deltagit i

basutbildningen ska erbjudas möjlighet till att delta i den. Erbjudande ges under ordinarie träff i mars 2016 och sedan fortlöpande då nya kontaktpersoner tillkommer.

När: Med början våren 2016 och sedan fortlöpande.

Uppföljning: Genomgång av vilka som inte har deltagit i baskursen, eller likvärdig utbildning, görs under ordinarie träff med Samverkansgruppen minst en gång om året, med början i mars år 2016.

Ansvar: Respektive chefer i berörda verksamheter ansvarar för att ge sina kontaktpersoner möjligheter och förutsättningar till att delta i utbildningen när det erbjuds.

Aktivitet: Kompetensutveckling gällande viss personal inom IFO

Hur/Vad: Basutbildning om hot och våld i nära relationer anordnad av Kompetenscentrum mot våld i nära relationer.

All personal inom IFO som arbetar med handläggning och uppföljning av ärenden eller

som genomför insatser i ärenden som gäller våldsutsatta barn eller vuxna, inklusive barn som bevittnat våld, ska ha deltagit i basutbildningen eller ha en likvärdig utbildning.

När: Utbildningen erbjuds regelbundet och utefter behov enligt gällande avtal med Kompetenscentrum mot våld i nära relationer.

Uppföljning: Respektive chef följer upp vilka medarbetare som har behov av utbildning.

Ansvar: Socialnämnden har ansvaret för att personalen inom verksamheterna har adekvat utbildning och att Socialförvaltningen uppfyller kompetenskraven utifrån

socialtjänstlagen och SOSFS 2014:4.

Respektive chef ansvarar för att medarbetare ges möjlighet att delta i utbildning.

Den enskilde personalen i berörd verksamhet ansvarar för att genomgå utbildning när möjlighet ges. Den enskilde personalen har även ansvar för att använda kunskaper erhållna från utbildningar i sitt praktiska arbete.

Aktivitet: Spetsutbildningar för viss personal inom IFO

Hur/Vad: All personal inom Enheten Vuxna på IFO som handlägger och utreder ansökningar om bistånd gällande våldsutsatta vuxna ska utbildas inom riskbedömningsmetoden FREDA.

Personal från Öppenvårdsenheten Magnolian (IFO) ska utbildas i

behandlingsmodellen KIBB (Kognitiv Integrerad Behandling vid Barnmisshandel).

Personal inom IFO som genomför insatser särskilt inriktade på att ge stöd och hjälp till våldsutsatta kan erbjudas adekvat utbildning utöver basutbildningen för att kunna utföra sina uppdrag.

När: Utbildning i bedömningsmetoden FREDA för personal inom Enheten Vuxna fortsätter att ske så snart kursen erbjuds utav Kompetenscentrum mot våld i nära relationer.

KIBB-utbildning för utvald personal inom Öppenvårsenheten Magnolian sker omgående när nästa kurs anordnas.

Uppföljning: Respektive enhetschef gör fortlöpande, och minst en gång om året, en inventering av behov av spetsutbildningar och kompetensutveckling för sin arbetsgrupp.

Ansvar: Socialnämnden har ansvaret för att personalen inom verksamheterna har adekvat utbildning och att Socialförvaltningen uppfyller kompetenskraven utifrån

socialtjänstlagen och Socialstyrelsens riktlinjer.

Enhetscheferna inom Avdelningen Individ och familjeomsorgen ansvarar för att information om utbildningar når berörd personal. De ansvarar även för att personalen ges förutsättningar och möjligheter att delta i utbildningar utifrån verksamheternas behov.

Den enskilde personalen har ansvar för att använda kunskaper erhållna från utbildningar i sitt praktiska arbete.

Informationsinsatser

Övergripande mål

Information om stöd- och hjälpmöjligheter för personer som utsätts för hot och våld i nära relationer och våldsutövare finns tillgängligt för så många som möjligt av kommunens invånare. Informationen ska möta målgruppernas behov och vara uppdaterad och relevant.

Syfte

Socialnämnden bör enligt Socialtjänstlagen 5 kap. 11 § SoL planera för hur grupper och enskilda, såväl vuxna som barn, ska nås med information om nämndens verksamhet för våldsutsatta och barn som bevittnat våld. Detta innebär ett särskilt ansvar gällande informationsinsatser. Informationsmaterialet ska innehålla uppgifter om vad kommunen erbjuder för stöd och hjälp på området. Informationen ska finnas i olika typer av format och finnas på olika språk. Informationen ska vara uppdaterad och relevant och lättillgänglig.

Beskrivning

Individ- och Familjeomsorgen (IFO) i Burlövs kommun tillhandahåller informationsmaterial som riktar sig till våldsutsatta vuxna och våldsutövare och redogör för de stöd- och hjälpinsatser som kommunen kan erbjuda. Vid tiden för tillkomsten av handlingsplanen, i början av år 2016, består

informationsmaterialet av två versioner av informationsfoldrar och information på Burlövs kommuns hemsida. En version av informationsfoldrarna riktar sig till vuxna våldsutsatta och den andra till våldsutövare och de redogör för vilka stöd- och hjälpinsatser som kan erbjudas. Den som riktar sig till våldsutsatta finns tillgänglig på flera olika språk. Informationen på kommunens hemsida riktar sig både till våldsutsatta vuxna och barn, våldsutövare och barn som bevittnat våld. Informationen på hemsidan har både ett upplysande syfte på området och redogör för vilka stöd- och hjälpinsatser som kan erbjudas.

Aktivitet: Uppdatering av information på kommunens hemsida

Vad/Hur: Genomgång och uppdatering av information tillgänglig för allmänheten via Burlövs kommuns hemsida relaterat till våld i nära relationer. Innehållet på hemsidan ska ses över för att se till att informationen är korrekt, aktuell och möter målgruppernas behov.

När: Genomförs under år 2016.

Uppdatering av informationen sker därefter fortlöpande vid behov och minst en gång per år.

Uppföljning: Uppföljning våren 2017.

Uppföljning sker därefter kontinuerligt.

Ansvar: Avdelningschefen för IFO har ansvar för att informationen på hemsidan uppdateras fortlöpande.

Avdelningschefen för IFO är ansvarig för att godkänna eventuella ändringar av informationen innan publicering.

Aktivitet: Genomgång av informationsmaterial

Hur/Vad: Genomgång och uppdatering av informationsfoldrar och annat informationsmaterial från IFO som riktar sig till våldsutsatta och våldsutövare. Undersöka eventuellt behov av tillgång till broschyrer på fler språk och på lätt svenska.

När: Genomförs under år 2016.

Uppdatering av informationen därefter sker fortlöpande vid behov.

Uppföljning: Senast våren år 2017.

Ansvar: Avdelningschef IFO

Resultat av enkätundersökning bland yrkesverksamma inom