• No results found

Avveckling av stiftelsen "Minne av Anders Stjernquist fond"

Sammanfattning

Kommunstyrelsen beslutade den 26 oktober 2015, § 162 att avveckla stiftelsen ”Minne av Anders Stjernquist fond” samt att ge kommunledningskontoret i uppdrag att genom-föra avvecklingen. Skälet till avvecklingen är att stiftelsens avkastning är så låg att den under de senaste fem åren inte kunnat främja sitt ändamål.

Värdet av tillgångarna att tillgå har aldrig varit i närheten att uppnå ett gränsbelopp som motsvarat 10 prisbasbelopp sedan stiftelsen startade år 1995 i form av en donation på 10,000kr. Idag uppgår stiftelsens tillgångar till 12,450 kr samtidigt som den saknar skul-der. Då det under de senaste 5 åren framgått att det inte har funnits tillräckligt med intresse eller avkastning att främja sitt ändamål, anser Burlövs Kommun att avkastning-en och kapitalet bättre gynnar ett annat, mavkastning-en liknande, ändamål.

Då den ursprungliga stiftelsens ändamål var att hjälpa underåriga, bosatta i Burlövs Kommun med medfött handikapp, så har stipendieförvaltaren beslutat att avkastningen och kapitalet bäst gynnar ändamålet i ”Korttids & Fritids Lillevång” under avdelningen Funktionsnedsättning och LSS i Burlövs Kommun. Detta val beror på att denna verksam-het tar hand om minderåriga med sina 5 övernattningsrum, lekrum och aktivitetsrum samt bl.a. hjälper barn med medfött handikapp med läxläsning, sociala aktiviteter och har en klar målsättning att ge barn och ungdomar en trygghet, möjlighet till utveckling och ett bidragande med ett socialt nätverk.

Förvaltningens förslag innebär att Korttids/fritids vill använda pengarna för att sätta guldkant på tillvaron för barnen.

De vill boka en stuga för en lägervecka/äventyrsvecka, besöka Tivoli och Tosselilla, grilla korv och köpa glass. Lägerveckan är en chans att känna sig som alla andra barn och ungdomar, utifrån sina egna förmågor samt möjlighet att skaffa nya kompisar.

Förslag till beslut

Socialnämnden beslutar

att förespråka att de samlade tillgångarna i ”Minne av Anders Stjernquist fond” överförs till kommunen som en gåva, samt

att pengarna tillfaller Korttids/fritids på Lillevång för att kunna utföra utflykter och akti-viteter med barnen, samt

att Korttids/fritids på Lillevång lämnar rapport till nämnden hur pengarna har nyttjats.

Lars Wästberg Socialchef

Ärendebilagor

Kommunstyrelsens beslut 2015-10-26-, § 162 Beslut i ärendet delges

Kommunstyrelsen

Korttids/fritids på Lillevång

8. Äldreplan, reviderad Dnr SN/2016:58

Sammanfattning

Motion väcktes i februari 2012 om en äldreplan. Kommunala pensionärsrådet ställde sig bakom motionen i mars samma år och socialnämnden ställde sig bakom motionen i maj 2012.

I augusti samma år fattade kommunfullmäktige beslut om att uppdra åt socialförvaltningen att, i nära samverkan med övriga berörda nämnder och aktörer inleda arbetet med att utar-beta en äldreplan för Burlövs Kommun.

Socialnämnden överlämnar den 3 mars 2016, § 17, förslag till äldreplan för fullmäktiges fast-ställande. Kommunfullmäktige beslutade den 25 april att återremittera ärendet till social-nämnden ”för att utveckla avsnittet som handlar om teknisk utveckling inom vård och om-sorg”.

Förslaget till äldreplanen omfattar frågor som rör samhällsplanering, tillgänglighet, boende, kultur och fritid, kollektivtrafik, medborgerligt deltagande och inflytande, kommunikation och teknik samt vård och omsorg.

Äldreplanen ska säkerställa att äldres behov, intressen och inflytande beaktas i kommunens olika verksamheter och planering.

Äldreplanen ska fokusera på samverkan av kommunövergripande karaktär, förvaltningsintern samverkan samt samverkan med externa samhällsaktörer i syfte att ge äldre kommuninvå-nare möjlighet att delta i samhällslivet på samma villkor som övriga medborgare.

Äldreplanen ska säkerställa en utveckling inom området för välfärdsteknologi med syfte att bidra till ökad trygghet, aktivitet, delaktighet och självständighet. Välfärdsteknologin kan även stödja eget boende och förebygga eller komplettera vård- och omsorgsbehov.

Äldreplanen ska fungera som vägledning då styrelser, nämnder och utskott ska fatta beslut samt i förvaltningarnas dagliga arbete.

Äldrefrågor är hela kommunens ansvar och arbetet med äldrefrågor ska vara av strategisk och övergripande karaktär och omfatta hela kommunens kompetensområde.

Äldreplanen är en långsiktig plan som sträcker sig över 5 år. Äldreplanen ska kontinuerligt ingå i kommunens plan- och budgetarbete.

Äldreplanen är framtagen i samverkan med KPR och samtliga förvaltningar samt kommunled-ningskontoret.

Socialnämndens arbetsutskott föreslår socialnämnden besluta

att godkänna i ärendet redovisat förslag till äldreplan samt överlämna detta till kommunfull-mäktige för fastställande.

Socialförvaltningen

Handläggare: Ninette Hansson Telefon: +4640 625 63 24

E-post: ninette.hansson@burlov.se

Socialnämnden

Äldreplan

Sammanfattning

Motion väcktes i februari 2012 om en äldreplan. Kommunala pensionärsrådet ställde sig bakom motionen i mars samma år och socialnämnden ställde sig bakom motionen i maj 2012. I augusti samma år fattade kommunfullmäktige beslut om att uppdra åt socialför-valtningen att, i nära samverkan med övriga berörda nämnder och aktörer inleda arbe-tet med att utarbeta en äldreplan för Burlövs Kommun.

Socialnämnden överlämnar den 3 mars 2016, § 17, förslag till äldreplan för fullmäktiges fastställande. Kommunfullmäktige beslutade den 25 april att återremittera ärendet till socialnämnden ”för att utveckla avsnittet som handlar om teknisk utveckling inom vård och omsorg”.

Förslaget till äldreplanen omfattar frågor som rör samhällsplanering, tillgänglighet, bo-ende, kultur och fritid, kollektivtrafik, medborgerligt deltagande och inflytande, kom-munikation och teknik samt vård och omsorg.

Äldreplanen ska säkerställa att äldres behov, intressen och inflytande beaktas i kommu-nens olika verksamheter och planering.

Äldreplanen ska fokusera på samverkan av kommunövergripande karaktär, förvaltnings-intern samverkan samt samverkan med externa samhällsaktörer i syfte att ge äldre kommuninvånare möjlighet att delta i samhällslivet på samma villkor som övriga med-borgare.

Äldreplanen ska säkerställa en utveckling inom området för välfärdsteknologi med syfte att bidra till ökad trygghet, aktivitet, delaktighet och självständighet. Välfärdsteknologin kan även stödja eget boende och förebygga eller komplettera vård- och omsorgsbehov.

Äldreplanen ska fungera som vägledning då styrelser, nämnder och utskott ska fatta beslut samt i förvaltningarnas dagliga arbete.

Äldrefrågor är hela kommunens ansvar och arbetet med äldrefrågor ska vara av strate-gisk och övergripande karaktär och omfatta hela kommunens kompetensområde.

Äldreplanen är en långsiktig plan som sträcker sig över 5 år. Äldreplanen ska kontinuer-ligt ingå i kommunens plan- och budgetarbete.

Äldreplanen är framtagen i samverkan med KPR och samtliga förvaltningar samt

kom-Förslag till beslut

Socialnämnden beslutar

att godkänna i ärendet redovisat förslag till äldreplan samt överlämna detta till kom-munfullmäktige för fastställande.