• No results found

Utöver kodbasen som tilldelades fanns det även en annan mycket stor förutsättning för just detta projektet, nämligen distansläget på grund av COVID-19. Arbetet genomfördes således i sin helhet på distans vilket betydde att ständiga statusuppdateringar var av stor vikt samt att versionshanteringen av projektet mellan grupper användes korrekt för att inte ställa till med mer problem än nödvändigt. Även en bra kontakt med kunden blev mycket viktig för att se till att alla fick sin röst hörd när det kom till val inom utvecklingsprocessen.

6.4

Arbetet i ett vidare sammanhang

Följande sektion diskuterar produktens effekt och möjliga effekter inom olika ämnen så som produkten är skapad i skrivande stund samt hur detta kan relatera till fortsatt utveckling av mjukvaran.

6.4.1

Miljömässigt

Produkten som den är i nuläget kommer inte utan ändringar vara tillgänglig för genuina an- vändare. Detta är relevant eftersom den resurs mjukvaran förbrukar är el. Under projektet har målet varit att endast utveckla nödvändig funktionalitet, så fokus har inte legat på att effekti- visera funktionerna eller deras energiförbrukning då ändringarna i effektivitet inte skulle ha större inverkan i denna mindre skala. Inför leverans till användare kan viss kod behövas ses över för att säkerställa att produktens effekt på energiåtgång och miljö är minimal.

6.4.2

Tillgänglighetsmässigt

Försök till att göra produkten mer tillgänglig har inte utförts. Detta då produkten än så länge är i prototypfasen och därmed inte är i kontakt med slutanvändare som kan behöva ytterli- gare stödfunktionalitet. Senare i produktens utvecklingsfas kan det dock vara mycket rimligt att lägga till funktioner som till exempel ökar storleken på text i ritverktyget eller möjlighet att manuellt skriva in grader på vinklar mellan väggar.

6.4.3

Individmässigt

Produkten skapar till viss del en individuell frihet när det kommer till utformningen av sitt framtida hus men kommer också kräva en del förkunskaper och generella bestämmelser utö- ver det som produkten tillhandahåller. Saker som kommuner har bestämt kommer inte finnas tillgängligt i produkten och kan kräva att individen måste läsa på innan bygglovet skapas. Individen har emellertid möjligheten att skapa något eget om önskan finns och där i ligger en frihet som inte existerat tidigare.

6.4.4

Ekonomiskt

I dagsläget handlar en stor del av bygglovsprocessen om att ta kontakt med kunniga arki- tekter och handläggare som kostar stora mängder pengar för att tillslut kunna skicka in sitt bygglov. Även med detta är det inte helt säkert att bygglovet blir godkänt. Produkten som skapats har som syfte att förenkla och dra ner kostnaden på denna process, gemene man ska utan hinder få möjligheten att rita upp tillbygnation eller nybyggnation och snabbare kunna skapa de dokument som krävs för ett bygglov. Produkten har även i avsikt att standardise- ra de dokument som skickas in till Byggnadsnämnden, något som i sin tur resulterar i fler korrekta bygglov och en växande samhällsekonomi.

6.4.5

Tekniskt

Teknikmässigt riktar sig systemet som utvecklats till att bli en MVP som i framtiden vidarut- vecklas till en fullständig produkt. Målet var därför att utveckla funktioner som visar på att

6.4. Arbetet i ett vidare sammanhang

grundkonceptet var en god idé. Fokus lades därför inte på att mjukvaran skulle vara skalbar utöver det nödvändiga minimigränserna för ett koncepttest. Lika så lades inte heller fokus på att mjukvaran skulle vara användbar för så många som möjligt utan att det endast behövde fungera i exempelvis Google Chrome som i sin tur är webbläsaren som valts ut för testning. Projektet har inte heller hanterat säkerhetsfrågor då det utvecklingsgruppen utfört inte be- rört användarsäkerhet. Mer fokus har däremot lagts på anpassningsförmåga och modularitet för att säkerställa att nya funktioner eller modifiering av äldre funktioner fortsätter att vara relativt trivialt.

7

Slutsatser

Här samlas de slutsatser som kan dras med avseende på de frågeställningar som ställdes i början av rapporten.

7.1

Hur kan systemet ARCH implementeras så att man skapar värde för

kunden?

Med det resultat som projektgruppen tagit fram och utvecklat har produkten kommit än- nu ett steg närmare till sitt slutliga mål. Även om ARCH har en hel del kvar innan det blir en fullständig produkt för slutanvändaren, har gruppen implementerat många av de större funktioner som är ytterst nödvändiga för att kunna skapa grundmaterialet till ett bygglov. Funktionalitet som att kunna skapa en dokument ifrån en mall för bygglov till inmatning av en grundskiss att utgå ifrån samt många funktioner där emellan. Dessa funktioner gör det enklare för slutanvändaren att kunna skapa sitt bygglov med så hög kvalité som möjligt.

7.2

Vilka erfarenheter kan dokumenteras från programvaruprojekt

ARCH som kan vara intressanta för framtida projekt?

Gruppen fick många nyttiga erfarenheter, men följande står ut lite extra med tanke på den mängden lärdom de givit. Gruppen rekommenderar starkt erfarenheten av att arbeta och ta del av redan existerande kodbaser inom arbetsmässiga sammanhang. Erfarenheter som hade mer blandad framgång, men ändå var mycket givande , gällde tidsplanering, planerings- verktyg och dokumentskrivning. Erfarenheterna har gett gruppen mycket att tänka på för framtiden inom dessa ämnen och gruppen strävar efter att applicera kunskapen på framtida projekt. Fler erfarenheter och hur de relaterar till framtida projekt tas upp under sektion 5.3 och 6.2.4.

7.3

Vilket stöd kan man få genom att skapa och följa upp en