• No results found

Arbetsinsatser och kostnader

In document 2014-01-28, (Page 177-180)

konsekvenser för glesbygder i storstadsnära lägen

8 Analys av konsekvenser om lättnader för mindre sjöar och

8.7 Fördjupad analys av två utrednings- utrednings-alternativ

8.7.2 Arbetsinsatser och kostnader

WSP har uppskattat arbetsinsatser och kostnader för de olika parterna i dagens strandskyddslagstiftning och jämfört dessa med UA2 och UA4 (WSP, 2013b). För att beskriva det arbete som uppstår i samband med dispensärenden intill mindre sjöar och vattendrag har tre arbetsprocesser definierats. Arbetsprocesserna är föl-jande:

1. Process för ett dispensärende, där kommunen hanterar dispenser enligt 7 kap.

18 b § miljöbalken.

2. Process när länsstyrelsen upphäver strandskyddet, enligt 7 kap. 18 § första stycket 1 miljöbalken, enligt UA4.

3. Process där länsstyrelsen återinför strandskyddet intill mindre sjöar och vat-tendrag, enligt UA2.

8.7.2.1 ANALYS AV ARBETSINSATSER OCH KOSTNADER FÖR ARBETSPROCESSERNA

Sammantaget kan konstateras att JA innebär minst arbetsmängd för länsstyrelsen.

Länsstyrelsens roll i JA är till största del att granska kommunernas prövningar av dispens och att överväga överprövning av dispenser. UA2 och UA4 innebär en större arbetsmängd för länsstyrelserna att genomföra ett flertal inventeringar. Sam-tidigt kommer länsstyrelsen att besparas tid i UA2 då granskning av kommunernas prövningar av dispenser helt upphör i de områden som där strandskyddet automa-tiskt upphävs. I UA4 antas det på sikt bli färre granskningsärenden.

För kommunerna innebär JA den största arbetsmängden. Kostnaderna för kommu-nens arbete kan emellertid helt läggas på sökande enligt kommunallagens själv-kostnadsprincip. I UA2 upphör helt kommunens roll i frågan rent formellt, då dis-pensärenden försvinner i områden vid mindre sjöar och vattendrag. Utanför dessa områden kommer det fortfarande att krävas en strandskyddsdispens för att bygga i strandområden. I UA4 kan antas att det blir färre ärenden. Kommunens informella kontakter med sökande kan dock kvarstå.

Skillnaden mellan arbetsprocesserna för de olika utredningsalternativen är att ar-betsinsatsen förskjuts från kommun (där sökande står för kostnader enligt kommu-nallagens självkostnadsprincip), till att läggas hos länsstyrelsen i UA2 och i UA4.

Länsstyrelsen har inte samma möjligheter att finansiera detta genom avgifter. Man

122

bör dock vara uppmärksam på att cirka hälften av länsstyrelserna har beslut om undantag från de generella strandskyddsbestämmelserna. För dessa län kommer det i vissa fall inte att innebära någon större skillnad mellan JA och UA2.

8.7.2.2 ANALYS AV ARBETSINSATSER OCH KOSTNADER FÖR INVENTERINGAR

Inventeringar av naturområden kommer sannolikt vara aktuella där länsstyrelsen avser att upphäva strandskyddet intill mindre sjöar och vattendrag (JA och UA4) och där länsstyrelsen avser att återinföra strandskyddet (UA2). Länsstyrelsen an-svarar i samtliga utredningsalternativ för att genomföra inventeringarna. När det gäller upphävande av strandskydd enligt JA och UA4 ska enligt gällande lagstift-ning visas att det är uppenbart att området saknar betydelse för djur- och växtliv och friluftsliv. En inventering ska alltså visa att värdena är låga.

Vid analysen av arbetsinsatsen och kostnader i samband med inventeringar har det antagits att inga inventeringar idag genomförs med syftet att upphäva strandskyd-det med hänvisning till 7 kap. 18 § miljöbalken. Det har inte varit möjligt att utreda behovet av inventeringar och i detalj komma fram till hur många inventeringar som kommer att göras i alternativen UA2 och UA4. Det kan dock konstateras att det kan bli fråga om fler inventeringar i både UA2 och UA4 än i JA.

I UA2 kan antas att högre krav ställs på inventeringarna för att återinföra strand-skydd. Sannolikt är det fråga om mycket stora områden med mindre vattendrag och sjöar som behöver inventeras om strandskyddet ska återinföras i områden med höga natur- och friluftsvärden. Detta innebär att arbetsbördan kommer att öka för länsstyrelsen inför återinförande av strandskydd. För kommuner minskar arbets-bördan när dispensprocessen försvinner i områden med mindre sjöar och vatten-drag.

I UA4 är det sannolikt att kostnaderna för inventeringar för eventuellt upphävande av strandskydd blir omfattande. Detta innebär att arbetsbördan kommer att öka för länsstyrelsen inför upphävande av strandskydd. För kommuner minskar arbetsbör-dan eftersom dispensärendena på sikt förväntas minska.

Vid återinförande av strandsskydd enligt UA2 är det sannolikt att länsstyrelsen måste visa att området har höga värden för djur- och växtliv och friluftsliv, i likhet med kraven för utvidgat strandskydd enligt 7 kap. 14 § miljöbalken. En inventering som visar höga naturvärden eller intressen för friluftslivet krävs. Länsstyrelsen får besluta att utvidga strandskyddsområdet om det behövs för att säkerställa strand-skyddets syften. Detta kan innebära att en inventering för att visa att naturvärdena är höga, enligt UA2, kan antas vara mer omfattande och kostsammare än en inven-tering för att upphäva strandskyddet enligt UA4. Det kan konstateras att det kan bli fråga om fler inventeringar i både UA2 och UA4 än i JA. I kostnadsuppskattningen (WSP, 2013b) antas att en inventeringsomgång genomförs per län och per år både i UA2 och i UA4.

123

I JA ska den sökande bifoga ett erforderligt bedömningsunderlag till sin ansökan om dispens för att myndigheten ska kunna fatta ett korrekt beslut. Om ett sådant underlag saknas eller är bristfälligt kan kommunen, eller länsstyrelsen vid en över-prövning, begära in kompletterande underlag. Inventeringar av områden där den sökande av dispens ansvarar för att visa att dispens ska kunna beviljas kommer inte att vara aktuellt i UA2 eftersom strandskyddet redan automatiskt upphävts. Beho-vet för den sökande att genomföra inventeringar kommer på sikt även minska med UA4 då strandskyddet kommer att minska i omfattning och därmed även antalet tillfällen då det blir aktuellt med en dispensansökan.

Sökandes

Tabell 11. Jämförelse av räkneexempel för kostnadsskattning mellan utredningsalternativen.

I kostnadsuppskattningen i tabell 11 antas att en inventeringsomgång genomförs per län och år både i UA2 och i UA4. I beräkningen antas att 200 dispensärenden hanteras per år och att kostnaderna i övrigt är följande.

- Sökandens kostnad för kommunal handläggning av en dispens

= 8 900 kr.

- Sökandens kostnad för att vid dispensansökan ta fram underlag som beskriver natur och friluftsvärden i aktuellt område, det vill säga en enklare inventering.

Vi uppskattar kostnaden till 10 800 kr (12 x konsulttimmar à 900 kr) för ett mindre område. I enklare fall t.ex. då det rör sig om åtgärder inom en befintlig tomtplats, behöver troligen inte en konsult anlitas.

- Kommunens kostnad per dispensärende = 8 900 kr.

- Länsstyrelsens övervägning av överprövning samt överprövning av dispens

= 3 700 kr.

- Länsstyrelsens inventeringskostnad för att upphäva strandskydd i ett område (JA och UA4) = 300 000 kr.

124

- Länsstyrelsens inventeringskostnad för att återinföra strandskydd i ett område (UA2) = 390 000 kr.

(WSP, 2013b)

8.7.2.3 ANALYS AV SKILLNADER I KOSTNADSSKATTNING

En jämförelse mellan utredningsalternativen visar, med de antaganden som gjorts gällande antal dispensärenden samt inventeringar av områden, att kostnaderna i både UA2 och UA4 uppskattas bli högre än i JA. Kostnadsökningen kommer att belasta länsstyrelserna. Den kostnad som länsstyrelserna antas spara i form av en minskad mängd ärenden att granska (överväga överprövning) samt överpröva un-derstiger, med de antaganden som gjorts, den ökade kostnad som uppstår för läns-styrelserna för att inventera naturområden för att antingen återskapa eller upphäva strandskyddet i UA2 och i UA4, se tabell 11.

Båda utredningsalternativen innebär en minskad kostnad för kommunerna, där UA2 antas bespara kommunerna mest resurser.

Som framgår av räkneexemplet i tabell 11 innebär JA lägst kostnader för alla parter utom sökanden. UA2 och UA4 innebär alltså att kostnaderna för strandskyddet flyttas från den sökande till länsstyrelsen.

• De administrativa arbetsinsatserna och kostnaderna (exklusive själva bygg-kostnaderna) för att bygga inom strandskyddat område överförs från sökande till länsstyrelserna i UA2 och UA4. Länsstyrelserna har inte möjlighet att fi-nansiera detta på samma sätt som kommunerna kan i JA.

• I UA2 har länsstyrelserna möjlighet att återinföra strandskydd i ett område som har höga värden för djur- och växtliv och/eller höga värden för friluftsli-vet. Sannolikt kommer det att ställas höga krav på inventeringar och liknande underlag.

• Ett överförande av kostnaden från den sökande till länsstyrelsen, såsom i UA2 och UA4, har inte en neutral effekt på den samhällsekonomiska nyttan. Det är inte osannolikt att framtida budgetprioriteringar försvårar/omöjliggör fullgoda inventeringar från länsstyrelsers sida.

8.7.3 Strandskyddet jämfört med andra former av naturskydd

In document 2014-01-28, (Page 177-180)