• No results found

ARBETSMILJÖ; FRISKVÅRD OCH SJUKFRÅNVARO Friskvård

Ekonomisk översikt

ARBETSMILJÖ; FRISKVÅRD OCH SJUKFRÅNVARO Friskvård

Sala kommun reserverar medel för förebyggande friskvård med motsvarande minimum 1 200 kr per anställd och år. En översyn av friskvårdsregler har gjorts för att få en mer enhetlig tolkning och tillämpning i kommunen. År 2013 har an-talet regelverk om friskvård minskat till tre, ett per förvaltning, i stället för, som tidigare, åtta olika. Det fortsatta arbetet med kommunövergripande, subvention-erad friskvård har resulterat i att vi nått målet med ett gemensamt regelverk för hela kommunen att gälla från år 2014.

Sala kommun har samverkansavtal med Försäkringskassan gällande rehabilite-ringsprocessen. Uppföljning av samarbetet har genomförts under våren för att ta vara på förbättringsförslag och nytt avtal har därefter tecknats.

Från och med 2013-01-01 är Previa ny leverantör av företagshälsovård och sjuk-anmälantjänst till Sala kommun. Nytt datasystem har införts för att underlätta rehabiliteringsarbete. Genom systemet får medarbetare som är frånvarande p g a sjukdom stöd och råd för tillfrisknande på ett tidigt stadium. Systemet ger även chefer påminnelser och stöd gällande rehabiliteringsarbete samt tillgång till upp-följnings- och beslutsunderlag i form av statistik Previa har under året haft dia-logmöten med verksamhetsansvariga representanter för Sala kommun för att finna lämpliga samarbetsformer beträffande förebyggande hälsoarbete utifrån kommunens behov och möjligheter.

Arbetsmiljöutbildning, med huvudsaklig målgrupp chefer och skyddsombud, har genomförts under sju halvdagar. Utifrån intresseanmälan har personalkontoret arrangerat kurser baserat på anmält behov och utifrån tillgängliga resurser. Se utförligare beskrivning under avsnitt "Kompetensutveckling" nedan.

sjukfrånvaro

Sjukfrånvaro för 2013 visar totalt 4,9 %. Det är en ökning med 0,2 procentenhet-er jämfört med 2012. Det är oroande att o hälsotalen ökar trots hälsofrämjande insatser. Fortfarande har vi dock en total sjukfrånvaro under fem procent, vilket vi betraktar som ett gott resultat. År 2004 var den totala sjukfrånvaron 12,3 %.

18 (116) ÅRSREDOVISNING 2013

För närvarande ökar sjukfrånvaron i hela riket. Mellan juli 2012 och juli 2013 har sjukpenningtalet i Sverige ökat med 10,4 o/o. Regeringen har därför uppdragit åt Försäkringskassan att analysera förändringarna i sjukfrånvaron i syfte att öka kunskapen om bakomliggande faktorer.

statistik för Sala kommun visar att den största sjukfrånvaroorsaken, ca hälften, är medicinska besvär såsom förkylning och influensa. Därefter kommer de som be-gärt sekretess angående sjukdomsorsak, 22 o/o. Besvär i rörelseapparaten har angivits av 14 o/o och 7 o/o har uppgivit psykosociala besvär (ca en tredjedel av dessa har uppgivit stress som sjukdomsorsak).

Il Medicinska besvär, 49%

-sjukfrånvaro, > 60 dgr

i% av totalt antal sjukskrivna 74,5 68,6 61,4 52,6 44,3 42,5 41,7

sjukfrånvaro, kön 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

-sjukfrånvaro, kvinnor 9,6 7,9 6,6 5,3 4,5 4,7 5,0

sjukfrånvaro, män 5,0 4,7 4,3 3,7 2,7 3,2 3,7

sjukfrånvaro, åldersgrupper 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

LÖNER2013

19 (116) ÅRSREDOVISNING 2013

Årets löneöversyn är genomförd. Total nivå blev 2,5 o/o. Partsgemensam avstäm-ning av hur processen förlöpt och hur den kan förbättras har skett. Utvecklings-arbetet fortsätter.

KOMPETENSUTVECKLING

l arbetet med implementering av kornmunens organisationsförändringar på olika nivåer har medarbetare varit delaktiga i olika arbetsgrupper. Arbetet har innebu-rit kompetensutveckling genom samverkan, nätverkande, projektledning, utred-ning, dokumentering och presentationsteknik

Ett omfattande arbete i samband med upphandling och implementering av nytt lönesystem har engagerat medarbetare från olika delar av kornmunens organi-sation samt från H e by kommun. Medarbetares delaktighet har lett till höjd kvali-tet på våra administrativa processer inom området och kompetensutveckling i vardagen.

Förutom i löpande personalarbete och komplicerade individärenden har perso-nalkontoret utgjort konsultativt arbetsrättsligt stöd för verksamhetsansvariga chefer i arbete med omställning av Kulturskolan och Kostenheten.

Personalkontoret har arrangerat två utbildningsdagar för kornmunens personal-ansvariga chefer (ca 100 st) i ämnet "lndividuelllönesättning". En dag i januari med förhandlare från SKL som föreläsare om centrala avtals intentioner och en dag i november med extern utbildare för mera konkreta tips och verktyg.

En partsgemensam arbetsrniljöutbildning, med målgruppen chefer och skydds-ombud, har arbetats fram av en arbetsgrupp, utsedd i Centrala samverkansgrup-p en. Utbildningen är baserad samverkansgrup-på arbetsmiljölagen och modellen för samverkan enligt FAS. Under 2013 har sex kurser genomförts för 74 deltagare. Utbildningar-na har handlat om fysisk arbetsmiljö, psykosocial arbetsmiljö och att bernöta hot och våld i tjänsten.

Ett utbildningsmaterial om rehabiliteringsprocessen har framtagits, presenterats för chefer och gjorts tillgängligt på kornmunens intranät.

Förvaltningen för vård och omsorg har deltagit i SKLs projekt "Leda för resultat".

Även stödresurs från personalkontoret har deltagit i denna utvecklingsinsats.

Övrig förvaltningsspecifik kompetensutveckling planeras och hanteras utifrån respektive förvaltnings behov och förutsättningar.

TILLBUDSRAPPORTERIN G

Sala kornmun använder systemet Flexite för rapportering av olycksfall och till-bud. För att uppmärksamrna och få möjlighet att åtgärda riskmoment i arbetsmil-jön innan det leder till olycksfall är det viktigt att risker och tillbud registreras.

Under 2013 kan vi se en fortsatt ökning av användandet av

rapporteringssyste-20 (116) ÅRSREDOVISN!NG 2013

m et Även antalet registrerade skador /olycksfall/ brott visar en ökning. Det största antalet gäller skolan och incidenter med elever.

Arbetet med att uppmuntra användande av vårt rapporteringssystem för därför avsedda händelser fortsätter. Risk- och säkerhetsansvarig erbjuder utbildning och stöd för användande av Fl exite-systemet på begäran och utifrån anmält be-hov under året

BEMANNING

Av statistikuppgifter från kommunens lönesystem kan vi se hur många, och när, befintliga medarbetare uppnår en ålder av 65 år. Siffrorna anger totalt antal per år.

2014 2015 2016

Antal 42 46 68

Sett på flera års sikt har kommunen upplevt brist på lämpliga kandidater vid re-krytering till vissa befattningar (t ex chefer, förskollärare, skolledare, lärare med lärarlegitimation, specialister och ingenjörer /tekniker).

På grund av spar beting, minskade elevkullar samt förändrad organisation och effektiviseringsarbete inom skolförvaltningen har övertalighet uppstått under året. Uppsägning p g a arbetsbrist för åtta medarbetare har genomförts. Arbets-givaren har erbjudit pensionsförstärkning enligt kollektivavtal till en medarbe-tare.

Rådande sjukförsäkringsregler innebär att rehabilitering vid ohälsa ska leda till återgång i arbete inom stipulerade tidsfrister för att undvika att anställningen avslutas. Under år 2013 har sex rehabiliteringsärenden lett till uppsägning på grund av ohälsa och på grund av att lämplig omplaceringsmöjlighet saknats.

MEDARBETARSAMTAL

Medarbetarsamtal med löneinslag genomförs årligen med samtliga medarbetare inom kommunen. Som stöd finns en partsgemensamt framtagen mall tillgänglig på vårt intranät. l stödmaterialet ingår mall för individuell utvecklingsplan. En avstämning görs, med arbetstagarrepresentanter, efter löneöversynsprocessen för att fånga upp förbättringsförslag beträffande våra medarbetarsamtal med löneinslag som vi tillämpar (enligt FAS dialogmodell).

SAMVERKAN

Inom Sala kommun värnar vi om ett gott samarbetskli mat, inte minst med de medarbetare som åtagit sig fackliga uppdrag. Ändringar i organisationen har medfört behov av att se över struktur och arbetssätt gällande

samverkansgrup-21 (116) ÅRSREDOVISNING 2013

per. I dialog och med stöd av dokumenterat material har arbete med implemen-tering pågått och kommer att fortsätta i ständig förbättring.

Sala kommun har en ledarpolicy som handlar om att leda verksamheter och rik-tar sig till alla som har i uppdrag att arbeta för Sala kommuns positiva utveckling, således inte enbart till medarbetare som har chefsuppdrag. Även en enskild med-arbetare utan chefsansvar leder och ansvarar för sin insats i sitt dagliga arbete.

För att nå gemensam framgång är det nödvändigt att alla intressenter har för-måga att kommunicera och samverka utifrån ett demokratiskt förhållningssätt och en gemensam värdegrund baserad på tillit, förtroende och respekt.

En medarbetarundersökning med stöd av SIPU har genomförts under året. Ar-betsgrupper har därefter uppdragits att arbeta fram handlingsplaner utifrån sina respektive resultat. Goda exempel och tips tillledningen återrapporteras till SIPU för att vi senare ska få en samlad redovisning och tips till de kommuner som del-tagit. Av resultatet framgår bl a önskemål om mer övergripande

informat-ion/dialog gällande ändringar i kommunens organisation och om långsiktiga mål.