• No results found

Sammanställd redovisning

23 (116) ÅRSREDOVISNING 2013

Den sammanställda redovisningen ska ge en samlad bild av den totala kommu-nala verksamheten och dess ekonomiska utfall oavsett om verksamheten bedrivs i förvaltningsform eller i bolagsform. Resultat- och balansräkningar läggs sam-man och därefter elimineras koncerninterna poster. Kommunens aktieinnehav i bolagen har eliminerats mot bolagens eget kapital enligt förvärvsmetoden.

l den sammanställda redovisningen ingår de bolag över vilka kommunen utövar ett väsentligt inflytande. Kommunförbundets rekommendation är att de bolag i vilka kommunens andel överstiger 20 o/o bör ingå.

Sala-Heby Energi AB87.,5% "

salakommun

salabostad er AB 100%

l

Sala Silvergruva AB"

81% J

Sala Kommun har även ägarintressen i Vafab Miljö AB.

sala :

lndustrlfasligheter.

ÄB 10[)%

Den sammanställda redovisningen har upprättats med proportionell konsolide-ring, vilket innebär att tillgångar, skulder, kostnader och intäkter har upptagits proportionellt mot kommunens aktieinnehav. Obeskattade reserver har till alla delar räknats in i det egna kapitalet, på motsvarande sätt har bokslutsdisposit-ioner inte medtagits i resultatet. Hänsyn har också tagits till den latenta skatten enligt rekommendation från Rådet för kommunal redovisning. Årets förändring av obeskattade reserver korrigerat med latent skatt ligger alltså med i årets re-sultat.

Den sammanställda redovisningen är grundad på årsredovisningar vilka i de flesta fall inte var slutreviderade vid tidpunkten för konsolideringen. Vissa avvi-kelser av mindre omfattning kan därför förekomma jämfört med de slutliga rap-porterna.

SALA HEBY ENERGI AB Ekonomi

Mot bakgrund av den plan som gjordes upp för perioden fr.o.m. 2012 och sex år framåt, som innebar, att trots en rad förväntade förändringar i förutsättningar, såsom mindre energianvändning p g a både energieffektivisering och klimatpå-verkan, skall resultatet på koncernnivå ligga på nivån 11-12 MSEK per år. jämfört med 2011 är det en årlig resultatförbättring på detta belopp, då resultatet låg på ungefär noll.

24 (116) ÅRSREDOVISNING 2013

För 2012 uppnåddes resultatet och glädjande kan konstateras att det gör det även för 2013. Resultatet före bokslutsdisposition och skatt uppgår till10 935 KSEK, då har inte de utlovade AF A-pengarna tagits in i resultatet, då det inte har utdelats ännu för kommunala bolag. Om dessa pengar också tas in i resultatet är resultatet före bokslutsdisposition och skatt 11 7 48 KSEK. Resultatnivån har kunnat bibehållas på 2012 års nivå, och därmed motsvarat förväntningarna trots låga elpriser och en mycket varm höst ända fram till årsskiftet, tack vare mins-kade kostnader inom i stort sett alla kostnadsslag, men markant avseende ar-betskraft, transitering och egna elinköp på elnätet. Minskad arbetskraftskostnad beroende på att avgångar inte ersatts utan i något fall. Resultatförbättringen har också förbättrat kassaflödet och därmed koncernens likviditet, men ytterligare förstärkning är en prioritering. Investeringarna under året har uppgått till8 650 KSEK jämfört med 14 420 KSEK 2012.

Investeringen har främst gått till vädersäkring av elnät, som under året haft en låg störningsfrekvens och leveranskvalitetsförbättring på Värme och då inte minst i H e by.

Verksamhet

Fortfarande är verksamheten inne i en konsolideringsfas, men med mycket pla-nering. En viktig del i framtiden är olika samarbeten. Exempel på detta är flera och på olika områden. Operativt har vi ett samarbete av entreprenadkaraktär, för värmeanläggningar i H e by norra kommundel. Denna typ av samarbete ser vi gärna att de fördjupas och ökar i omfattning. Ett annat är att vi är med i Sala kommuns koncernledningsgrupp, i syfte att verka för en helhetssyn inom kon-cernperspektivet

r

övrigt har det hänt mycket runt solel både direkt och indirekt. Det sistnämnda genom att Solelföreningen i Sala och H e by ek förening byggt ytterligare två nya stora anläggningar, så nu äger föreningen sex anläggningar. SHE är medlem i för-eningen, och också köpare av elenergin, som säljs till våra kunder i produkten SolSHEn. Direkt har vi tillsammans med lokala installatörer börjat sälja solelan-läggningar. Detta för att bidra till att få igång en reguljär marknad, nu när priser-na är konkurrenskraftiga.

r

övrigt pågår en hel del kopplat till klimatstrategin i Sala och HEBY 2030.

Under året har ett ledarskapsprogram genomförts.

Året var ett jubileumsår, nämligen 40 år, som uppmärksammats på många olika sätt, bl.a. på Världsmiljödagen. Gratulanterna gav en slant till SHE:s nyinrättade miljöfon d, som årligen med start Världsmiljödagen (5 juni) i år skall dela ut ett pris till någon/några som gjort särskilda lokala insatser inom miljö, energi och klimatområdet

Framtiden

En utmaning som planeras mycket för är att elcertifikatsystemet upphör 2015 för Silververket (kraftvärmeverket i Sala). Detta betyder att väsentliga intäkter för-svinner. Planering för att motverka detta håller på genom mer samarbeten,

effek-25 {116) ÅRSREDOVISNING 2013

tiviseringar och möjligen sammanbyggning av diverse värmenät Men också be-sparingar förstås.

Att övergå till LED-teknik i belysning är något som planeras för. Det skulle för bl.a. gatubelysningsanläggningen i Sala kommun innebära väsentliga energibe-sparingar.

Introduktion avelfordon står för dörren. I detta vill vi vara en part och pådrivare, inte minst för att vi har bränslet el, men också i att vi har infrastrukturen i form av elnätet

SALABOST ÄDER AB Ekonomi

Bolaget visar ett gott ekonomiskt resultat och det beror främst på den fastighets-försäljning bolaget genomfört under 2012/2013 samt ränteläget som fortfarande ligger på en osannolikt låg nivå. Som bolag behöver vi fortsatt en hög vinstnivå under många år för att långsamt försöka öka soliditeten i bolaget och minska lånen. salabostäder har en hög skuldsättningsgrad och en låg soliditet i förhål-lande till andra likvärdiga bolag.

Verksamhet

Under 2013 har ett större stamrenoveringsprojekt startats. Det gäller två fastig-heter inom Åkra-området med sammalagt 100 lägenfastig-heter. l projektet byts vatten och avloppsstammar, el och ventilation. Lägenheterna får badrum och kök total-renoverat. Hela projektet är planerat med målsättningen att hålla nere hyresök-ningarna så långt det går med tanke på att de hyresgäster som bor i husen skall kunna bo kvar och klara ökningarna. Det har i sin tur inneburit att hyresgästerna fått stå ut med att renovering pågått i deras lägenhet under fem veckor mot en mindre ersättning. Arbetet har gått bra och ett fåtal har fått flyttas på grund av ålder eller sjukdom. Etapp ett med 20 lägenheter färdigställdes före jul och den andra etappen skall vara färdigställd i augusti 2014.

Under 2013 har ett helt nytt bredbandsnät installerats med fiber in till varje lä-genhet. Nätet följer de rekommendationer som finns från både SABO och Hyres-gästföreningen om öppet nät. För våra hyresgäster innebär detta ett teknikskifte från den gamla kabel-tv lösningen till en modern lösning med lPTV, !P-telefoni och ett riktigt snabbt bredband.

Framtid

Bolagets framtid innehåller stora utmaningar när det gäller att med god ekonomi fortsätta renovera i vårt fastighetsbestånd och samtidigt försöka bidra till kom-munens utveckling genom att bygga nya bostäder. Delar av vårt fastighetsbe-stånd är i stort behov av renovering och dessa är kostsamma. En hållbar nivå är mellan 25-50 lägenheter som renoveras per år. Att bygga nya bostäder i Sala krä-ver på grund av byggkostnaderna en hög hyresnivå för att bygget skall kunna räknas ihop ekonomiskt. Bolagets erfarenhet visar att dessa lägenheter har en

26 (116) ÅRSREDOV!SNJNG 2013

begränsad kundkrets med så pass höga hyror som det blir fråga om. Ytterligare en utmaning är att skapa vinster i bolaget för att öka soliditeten och därmed minska bolagets och ägarens risk. Att skapa vinster samtidigt som underhållet släpar efter är inte bara svårt, det skapar ett pedagogiskt problem i relationen med hyresgäster samtidigt men det är nödvändigt för långsiktigheten.

SALA SILVERGRUVA AB Ekonomi

Silvergruvan redovisar ett negativt ekonomiskt resultat, som ledningen har inlett arbete med att analysera i detalj inför 2014. Det bokförda resultatet på -879 tkr är sämre än 2012. Turismintäkterna minskar från 2012 till 9 671 tkr. (10 210 tkr 2012). Det som kan sägas är bl a att under året har satsning på kalenderturer gett lägre vinst än kalkylerat, Värdshuset har inte nått försäljningsmål, butik och konferenser har minskat. Vi har ungefär samma antal besökare som 2012 då vi hade 35 681 besökare i gruvan, 2013 kom 34 307 st. Silvergruvans intäkter minskade med 9 o/o. Denna utveckling bör sättas i perspektiv att under året sade marknadsföringsansvarig upp sig i februari och VD i mars. Verksamheten har till en del stannat upp under denna process, vilket årets resultat återspeglar.

Verksamhet

Då nuvarande VD tillträdde i september, kan denna del i stort huvudsakligen handla om perioden sept.- dec. Under hösten har ett omfattande arbete inletts med genomlysning av verksamheten, budget- och uppföljningsarbete i och till-sammans med de enskilda verksamhetsområdena, analyser av utpriskalkyler, samarbeten, paket med mera. Även ny restaurantchef, tf. marknadsföringsansva-rig, samt en ny tjänst som butiksansvarig har tillsatts. Detta rent interna arbete förväntas ge resultat redan 2014, då ett stort antal åtgärder ska börja bli märk-bara utåt

Det som kan utläsas av kvartalssiffror för resten av året är att våren var sämre än föregående år, sommaren var godkänd, men att snittnotan per besökare gått ner, sen hade vi en bra avslutning på året med välbesökt Luciafirande och rekord-många julbord.

Logidelen visar minskade intäkter trots att antalet gästnätter ligger på ungefär samma antal som 2012, 3 000 gästnätter, analys pågår varför.

Werdshuset visar minskade intäkter och arbete pågår med analys varför.

Barnturerna ökade och bekräftar att familjer är vår viktigaste målgrupp under högsäsong. Visningsintäkterna totalt minskade med ca 5o/o, till4 256 tkr. (4 488 tkr 2012) men är den resultatenhet som uppvisar klart bäst resultat.

Silvergruvans dagar flyttade 2012 till första helgen efter midsommar, och lades där även 2013. Besöksantalet ökade till ca 2 800 mot fjolårets 2 000, dock med-förde evenemanget ett negativt resultat. På Värdshuset genommed-fördes sommarpu-bar, där för lågt besökarantal drog ner det totala ekonomiska resultatet, trots att

27 (116)

ÅRSREDOVISNING 2013

en av kvällarna med jan Johansen gav en rejäl vinst. Båda dessa arrangemang utvärderas nu noga inför 2014.

Framtid

Silvergruvan har genomfört en omfattande genomlysning av verksamheten under hösten och är i färd med att under våren 2014 genomföra de åtgärder analysen gett vid handen är nödvändiga. Vi beräknar vara redo med det som kan genomfö-ras innan högsäsongen drar igång, för att kunna under 2014 möta den för året antagna budgeten.

SALA INDUSTRIFASTIGHETER AB Ekonomi

Resultatet före finansiella poster visar en förlust på -376 tkr. Efter återföring av delar av tidigare avsättningar gjorda till periodiseringsfonder är resultatet efter skatt positivt, 19 tkr.

Verksamhet

Efter att en ny bolagsordning beslutades av Kommunfullmäktige 2011 så har bolaget övergått från att vara ett huvudsakligen fastighetsförvaltande bolag till att bli ett mer fastighetsutvecklande bolag.

Bolaget förvaltar fastigheterna Tränaren 11 och MånsOls och samtliga lokaler har varit uthyrda under året.

Framtid

En översyn ska ske på fastigheterna som bolaget äger för att kunna göra en be-dömning av underhållsbehov och eventuella behov av ombyggnationer för att anpassa fastigheterna till hyresgästernas behov.

Korta fakta om kommunens bolag

Belopp i t kr Sala Heby salabostäder Sala Silver- Sala Industri-Energi AB AB gruva AB fastigh~r AB-__

Resultat 2013-12-31 7 938 13 563 -879 19

Rörelseintäkter 259 131 196 417 11671 924

Kassa och bank 8 512 54 853 -2 297 4 975

Kommunens aktieinnehav 88 10 247 5 000 5 075

Kommunalt borgensåtagande 32156 527 687 6 056 o

Antal anställda 48 37 16 o

-varav män 34 25 7

-varav kvinnor 14 12 9

Totallönesumma 21590 14 757 5 253 o