• No results found

4. Empiri

4.5 Arbetsplatsen

4.5 Arbetsplatsen

Under det här temat ställdes frågor om vad Generation Zs vill ha för arbetsplats. Det här gav studien möjlighet att undersöka Generation Zs förväntningar och karaktärsdrag, vad de vill ha för arbetsutformning, samt vad de ansåg vara bra med deras nuvarande arbetsplats. Frågorna hade fokus på antal arbetstimmar, anställningsform och vilka faktorer de tror kommer leda till en befordran. Studien har medvetet valt att dela upp anställningsformen i två delar. Den ena delen är menad att undersöka det efterfrågade antalet arbetstimmar på en vecka och den andra delen syftar till att undersöka vilken typ av anställning som efterfrågas.

Antal arbetstimmar

För att undersöka vad respondenterna ansåg vara det mest optimala antalet arbetstimmar på en vecka, ställdes frågan ”Hur många timmar i veckan anser du är optimalt att arbeta?”.

I studiens enkätundersökning var frågan utformad med fem färdiga svarsalternativ, samt ett alternativ som döptes till “annat” där respondenterna själva kunde fylla i ett eget svar om de kände att inget av de färdiga svarsalternativen stämde in. Respondenterna fick endast välja ett alternativ vid den här frågan.

Diagram 4. Optimalt antal arbetstimmar

Diagram 4 visar att majoriteten av de tillfrågade ansåg att 37–40 timmar i veckan var den mest optimala arbetstiden, därefter ansågs 30 timmar i veckan vara det mest efterfrågade. Ett fåtal respondenter ansåg att 50 timmar i veckan eller mer var det mest optimala. De två nedersta alternativen i diagram 4 har två respondenter själva skrivit in, och menar att de kan tänka sig att arbeta mer än 40 timmar i veckan under kortare perioder.

1 1 4 44 11 0 0 0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50

Minst 40 timmar i veckan om det kan ge en snabbare… 40 timmar i veckan, mer i högsäsong

50 timmar i veckan eller mer 37-40 timmar i veckan (100 procent) 30 timmar i veckan (75 procent) 20 timmar i veckan (50 procent) 15 timmar i veckan eller mindre

49 Majoriteten av respondenterna från studiens referensgrupp svarade att cirka 40 timmar i veckan var att föredra. Både för att det ofta är den tiden som krävs för att hinna med sitt arbete, men även för att det är den arbetstiden de är vana vid och det som känns bekvämt.

”Just nu jobbar jag ungefär 40 timmar i veckan. Det tycker jag är sköna arbetstider liksom, från halv nio till fem, måndag till fredag.” – Respondent 3

Tre av fyra respondenter menade även att det beror på upplägget av arbetet. En respondent menade att det självklart hade varit skönt att arbeta 75 procent, för att då få mer tid över till privatlivet, men att det skulle leda till att alla arbetsuppgifter inte hanns med. En annan respondent menar att det handlar om anpassning och efterfrågan. Att arbeta åtta timmar och själv kunna bestämma om hur arbetstiden läggs upp hade föredragits, men eftersom mycket styrs efter kundernas efterfrågan och när de är tillgängliga kan de möjligheterna försvåras.

Anställningsform

Med fokus på att bygga vidare på arbetets utformning ställdes frågan ”Vilken anställningsform

anser du är optimal för dig?”, där syftet med frågan var att ta reda på vilken av dagens

anställningsformer Generation Z ansåg vara det mest tilltalande.

I studiens enkätundersökning utformades frågan med sju färdiga svarsalternativ, samt ett alternativ som döptes till “annat” där respondenterna hade möjlighet att fylla i ett eget svar, och respondenterna fick endast välja ett alternativ.

Diagram 5. Optimal anställningsform

1 3 1 0 6 2 0 48 0 10 20 30 40 50 60

Heltidsanställning som inkluderar flexibla arbetstider… Två eller flera anställningar arbeten samtidigt Behovs- eller timanställning (Gig jobs, flexibla…

Säsongsarbete Egenföretagare Frilansande/på kontrakt/konsult Deltidsanställd Heltidsanställd

Anställningsform

50 Diagram 5 visar att en tydlig majoritet av respondenterna ansåg att en heltidsanställning skulle vara det mest optimala, därefter ansåg sex respondenter att egenföretagare är det som skulle passa dem bäst. Det nedersta alternativet visar en respondents egna svarsalternativ.

Utifrån studiens referensgrupp ansåg majoriteten av respondenterna att en heltidsanställning var det mest optimala, vilket även kan ses på svaren från ovanstående fråga. Samtidigt menade hälften av respondenterna att egenföretagare inte var helt omöjligt i framtiden, även om det inte var ett alternativ just nu.

”Alltså egenföretagare har jag alltid haft en dröm om att det skulle vara roligt, att ha något eget.” – Respondent 2

Även om egenföretagare funnits som en avlägsen dröm, fortsatte respondenten med att det var en heltidsanställning som var det mest optimala. Framförallt med tanke på den ekonomiska säkerhet en heltidsanställning ger, och att det är för respondenten det bästa alternativet ekonomiskt. En annan respondent i studien menade att det egentligen inte är anställningen i sig som är det viktiga, utan vad som görs i den rollen de har på företaget.

”Det är inte anställningen i sig utan chefsrollen. Det är väl mer att man ska kunna styra båten liksom och det kan man göra genom ett eget bolag också, den rollen kan man få på olika sätt, men det är framförallt rollen som attraherar tanken och inte nödvändigtvis att vara anställd” – Respondent 1

Respondenten fortsätter och säger, till skillnad från ovanstående respondent, att risker inte är ett problem och det är inget som någonsin varit ett problem. Det är en fri och ledande roll som är det viktigaste och om det kan ske genom att bli egenföretagare, är det alternativet inte helt omöjligt.

Befordran och framtida karriärutveckling

Tidigare forskning har diskuterat olika tankar om Generation Zs syn på sin framtida karriärutveckling. Studien valde därför att undersöka vad svenska Generation Z tror kommer ge dem en befordran på sin framtida arbetsplats och därmed ställdes frågan ”Vad tror du

51 I studiens enkätundersökning utformades frågan med sex färdiga svarsalternativ, samt ett alternativ som döptes till “annat” där de hade möjlighet att fylla i ett eget svar. På den här frågan hade respondenterna möjlighet att välja flera alternativ.

Diagram 6. Faktorer som kommer ge en befordran i framtiden.

Majoriteten av respondenterna ansåg att det är genom förbättrade färdigheter och kvalifikationer eller en bra arbetsprestation på arbetsplatsen som kommer leda till en befordran. 25 respondenter ansåg att det är genom en bra relation till chefen och nio respondenter ansåg att det var genom att byta arbetsplats. En respondent lade till alternativet “kontaktnät”. Genom diagram 6 kan det utläsas att ingen respondent valde alternativet “Jag strävar inte efter att få en befordran”, vilket betyder att samtliga respondenter i undersökningen faktiskt strävar efter en befordran i framtiden.

I studiens intervjuundersökning valdes vid två tillfällen att utveckla frågan om framtida karriärutveckling och därmed även ställa två följdfrågor. Följdfrågorna syftade till att ta reda på vad respondenternas framtida önskvärda position skulle vara och hur lång tid det skulle ta för respondenterna att nå dit. En av respondenterna svarade att chefsrollen var ett mål och ansåg att det skulle ta cirka fem år att nå dit, för den andra respondenten var företagsrådgivare målet och gissade på att det skulle ta någonstans mellan 5 och 10 år.

Positiva faktorer på en arbetsplats

För att få en djupare förståelse utifrån studiens referensgrupp om vad Generation Z uppskattar på en arbetsplats och vad de anser är bra med deras nuvarande arbete ställdes frågan ”Vilka är

0 1 1 9 25 50 47 0 10 20 30 40 50 60

Jag strävar inte efter en befordran Kontaktnät Det är en enbart tur Genom att byta arbetsplats En bra relation till chefer Förbättrade färdigheter och kvalifikationer Att prestera bra på nuvarande arbetsplats och position

52

de tre bästa sakerna med ditt arbete?”. Majoriteten av respondenterna svarade att det är när de

känner att de gör någonting riktigt bra, som de trivs allra bäst.

”Man har ibland sådana möten där man bara vill high fivea sig själv när man går därifrån. Inte för att jag varit på, utan för att man haft väldigt roligt och njutit av mitt jobb. Det är då jag kommit på mig själv med att tycka att det är som roligast”. – Respondent 2

Hälften av respondenterna ansåg även att deras arbete blev roligare när de fick känna uppskattning av deras chefer, att de själva inte bara känner att de gör ett bra arbete utan att de även blir bekräftade för det. När de blir sedda för det som de faktiskt är bra på och känslan av förtroende att ta sig an viktiga uppgifter.

”Det viktigaste är att man känner sig uppskattad på jobbet, att man känner att man gör ett bra jobb liksom, att känna innerst inne. Man blir väldigt nöjd med sig själv”. – Respondent 3 ”Ansvaret är ju nummer ett egentligen och det kanske går hand i hand med förtroendet som man får från cheferna. Jag känner verkligen att min chef anförtror mig med min förmåga att ta hand om en kund och det är inte alltid man får den känslan”. – Respondent 1

Faktorer som också ansågs viktiga var möjligheten till flexibelt arbete. Både när det kommer till hur de lägger upp sin egen arbetstid, men även att göra saker som inte vanligtvis hör till deras vardagliga arbetsuppgifter och som kan vara spännande. Majoriteten av respondenterna ansåg att en bra relation till sina kollegor var viktigt, där en respondent förespråkade gemensamma aktiviteter. Ytterligare faktorer som uppkom var att arbetet ska kännas viktigt, samt möjlighet och tillit till eget ansvar.

Related documents