• No results found

7. Fallstudie

7.2 Artiklar

Vi kommer nedan att redogöra för två artiklar från vardera nyhetskanal som publicerats på respektive hemsida. Den första artikeln från al-Jazeera publicerades strax efter flyganfallet, nämligen den 26 augusti 2008. Rubriken lyder ”Afghans demand new rules of force” Den andra artiklen från al-Jazeeras publicerades den 9 oktober 2008 och har rubriken ”US admits Afghan civilian deaths. Den första artikeln från CNN är även den publicerad i nära samband med flyganfallet. Artikeln

publicerades den 28 augusti 2008 och har rubriken ”US disputes Afghans civilan deaths”. Den 8 oktober 2008 publicerades en artikel på CNN:s hemsida med rubriken

”US Probe: Afghan airstrike killed at least 33 civilians” och även denna är föremål för vår analys. Nedan följer en redogörelse för de ovan nämnda artiklarna där en

översättning och en sammanfattning av de viktigaste punkterna gjorts.

38

7.2.1 CNN, U.S. Disputes Afghan civilian deaths

CNN inleder med att i punkform redogöra för de vikigaste i artikeln. De viktigaste punkterna enligt CNN är att en militär utredning inte finner några bevis för att de påstådda 90 civila dödats, utredningen visar att 25 militanter och 5 civila dödats enligt amerikansk militär och en afghansk utredning visar 90 civila döda, till största delen barn.

Själva artikeln inleds med att en militär utredning om en luftattack i Afghanistan inte finner några bevis för de påstådda 90 civila döda. Utredningen fastslår att det rör sig om 25 militanter och 5 civila döda. Resultatet ska visas för Afghanistans myndigheter.

En afghansk undersökning visar på fler än 90 civila döda varav de flesta är barn.

Utredningen har lett till att Afghanistan har krävt en utvärdering av internationella styrkor inom gränserna och man har bett om att omförhandla USA, NATO och internationella styrkors rättigheter. Ett krav är att stoppa alla luftanfall på civila mål, hussökningar och olovlig fängsling av afghaner.

Samma dag meddelade Afghanistans president Hamid Karzai att två befäl fått sparken på grund av attacken. Karzai beskyllde USA ledda koalitionsstyrkor för att inte ha koordinerat attacken med afghanska styrkor. Koalitionen hävdar att de tillsammans med afghanska styrkor kallade in en luftattack inför en räd för att fånga en talibansk ledare i Shindad. Koalitionen hävdar även att de kallade in luftstöd eftersom de blev attackerade av ”upprorsmakare” och att den kända talibanska ledaren Mullah Sadiq dödats i attacken.

Ett amerikansk militärt befäl, som vill vara anonym på grund av pågående utredning, ställer sig tveksam till rapporter om att 76 personer i samma rum ska ha dödats när de höll en böneceremoni. Han hävdar också att det inte fanns 50 barn i hela byn.

Luftanfallet hade ett legitimt mål och han tillägger att det fanns en vapengömma med AK47:or, stora mängder ammunition, material till bomber och även tusentals US dollar.

39

7.2.2 CNN, U.S. Probe: Afghan airstrike killed at least 33 civilians

CNN inleder även denna artikel med att i punktform redogöra för det vikigaste i artikeln. De viktigaste punkterna enligt CNN är att minst 33 civila och 22 militanter dödades i det amerikanska luftanfallet i augusti, en amerikansk utredning fokuserar på varför första undersökningen visade på färre civila döda och att händelsen har lett till ökade spänningar mellan Afghanistan och USA.

Själva artikeln inleds med att en amerikansk utredning visat att luftanfallet i västra Afghanistan dödade minst 33 civila förra månaden, till skillnad från de 5-7 civila döda som först rapporterades. Utöver de civila offren dödades även 22 militanter, enligt General Löjtnant Martin E Dempsey.

Utredningen har enligt Dempsey stöd av oberoende information från vittnen i

Azizabad samt tidigare utredningar. Förutom att de funnit fler civila döda så framhåller han att koalitionen har agerat efter tillförlitlig underrättelse, i självförsvar och enligt gällande bestämmelser om krigets regler. Utredningen försöker inte lägga skulden för de civila dödsfallen hos någon utan fokuserar istället på varför det först rapporterades om 5-7 döda när det visade sig vara minst 33 döda.

Den amerikanska militären stod fast vid den ursprungliga dödssiffran trots att både afghanska myndigheter och FN fastslog att det var upp emot 90 döda varav större delen kvinnor och barn. Efter att bilder från en mobiltelefon visats för den

amerikanska militären bestämde man sig för att göra en ytterligare utredning.

Händelsen har ökat spänningarna mellan USA och Afghanistan då de civila offren kraftigt ökat i samband med att den USA ledda koalitionen har ökat sina luftanfall mot platser där ”upprorsmakarna” tros hålla till. Ett par veckor efter attacken bad USA:s försvarsminister Robert Gates om ursäkt till Afghanistans president Hamid Karzai och hela det afghanska folket för attacken som ledde till ett så stort antal civila offer. Även om ingen militärmakt någonsin har gjort så mycket för att undvika civila offer är det tydligt att vi måste försöka mer, sa han.

40

7.2.3 Al-Jazeera, U.S. admits Afghan civilian deaths

Artikeln inleds med konstaterandet att fler kvinnor och barn dödades i attacken än vad den amerikanska militärens utredning visade. USA hävdade först att endast 7 civila dödats medans afghanska myndigheter och FN menade att attacken krävt runt 90 civila offer. Amerikanska Brigad Generalen Michael Callan citeras sedan och säger att utredningen visade att 55 personer dödats i attacken, 33 civila och 22 ”anti-koalitions militanter”.

I artikeln berättas att videor visade 12 döda barn, 3 kvinnor och 8 män som skulle begravas efter attacken. Händelsen gjorde att den afghanska presidenten Hamid Karzai upprörd uttalade rädsla över att det afghanska stödet för den amerikanska militären skulle minska på grund av upprepade händelser där civila offer krävts.

Brigad General Callans rapport visade att man handlat i självförsvar och använt sig av nödvändigt och proportionerligt våld baserat på den information som befälet på plats hade. Befälet hade fått information om att ett dussintal talibaner hade möte i byn vilket ledde till attacken. Rapporten sammanfattar att koalitionsstyrkorna inte bröt mot några av krigets lagar eller regler för hur våld får användas. Listan på döda bybor som

afghanska myndigheter och FN fått som visade på 90 civila döda är inte tillförlitlig enligt rapporten.

3 män arresterades dagarna efter attacken för att ha gett amerikanska trupper felaktig information. Arresteringarna följde efter att en polisutredning visat att amerikanska trupper fått felaktig information på grund av en dispyt mellan rivaliserande stammar.

President Karzai sparkade två militära ledare efter händelsen och sa att de ansvariga skulle straffas.

Bybor berättade för al-Jazeera att de hade en minnesceremoni i en byggnad tillhörande en stamledare vid namn Reza Khan, som hade en dispyt med Nader Tawakal, en rivaliserande stamledare. Byborna nekar till att det var ett möte för talibaner, vilka har stridit mot afghanska och internationella styrkor sedan 2001.

Artikeln avslutas med att berätta att över 500 civila dödats av internationella och afghanska styrkor, enligt afghanska myndigheter och olika hjälporganisationer.

41

7.2.4 Al-Jazeera, Afghans demand “new rules of force”

Artikeln inleds med att Afghanistans regering kräver ändring i reglerna om internationella truppers rättigheter i landet sedan 90 civila dödats i en amerikansk luftattack. Fokus läggs på makthavarnas ansvar och att luftattacker, hussökningar och olovlig fängsling av afghaner ska upphöra.

FN och en organisation för mänskliga rättigheter säger sig ha hittat övertygande bevis för att 90 civila ska ha dödats i luftattacken, varav 60 barn. Kai Eide som är FN:s representant i Afghanistan säger att utredningen som är baserad på ögonvittnen hittat övertygande bevis på att totalt 90 civila ska ha dödats, 60 barn, 15 kvinnor och 15 män.

Utredningen visar att det är den högsta civila dödssiffran till följd av USA ledda luftattacker sedan invasionen 2001. Förödelsen i byn var 7-8 totalförstörda hus och allvarlig skada på flera andra. Bybor har fastställt offren med namn, ålder och kön, enligt Eide.

Regeringens lösning är att omförhandla internationella styrkors närvaro och rättigheter. Närvaron måste övervakas i samförstånd. Makthavarnas ansvar och styrkornas rättigheter ska regleras med hänsyn till både internationella och afghanska lagar. Luftattacker på civila, hussökningar och olovlig fängsling måste upphöra. NATO hävdar att de inte blivit informerade om regeringens lösning. NATO:s talesman

Carmen Romero säger att ISAF är där på inbjudan av Afghanistans myndigheter.

Frankrike har i egenskap av presidentland för FN uttryckt bestörtning över de

rapporterade döda och Ryssland har bett koalitionen att förhindra ytterligare dödsfall.

Joanna Nathan, analytiker från en internationell krisgrupp har sagt till al-Jazeera att regeringens lösning är en önskan om mer ansvarstagande av USA och NATO när det sker ”fruktansvärda och tragiska misstag”. Genom hela Afghanistan stiger en djup oro som leder till tankar om hat mot omvärlden, fortsätter hon. Majoriteten av afghaner är dock mer oroliga för vad som skulle hända om de ger sig av, avslutar Nathan.

Daoud Sultanzoy, en afghansk militärpolis säger till al-Jazeera att NATO borde sluta förlita sig på luftanfall när talibanerna befinner sig i byar och civila områden. Med antingen bra eller dålig underrättelse är ändå den viktigaste läxan att lära att vi måste använda oss av mer marktrupper.

42 Eftersom NATO och koalitionen inte har dessa trupper tillgängliga använder de sig istället av luftattacker, säger han. Om de kan öka markoperationerna kommer troligen dessa problem att minska. Talibanerna har inga egna högkvarter, olyckligtvis är det så att när en bombning sker så kommer det alltid finns oskyldiga offer, avslutar han.

Nästan 70 000 internationella soldater från 40 länder är i Afghanistan med mandat att strida mot talibanerna och främja fred. Ca: 53 000 soldater är ISAF med FN mandat medan de resterande 17 000 soldaterna är USA ledda trupper i Operation Enduring Freedom som avsatte talibanerna.

Ett avtal från 2005 visar hur anti-terror operationer, underrättelse och träning av afghanska soldater ska gå till. Frankrikes försvarsminister Herve Morin säger att de återigen kanske skickar tillbaka franska specialtrupper till Afghanistan. De tog hem dessa 2007 med har ändå 3000 soldater i ISAF. Hans uttalande kom en vecka efter att 10 franska soldater dödats och ytterligare 21 skadats av så kallad ”friendly fire” i strider mot talibanvänliga grupper.

Afghanistan Independent Human Rights Commission (AIHRC) meddelade till al-Jazeera att bara i år har 900 personer dött i samband med internationella styrkors attacker. Fram till juni var talibanerna ansvariga för flest civila offer men nu har balansen skiftat mot USA och NATO.

Tyvärr har inte våra krav fått gensvar, istället har ytterligare civila, inklusive kvinnor och barn, förlorat livet i luftanfall, säger regeringen. Afghanistans president Hamid Karzai som tidigare sparkat två officerare till följd av luftanfallet sa till parlamentet att regeringens lösning måste få nationell acceptans.

43

Related documents