• No results found

7. Fallstudie

7.1 Tv-sändningar

CNN och al-Jazeera rapporterade båda från händelsen. Vi har valt att analysera ett inslag från varje nyhetskanal. Skillnader finns i perspektiv, beskrivningar av

händelseförloppet och dess följder. Al-Jazeeras inslag är 2 minuter och 38 sekunder långt medan CNN:s inslag är 2 minuter och 2 sekunder. Rubriken på CNN:s sändning lyder: ”Afghan civilian deaths alleged” och rapporteras av Barbara Starr,

korrespondent på Pentagon. Al-Jazeeras reportage har rubriken ”Bombed Afghans seek justice”.

7.1.1 CNN, Afghan civilian deaths alleged

Inslaget börjar med en grynig mobilvideo som sägs visa civila dödsoffer liggandes under filtar i en byggnad i byn Azizabad, som har utsatts för amerikanska bombningar.

Reportern berättar att bilderna visar ett dussintal kroppar som sägs ha dödats av amerikanska bombningar. Vidare berättas att enligt amerikanerna dödades sju civila.

Enligt afghanerna ska 90 civila ha dödats. Reportern tillägger även att CNN inte har kunnat få bekräftelse av oberoende källor att filmen ska vara autentisk.

35 Sedan berättas det att högsta befälet för NATO trupperna, General David McKiernan, tagit ett extra ordinärt beslut att låta utomstående granska anfallet. Efter det visas en bild på General McKiernan med följande citat:”The people of Afghanistan have our commitment to get to the truth”.

Nu följer en bild på Human rights watch och reportern berättar att afghanerna är rasande över det faktum att de civila dödsoffren har tredubblats mellan 2006 och 2007.

Tom Malinowski från Human rights watch förklarar sedan att anledningen till att USA använder sig av bombningar är för att de inte har tillräckligt med trupper på marken.

Därför måste de förlita sig på flyganfall för att kompensera.

Efter Tom Malinowskis uttalande visas bilder på talibaner med vapen och reportern berättar att koalitionen skyller på talibanerna. Brigad General Richard Blanchette, ISAF talesman, berättar sedan att talibanerna beblandar sig med lokalbefolkningen och att det därför blir många civila offer. Talibanerna går till attack där det finns många civila.

Sedan visas en amerikansk soldat som skjuter nattetid. Reportern berättar att amerikanska trupper hade blivit beskjutna och kallade in luftstöd.

Sedan visas bilder på den sönderbombade byn och män som röjer undan delar av byggnader. Reportern berättar under tiden att USA hade tittat på bilder från regionens kyrkogårdar två dagar senare och inte sett några spår av nygrävda gravar, därför hade de dragit slutsatsen att det inte kan ha varit så många civila offer. Avslutningsvis visas reportern Barbara Starr som säger att den stora frågan är att om videon stämmer, varför visste inte USA om att den fanns?

7.1.2 Al-Jazeera, Bombed Afghans seek justice

Al-Jazeera inleder sin sändning med en gråtande kvinna som står utanför en bombad by. Reportern berättar att tiden gjort lite för att läka hennes sår och att hennes barn dödades i bombattacken. Vidare berättas att civilbefolkningen kräver att mannen som är ansvarig för att ha gett den amerikanska militären falsk information ska ställas inför rätta. En kvinna som bor i byn säger att hon vill att den ansvariga ska arresteras och hängas.

36 Efter detta berättar reportern att mannen som anklagas för att vara skyldig är en lokal stamledare vid namn Nader Tawakil. En rivaliserande ledare höll en böneceremoni i byn med ett dussintal närvarande under natten då bombanfallet genomfördes.

Under tiden som reportern berättar detta visas bilder på förödelsen i byn och ensamma barn som kan antas vara föräldralösa efter anfallet.

Sedan följer en kort intervju med bybon Abdul Rasheed, vars bror dödats i attacken.

Han berättar att de höll bönestund när bomberna började falla. Hela byn brann och runt 90 människor dog.

Medan bilder på bybor som städar upp i förödelsen visas berättar reportern att Nader ska ha informerat amerikanerna om att talibaner skulle samlas i byn. Vidare berättar reportern att så inte var fallet utan mannen som höll i böneceremonin var en vanlig affärsman.

Bybon Gullah Ahmed berättar sedan att Nader är spion för al-Qaida men att han samtidigt arbetar för USA. Nader ska medvetet ha gett amerikanska militären felaktig information. Gullah Ahmed berättar vidare att istället för att omringa byn med marktrupper så bombades den av amerikanarna.

En äldre kvinna ur civilbefolkningen berättar sedan att hennes son arresterades efter bombingarna men att han är oskyldig. Hon undrar varför de inte arresterar Nader istället. Under intervjun visas bilder på ensamma barn i området kring byn.

En bybo berättar att amerikanska trupper stormade byn efter bombanfallet och sa till byborna att visa talibanernas kroppar. Han berättade då för soldaterna att det inte fanns några talibaner, han såg soldaternas ansiktsutryck när de insåg att det var civila som hade dödats.

Till bilder av ensamma och gråtande barn berättar reportern sedan att USA begärt nya undersökningar efter att inledningsvis hävdat att enbart sju civila dödats tillsammans med talibaner. Reportern berättar också att de flesta som bodde i byn var antingen poliser eller arbetade för privata vaktstyrkor. En pojke visar upp en trasig och smutsig polisjacka med ett emblem på.

37 Till bilder av nygrävda gravar berättar reportern att byborna är beredda att öppna gravarna för att bevisa att många civila, däribland flera barn, dödats i attacken.

Påståendet ska också stöttas av Afghanska regeringen och FN:s utredare.

Reportern säger avslutningsvis att byborna kräver att Nader ställs inför rätta. Hon avslutar med att citera en flicka som förlorat sin familj och visas gråtande i bild: ”Om ni vill vinna våra hjärtan, ge oss Nader”.

I CNN:s inslag visas en gryning mobilvideo som ska föreställa döda kroppar övertäckta med filtar. Total visar CNN 43 sekunder av videon. Al-Jazeera visar inte videon i inslaget men har en länk där tittaren kan se hela videon. I fullängd är videon 1 minut och 29 sekunder och i denna oklippta version lyfter de överlevande på filtarna så att det tydligt syns att det är ansikten på döda människor däribland en liten pojke.

Al-Jazeera har ingen reporter som kommenterar videon utan det är en rå version som enligt al-Jazeera är oklippt.

Related documents