• No results found

attrahera, behålla och utveckla

kom-pe tens avgörande för framgång

MEDELTAL ANSTÄLLDA PER LAND

2006 2005

Sverige 1 943 1 977

Norge 297 230

Danmark 30 26

Belgien 16 16

Finland 0

-Totalt 2 286 2 249

31 M E DARB E TARE

Bill Bodin arbetar som handledare på projekt Lilla Essingen, Stockholm.

32

JM har sedan 2001 kompenserat inkomstbortfall vid föräldra-ledighet. Syftet är bland annat att bidra till ökad jämställdhet i koncernen. Under 2006 utnyttjade 53 medarbetare (49) den möjligheten.

JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD

Idag är 32 procent av JMs anställda tjänstemän kvinnor och ande-len kvinnliga chefer är 28 procent.

Ökad kulturell, social och religiös mångfald präglar det svenska samhället. För JM innebär det bland annat fler affärsmöjligheter och en chans att nå nya kundgrupper. Att öka mångfalden bland medarbetarna är därför en prioriterad fråga för företaget, vilket inte minst avspeglas i de nyrekryteringar som görs. Inom ramen för ett drogförebyggande samarbete med organisationen Mentor arbetar JM för att stärka relationen mellan vuxna och ungdomar – däribland elever med invandrarbakgrund.

ARBETSKLIMAT

JM är ett stort företag med det lilla bolagets fördelar, bland annat genom korta beslutsvägar. Här är det lätt att bli sedd och upp-märksammad. Ett stort mått av frihet stimulerar även till eget ansvar och utveckling, vilket är en av de viktigaste faktorerna i att säkerställa att all kompetens kommer till sin rätt. Inom JM finns en tradition av dialog och samförstånd. Detta tros vara en bidra-gande faktor till att endast ett fåtal konflikter som lett till tvist och förhandling har rapporterats på företagets arbetsplatser.

Det finns från JM-ledningens sida en uttalad strävan efter att koncernens medarbetare ska uppnå god balans i livet – mellan jobb och familjeliv.

Vartannat år genomförs medarbetarundersökningar på JM och senast i december 2005 genomfördes en enkätundersökning framför allt avseende arbetsklimat, ledarskap och organisation.

Totalt svarade 76 procent av medarbetarna på undersökningen som gav ett Nöjd Medarbetar Index (NMI) på 3,76, mätt på en

M E DARB E TARE

femgradig skala. Hela 86 procent av medarbetarna har i under-sökningen uppgivit att de kan tänka sig att rekommendera JM som arbetsgivare.

Personalomsättningen 2006 var 7,5 procent (6,1) i Sverige och genomsnittlig anställningstid var cirka 11 år.

JMs SOCIALA ANSVAR

Medarbetarnas hälsa, välbefinnande och utveckling utgör centrala delar i JMs sociala ansvarstagande och personalpolicy. JM arbetar aktivt med förebyggande friskvård och för att begränsa antalet olycksfall i arbetet.

FÖREBYGGANDE FRISKVÅRD

Förebyggande friskvård är det viktigaste verktyget i arbetet med att minska sjukfrånvaro och arbetsrelaterade skador. Bland åtgär-derna kan nämnas ”Byggjympa” – daglig uppvärmning och stretch-ing på arbetstid, som ytterligare utvecklats under 2006, styrketrä-ning, massage och sjukgymnastik.

ORDNING OCH REDA PÅ BYGGET

JM har en nollvision när det gäller förslitningsskador och olycks-fall på arbetet. ”Ordning och reda på bygget” startade 2002 för att minska framför allt fallskador.

Programmet genomförs i samarbete med JMs

huvudskyddsom-JMs ETISKA RIKTLINJER

Värnar om våra medarbetare

vi respekterar varje enskild medarbetare

vi accepterar inte diskriminering eller trakasserier i någon form, varken i våra relationer med medarbetare eller med människor utanför företaget

vi är uppmärksamma på, och informerar närmaste chef, om med-arbetare far illa

Ansvarsfulla

vi riskerar inte att kortsiktiga beslut kan urholka värdet på JMs varumärke

vi tar ansvar för att hålla oss informerade om vår egen verksamhet, även om detta kan medföra att besvärliga beslut fattas

vi accepterar inte att tids- och kostnadskraven går ut över arbetar-skydd och god arbetsmiljö

vi lämnar inte utfästelser mot bättre vetande

vi accepterar självklart varken snatteri eller stöld

vi följer självklart gällande lagstiftning Seriösa avtal

vi efterlever och respekterar ingångna avtal och överens melser

vi accepterar inte svart arbetskraft på våra arbetsplatser

vi accepterar inte prissamverkan

Affärsmässiga relationer utan personlig vinning

vi agerar inte på ett sådant sätt att vi eller vår motpart hamnar i personlig beroendeställning

vi bör vara mycket restriktiva avseende gåvor till eller från leveran-törer och affärspartners

vi låter inte leverantörer och affärspartners bekosta resor och uppe-hälle för oss. Inte heller bekostar JM resor och uppeuppe-hälle för leveran-törer och affärspartners (om så ej redan finns reglerat i avtal)

vi utnyttjar inte företagets resurser för privat bruk Anna Hultén

33 M E DARB E TARE

MEDARBETARSTRUKTUR (KONCERNEN)

2006 2005 2004

Antal medarbetare per 31 dec 2 243 2 283 2 155

– antal tjänstemän 1 122 1 074 1 025

– antal hantverkare 1 121 1 209 1 130

Snittålder, tjänstemän 44 44 42

Snittålder, hantverkare 40 41 38

Andel akademiker bland

tjänstemännen, % 26 25 25

Andel kvinnor bland

tjänstemännen, % 32 37 36

bud via ett flertal årliga och icke aviserade arbetsplats inspektioner.

Syftet är att hålla nere antalet skador genom bra arbetsplatsdis-position, välstädade arbetsplatser och förnuftig avfallshantering.

Antalet rapporterade skador under år 2006 var 34. Ungefär hälften av de personer som drabbats av belastningsskador är äldre än 50 år.

FOKUS PÅ SNABB REHABILITERING

Under 2006 var den totala sjukfrånvaron 5,4 procent (6,0).

Sjukfrånvaron har sjunkit genom ett aktivt rehabiliteringsarbete.

Arbetet kännetecknas av att identifiera tidiga signaler på ohälsa samt att arbeta mer systematiskt med de sjukskrivningsfall som finns inom JM.

JMs rehabiliteringsverksamhet bygger på samverkan mellan den centrala personalfunktionen, ansvarig chef, den sjukskrivne och behandlingsinstanser. JM agerar aktivt under sjukprocessen genom att initiera och bekosta åtgärder i syfte att medarbetaren ska kunna återgå i arbete så snabbt som möjligt. Exempel på behand-lingar är samtalsstöd från terapeut och psykolog, behandbehand-lingar av sjukgymnaster, naprapater och vid behov yrkesvägledning.

Bland hantverkarna beror långtidssjukskrivningarna främst på belastnings- och förslitningsskador samt på fritids- och arbets-olycksfall. Arbetsrotation är en viktig del i arbetet med att före-bygga ohälsa bland hantverkarna.

Stress är en allt mindre vanligt förekommande orsak till lång-tidssjukskrivning bland JMs tjänstemän. Sedan ett antal år tillbaks erbjuds företagets chefer och medarbetare en särskild stress-utbildning. Syftet är att kunna identifiera stresstendenser på ett tidigt stadium för att på så sätt förhindra sjukdom.

ÖKAT KUNDFOKUS

JM satsar på att ge medarbetarna möjlighet till ökad påverkan på arbetsplatserna. Ett ökat engagemang ger en högre kvalitet i slut-produkten och därmed fler nöjda kunder. Projekt har bland annat genomförts i samarbete med Byggnadsarbetareförbundet.

SJUKFRÅNVARO – SVERIGE

% 2006 2005 2004

Total sjukfrånvaro 5,4 6,0 5,1

Sjukfrånvaro under sammanhängande

tid av minst 60 dagar1) 51 60 58

Kvinnors sjukfrånvaro 4,0 4,4 4,2

Mäns sjukfrånvaro 5,6 6,3 5,3

1) I förhållande till den totala sjukfrånvaron

INTERVJU MEDARBETARE

Related documents