• No results found

murat engagemang för miljön

GENOMSKÄRNING AV YTTERVÄGG I JMs ENERGIKLOKA HUS

ENERGIKLOKA HUS

Vid höstens bomässa i Järinge i Tensta i norra Stock-holm ingick ”Energikloka huset” – 16 radhus med extra värme isolerande klimatskal, lägre driftskostna-der och mindre miljöpåverkan än vid normal produk-tion. Syftet var att visa att betydande energiåtgärder kan utföras på kommersiella villkor utan speciella bidrag. Energisnålt byggande och bra miljöprestanda skulle gå hand i hand med rimliga kostnader och god driftsekonomi – utan att göra avkall på kundernas krav på bekvämlighet och komfort.

Energihusen i Järinge ansluts inte till fjärrvärme.

Istället satsar JM på olika kombinationer av värme-pump och värmeväxlare i från- och tilluftssystem, i två av husen kompletterade med solfångare. Husen har en del inbyggd mätutrustning som kommer att användas för uppföljning under de närmaste åren.

Lunds Tekniska Högskola har engagerats för att svara för uppföljning och utvärdering av projektet, som kommer att ligga till grund för JMs fortsatta projekt-utveckling av bostäder i Sverige.

Ytterväggen innehåller 265 mm mineralullsisolering vilket är 45 mm mer än i en genom-snittlig, nybyggd bostad. Den främsta energibesparingen uppnås genom att huset får ett tätt skal. Detta åstadkoms bland annat genom att diffusionsspärren (plastfolien) placeras 45 mm in i väggkonstruktionen räknat från bostadens insida. Genom detta förfarande punkterar t ex inte eluttag den känsliga plastfolien, vilken även vulkas samman i skarvar för ökad täthet.

Ytterväggspanel

22 mm luftspalt mellan spikläkt Vindskyddspapp

50 mm utvändig isolering 170 mm isolering mellan träreglar Diffusionsspärr som skarvats över reglar och vulkats samman

45 mm invändig isolering mellan träreglar 13 mm invändig gipsskiva

Grönområden i Billdals kyrkby, Göteborg.

26 HÅLLBART SAM HÄLL S BYGGANDE

Redan 1999 infördes ett förbud mot direktverkande el i samt-liga JM-bostäder. Istället har husen vattenburna uppvärmnings-system med fjärrvärmeanslutning eller värmepump som stan dard.

Vidare utveckling av energisnålare värmesystem blir framgent allt viktigare, JM utrustar samtliga bostäder med extra värme-isolerande fönster samt kyl- och frysskåp i högsta energiklass, A.

På bygg arbetsplatserna används endast miljö dekla re rad vatten-kraftsel.

MATERIALVAL

I JMs bostäder används sunda och beprövade naturmaterial som kakel, klinker och trä. Redan under mitten av 90-talet utveck-lade JM ett eget system för miljövärdering för att på så sätt styra användningen av byggmaterial mot minskad miljöbelastning.

Endast de material som godkänns får användas. Varugrupper som värderas är exempelvis färger, limmer, fogmassor samt golv- och takmaterial. Resultatet samlas i JMs miljövarudatabas. Kontrollen av byggvaror i JMs miljövarudatabas är fortfarande en av företa-gets viktigaste miljörutiner. Relevanta byggvaror kontrolleras för att säkerställa att de inte innebär några miljörisker eller hälsoris-ker för vare sig kunder eller medarbetare. Miljöbedömningen av byggvarorna har anpassats till de kriterier som utvecklats inom ramen för BASTA – byggsektorns gemensamma databas för att avveckla farliga ämnen.

BYGGAVFALL

Ökad medvetenhet om hur enskilda byggmaterial påverkar mil-jön, bättre planering och framförhållning och ett nära samarbete med avfallsentreprenören – allt detta har bidragit till att minska mängden avfall från byggarbetsplatserna.

JM beslutade för fem år sedan att halvera mängden deponi-avfall per kvadratmeter nyproducerad yta. Deponideponi-avfall är deponi-avfall som läggs på tipp, det vill säga som inte återvinns i kretsloppet.

Det målet nåddes under 2005. Nu går JM vidare med nya mål:

ytterligare en halvering av deponiavfallet samt en halverad andel ej källsorterat avfall ska uppnås senast år 2008. JM bedömer också att man kan minska mängderna av både spill och embal-lage. Målet är att halvera den totala volymen avfall. Förutom miljömässiga grunder till de nya avfallsmålen tillkommer även ekonomiska motiv.

TRANSPORTER OCH ARBETSMASKINER

Varutransporter, persontransporter och maskinarbete står för betydande utsläpp av miljö- och hälsopåverkande ämnen. Mer-parten av varutransporterna och maskinarbetet upphandlas av JMs leverantörer. En väsentlig minskning av miljöpåverkan bedöms kunna ske genom en utveckling av JMs logistikproces-ser i förhållande till dessa leverantörer – här har JM påbörjat ett utvecklingsarbete. Idag ställer JM bland annat krav rörande leverantörernas val av drivmedel – till exempel ska enbart alkylat-bensin användas till mindre alkylat-bensindrivna maskiner. JMs tjänste-bilar förnyas enbart med miljötjänste-bilar, som drivs av etanol (E85), biogas eller elhybridteknik.

”Inom byggsektorn är JM ett lysande undantag. De har verkligen en genomförd strategi för att välja rätt bil. 85 procent av deras totala tjänstebils inköp 2005 var miljöbilar.”

Jan Snaar, miljöchef på Folksam JMs satsning att endast tillåta miljöbil vid nyinköp av tjänstebil är en fråga om etik och ansvarstagande. Vid årsskiftet uppgick ande-len miljöbilar till 71 procent av det totala innehavet av tjänstebilar.

Alla tjänstebilar beräknas vara utbytta till miljöbilar år 2008.

FÖRORENAD MARK

Många av JMs projekt byggs i gamla industriområden där marken är förorenad av kemikalier. Inom företaget finns en lång erfa-renhet av att sanera och ställa i ordning mark för nybyggnation.

Saneringsarbetet görs ofta av JMs egen anläggningspersonal.

HUR VI ARBETAR

FÖRSIKTIGHETSPRINCIPEN VÄGLEDANDE

Försiktighetsprincipen innebär att JM ibland väljer bort produk-ter redan vid misstanke om negativ miljöpåverkan – trots att de är vanligt förekommande i byggsektorn. Cederträ och andra allergiframkallande träslag fasades ut 2002 i alla JM-hus, främst av arbetsmiljöskäl. Under 2005 gick Arbetsmiljöverket ut med en varning för att materialet kan orsaka allvarliga allergiproblem vid hantering. Ett annat exempel är PVC-material i väggar och golv, som förbjöds i JMs bostäder redan 1999.

De boendes exponering för elektromagnetiska fält minimeras också i enlighet försiktighetsprincipen. Dels dras alltid ett fem-ledarsystem i hela fastigheten, dels undviks placering av elcentra-ler i anslutning till sovrum.

En ny aspekt som hör samman med de förväntade klimatför-ändringarna är ökande risk för översvämningar och höjning av havsytan. Detta föranleder en ökad försiktighet vid lokalisering och utformning av vattennära bebyggelse. Regeringens klimat- och sårbarhetsutredning och andra underlag och direktiv i denna fråga kommer att följas noggrant.

ORGANISATION

JMs kvalitets- och miljöråd, där VD och företagets affärsenhets- och regionchefer ingår, har det övergripande ansvaret för miljö-frågorna. Koncernens kvalitets- och miljöavdelning svarar, till-sammans med regionala kvalitets- och miljösamordnare, för sam-ordning, utveckling och stöd i miljöarbetet. Miljöfrågorna genom-syrar det dagliga arbetet och förutsätter även ett brett engage-mang i hela företaget hos såväl hantverkare som tjänstemän.

STYRNING OCH UPPFÖLJNING

JMs verksamhetssystem uppfyller i allt väsentligt de krav som ställs i ISO-standarderna för kvalitets- och miljöledning. Ambitio-nen har i första hand varit att utveckla ett system anpassat efter

27 HÅLLBART SAM HÄLL S BYGGANDE

Fönster som spar energi Stora fönsterytor är populärt och ger ljusa bostäder och lokaler.

Men fönsterytorna är ofta stora energi bovar och därför är samtliga fönster i JMs bostäder extra värmeisolerande.

Allergihänsyn

Forskning har visat att det kan finnas ett samband mellan allergiska besvär hos barn och PVC-plast.

JMs bostäder har PVC-fria väggar och golv. Till de planteringar som omger JMs hus används växter och träd som är giftfria och lämpliga för allergiker, t.ex. äppelträd och rosor. Kök och bad ska vara lättstädade. I köket undviks ”dammhyllor” genom takansluten skåpinredning. I badrummet är badkaret utformat så att golv och golvbrunn är enkla att hålla rena.

En god elmiljö

Vi minimerar exponeringen för elektriska och magnetiska fält i enlighet med försiktighetsprincipen. Dels dras alltid ett femledar -system, vilket begränsar de magnetiska fälten i hela fastigheten, dels undviks placering av elcentraler i anslutning till sovrum.

En god ljudmiljö

Störande ljud och buller uppfattas av många som det största problemet i boendemiljön. Våra bostäder är tystare än vad de svenska byggreglerna kräver. Extra tjocka väggar och bjälklag ger en mycket god isolering mellan lägenheterna. Vi har också krav på att ytter dör rarna ska ha god ljud -klass, samt undviker brev inkast i dörrarna genom att placera postboxar i trapphusens entréer.

28

KVALITETS- OCH MILJÖPOLICY

JM ska i all verksamhet främja ett långsiktigt kvalitets- och miljö-arbete. Vi ska utgå från kundens behov samt verka för en hållbar samhällsutveckling.

Vi gör detta genom att:

Bevara och tillföra skönhets- och miljövärden i stads- och land skaps-bilden

Uppföra byggnader med en god miljö för boende och arbete

Arbeta på ett strukturerat och systematiskt sätt som leder till stän-diga miljö- och kvalitetsförbättringar

Förebygga uppkomst och spridning av föroreningar samt främja resurshushållning och slutna kretslopp

Aktivt delta i kunskapsutvecklingen samt öka medarbetarnas kun-skap inom kvalitets- och miljöområdet

Driva vårt miljöarbete utöver gällande lagstiftning.

HÅLLBART SAM HÄLL S BYGGANDE

verksamhetens egna processer och behov, men det ger också en god beredskap för en eventuell framtida certifiering. Kvalitets- och miljöarbetet utvecklas ständigt med hjälp av kvalitets- och miljöprogram med mätbara och detaljerade mål.

Mål och krav följs upp genom avvikelse- och nyckeltalsrap-portering samt internrevisioner.

JM har under flera år genomfört övergripande miljöutbild-ningar för alla anställda. Under året genomfördes en ny kvalitets- och miljöutbildning för drygt 600 anställda, vars syfte var att ytterligare öka kunskap och engagemang när det gäller att arbeta strukturerat med företagets gemensamma arbetsrutiner.

SAMARBETSPARTNERS

En stor del av JMs miljöpåverkan sker via företagets externa sam arbets partners som underentreprenörer och material-leverantörer. Samtliga ramavtalspartners är miljöbedömda för att tillse att dessa endast använder miljögodkända produkter, att de har tillförlitliga rutiner för bland annat avfallshantering och dokumentation samt att de även har ett internt miljöarbete inom sitt eget företag. Under året har antalet ramavtalspartners ökat med 41 procent, från 90 till 127.

BRANSCHFRÅGOR

Miljöfrågor är ibland branschövergripande och miljöarbetet för-utsätter därför en bred samverkan över företagsgränserna för att bli framgångsrikt. JM är drivande i Byggsektorns Kretslopps-råd och har medverkat till att bygga upp BASTA – byggsektorns gemensamma databas för att avveckla farliga ämnen, som togs i drift hösten 2006. JM är även anslutet till regeringens dialog-projekt Bygga-Bo, där ett antal företag, kommuner och regering gemensamt har åtagit sig att genomföra vissa åtgärder inom områdena effektiv energianvändning, effektiv resursanvändning och hälsosam innemiljö. Bland annat ska ett frivilligt system för deklaration och klassificering av byggnaders miljökvalitet tas fram. JM ger finansiellt stöd till ett av de forskningsprojekt som

utvecklar systemet, och deltar också med pilotprojekt för att testa preliminära klassningskriterier. Syftet med klassningssys-temet är att underlätta miljökommunikationen med kunderna samt kanske även införa förmånliga kredit-, försäkrings- och skattevillkor för byggnader med hög miljöanpassning.

PROJEKTUTVECKLINGENS MILJÖPÅVERKAN

Förvärv Planering

Bygg-arbetsplats

Färdig

byggnad Rivning

Tid i processen månader halvår–år 1–2 år >100 år månader

JMs inflytande stort stort stort avtagande litet

Möjlighet att förebygga miljöpåverkan stor stor liten liten liten

Påverkan på miljön liten liten måttlig stor måttlig

ÖVERGRIPANDE KVALITETS- OCH MILJÖMÅL

Vi ska arbeta med kvalitet, miljö och etik så att varje kund och projekt blir en god referens

Våra projekt ska utformas, genomföras och förvaltas på ett sådant sätt att energianvändningen och dess miljöpåverkan minskar

Vi ska minska avfallets mängd och farlighet

Vi ska använda material och metoder som ger minskad miljöbelast-ning samt medför en god inomhus- och arbetsmiljö.

29 HÅLLBART SAM HÄLL S BYGGANDE

FAKTA OCH NYCKELTAL MILJÖ JM SVERIGE

2006 2005 2004

Genomförda interna kvalitets- och miljörevisioner 120 125 90

Koldioxidutsläpp JM (ton) 1) 15 100 13 000 14 200

Koldioxidutsläpp JM (ton/mkr) 1) 1,9 1,9 2,0

Nyproducerade bostäders beräknade koldioxidutsläpp från energianvändning (kg CO2 /kvm BRA) 7 7 8

Andel byggavfall som går till deponi (%) 2) 15 16 33

Produkter i miljövarudatabas 2 130 1 880 1 700

Andel tjänstebilar som är miljöbilar 71 35 3

Projekt med nyckeltal (%) 2) 100 95 98

Projekt med nyckeltal (st.) 2) 60 55 55

Måluppfyllelse JM Bostad Mål 2008 2006 2005 2004

Nyproducerade bostäders beräknade energibehov, inklusive hushållsel, normalbostadskorrigerat (kWh/kvm BRA) 3) -4) 117 115 127

Byggavfall till deponi (kg/kvm BTA) 2 4 4 9

Andel osorterat byggavfall (%) 15 39 -

-Total mängd byggavfall (kg/kvm BTA) 13 25 -

-1) Avser JM Bostad och JM Fastighetsutveckling.

2) Avser JM Bostad.

3) För bostäder projekterade år 2005 och 2006 var målet 110.

4) Energimål är under omarbetning på grund av nya nationella direktiv avseende byggregler och energideklarationer.

BRA = Bruksarea, BTA = Bruttoarea.

LÖNSAMT MILJÖARBETE

För JM är miljöarbetet en fråga om affärsmässighet och lönsamhet på såväl kort som lång sikt. Det handlar både om att ta sig an akuta miljöproblem och att ta ett ansvar för morgondagens miljöfrågor.

Bara så kan JM fortsätta skapa långsiktig tillväxt för aktieägarna.

Åtgärder som sker ur detta perspektiv ger även ett mervärde för JMs kunder. Exempelvis bidrar energisnåla hus, vattensnåla installationer och goda källsorteringsutrymmen till lägre drifts-kostnader för hushållet. Miljöaspekter och miljöåtgärder som är särskilt viktiga för JMs kunder är:

• Fuktskyddsåtgärder för att mögel och lukt inte ska bildas

• Sanering av markföroreningar i centrala och sjönära lägen

• God ljud- och elmiljö

• God luftkvalitet.

Ratinginstitut och fondbolag följer aktivt JMs utveckling inom hållbar utveckling. Robur Etik- och miljöfond listar JM bland miljö-godkända företag. JM är också med i den amerikanska miljöfon-den Portifolio 21 sedan många år.

Under 2006 blev JM utsett till ett av världens 20 ledande miljö företag av amerikanska SustainableBusiness.com, som vägleder fond-bolag med inriktning mot hållbar utveckling.

Silverdal, Sollentuna

30 M E DARB E TARE

På en marknad som kontinuerligt är stadd i förändring och där kundernas krav på kvalitet och service ständigt ökar, är kompetensutveckling och kompetensförsörjning de strategiskt avgörande frågorna.

Tillgången på kvalificerade medarbetare inom byggbranschen är en av de viktigaste frågorna för att skapa framtida tillväxt. Branschen står inför stora pensionsavgångar de närmaste åren. För att kunna bibehålla framgången måste även JM möta det ökande behovet.

På JM är vår strävan att relationerna med medarbetare och kunder skall kännetecknas av kvalitet, långsiktighet, pålitlighet, engagemang, lyhördhet och stilkänsla. Under 2006 genomfördes ett dialogprogram i syfte att säkerställa att dessa kärnvärden är kända i organisationen och att de genomsyrar det dagliga arbetet.

Ett arbete har också inletts för att säkerställa att JMs kärnvärden också utgör en naturlig del av ledarutveckling, utvecklingssamtal och på sikt även kopplas till lönesättning.

KOMPETENSUTVECKLING OCH KOMPETENSFÖRSÖRJNING

JM är en organisation med en hög grad av delegerat ansvar. Där-för är individuellt anpassade utbildningar särskilt viktiga Där-för att utveckla medarbetarnas kunskap och förmåga. För såväl tjänste-män som hantverkare handlar kompetensutvecklingen till stor del om arbetsrotation och ett aktivt lärande i det dagliga arbetet.

På JM genomförs minst en gång per år utvecklingssamtal då det individuella utvecklingsbehovet ses över och en individuell kompetensutvecklingsplan upprättas.

Medarbetaren uppmuntras att komma med egna förslag för sin kompetensutveckling. Vi arbetar med metoder som syftar till att utveckla de erfarenheter och kompetenser som medarbetarna samlar på sig, liksom för att se till att ett utbyte av erfarenheter sker kontinuerligt.

En av de viktigaste utmaningarna för JM i framtiden är att kunna attrahera kompetent arbetskraft. Genom bland annat samarbete med gymnasieskolor genomförs ansträngningar för att säkra morgondagens kompetensförsörjning.

Sedan 1994 driver JM ett treårigt traineeprogram för att säkra framtida kompetens. Totalt har 89 medarbetare genomgått pro-grammet sedan starten. Propro-grammet utformas individuellt och utveckling sker inom bl.a. arbetsledning, projektering, kalkylering, utsättning, försäljning och förvaltning.

JM mäter kontinuerligt arbetet med att öka attraktiviteten som arbetsgivare, bl.a. genom att årligen deltaga i Företagsbaro-metern. Under 2006 blev JM årets ’raketföretag’ i Young Profes-sionals- rapporten i vilken Sveriges mest attraktiva arbetsgivare rankas bland teknologer. JM klättrade flest placeringar, från plats 92 till 46.

RÖNNINGE BYGGSKOLA

JM har etablerat ett samarbete med Rönninge Gymnasium söder om Stockholm, och dess 3-åriga byggutbildning för trä- och betongarbetare. Under utbildningen är eleven bland annat garanterad en lärlingsplats på JM. Sedan 2005 har en utbildnings-satsning för gymnasieingenjörer genomförts som ger eleven en chans att varva teori med praktik ute på JMs arbetsplatser. En egen handledare från JM fungerar även som mentor under den treåriga utbildningen.

Sedan 2006 anordnas även den så kallade Byggledarskolan i samarbete med Rönninge Gymnasium. Utbildningen syftar till att elever direkt efter avslutad utbildning skall kunna ta en arbetsle-dande roll vid någon av JMs byggarbetsplatser. Under 2006/2007 är totalt 46 byggnadsarbetare under upplärning, inklusive lär-lingar inom dessa och liknande utbildningar.

NACKADEMIN

Sedan 2002 har JM haft ett samarbete med Nackademins efter-gymnasiala utbildning i husbyggnad och anläggning. Eleverna på den tvååriga utbildningen erbjuds praktikplats på JM samtidigt som företaget deltar i utformningen av kursinnehållet.

LEDARSKAPSUTVECKLING OCH LEDARSKAPSFÖRSÖRJNING

Chefsbehovet inom organisationen tillgodoses främst genom intern rekrytering. Därmed skapas goda möjligheter för JMs med-arbetare att utvecklas inom företaget samtidigt som kunskapen om affären JM behålls i koncernen.

Det är varje chefs ansvar att tidigt identifiera potentiella chefs-ämnen för att lättare kunna följa deras utveckling från år till år och därmed också kunna anpassa kompetensutvecklingen till det individuella behovet.

LÖN OCH FÖRMÅNER

Cirka 600 av JMs chefer och ledare i Sverige omfattas av ett resultatbaserat lönesystem. Normalt varierar utfallande belopp mellan 1 och 7 månadslöner, beroende på befattning.

Redan 2001 lanserade JM en pensionsplan, JM 10 Plus, med förbättrade pensions- och försäkringsvillkor för anställda med en pensionsgrundande årslön över tio basbelopp. JM 10 Plus ger bland annat 5 procentenheter mer i pension än ITP-planen.

Förmåga att

attrahera, behålla

Related documents