• No results found

EN ATTRAKTIV OCH VÄXANDE KOMMUN Bakgrund

Som naturskön kust- och skärgårdskommun i utkanten av den dynamiska och snabbväxande 8SSVDOD6WRFNKROPUHJLRQHQÀQQVQDWXUOLJD

förutsättningar för kommunen att växa invånar-mässigt. Hög kvalitet i de kommunala väl-färdstjänsterna och ett välmående näringsliv är nycklar i att kunna attrahera nya invånare.

Företagarnas nöjdhet med kommunens service

Företagarna är fortfarande inte helt nöjda med

NRPPXQHQVVHUYLFH'HWÀQQVÁHUDLQGLNDWLR-ner på detta. Samtidigt är det viktigt att ha med sig att bilden behöver nyanseras för att kunna användas till verksamhetsutveckling.

Nyligen prisades Östhammars kommun i Sve-riges kommuner och landstings årliga under-sökning Kommunens Kvalitet i Korthet (KKiK).

Bemötandet och tillgängligheten uppskattades enligt undersökningen till den 7:e bästa i landet.

Just tillgänglighet och bemötande har varit två områden inom servicen som också skattats högst av företagarna i den årliga NKI-undersök-ningen.

Eftersom resultatet för NKI-undersökningen RͿHQWOLJJ|UVLDSULOnUHWHIWHUEDVHUDVQHGDQVWn-ende tabell på senast kända utfall vilket är för helåret 2017.

bemötande. Serviceområden som ser ut att EDFNDlULQIRUPDWLRQRFKHͿHNWLYLWHW

Tillbakagången ser också ut att vara rejäl – sär-skilt inom myndighetsområdens servicerings-tillstånd och miljötillsyn. I vår analys kan vi även se mycket stora skillnader från första till sista kvartalet under 2018 – där (glädjande nog) tendensen är påtagligt bättre inom alla servi-ceområden och alla myndighetsområden. Det GHÀQLWLYD1.,UHVXOWDWHWI|UnUVlUHQGHQ

presenteras 10 april 2019. Indikativt landar det sammanvägda indexet för alla myndighetsom-råden och alla serviceommyndighetsom-råden på 68 eller lägre (vilket är en kraftig försämring jämfört med f.g.

år).

Svenskt Näringsliv mäter också företagarnas upplevelse av servicen i den årliga Företagskli-matenkäten. Den svarade 102 företagare på i vår kommun under första kvartalet 2018.

§›ȱã›œ§›”œȱ‹’•Ž—ȱŠŸȱŠĴȱã›ŽŠŠ›—Šȱ’—ŽȱŸŠ›Ȧ är imponerade av kommunens service till

före-ŠŽ—ǯȱŽ¢Žȱ™ªȱ“žœȱŽ—ȱ›ªŠ—ȱŸŠ›ȱœŸ’Š—Žȱ

•ªŠȱŘǰŝȱ™ªȱŽ—ȱœ”Š•Šȱ›ª—ȱŗȬŜǰȱ§›ȱ‘㐛Žȱ‹Ž¢ȱ

˜Œ”œªȱ–˜œŸŠ›Š›ȱ™˜œ’’ŸŠ›Žȱ˜–ã–Ž—ǯȱ˜™™-

”˜––ž—Ž›—Šȱ•’Ž›ȱŽ—ȱ‹›Šȱ‹’ȱ㟎›ȱŚȱ˜Œ‘ȱœŽ›Ÿ’-

ŒŽ‹Ž¢Žȱ㟎››§ěŠœȱ‹Š›Šȱ—ŽŠ’ŸȱŠŸȱã›ŽŠŠ›-—Šœȱž™™•ŽŸŽ•œŽ›ȱŠŸȱ”˜––ž—Ž—œȱž™™‘Š—•’—Š›ȱ

œŠ–ȱ’••ª—Ž—ȱ™ªȱ›Ž•ŽŸŠ—ȱ”˜–™ŽŽ—œǯ Analysen är att särskilt fokus behöver sättas på att just utveckla servicen till företagen. Det är steg ett (1). Insatserna behöver särskilt riktas PRWVHUYLFHRPUnGHQDLQIRUPDWLRQRFKHͿHNWL-vitet.

Samtidigt kan vi också konstatera att kommu-nens omorganisation i de aktuella myndighets-områdena tycks ha tagits emot väl.

Den nya förvaltningens fokusområden ligger på DWWYDUDW\GOLJPHGDWWÁHUDSHUVSHNWLYEHK|YHU

involveras i myndighetens kontakt med före-WDJHQVDPWDWWHͿHNWLYLWHWRFKLQIRUPDWLRQVND

utvecklas. NKI-resultaten ligger idag på högre nivåer än vid motsvarande period f.g. år och det ÀQQVVNlODWWVlWWDI|UYlQWQLQJDUSnHQSRVLWLY

utveckling.

Befolkningsökning under tidsperioden 2015-2018.

Kommunernas boendeattraktivitet Östhammars kommun är en bra plats att bo på;

Det gäller särskilt om du är ung, söker arbete eller ska bilda/har bildat familj. Åtminstone om man får tro en forskargrupp från interna-tionella handelshögskolan i Jönköping ,som för femte året i rad presenterar sin landsomfattande studie ”Här är Bäst att Bo” för tidningen Fokus räkning. Plats 43 bland Sveriges 164 landsbygds-kommuner.

Stämmer bilden med vad Östhammarsborna själva tycker?

Befolkningsutveckling, nettoökning av befolkningen

Befolkningsutvecklingen i Östhammars kom-mun var relativt hög under 2015 och 2016 då invånarantalet ökade med 189 personer (0,88%) respektive 259 (1,20%) personer. Invånarantalet har ökat även under 2017 och 2018 men öknings-takten har avstannat rejält; plus 105 (0,48%) personer för 2017 och plus 121 (0,55%) personer för 2018. Målet för Östhammars kommun är att växa betydligt fortare än så vilket avspeglas i måltalet 300 personer. Dit har kommunen inte nått och den huvudsakliga anledningen är de interagerande orsakerna kapacitetsbrist inom vatten- och avloppsområdet och brist på de-taljplanerad mark för bostadsbyggande. Dessa innebär sammantaget att tillskapandet av nya bostäder kraftigt begränsas.

Ranking bland totalt 164 st landsbyggdskommuner där en

•§›Žȱ™•ŠŒŽ›’—ȱ§›ȱ‹§Ĵ›Žǯ

I SCB:s årliga medborgarundersökning (1200 personer mellan 18-84 år tillfrågas, svarsfrek-vens 43%) gavs kommunen det sammanvägda indexet 58 (Nöjd Region Index). Den delkom-ponent som gavs högst index var trygghet och rekommendation. Lägst index i kommunen ÀFNGHONRPSRQHQWHUQDIULWLGVP|MOLJKHWHURFK

kommunikationer. Det sammanvägda indexet är lägre än det genomsnittliga i landet (62) och GHWÀQQVRFNVnQnJUD\WWHUOLJDUHWHFNHQVRP

tyder på att Östhammar tappar i ”attraktivi-tets-konkurrensen”. Några sådana tecken är att lönesumman bland nattbefolkningen inte växer lika starkt som i grannkommunerna(Datakälla:

SCB), andelen sysselsatta inom kunskapsintensi-va branscher är lägre än i genomsnittet (Sveriges 1\D*HRJUDÀ'DWDNlOOD6&%7LOOYl[WYHU- NHWVGHÀQLWLRQDY.,%6 RFKDWWVPnKXVSULVXW-vecklingen är svagare i vår kommun det senaste året (2017) jämfört med genomsnittet i landet (+5% jämfört med + 8% som genomsnitt i riket;

källa: Småhusbarometern SCB).

Analysen är att vi inte tillvaratar de möjligheter som närheten till tillväxtregionen Uppsala-Ar-landa-Sthlm utgör. Främsta hindren till detta är vårt homogena näringsliv och vår oförmåga att tillskapa nya bostäder. För att förändra detta be-höver vi skapa förutsättningar att vitalisera vårt näringsliv och utveckla nya attraktiva boende-miljöer. Risken är annars påtaglig att vi kommer tappa ytterligare i både SCBs Medborgarenkät och i tidningen Fokus ranking.

EN ATTRAKTIV OCH VÄXANDE KOMMUN En samlad bedömning för 2018:

Östhammars kommun visar goda resultat under 2018, befolkningen ökar med nettoinflyttning för femte året i rad, kommunen rankas som en av de 25% bästa landsbygdskommunerna avseen-de attraktiv boenavseen-deort, avseen-dessutom förbättrar vi vår service avseende bemötande och tillgäng-lighet. Trots detta når vi inte våra ambitioner, vi växer för sakta, vår boendeattraktivitet står inte ut som den borde och vår förmåga att möta företagens behov når inte hela vägen fram avse-ende information, rättssäkerhet och effektivitet.

Östhammars kommun har genomfört en om-organisation i syfte att bättre möta företagens behov, dels genom att sammanföra vårt arbete med tillväxt och tillsyn och dels genom att skapa en professionaliserad central enhet för upp-handling och inköp. Ett bärande skäl till varför befolkningstillväxten är halverad mot fjolåret är den begränsning som finns med avseende på vatten- och avloppskapacitet. Detta innebär att kommunen behöver minska ambitionen när det gäller befolkningstillväxt. Dessutom behöver kommunens tillväxtarbete ställas om med fokus på, detaljplaner, översiktsplan samt utredningar och prioriteringar avseende kapacitetshöjning inom VA-området.

EN HÅLLBAR KOMMUN