• No results found

EN HÅLLBAR KOMMUN Bakgrund

Hållbar utveckling knyter ihop hållbarheten i ekosystemen med de sociala och ekonomiska utmaningar mänskligheten står inför. Det stra-tegiska inriktningsområdet En hållbar kommun ringar in samtliga tre hållbarhetsaspekter. I NRUWKHWLQQHElUGHWDWWYLVWUlYDUHIWHUHWWHͿHN-tivt resursutnyttjande, ej skadar miljön och ar-betar långsiktigt för att ta ansvar för kommande generationer; att utveckla och bevara ska kunna växa tillsammans. Det betyder också att vi vill säkra jämlika och goda möjligheter till delaktig-het, sammanhållning och engagemang liksom hälsa, välmående och trygghet genom hela livet Långsiktiga finansieringen av välfärds-tjänster, resultat i % av skatter

Kommunens resultatmål enligt policyn för god ekonomisk hushållning är att det ska uppgå till minst 2 % av skatter och generella bidrag. Detta I|UDWW|YHUWLGNXQQDÀQDQVLHUDVW|UUHGHOHQ

av en normal investeringsnivå. Det bidrar till DWWNRPPXQHQVNRUWRFKOnQJVLNWLJDÀQDQVLHO-la handlingsutrymme, i form av likviditet och soliditet, bibehålls.

Östhammars kommun redovisar för 2018 ett överskott på 1,1 mnkr, vilket motsvarar endast 0,1 % av skatter och generella bidrag. Budgeterat resultat var ett överskott på 24,7 mnkr. Kom-munens nettokostnad, kostnader minus intäk-ter, överskrider budget med nästan 29 mnkr.

Tack vare gynnsamma låneräntor som ger ett överskott stannar avvikelsen på ett underskott på 23,7 mnkr mot budget. Av kommunens fem nämnder så visar två underskott, två överskott och en nämnd visar ett resultat i nivå med

bud-get. De två nämnder som visar underskott är Socialnämnden med ett underskott mot budget på 48,6 mnkr, motsvarande 11 procent av nämn-dens budget samt Bygg- och miljönämnden som redovisar ett underskott -1,7 mnkr mot budget, en avvikelse på 29 % mot budget.

”˜—˜–’œ”ȱ›Žœž•Šȱœ˜–ȱŽ—ȱ™›˜ŒŽ—œŠœȱŠŸȱœ”ŠĴŽ’—§”Ž›ǰȱ generella statsbidrag och utjämning.

Välmående och hälsa

Hälsa är ett vitt begrepp som inte enbart hand-lar om frånvaro av sjukdom. Det innebär att hälsa är något som kan uppnås även om man är sjuk eller har en funktionsvariation. Dock är sjukdomar och funktionsvariationer viktiga SDUDPHWUDUI|UHQSHUVRQVXSSOHYGDYlOEHÀQ-nande, tillsammans med en mängd andra.

Styrtalet baserar sig på resultat av frågeställ-ningen ”Hur bedömer du ditt allmänna hälso-tillstånd” i undersökningen Liv och hälsa och

. 2016 och 2018 gjordes ingen undersökning.

2018 genomfördes ingen undersökning var-för utfall var-för styrtalet saknas i denna rapport.

6HQDVWHVLͿURUQDUHGRYLVDGHlUIUnQ'n

svarade 662 av 1476 tillfrågade personer i Öst-hammars kommun.

Aktuell hållbarhetsrankning av kommu-ner

Måltalet för Östhammars kommun att nå topp 150 i Sverige har under 2018 uppnåtts. Placering-en är Placering-en förbättring från föregåPlacering-ende år. Tidigare år har kommunen haft målvärde 125, varför det NDQÀQQDVXQGHUODJI|UDWWVH|YHUVW\UWDOHWV

målnivå nu när vi nått plats 147.

I en analys av enkätsvaren och statistiken kan YLNRQVWDWHUDDWWGHWÀQQVÁHUDRPUnGHQGlU

Östhammars kommun med relativa små medel och inriktningsbeslut skulle kunna förbättra kommunens arbete för att nå högre i kommun-rankingen. En viktig del i att utveckla hållbar-hetsarbetet och därmed nå en högre placering i Aktuell Hållbarhets kommunrakning är att fort-sätta gå igenom ingående statistik och fokusom-råden, se över vilka nämnder och förvaltningar som kan påverka arbetet och resultatet och lyfta in detta som ett underlag i nämndernas och förvaltningarnas kommande verksamhetspla-nering.

Š—”’—ȱ‹•Š—ȱ”˜––ž—Ž›ȱ§›ȱŽ—ȱ•§›Žȱ™•ŠŒŽ›’—ȱ§›ȱ‹§Ĵ›Žǯ andelen som besvarat frågan med ”Bra” eller

”Mycket bra”.

Undersökningen genomförs var fjärde år, i samarbete mellan regionerna/landstingen i Uppsala, Sörmlands, Västmanlands, Värmlands och Örebro län.

Utöver de områden som mäts i Aktuell Hållbar-hets kommunranking arbetar kommunen för att bli en hållbar kommun på en mängd olika sätt.

Flera av dem avspeglas i kommunens

uppfölj-EN HÅLLBAR KOMMUN Samlad bedömning för 2018:

Östhammars kommun klarar sig bra på håll-barhetsområdet. Främst syns detta i Aktuell Hållbarhetsranking där vi placerar oss mitt i fältet. När det gäller den sociala hållbarheten kommer vi att följa den undersökning som görs vart annat år, Liv och Hälsa. Utöver detta kan vi i flera andra faktorer få en indikation på den sociala hållbarheten, arbetslöshetssiffrorna, andel av befolkningen som söker försörjnings-stöd, disponibel inkomst, upplevd trygghet och andelen ungdomar som klarar gymnasiet inom fyra år. Samtliga dessa områden faller väl ut för Östhammars kommun. Dock, social hållbarhet skapas genom kontinuitet, medvetet arbete och prioriteringar. Detta krävs även i framtiden.

Även om kommunen faller väl ut här finns givet-vis flera områden som behöver prioriterat fokus under kommande år, ungas fysiska och psykiska hälsa, särskilt flickor, nyanländas integration i skola och fritid, äldres trygghet och fysiska hälsa samt de som idag står utanför arbetsmarknaden och samhällsgemenskapen.

Det hållbarhetsområde som Östhammar kom-mun klarar sämst detta år är den ekonomiska hållbarheten. För första gången på många år klarar inte kommunen överskottsmålet. Dessut-om har KF antagit en budget för 2019 sDessut-om ligger långt under överskottsmålet. Det måste vara av allra högsta prioritet att återställa överskotts-målet till budget 2020 och den flerårsplan som antas. Med pågående och planerade investe-ringar krävs strukturella förändinveste-ringar som skaparutrymme för såväl nya investeringar som offensiva lösningar för att klara av den komman-de kompetensförsörjningen.

ning av de beslutade miljömålen och policy för ekologisk hållbar utveckling som båda besluta-des 2016. En policy för social hållbarhet antogs under december 2018 för att komplettera den EHÀQWOLJDSROLF\QI|UHNRORJLVNKnOOEDUKHW

'HWÀQQVRFNVnPnQJDKnOOEDUKHWVDVSHNWHU

Östhammars kommun under 2018 inte mätt i styrtal men som sammanfattas i kommunens årliga Hållbarhetsbokslut. En brist kommunen uppmärksammat i 2018 års Hållbarhetsranking är en viss återgång gällande inriktningar inom

området social hållbarhet – ett område där kom-munen själv börjat öka insatserna de senaste åren. Dessa resultat syns då istället i kommu-nens eget Hållbarhetsbokslut.

EN LÄRANDE KOMMUN