• No results found

EN LÄRANDE KOMMUN Bakgrund

$OOWÁHUDUEHWHQNUlYHUK|JUHXWELOGQLQJRFK

risken är stor att personer med bristfällig utbild-ning hamnar allt längre ifrån arbetsmarknaden och anställningsbarhet. Förbättrad skolfram-gång och det livslånga lärande är framskolfram-gångsfak- framgångsfak-torer för minskat utanförskap. Ett sätt att arbeta för en förbättrad kompetensförsörjning är sam-verkan mellan skola, akademi och näringsliv.

Andel elever som tagit gymnasieexamen inom fyra år

Antal elever som började på gymnasium i kom-munal regi i kommunen för fyra år med exa-men, inkl. introduktionsprogram, är 78 %, (riket 70,5 %). Genomströmningen på fyra år är totalt högre för kvinnor (80 %) än män (76,8 %).

Gymnasieelever med examen från yrkespro-gram är 100 % (riket 77 %) och elever med examen från högskoleförberedande program är 88,1 % (riket 83,1 %). Av de elever som började på ett introduktionsprogram 2015 var det 16 % (jmf. riket 5,4 %) som tagit en examen inom tre år dvs. 2018.

Det är inte överraskande att andelen elever med examen inom tre år på introduktionsprogram-men är väsentligt lägre för elever som påbörjat sina gymnasiestudier på introduktionsprogram jämfört med elever som påbörjat gymnasiestu-dierna på de nationella programmen. En hög andel elever i Östhammars kommun tar exa-men inom tre eller fyra år. Vi ser bland annat en kontinuerlig positiv utveckling vad gäller genomströmning på fyra år bland elever på yrkesprogram.

¢–—Šœ’ŽŽ•ŽŸŽ›ȱ–ŽȱŽ¡Š–Ž—ȱ’—˜–ȱŚȱª›ǰȱ”˜––ž—Š•Šȱ

œ”˜•˜›ǰȱŠ—Ž•ȱǻƖǼ

1DWLRQHOOWÀQQVGHWHWWVDPEDQGPHOODQHQ

elevs studieresultat och föräldrarnas högsta utbildningsnivå, vilket vi även kan tro gäller för Östhammar. Elever som har föräldrar med efter-gymnasial utbildning uppnår i högre grad gym-nasieexamen jämfört med andra elever. Kvinnor uppnår i högre grad gymnasieexamen jämfört med män. Den relativt goda genomströmningen indikerar att skolorna arbetar kompensato-riskt. Vi vet att resultaten över tid varierar för kommuner med mindre elevunderlag och då får varje elev ett stort utslag på resultatet och variationerna i andelar kan överlag bli relativt stora mellan åren.

Näringslivet upplevelse av hur väl det går att rekrytera medarbetare inom vårt geografiska område

Kompetensförsörjningen är det största hindret LGDJI|UWLOOYl[WLQlULQJVOLYHW9LVHUÁHUDVLJQD-ler som visar detta och bilden bekräftas även i våra lokala kontakter med näringslivets aktörer.

I Svenskt Näringslivs Företagsklimatenkät har just tillgången på relevant kompetens fått det lägsta betyget under de senaste årens mät-ningar. Det gäller även för 2018 års En lärande kommun enkätsvar där betyget sattes till 2,6 på en skala från 1 – 6, där högre betyg också mot-svarar positivare omdömen.

med inpendling av arbetskraft i det korta per-spektivet.

9HUNW\JVRP|NDGLQÁ\WWQLQJRFKXWELOGQLQJV-platser, som bättre matchar näringslivets behov behöver också arbetas med. Men dessa insatser kommer inte lösa efterfrågan på arbetskraft de närmaste åren.

Både de större arbetsgivarna och företagarför-eningarna (som i huvudsak representerar de mindre och medelstora företagen) har under 2018 och 2019 inlett ett strukturerat samarbete för att kunna sjösätta konkreta insatser (distans-arbetsplatser, förbättrade pendlingsmöjligheter, platsmarknadsföring mm).

Den egna organisationens lärande och utveckling

Den kommunala verksamheten är komplex, styrs av skiftande behov i samhället, skiftande GHPRJUDÀEODQGYnUDLQYnQDUHVDPWXWYHFNODV

över tid vilket innebär att nya arbetsuppgifter tillkommer och andra försvinner. Allt detta påverkar vårt behov av personal och kompetens och vi måste ligga steget före eftersom kompe-tens tar tid att bygga upp. Redan idag måste vi analysera morgondagens behov för att nå våra mål.

Östhammars kommuns kompetensförsörjnings-strategi pekar ut ett antal områden där kommu-nen måste satsa för att möta kommande utma-ningar i kompetensförsörjningen. Ett av dessa områden handlar om att stimulera medarbetar-na till att utvecklas i sin yrkesroll.

En enklare undersökning utfördes under 2018 där det, i ett antal stora personalgrupper, under- V|NWHVKXUXYLGDGHWÀQQVP|MOLJKHWWLOONRPSH-tensutveckling. Kompetensutveckling omfattar

§›’—œ•’ŸŽœȱ‹Žã–—’—ȱ™ªȱŽ—ȱœ”Š•ŠȱŗȱȮȱŜȱ§›ȱŽĴȱ

‘㐛ŽȱŸ§›Žȱ§›ȱ‹§Ĵ›Žǯȱ¢›Š•Žȱ§›ȱ—¢Ĵȱã›ȱŘŖŗŞȱ˜Œ‘ȱ

’—Žȱ–ª•Š•ȱ§›ȱœŠĴȱã›ȱª›Žǯ

Analysen av detta är att efterfrågan på arbets-kraft i vår kommun bara kommer kunna mötas

EN LÄRANDE KOMMUN Samlad bedömning för 2018:

Detta inriktningsområde samlar flera perspektiv på en av våra största utmaningar, framtidens kompetensförsörjning. Det handlar om hur vi förbereder våra ungdomar för framtidens utmaningar, goda resultat i gymnasieskolan, men även om hur vi utvecklar och behåller den kompetens som finns i organisationen. Dessa områden har vi under året klarat väl, särskilt väl avseende gymnasieskolan som två år i rad varit bland landets bättre avseende andel som slutfört gymnasiet inom fyra år.

När vi tittar på hela näringslivet och dess möjlighet att rekrytera ser vi att konkurrensen om arbetskraften är stor i kommunen och länet. Företagens upplevelse är att bristen på arbetskraft och kompetens begränsar tillväxten.

Det finns således skäl att fortsätta att prioritera denna fråga, såväl inom kommunen som med våra regionala och statliga myndighetsgrannar.

Vi behöver se mer av följande under 2019-2020, öka sysselsättningen, ta bättre vara på nyanlän-das kunskaper(snabbare och mer), fler platser på yrkeshögskolan, ökat sökande till eftergym-nasial utbildning, aktivt samarbete med det lokala näringslivet samt skapa attraktivitet för såväl boende som pendlande medarbetare.

olika former av lärande och aktiviteter som ökar kompetensen hos medarbetaren, gruppen och organisationen. Exempel på kompetensutveck-ling är interna och externa kurser och konferen-ser, föreläsningar, delta i workshops, mässor, introduktionsaktiviteter, webbaserat lärande, studiebesök, processutveckling, kollegialt lä-rande, vara handledare/ mentor/ aspirant, läsa facklitteratur, prova ny verksamhet, nytt ansvar etc. Undersökningen visar att det på de allra ÁHVWDKnOOÀQQVP|MOLJKHWWLOONRPSHWHQVXWYHFN-ling. Undersökningen säger dock mindre om i

vilken utsträckning möjligheten har utnyttjats.

5LPOLJWYLVÀQQVKlUHWWVSDQQGlUYLVVDYHUN-samheter i stor utsträckning har kompetens-utvecklats under året medan andra i mindre utsträckning haft en planerad och sammanhål-len plan.

Styrtalet är idag alltför trubbigt och behöver utvecklas under 2019 för att kunna ge värdefulla signaler om hur medarbetare får möjlighet och utnyttjar möjligheten till, för organisationen, rätt kompetensutveckling.

EN ÖPPEN KOMMUN