• No results found

Avdelning Grodan

Förskolan Gul är belägen i en förort och byggdes 2006. Några barn började på avdelningen hösten 2007, men flera av barnen och deras lärare har arbetat tillsammans under cirka ett år (innan studien startade). Förskolan består av sex avdelningar, indelade i två ”spår”. I varje spår ingår en småbarnsgrupp, en syskongrupp och en femårsgrupp. Lokalerna är nya, ändamålsenliga och välskötta, ger ett välkomnande intryck och har en tillåtande atmosfärOV.

Avdelningen Grodan, där de barn som ingår i studien tillbringar sin vardag, består av ett stort matrum, byggrum, målarrum, dockrum, tambur och tvättrum med två toaletter. I vissa av de senare redovisade episoderna (se resultatkapitel) används dessa benämningar för att illustrera var barnen befinner sig och för att belysa de hinder eller möjligheter som rummen ger. I matrummet intas alla måltider, och är mittpunkten i avdelningen och här finns också oftast någon av barnens lärare. Där finns två stora bord, ett lågt och ett högt, med plats för 16 personer. I matrummet sker alla mer stillasittande aktiviteter, som exempelvis att spela spel, arbeta med ”Play doh”, pussla, läsa saga, bygga med klossar med mera. Byggrum, tambur, dockrum och målarrum har alla ingång från matrummet. Byggrummet har en stor öppen yta för bygglek. Där finns låga hyllor där byggmaterialet är samlat i stora lådor, samt en bilmatta och en stor rutschkana. I byggrummet vilar barnen varje dag och har samling några gånger i veckan. I dockrummet finns ett lågt bord, fyra stolar, en spis, samt en mängd material för utklädning och docklek. Det är i dockrummet som barnen stänger in

28 Veckorna 52, 1 och 8 besöktes inte förskolegruppen, för ytterligare information se bilaga 6.

29 Med begreppet tillåtande atmosfär menas att avdelningens arbetssätt var tillrättalagt och anpassat för yngre barn, så barnen själva i största möjligaste mån kunde ta fram de saker de ville arbeta eller leka med.

sig för att leka avskilt. Målarrummet har ett stort lågt bord med åtta stolar, ett staffli, en hyllställning för förvaring och torkning av papper eller andra alster och hyllor med förbrukningsmaterial samt tillgång till vask och vatten. I målarrummet äter de något äldre barnen lunch vissa dagar i veckan, då alla barn och deras lärare inte får plats i matrummet. I tamburen finns ett fack för varje barn samt en lång, låg bänk där barnen kan sitta när de klär på sig. Utemiljön är inspirerandePM

med en stor gård med stort skogsparti och gräsytor samt sandlådor med låga bord. Här finns även flera gungställningar, klätterställningar, asfalterade vägar, en klättervägg samt en labyrint att springa i, men även bord och bänkar att sitta vid. Vidare finns två stora förråd med material för utevistelsen.

Rutiner

Dagen på avdelningen hade återkommande struktur. Förskolan öppnade kl. 06.15, då de lärare och barn som kom före kl. 07.00 samlades på en avdelning. Vid sjutiden gick barn och lärare till sin avdelning och samlades i matrummet. Då kunde barnen leka, lyssna på saga eller pussla och läraren hade uppsikt över tamburen och de barn och föräldrar som kom. Frukosten serverades kl. 8.00 och då satt alla i matrummet. Efter frukosten fanns tid för antingen fri lek eller samling. Vid samlingen samlades alla barnen, och man gjorde någon aktivitet tillsammans. Man sjöng, visade en flanosaga eller en sagopåse eller lekte någon lek. Därefter gick gruppen oftast ut, men några barn kunde få stanna kvar inne för att ha någon planerad aktivitet eller egen fri lek. Kl. 11.30 var det tid för lunch och därefter vila. Under hösten och vintern 2007 och början av våren 2008 hade alla barnen sovvila. Läsvila inrättades under senare delen av våren då de äldre barnen inte behövde sova och det skolades in två nya barn. Innan alla barn hade vaknat, arbetade de som var vakna med en lugnare aktivitet. Efter vilan var barngruppen kvar inne på avdelningen. Nu fanns tillfälle till fri egen lek eller någon planerad aktivitet. Efter mellanmålet gick gruppen ut och var ute på gården. En förmiddag i veckan gick gruppen till skogen. När lärarna planerade hjälptes man åt över avdelningarna och barnen tillbringade dessa förmiddagar ute på gårdenPN

.

30 Med ordet inspirerande avses att utemiljön är ovanligt välutrustad och anpassad för barns lärande och deras stora rörelsebehov. Utemiljön beskrivs inte mer utförligt då förskolan härigenom kan bli lätt att identifiera.

Datainsamling

Datainsamlingen kunde således bara ske under vissa tillfällen på dagenPO. Framför allt dokumenterades aktiviteter kl. 08.30-10.00, 11.00-11.30 och 12.30-15.00. Dessa var knutna till förskolans mattider, före och efter frukost, lunch och mellanmål. Barnen videofilmades vid de tillfällen då inga planerade lärarledda aktiviteter förekom. En idé fanns att studera om barnen kunde överföra det som de tidigare visat kunnande om till andra likartade aktiviteter. Utifrån denna idé dokumenterades det material samt de aktiviteter som var i fokus för barnens intresse och i januari 2008 infördes annat liknande material. Kriterier för de nya materialen var att liknande material skulle finnas på avdelningen. Materialet skulle skilja i något eller några avseenden och de skulle främja barns utveckling, lärande i matematik. Ett exempel: På avdelningen fanns två olika burkset med burkar som kunde byggas upp i torn, i färgskala gul, grön, röd, och blåPP

. Det ena burksetet innehöll tio burkar och det andra nio. Därefter införskaffades ytterligare två burktorn, där varje burktorn innehöll åtta burkar i åtta olika färger. I nedanstående översikt visas en del av befintligt material, det som barnen framför allt använde och samtalade om samt det material som senare inköptes. I översikten visas även något om materialens olika drag, samt vilket material som inhandlades av lärarna (L) och av mig (M).

Befintligt material

=

Burktorn fyra färger 10 burkar.

Burktorn fyra färger 9 burkar.

Ringtorn med koniskt skaft 5 ringar i olika storlek och

färg.

Ring/skivtorn skivor (som knäpps ihop) 4 skivor i olika storlek och

färg.

Plockbox som har formen av en elefant där fyra geometriska objekt i olika

färg; kvadrat, triangel, cirkel och stjärnform ska placeras i en kropp som roterar.

Plockbox fyra träfärgade geometriska objekt: cirkel, kvadrat, triangel,

rektangel. Lock med motsvarande tvådimensionella hål.

Ankor (juldekorationer) som hänger på matrummets vägg i en gren 9 st.

Olika pussel 6-20 bitar.

Knoppussel djur- och bilmotiv.

Memory motiv Alfons Åberg.

32 Eftersom tillstånd endast hade inhämtats från föräldrar som hade barn placerade på Grodan och deras lärare.

33 I ett av burktornen/burkseten är färgerna på burkarna (från störst till minst) gul, blå, röd, grön, gul, blå, röd, grön, gul, blå (10 burkar). I det andra burksetet är burkarnas färg (från störst till minst) gul, grön, röd, blå, gul, grön, röd, blå, gul (9 burkar).

Material som införskaffades

=

Burktorn (M) åtta färger 8 burkar.

Burktorn (M) åtta färger 8 burkar.

Ringtorn (M) rakt skaft koniska ringar 6 ringar i olika storlek, färg

samt knopp.

Plockbox (M) fem träfärgade geometriska objekt: cirkel, triangel, kvadrat,

halvrund samt kryssformad. Lock med motsvarande former i tvådimensionella hål.

Plockbox (L) som har formen av en elefant där fyra geometriska objekt i olika

färg, kvadrat, triangel, cirkel och stjärnform ska placeras, i en kropp som roterar.

Ankor (M) 10 st. små i plast.

Några pussel (ML) 4–12 pusselbitar.

Knoppussel (M) djurmotiv.

Mosaikbitar (M) i olika färger för att bygga/skapa olika mönster.

Plastbjörnar (L) gröna, gula, röda, blå i tre olika storlekar.

Lockmemory (L) plattor med olika motiv (som kan bytas ut), som visar par som

täcks över med lock.

Nalle Puhspel (M) två brickor som sätts ihop, prickar med antal (1–10) på ena delen

och siffran på den andra, brickor som hör ihop har samma färg.

Ovanstående material stimulerar och utvecklar yngre barns matematiserande och kunnande i matematik på olika sätt. Exempelvis så hjälper burk- och ringtornen barnen att urskilja storlek, och ordning samt relationer mellan burkar eller ringar, men även seriering, volym och orientering. Plastbjörnar sorteras och ordnas efter färg och storlek. Plockboxen hjälper barnen att se och känna tredimensionella geometriska klossar och tvådimensionella hål, men även att urskilja relationen mellan dessa, samt mellan klossens yta, hörn, kant, vinkel och så vidare. Ankorna diskuterades vid måltiden i relation till antal och ordning, men då diskuterades också mängd, storlek etcetera. De pussel och mosaikbitar som barnen fick tillgång till utvecklar förmågan att skapa former och mönster, att omforma mönster och att urskilja helhet och delar. Barnen hade tillgång till Memory och de bildade par (ett till ett) och såg likhet och skillnad. Nalle Puh-spelet hjälper barn att urskilja likhet-skillnad (färg), antal, siffersymboler och bilda par. Det tränar också figur och bakgrundsrelation, logiskt tänkande och abstrakt seende. Det material som jag (M) införskaffade var endast tillgängligt för barnen vid de tillfällen då jag närvarade. Tanken var att, om möjligt, kunna kontrollera tillgången på materialet för att studera eventuell utveckling och lärande.

Barnen filmades 1 dag i veckan, totalt 29 dagar, och ett stort antal episoderPQ är registrerade. Exempelvis finns 113 episoder registrerade för ringtornsaktiviteten och för burktornsaktiviteten 110 episoder (bilaga4). Dessa episoder är mellan ½ minut och ungefär 10 minuter långa. Eftersom datamaterialet är mycket omfattande utvaldes endast två sorters aktivitet för analys, att bygga med burkar och ringar i torn eller i travar.