• No results found

Avslutande diskussion

Analysen har kretsat kring delaktighet, inflytande och samarbete. I analysen har det framkommit att delaktighet kan göras på olika sätt och på olika nivåer. Informanterna har bland annat diskuterat kring hur de arbetar med delaktighet, hur delaktighet kan visas, samt hur de ser på delaktighet. Alla informanter arbetar med frågor som rör delaktighet, inflytande och demokrati, där en del i deras arbete består i att möjliggöra delaktighet och inflytande bland medborgarna i kommunen.

I analysen beskrivs att informanterna upplever att de har möjlighet till att själva lägga upp sitt arbete och planera hur de ska arbeta för att möjliggöra delaktighet och inflytande bland medborgarna. Informanterna beskriver att begränsningar som finns är ekonomin, som bestämmer vilka resurser som finns att tillgå för deras arbete. Sedan framhålls av informanterna att den politiska inriktningen bestämmer vad som skall genomföras, där det i deras uppdragsplan står beskrivit vilka ramar och mål tjänstemännen har att följa och arbeta efter.

Utifrån analysen har jag tolkat samarbete som en viktig faktor för informanternas arbete och planering. Samarbete är en del i informanternas arbetsuppgifter, där det framhålls av informanterna att de behöver vara med i olika nätverk för att verksamheten ska fungera. Analysen har visat att samarbete med andra kommuner, organisationer och företag kan vara ett sätt för att utbyta information, kunskaper och kompetenser. Skapa och vara med i olika nätverk är ett sätt för informanterna att delta i ett större sammanhang, där de olika verksamheterna kan hjälpa varandra samt genomföra projekt eller arrangera utbildningsdagar tillsammans. Utifrån analysen tolkar jag att informanternas beskrivningar om samarbete kan kopplas till tjänstemännens arbete med delaktighet och inflytande. Genom samarbete med andra kan det ske ett utbyte av kunskaper, erfarenheter och för att veta hur andra kommuner arbetar med delaktighet och inflytande. Samarbetet kan på så sätt hjälpa informanterna i deras eget arbete med dessa frågor.

Min analys har visat på en liknande synsätt från informanterna, där informanterna lyfter fram delaktighet som något positivt och eftersträvansvärt. Informanterna vill att människor ska vara delaktiga. Samtidigt beskrivs av informanterna att de säkert aldrig kommer nå alla medborgare, men att deras utgångspunkt ligger i att arbeta för att alla medborgare ska bli delaktiga. Det har även framförts i analysen att informanterna vill skapa förutsättningar för att människor ska kunna vara delaktiga, där informanterna ser det som en förmån att få arbeta med samhällsfrågor och att människor ska få det bättre. Det finns en vilja från informanterna att människor ska få det bättre och mer möjligheter till att förändra och förbättra sina livsvillkor. Informanterna vill arbeta för att människor både ska och vill vara delaktiga i samhällslivet, vilket enligt informanterna är ett sätt

de tror skulle bidra till att medborgarna även mår bättre. Det framhålls i analysen att tjänstemännen arbetar för att alla medborgare ska och ges möjlighet till att vara delaktiga, där tjänstemännen vill hitta nya metoder, strategier och arenor för att fler människor ska vilja vara delaktiga.

Analysen har visat på att informanterna på olika sätt arbetar med delaktighet och inflytande. Informanternas arbete består i att nå ut till medborgarna genom både direkt och indirekt kontakt. Direkt kontakt med medborgarna sker exempelvis när tjänstemännen anordnar aktiviteter för medborgarna, vid kommunråd dit medborgarna bjudits in för att delta eller på ett informationskontor dit medborgarna kan vända sig om de har några frågor. Den direkta kontakten till medborgarna är ett tillfälle där tjänstemännen har möjlighet till att samtala, svara på frågor och lyssna till medborgarnas åsikter. Det indirekta arbetet görs via organisationer och verksamheter i kommunen där tjänstemännen hjälper dem i deras arbete med verksamheten. Samtidigt är deras hjälp och stöd till organisationerna och verksamheterna ett sätt för att föra vidare deras information till organisationens och verksamhetens medlemmar, det vill säga till medborgarna.

I analysen har det förts ett resonemang kring hur informanterna beskriver delaktighet och inflytande. Informanterna har beskrivit att medborgarna kan vara delaktiga genom att exempelvis någon gång delta i ett samhällsarrangemang eller delta varje vecka i en förening. Informanterna har beskrivit att medborgarna kan skriva medborgarförslag, vilket är en möjlighet till att väcka frågor i kommunfullmäktige. Samtidigt har informanterna lyft fram att inte alla medborgare skickar in förslag. I resonemanget kring vad som kan vara anledningen till att människor inte är delaktiga ger informanterna olika förklaringar till, där de beskriver att det kan handla om både oförmågan att vara delaktig eller av olika anledningar inte vilja vara delaktig.

I informanternas resonemang kring medborgarna delaktighet och inflytande, kom det även upp att det finns begränsningar för medborgarnas delaktighet och inflytande. Informanterna har framhållit att det parlamentariska systemet, representativ demokrati, gör att det måste finnas vissa gränser i medborgarnas inflytande och delaktighet. Den representativa demokratin innebär att representanter har framröstats för att föra medborgarnas talan vid fattande av beslut. Detta gör att medborgarna inte kan få obegränsat med inflytande. Informanterna lyfter fram att representativ demokrati kan behövas för att inte särintressen eller starka grupper ska ta för stort utrymme gentemot andra grupper i samhället. Samtidigt framhåller informanterna att vid specifika sakfrågor exempelvis vid bostads sociala projekt kan direkt kommunikation med medborgarna behövas. Detta för att medborgarna ska kunna ge sina synpunkter innan beslut fattas, så att medborgarna är en del i processen och utvecklingen av bostadsområdet.

I analysen har det framkommit att informanterna ser sitt arbete som en process, där de beskriver att frågor kring delaktighet, inflytande och demokrati ständigt måste lyftas, då områdena aldrig kan ses som klara. Att informanterna arrangerar olika aktiviteter för medborgarna ser jag som en del i deras arbete för att i verkligheten realisera planeringen och möjliggöra delaktighet och inflytande från medborgarna.