• No results found

Föräldrar i skolan

Informanterna beskriver i intervjuerna vad föräldradelaktighet eller medverkan kan innebära för dem.

Ja det är ju utvecklingssamtal och sådant […] mycket telefonkontakter och sådant så att man har en tät kontakt så sedan har man ju föräldramöten […] sedan har vi ju också haft sådana här familjefester […] (Gunn, lärare)

Och det är ju en slags föräldramedverkan också då där föräldrarna kommer hit och tittar vad de gör i skolan och vissa föräldrar är med och tittar under lektionerna och så. (Gunn)

Enligt mina informanter handlar delaktighet delvis om de bitarna som står i lärarnas arbetsplanering; föräldramöten, utvecklingssamtal, skolråd och sådana liknande möten där föräldrarna bjuds in att delta i samtal kring skolans organisering eller runt eleverna. Ibland anordnas det också olika fester, där föräldrarna bjuds in eller är med och anordnar, såsom höstfest, luciafest, julfest eller liknande. Skolan jobbar också med föräldramedverkan genom dropin, där föräldrar bjuds in att vara med i skolan under några timmar eller en dag.

Delaktighet i skolan upprättas inte enbart genom dessa olika möten på skolans initiativ utan den kan vara lite mer oplanerad. Det kan handla om spontana besök eller telefonsamtal från föräldrar, eller samtal från lärarna hem. Jag kan urskilja olika typer av delaktighet i informanternas resonemang. Det handlar till viss del om de olika möten och fester som skolan anordnar och bjuder in föräldrarna till. Det handlar också om spontana initiativ från föräldrarna. Jag tolkar informanternas resonemang som att delaktighet kan göras på många olika sätt och innehåller många olika bitar. Några av de aspekter som informanterna förhåller sig till kring föräldradelaktighet kommer jag visa vidare på i analysen.

Samarbete

Alla informanter anser mer eller mindre att hem och skola på ett eller annat sätt är viktiga för varandra.

Man måste ju alltid ha föräldrarna med sig, det tycker jag är jätteviktigt att dem är med. […] Att man jobbar tillsammans med den eleven eller det barnet som man har i skolan och det är ju jätteviktigt att man har ett gott samarbete. (Gunn, lärare)

[…] Vi har ju sådana där utvecklingssamtal också som är väldigt viktiga. Då går vi ju igenom punkter, vad som skolan har ansvar för och vad vi som föräldrar ska ha ansvar för och vad barnet själv ska ha ansvar för, det är ju jättebra. Så man delar ju på själva hennes utveckling och det är ju viktigt tycker jag. (Siri, förälder)

Jag tolkar det som att informanterna anser att hem och skola bör samarbeta för att eleven ska få en så bra och lärorik skolgång som möjligt. Det handlar för informanterna delvis om att jobba tillsammans, föräldrar och lärare, och att dela på barnets utveckling. Det svarar mycket väl mot de

värderingar som läroplanen och annan forskning kring föräldrar och skola uttrycker. Lärare och föräldrar bör samarbeta, det är däremot inte lika självklart hur detta samarbete ska definieras.

[…] Vi vill ha medverkan, föräldramedverkan, det står skrivet i våra papper också rent allmänt att vi vill ha medverkan. Man måste ju också på något sätt hitta den här kanalen för att få föräldrar att känna att de är välkomna […] (Britta, lärare)

Från skolans sida vill man ha medverkande föräldrar, säger Britta, men det kan ibland vara svårt att hitta de rätta kanalerna för att jobba för föräldramedverkan. Informanterna, både föräldrar och lärare, uppskattar samarbete mellan skola och hem men detta är dock inte alltid lätt att uppnå.

Samstämmighet ses av informanterna som en av vinsterna med delaktighet och samarbete mellan föräldrar och lärare.

Vi får en bättre samstämmighet, det fröken kräver här ibland är inte så tokigt alltså mamma och pappa tycker faktiskt likadant, för så har vi i alla fall upplevt att föräldrarna tycker när vi sedan pratar med dem.(Britta, lärare)

Genom att föräldrarna är delaktiga i elevens skola och skolgång skapas en samstämmighet mellan föräldrar och lärare som är positivt gentemot eleverna. Det är bra att mamma och pappa tycker likadant som läraren, menar Britta. För att uppnå denna samstämmighet är det viktigt att komma överens om vad samarbetet ska handla om och de olika rollerna föräldrar och lärare har. Inga Anderssons tolkning av samarbete är att det innebär ”att man arbetar tillsammans, samordnar sina arbetsuppgifter, klargör ansvar, roller och gränser och vars och ens personliga mål”137.

Samarbete enligt Andersson handlar om att komma överens och att klargöra vad samarbetet ska leda till. Det är också viktigt att båda parter har ett intresse av att samarbeta.138 Att klargöra ansvar

är en del av samarbetet. Det anser även Siri, vilket vi kan se i ett citat från henne i början under denna rubrik.

Informanterna pratar mycket om deras kontakt med föräldrarna respektive lärarna. Jag har en bra kontakt med lärarna, ringer om det är någonting och de ringer till mig om det är någonting och jag träffar de nästan dagligen när jag hämtar. (förälder)

Informanten tycker att hon har en bra kontakt med lärarna och att de hör av sig till varandra när det behövs. Detta är något som de flesta informanter, föräldrar och lärare, uttrycker. När informanterna talar om deras kontakt med skola respektive hem tolkar jag det som att de talar om relationer. Att vara aktiv förälder och att komma till skolan ofta underlättar samarbetet och kan vara en del i att skapa goda relationer mellan föräldrar och lärare.

Samarbete mellan skola och hem är viktigt för informanterna. Det skapar samstämmighet att arbeta tillsammans och att föräldrarna blir delaktiga i skolan. Det är dock inte alltid helt lätt att uppnå detta samarbete, menar informanterna, och det är ibland oklart hur det bör se ut. Bra kontakt och goda relationer är positivt för samarbetet. Det är dock två parter inblandade och

137 Andersson, s. 39 138 Ibid., s. 39

båda bör vara aktiva och intresserade av samarbetet. För att samarbete ska uppnås bör, enligt Andersson, ansvar och rollfördelning mellan föräldrar och skola vara klargjort.139