• No results found

Information och kommunikation

Information mellan skola och hem kan handla om väldigt många olika saker och förmedlas på olika sätt, vilket kommer upp under intervjuerna.

[…] Vi skickar inte så mycket veckobrev längre. Det här vanliga läxor och sådant som rör barnens dag det hamnar i skoldagboken som de har och fyller i varje måndag och meningen är ju då att föräldern ska fråga efter den på måndag eftermiddag när man träffas så att de kan läsa vad som händer under veckan och även om det är någonting för vi utvärderar ju på fredagen och då kan man ju också skriva saker och ting. […] om det är sådär specifika saker som nu var det skridskor här i fyra veckor ja då har ju […] skrivit ihop ett informationspapper. Vi ska dra igång ett […]projekt ja då har jag skrivit ihop ett papper som går hem. Det ja det finns lite olika kanaler och sen är det ju som till exempel idag […] ja men då blir det ju liksom telefonsamtal så att vi har ju många kanaler egentligen. […] (lärare)

Informanterna tar upp att det dels kan handla om information som rör skolans organisering överlag, förändringar i klasser eller på skolan, ekonomiska aspekter och så vidare. Det kan också handla om läxor, hur eleven sköter sig i skolan, vad dem jobbar med för tillfället, inbjudningar till skolan, hur föräldrarna kan hjälpa sina barn, normer, värderingar och regler. Kontakten mellan lärare och föräldrar är viktig för den här informationen. Det kan till exempel handla om konkreta telefonsamtal om det är något som har hänt, från förälder eller lärare, skoldagböcker som går mellan hem och skola, skolrådsprotokoll, föräldramöten, utvecklingssamtal, informationslappar och så vidare. Det kan också handla om att föräldern kommer till skolan och konkret tar del av skoldagen och undervisningen. Alla dessa varianter är exempel på samarbete mellan skola och hem och på informationsutbyte. Information är enligt informanterna viktigt för förälderns förståelse av skolan. ”[…] jag som varit med då ända sedan förskolan liksom, jag har pushat på hela tiden att ja jag ska veta, jag vill veta […].” (förälder) Föräldrarna vill ha information om vad som händer i skolan och hur det går för deras barn. Informationen är viktig för att föräldrarna ska få insyn i skolans verksamhet.

[…] få en mer inblick i vad dem arbetar, hur dem arbetar med barnen i skolan, det tycker jag känns viktigt och veta. (Siri, förälder)

Det är jätteintressant, just för att man får den här andra en annan inblick i tillvaron alltså i vad som händer och hur det fungerar. (Klara, förälder)

Flera av föräldrarna tar upp insyn i skolans verksamhet som en av anledningarna till att de är delaktiga. Inblick, eller insyn, i verksamheten är en viktig bit av föräldradelaktigheten. Klara menar att föräldrar får en bättre koll på vad som händer i skolan och hur skolan fungerar om de är med på de olika möten som skolan ordnar för att informera föräldrar. Insyn i skolans verksamhet är något som de föräldrar Andersson intervjuat också tycker är viktigt. Andersson kan se att information från skolan ger ökad insyn i verksamheten för föräldrarna och det skapar i sin tur trygghet för både elever och föräldrar.142

Det är också viktigt för informanterna att få information så fort som möjligt och att föräldrar och lärare kan nå varandra på ett lättillgängligt sätt. Telefonkontakten kommer upp flera gånger under mina intervjuer.

Jag kan höra av mig när som helst, jag kan ringa till skolan. Jag kan ringa under lektionstid någon kommer alltid att svara. Jag kan ringa hem till dem eller dem ringer hem till mig. Så att den kontakten har vi. (Berit, förälder)

Det är viktigt för informanterna att de kan höra av sig när som helst och att de får information så fort som möjligt. När informanterna talar om kommunikationen mellan hem och skola berörs relationen mellan hem och skola. De tycker att det är viktigt att de kan höra av sig när som helst och tvärtom. Jag tolkar det som att informanterna tycker att en god relation mellan föräldrar och lärare underlättar kommunikationen. Den goda relationen upprätthålls av en god kontakt. Alla tre föräldrar anser att de har en god kontakt med lärarna. Andersson tar även i sin studie upp att kommunikationen mellan skola och hem underlättas om föräldrarna och lärarna har en bra relation. Andersson skriver att hennes informanter vill ha en rak och ärlig kommunikation och tidig information vilket är något som även mina informanter, både föräldrar och lärare, uttrycker.143 ”Rak kommunikation, är det någonting så ringer man direkt och inte väntar med

det.” (Klara) Även lärarna tar upp detta.

Att man känner att man kan ha en rak kommunikation, och det tycker jag funkar för det mesta. Om det liksom skär sig så handlar det ju oftast om missförstånd, alltså man kan reda upp det när man tar ett möte och sätter sig ned och pratar. (Britta, lärare)

Britta säger att hon uppskattar rak kommunikation och att föräldrarna hör av sig så fort de undrar över något. Det är viktigt för att undvika missförstånd. Då det brister i kommunikationen och informationsutbytet uppstår lätt missförstånd. Att ha informerade föräldrar och en öppen och rak kommunikation kan undvika att onödiga missförstånd sker.

Har det varit någonting någon gång då har dem sagt till så har vi rett ut det direkt alltså och då har det kanske bara varit något litet missförstånd […] (Berit, förälder)

När missförstånd uppstår är det ärlighet och rak kommunikation som kan lösa dem. Återigen underlättar det att föräldrar och lärare har en god relation, att kontakten mellan hem och skola är bra. Samarbete kan, enligt Andersson, ha två betydelser; (till) sam(man)arbete, det vill säga att göra ett gemensamt arbete, eller sam(s)arbete, det vill säga att inte bråka.144 En bra kontakt gör att

föräldrarna känner att de kan komma till tals och skapar samarbete och gemenskap. Bra kontakt, kommunikation och samarbete kan också lösa och förebygga konflikter.

Kommunikationen och informationsutbytet mellan hem och skola sker på olika sätt. Föräldrainformanterna vill ha information från skolan. De tycker att det är viktigt för att få inblick i verksamheten. Det i sin tur skapar större förståelse och trygghet för både föräldrar och lärare. Det handlar om att ha en rak kommunikation och att information ges så tidigt som möjligt. För detta är det viktigt att ha goda relationer och kunna nå varandra på ett lättillgängligt

143 Andersson, s. 72 144 Ibid., s. 38

sätt. Goda relationer och rak kommunikation underlättar och är en del av föräldradelaktigheten i skolan. Det är också viktigt för att både lösa konflikter och förebygga att missförstånd sker. Jag tolkar informanterna som att rak kommunikation, goda relationer och samarbete är viktiga delar av föräldradelaktigheten.