• No results found

Avtäcka, slunga, sila och tappa honung

In document Mina första år som biodlare (Page 85-89)

Efter att du fått hem skattlådorna kan du sätta i gång att slunga honungen. Det är en fördel att göra detta relativt snart efter skattningen, så att värmen från bi-samhället fortfarande håller honungen varm och lättrinnande. Ett alternativ, om du inte kan ta hand om honungen direkt, är att sätta den i ett värmerum där en lagom temperatur (cirka 25–30 grader) hålls tills du kan börja slunga.

För att underlätta hela honungshanteringen i slungrummet är det en fördel att kunna hålla en temperatur på 20–25 grader i rummet. Slung-rummet kan vara ett separat permanent för ändamålet. Till exempel köket, tvättstugan eller en annan ren lokal som du har tillgång till. Det viktiga är att när du hanterar honungen ska ingen annan verksamhet bedrivas där samtidigt. Golv och andra ytor i rummet ska vara lätta att torka av och städa. Du kan lägga plast på golvet för att få en bra yta. Det ska också vara bitätt. Om det är slut på drag i naturen hittar bina lätt in i slung-rummet om det inte är tätt och då kan det bli röveri. Några bin följer alltid med in i slungrummet. De brukar flyga till fönstret och där kan du lämpligen ha en enkelriktad utgång. Låt inte fönstret stå öppet för vädring eller för att släppa ut bin. Då kommer det snart in fler än du får ut, särskilt om bigården ligger nära.

Slungrummet ska vara anpassat till verksamheten och den volym honung som du hanterar.

5 • Året i bigården – 2

86

Honung suger åt sig fukt om den står öppet, som den gör när vi avtäcker, slungar och silar. Därför spelar luftfuktigheten en viktig roll. Den relativa luftfuktigheten i slungrummet ligger optimalt på högst 60 procent.36 Om luftfuktig heten är högre är risken stor att honungen får en vattenhalt över 20 procent och kan då börja jäsa. Är utrymmet fuktigt kan du använda dig av en luftavfuktare.

En högre temperatur gör också luftfuktigheten lägre i rummet. Förutom fukt suger honung också åt sig starka dofter och kan ta smak av dessa.

För att få ut honungen ur ramarna behöver man ta bort vaxlocket som täcker den. Det kan du göra med till exempel en avtäcknings-gaffel. Det finns olika lösningar och tekniker för hur man får bort vax locket, men en avtäckningsgaffelt räcker långt. När täckvaxet är borttaget börjar honungen rinna ut. Håll därför gärna till över ett avtäckningsbord/

bricka där honungen kan rinna av från vaxet

utan att hamna på golvet. Du bör även ta hand om den honung som själv-rinner ur täck vaxet i denna anordning.

Den är också bra att ha som stöd att luta den tunga honungs-ramen emot.

Om du får ljunghonung behöver du komplettera med att använda en honungs-lossare, annars kommer inte honungen ut vid slungningen. Efter avtäckningen är ramen klar att placeras i slungan. Täckvaxet från avtäckningen är ett rent, nyproducerat bivax (jungfruvax) som sparas för omsmältning.

Avtäckning.

Honungslossare.

5 • Året i bigården – 2

87 Slungning av honungsramar

kräver en slunga av något slag. Det är den dyrare investeringen i biodlingen.

Det finns både handvevade och motordrivna slungor.

Det säljs begagnade slungor och de kan vara utmärkta, se bara till att de är rostfria.

En del gamla slungor är inte lämpliga att ha honung i, då metaller i slungan kan gå över i den. Många biodlar-föreningar har en slunga som

man kan få låna eller hyra som nybörjare. På grund av vaxcellernas lutning är det viktigt att placera ramarna rätt i slungan, för att effektivt få ur honungen ur vaxkakorna. Bottenlisten ska sitta främst i rotationsriktningen.

När ramarna är urslungade sätter man tillbaka dessa på bisamhället om det fortfarande finns nektar för bina att samla in. Om det är slutskattning ska de urslungade ramarna förvaras bitätt i förrådet. All utrustning som använts vid honungshanteringen kan göras rent med enbart kallt vatten.

Efter slungningen ska honungen silas.

Det görs för att honungen ska renas från vaxpartiklar som följt med vid slung-ningen. Man använder en grovsil och en finsil. Vissa uppköpare av honung tar emot honungen grovsilad. Varför två ty-per av silar används är för att underlätta flödet genom silarna. Det blir lätt stopp i silen av vaxpartiklar. Har du mycket honung att slunga kan du använda ett klarningskärl eller en honungssump.

Här använder man sig av självsepare-ring. Vaxpartiklar flyter upp till ytan och honungen tappas från botten, an-tingen med tappkran eller en pump.

Honungsslunga

Dubbelsil.

5 • Året i bigården – 2

88

Röra honung

Nu har du en flytande, nyslungad honung.

I Sverige kristalliserar honungen ganska snabbt och blir fast. För att få en bredbar slät honung, som vi är vana vid, behöver du röra eller ympa den. Du har honungen i ett större kärl och börjar med att ta bort skummet som lagt sig på honungens yta.

Detta görs enkelt med plastfolie eller smör-papper. Därefter börjar du att röra om i honungen varje dag medan kristallisationen pågår. Vid omrörningen används en träslev eller speciell omrörare, antingen manuellt eller med lågvarvig borrmaskin. Rör om i honungen varje dag tills den börjar bli grumlig. När mörka stråk följer efter

omröraren i den annars allt ljusare honungen, är det dags att tappa upp på burk.

Ympning

Istället för att efter skumningen röra honungen kan du ympa den. För att påskynda kristallisationsprocessen blandas färdigkristalliserad honung med den nyslungade. Kristallerna agerar som kristallisationskärnor och det går snabb-are för honungen att bli fast. Du bestämmer

också kristallstorleken genom att välja en mer eller mindre kornig ursprungshonung.

Tappa på burk redan dagen efter ympning-en har gjorts och placera burkarna svalt.

Se kapitel 10 för ympningsrecept.

Enklast är att tappa upp honungen med hjälp av ett kärl med tappkran. Använd nya eller väl rengjorda burkar. De ska vara av livsmedelsgodkänd kvalitet och locken ska alltid vara nya. Efter tappningen låter man burkarna stå svalt. En bra temperatur är cirka 14 grader, tills honungen blivit fast, det tar en till två veckor. Därefter kan

Skumma honungen.

5 • Året i bigården – 2

89 du placera dem varmare om du vill. För ökad hållbarhet rekommenderas att honungen förvaras torrt, svalt och mörkt. Maximalt i 6 grader och en luft fuk-tighet under 60 procent, då kan den hålla väldigt länge. Honung blir egent ligen aldrig dålig, men eftersom enzymerna som finns i honungen fortsätter att kemiskt förändra innehållet bildas med tiden en flytande del. I den är vattenhalten högre än i resten av burken och den delen kan börja jäsa. En jäst honung är inte farlig att äta men är inte så god. Den fungerar bra till bakning och mjöd tillverkning.

Branschen rekommenderar att man sätter två års hållbarhet på etiketterna.

Om du är medlem i Sveriges Biodlares Riksförbund kan du lämna in en av dina kristalliserade honungsburkar till den lokala biodlarföreningens honungsbedöm-ningskommitté. Där får man sin honung kontrollerad och förhoppningsvis godkänd. Som mall för godkännandet använder kommittén SBRs honungs-bedömningsreglemente som finns att ladda ner på www.biodlarna.se.

Om honungen blir godkänd kan du beställa en egen SBR etikett med dina kontaktuppgifter. Vill du göra en egen etikett

går det också bra. Se till att följande uppgifter finns på etiketten:

Vad det är i burken.

Producentens kontaktuppgifter.

Vikten på innehållet.

Hur den ska förvaras.

Bäst-före-datum.

In document Mina första år som biodlare (Page 85-89)

Related documents