• No results found

Slutskattning och invintring

In document Mina första år som biodlare (Page 90-94)

Inför slutskattningen och invintringen är det bra att med hjälp av ett spärrgaller ha satt drottningen på den understa lådan eller lådorna. Om du gör detta tre veckor innan slutskattningen har allt yngel hunnit krypa ut ur de ramar som du satt ovanför spärrgallret och som du vill smälta om efter att de är utslungade.

Undersök hur det ser ut med varroakvalster i bisamhällena? Gör en enkel uppskattning av mängden kvalster genom att lägga ett varroagaller på botten av bisamhället i slutet av juni. Kontrollera efter tio dagar och räkna nedfallet.

Därefter kan du bedöma vilka åtgärder du behöver vidta för att få friska vinterbin och samhällen som förhoppningsvis överlever vintern.

Friska vinterbin

För att bisamhället ska få en bra övervintring är friska vinterbin väldigt viktigt.

Vinterbin är de bin som ska övervintra tillsammans med drottningen. De föds från slutet av juli och en månad framåt. Vinterbina kommer inte att behöva använda sina fodersaftkörtlar för att mata upp nya bin och kan därför lagra proteinerna och fetterna i sina fettkroppar. Detta gör att de kan leva extra länge.

5 • Året i bigården – 2

91 Det är några saker som är viktiga att tänka på för att få överlevnadskraftiga vinterbin:

Att de är tillräckligt många.

Att de har god tillgång till pollen.

Att de inte är kraftigt angripna av varroakvalster under sin utveckling.

Bistyrkebedömning är inte lätt när man är nybliven biodlare och inte har så mycket att jämföra med. Ett riktmärke är att minst hälften av ramarna i yngelrummet ska bestå av yngelramar i första hälften av augusti.

Slutskattning

Det är egentligen ingen skillnad i själva tillvägagångssättet mellan att slutskatta jämfört med annan skattning. Vad som däremot skiljer är att de ramar du tar bort inte ska tillbaka till samhället igen och de ramar du lämnar kvar ska bina bo på fram till nästa vår. Därför behöver du förbereda ett tag innan, för att kunna lyckas med att välja bort de ramar som bina inte ska bo på under vintern.

Du kan heller inte behandla samhället för varroakvalster innan du tagit honungen, med undantag för den sena ljunghonungen, där du kan behöva göra en myr-syrabehandling innan ljungdraget. När du tagit den större delen av honungen från bisamhället får det inte dröja länge innan du börjar utfodra samhället med sockerlösning. Gör du det i flera omgångar blir det samtidigt som en slags drivfodring som håller igång drottningens äggläggning för fler vinterbin.

Vad som märks tydligt i binas beteende när du slutskattar, är att de vaktar sin honung lite mer än vad de gjort vid tidigare skattningar. Det kan lätt bli röveri i bigården när man öppnar samhällena och honungsförrådet blir lättåtkomligt.

Hur undviker du röveri?

Se till att lådorna, där de skattade ramarna finns, är väl förslutna så att andra bin inte kommer åt dem.

Undvik att det rinner ut honung eller vinterfoder utanför bisamhällena.

Fodra in alla samhällen i bigården vid samma tillfälle, helst på kvällen.

Minska flusteröppningen hos de svagare samhällena.

5 • Året i bigården – 2

92

Efter slutskattningen kan du behandla mot varroa. Om du ska behandla med myrsyra är det bäst att göra det innan du eventuellt ska byta drottningen, efter-som det finns en viss risk för att hon kan gå förlorad. I annat fall tillsätt henne gärna samtidigt som infodringen påbörjas, då tas hon oftast väl emot i samhället.

Läs mer om myrsyrabehandling i kapitel 6.

En enkel metod att tillsätta en drottning vid invintringen är att:

Ta bort den gamla drottningen

Hänga in den nya i en utätningsbur

Ge vinterfoder samtidigt

Invintringen är det moment som innebär att du ger bisamhället det foder som de behöver under vintern och att du anpassar yngelrummet till samhällets storlek samt att du ser till att samhället sitter på vaxkakor som är nya för året.

Cementhonung

Cementhonung är honung som bina har gjort på honungsdagg från vissa arter av bladlöss på gran. Det krävs också vissa klimatiska förutsättningar för att just dessa bladlössekret ska produceras i stora mängder. Förutom bland annat socke-rarterna sackaros, fruktos och glukos innehåller just denna typ av honungsdaggen stora mängder melicitos. Melicitos är en trisackarid och binas enzymer förmår inte bryta ner den till enkla sockerarter som fruktsocker och druvsocker.

Honungen kristalliserar mycket snabbt och blir stenhård redan i vaxkakorna och går inte att slunga ut på något sätt. Om du har dina bisamhällen i områden med gran och har observerat

drag under sensommaren bör du kolla om det finns cement-honung i dina samhällen.

De ramar som innehåller cementhonung ska tas bort och ersättas med utbyggda ramar (eller ramar med vaxmellan väggar), sedan ska du ge bisamhällena den mängd foder (sockerlösning eller Bifor) som behövs för att de ska kunna fylla de tillsatta

ramarna med vinterfoder. Bladlusdagg på gran.

Foto: Johann Fischer 5 • Året i bigården – 2

93

Vinterfodret

Vinterfodret tillverkas genom att lösa upp vanligt strösocker i ljummet vatten.

Till vinterfoder blandar man en 60-procentig lösning. Det finns färdigt foder att köpa där sockerhalten är cirka 75 procent och sockerarterna redan är inver-terade till enkla sockerarter. Mängden socker som bina behöver under vintern varierar med hur vintern utvecklar sig. Om den är kall eller varm, om den är lång eller kort. Hur vintern blir vet vi inte i förväg så det är bättre att gardera bina för en lång och kall vinter. Rekommendationen är att ge samhällena minst 15 kilo socker som lösts upp i vatten. Använder du färdigt foder (Bifor) behöver du minst 1,5 hink för att få tillräcklig mängd. Det mot svarar 18 kilo torrt socker.

Om vintern blir kort och mild gör det inget att det blir foder över i samhället.

Det kan du ta undan på våren och använda till avläggare eller som stödfodring vid behov.

Blanda vinterfoder med lösningsförhållandet 3:2, det vill säga en 60-procentig sockerlösning:

15 kilo socker

10 liter vatten

Ger cirka 19,2 liter färdig sockerlösning37

Honungsram med ”cementhonung” efter försök till urslungning.

Foto: Johann Fischer

5 • Året i bigården – 2

94

Du kan ge sockerlösningen till bisamhället med hjälp av olika foderanordningar men alla bygger på samma princip. Man matar inne i bikupan och bina ska inte kunna drunkna i maten. Se beskrivning av olika foderanordningar i kapitel 3.

Sammanslagning av bisamhällen

Svaga samhällen ska inte invintras. De klarar sällan vintern på egen hand. Invintra hellre ett mindre antal kraftiga samhällen än många svaga. Finns det några svagare samhällen så förena dessa med andra samhällen med tidningspappers-metoden som tidigare beskrivits.

In document Mina första år som biodlare (Page 90-94)

Related documents