• No results found

SKB anger (SKB 2011) att Clink ska rivas när allt använt kärnbränsle som mellanlagrats i anläggningen har kapslats in och skickats till slutförvarsanläggningen. Tidplanen för avveckling och rivning är kopplad till när sista kärnkraftverket tas ur drift samt till tillgängligheten för mellan- och slutförvar för radioaktivt avfall. SKB anger uppgifter om

en rivning av kärnkraftverk fram till 2050-talet. Ur SKB:s perspektiv kan då en rivning av Clink påbörjas omkring år 2070.

7.2.1 Krav

9 kap. 1 § SSMFS 2008:1

Av 9 kap. 1 § SSMFS 2008:1 framgår att innan en anläggning uppförs ska en skriftlig plan (avvecklingsplan) tas fram för den framtida avvecklingen av anläggningen. Planen ska innehålla uppgifter som framgår av Bilaga 5. Planen ska hållas aktuell tills anläggningen är avvecklad och principiella förändringar i planen ska anmälas till

Strålsäkerhetsmyndigheten.

Av Bilaga 5 till SSMFS 2008:1 framgår att avvecklingsplaner enligt 9 kap. 1 § ska innehålla den information enligt denna bilaga som rimligen kan föreligga vid de aktuella tidpunkterna. Om motsvarande information finns i annan dokumentation är det dock tillräckligt att göra hänvisningar till denna utifrån en sammanfattande redogörelse i avvecklingsplanen. Planen ska också innehålla en beskrivning av hur anläggningens säkerhetsredovisning kommer att omarbetas inför olika skeden av avvecklingen. Enligt Bilaga 5 ska en avvecklingsplan bl.a. innehålla:

 Dokumentation av anläggningen, med bl.a. en anläggningsbeskrivning som omfattar hela förläggningsplatsen, sammanställning av drifterfarenheter och händelser av betydelse för avvecklingen, samt en beskrivning av förekomsten av radioaktiva ämnen efter slutlig avställning.

 Planeringsförutsättningar: tillgängligt eller planerat system för omhändertagande av det kärnavfall som förväntas uppkomma vid avvecklingen; målsättning för avvecklingen samt en tidplan motiverad av bl.a. av tillgång på personal.  Beskrivning av avvecklingsverksamheten: uppdelning på olika delmoment,

inklusive en analys av olika alternativ för genomförande; organisation, ledning och styrning, inklusive personalbehov; analys och bedömning av strålsäkerheten; redovisning av uppskattade doskonsekvenser; redovisning av uppskattade mängder radioaktivt material från avvecklingen och hur detta ska omhändertas; redovisning av hur anläggningens sluttillstånd kommer att verifieras.

Bedömningskriterier:

SSM:s bedömningskriterier för detta område har att ta hänsyn till att enligt 9 kap. 1 § SSMFS 2008:1 behöver en avvecklingsplan egentligen inte tas fram förrän inför uppförandet av en anläggning. I det aktuella fallet gäller ju dock ansökan utbyggnad av den redan befintliga anläggningen Clab till en ny anläggning, Clink. Granskningen bör alltså fokusera mer på hur den nu inlämnade avvecklingsplanen på ett ändamålsenligt sätt samordnar eller integrerar avvecklingen av de två delarna Clab och inkapslingsanläggning (Ink). Hur avvecklingen av Ink i sig är planerad är i nuvarande skede följaktligen av underordnad betydelse. Å andra sidan gäller ju kraven på avvecklingsplan för Clab redan i full omfattning och med den utgångspunkten bör denna granskning också ses som en granskning av avvecklingsplanen för Clab, och detta trots att SKB rubricerat planen som gällande Clink. Mot bakgrund av detta kan följande bedömningskriterier formuleras:

 Avvecklingsplanen för Clink ska åtminstone i delar som rör Clab innehålla de uppgifter som begärs enligt Bilaga 5 till SSMFS 2008:1 och som rimligen kan finnas tillgängliga i detta skede.

 Avvecklingsplanen för Clink ska redovisa hur den tillkommande inkapslingsanläggningen på ett säkert sätt kan avvecklas samordnat med avvecklingen av befintlig anläggning (Clab).

 Kravet enligt 6 § SSMFS 2011:2 om att tillståndshavaren vid avveckling ska vidta de åtgärder som krävs för att lokaler, byggnader och mark ska kunna friklassas bedöms sammantaget med kravet enligt 9 kap. 1 § SSMFS 2008:1.

I den förra granskningen av avvecklingsplanen för Clink (SSM2011-3656-18)

kommenterades även beräkningen av kostnader för avvecklingen. Då detta ändå görs i annan ordning ser dock nu SSM ingen anledning att på nytt ta upp dessa frågor i sin granskning.

7.2.2 Underlag från SKB

Avvecklingsplanen för Clink återfinns i SKB:s Bilaga C till ansökan (SKBdoc 1404607). SSM konstaterar att den aktuella versionen av avvecklingsplanen i stor utsträckning bygger på den tidigare s.k. preliminära avvecklingsplanen av Clink från 2008 ((SKB P-08- 34). Denna i sin tur visar sig bygga på SKB-rapporten ”Preliminär avvecklingsplan för Clab” från 2005 (SKB R-05-84). SKB uppger dessutom i inledningskapitlet att

avvecklingsplanen följer den disposition som tagits fram i en SKB-rapport (SKB R-04-43) med riktlinjer för framtagning av avvecklingsplaner.

I de inledande kapitlen (1 Inledning och 2 Bakgrund) redogör SKB bl.a. kortfattat för tidplanerna för avveckling. Rivningen av Clink skulle således kunna inledas i mitten av 2070-talet och vara avslutad efter 5-7 år. Det omnämns också att nuvarande plan är baserad på den tidigare planen samt de ändringar som genomförts i förhållande till denna:

 Beskrivning av den förändrade kravbilden till följd av att SSM tagit fram nya föreskrifter.

 Justering av prognosen för aktivitets- och avfallsmängder.

 Översyn av nomenklatur och detaljeringsgrad för att harmonisera med övrig dokumentation i ansökan.

Vidare uppger SKB att målet för avvecklingen är en friklassad anläggning, men att SKB ändå har kvar ansvar för allt radioaktivt avfall ända till SSM fattat beslut om förslutning av utnyttjade slutförvar. SKB påpekar också att de har ansvar enligt miljöbalken för att åtgärda förorenade områden.

I det tredje kapitlet (3 Generella aspekter kring avveckling) redogör SKB för:

 Behovet av samordning när det gäller t.ex. transporter, deponering, val av teknik och kompetensförsörjning.

 Val av strategi för avvecklingen, dvs. hänsyn till befintlig infrastruktur hos OKG, och som också delvis kan behöva ersättas, samt möjligheter till slutförvaring.  Definitioner av ofta använda begrepp.

I det fjärde kapitlet (Legal kravbild) redogör SKB för vilka krav som ställs på

redovisningar rörande avvecklingen i olika skeden från bl.a. strålsäkerhetssynpunkt och enligt miljöbalken.

Kapitel 5 (Anläggningsbeskrivning) innehåller en översiktlig redovisning av

anläggningens utformning inklusive en redogörelse för sådana system där radioaktivitet kan förekomma. SKB anger i korthet att händelser som kan vara av intresse vid

avvecklingen kan spåras i de årliga driftrapporterna och i helhetsbedömningar som görs vart tionde år. Kapitlet avslutas med ett konstaterande av att det i nuläget är alltför tidigt att prognosticera över doser och utsläpp då det är lång tid kvar till dess att anläggningens radiologiska status vid rivning är definierad och avvecklingsprojekten ska detaljplaneras.

Kapitel 6 (Avvecklingsplanering) är omfattande och redogör både för planering och utförandet av de olika stegen under avvecklingsfasen. Här finns också en redovisning av sådan dokumentation som bör bevaras och som kan vara av betydelse för planeringen. Olika alternativ för målsättning och tidpunkt för avvecklingen nämns kortfattat. I ett kapitel med rubriken Riskanalys (6.3.2) förs ett resonemang som i stort går ut på att hittillsvarande erfarenheter från drift av Clab och kommande erfarenheter från rivning av kärnkraftverken sammantaget pekar på att en avveckling av Clink kommer att kunna genomföras utan nämnvärda strålskyddsmässiga konsekvenser för omgivning och personal. Kapitlet innehåller dessutom kortfattade redogörelser för:

 Aktivitetskartläggning för olika system  Rivningsteknik och –metoder

 Rivningsavfall med volymer och uppskattat aktivitetsinnehåll; SKB hänvisar här till rivningsstudien för Clink (SKB R-13-36)

 Omhändertagande av olika slags avfall, inklusive friklassning och slutförvaring. Kapitlet avslutas med några korta avsnitt som tar upp hur man tänker ta sig an bl.a. organisationsfrågor, FOU och återställande av mark.

I kapitel 7 (Säkerhetsredovisning) konstaterar SKB mycket kortfattat att

säkerhetsredovisningen kommer att hållas aktuell och uppdateras i enlighet med gällande föreskrifter.

I det åttonde kapitlet nämner SKB att fysiskt skydd och beredskapsplan behöver ses över i samband med den slutliga avställningen, dvs. i och med att allt kärnbränsle avlägsnas från anläggningen.

Kapitel 9 (Miljö) innehåller i stort sett bara ett konstaterande att en

miljökonsekvensbeskrivning kommer att tas fram i samband med avvecklingen. Kapitel 10 (Avveckling) upprepar översiktligt vad som redan sagts tidigare som

förutsättningar för en avveckling samt vilka aktiviteter som kommer att utföras under dess olika skeden.

I kapitel 11 (Kostnader) nämns att tillståndshavaren är skyldig att lämna

kostnadsberäkningar och att detta framgår av de s.k. PLAN-rapporterna som tas fram vart tredje år.

7.2.3 SSM:s bedömning

Såsom redan inledningsvis konstaterats är avvecklingsplanen för Clink baserad på SKB:s numera överspelade rapport med riktlinjer för framtagning av avvecklingsplaner (SKB R- 04-43). Denna håller för närvarande på att ersättas av en ny rapport, som tagits fram i samråd med SSM. Något sådant samråd skedde inte för den tidigare rapporten och den är alltså varken granskad eller på något sätt sanktionerad av myndigheterna. I sin tur har detta fört med sig att många avvecklingsplaner, inklusive den för Clink, hittills har fått en struktur och ett innehåll som dåligt ansluter till kraven enligt nu gällande föreskrifter. Detta innebär att viss efterfrågad information kan saknas, att informationen kan vara spridd på olika ställen och att planen inte har det logiska sammanhang som föreskrifterna eftersträvar. Bara av denna anledning behöver avvecklingsplanen för Clink (eller Clab) omarbetas helt och hållet. Detta är dock något som inte hör till det nu aktuella ärendet, dvs. granskning av tillståndsansökan för Clink.

Som redan nämnts inledningsvis i avsnitt 7.2.1 kompliceras denna granskning också av att den med nödvändighet dels gäller en befintlig anläggning (Clab) och dels en planerad anläggning (Clink) som innehåller en utbyggnad av den förra (Ink).

Med hänsyn till de delar av planen som gäller båda anläggningsdelarna Clab och Ink och där följaktligen kraven redan gäller för Clab gör SSM följande bedömning. Rent formellt innehåller avvecklingsplanen för Clink det mesta av den information som efterfrågas i föreskrifterna. Den behöver ändå omarbetas helt och hållet och då med hänsyn till den struktur och det innehåll som framgår av Bilaga 5 i SSMFS 2008:1. Vid omarbetningen behöver planen förtydligas och förbättras på ett antal punkter. Exempel på detta är:

 en bättre redogörelse för hur dokumentation sker av händelser och erfarenheter som kan ha betydelse för avvecklingen i enlighet med 9 kap. 3 § SSMFS 2008:  en förtydligad redogörelse för säkerhetsanalys och konsekvenser från

strålsäkerhetssynpunkt: hur analysen kommer att utformas och utvecklas, inklusive tillvaratagande av erfarenheter från avveckling av andra liknande anläggningar

 en fördjupad beskrivning av åtgärder som behövs för friklassningsmätningar, lagring och annan hantering av kärnavfall, inte minst på grund av att detta kan ta tid att förbereda och vara kostnadsdrivande.

När det gäller uppskattning av aktivitetsmängder och volymer kontaminerat avfall från rivning av betongkonstruktioner hänvisar SKB till rivningsstudien för Clink (SKB 13-36). Denna är synbarligen gjord med stor omsorg och detaljrikedom och det finns för

närvarande ingen anledning att befara allvarliga brister i dessa uppskattningar. Detaljgranskning av rivningsstudier sker annars i anslutning till granskning av kostnadsberäkningarna.

För de delar av avvecklingsplanen som uttalat gäller endast inkapslingsanläggningen har enligt ovan (avsnitt 7.2.1) SSM försökt fokusera på om hur väl dess avveckling integrerats med avvecklingen av Clab. I detta hänseende bedömer SSM att denna integrering är genomförd på ett så gott som godtagbart sätt. I själva verket omnämns Ink i stort sett bara i anläggningsbeskrivningen. Det framgår dock inte om Ink medför något behov av särskilda åtgärder vid avvecklingen. Till exempel kunde de systemdelar som är unika för Ink, främst torksystem och hanteringscell, och som alltså skiljer sig från övriga system i Clink, ha kommenterats i detta avseende.

Det har dock inte framkommit något som skulle medföra att dessa brister i

avvecklingsplanen behöver beaktas i SSM:s yttrande över tillståndsansökan för Clink. Dessa frågor kommer enligt gällande föreskrifter att hanteras inom ramen för SSM:s ordinarie tillsyn. Med tanke på den långa tid som återstår innan avvecklingen kommer att påbörjas (ca 60 år) finns det också många möjligheter att förbättra avvecklingsplanen baserat på erfarenheter från avveckling av andra anläggningar. Det är dock viktigt att planen utgör ett godtagbart underlag till kostnadsberäkningarna, vilket alltså dock granskas i särskild ordning.

Sammantaget bedömer SSM att SKB har goda förutsättningar att uppfylla kravet på avvecklingsplan för Clink enligt 9 kap. 1 § SSMFS 2008:1. De brister som finns, och diskuterats ovan, kan omhändertas inom ramen för ordinarie tillsyn av tillståndsgivna anläggningar och då allra senast inför uppförandet av inkapslingsdelen.