• No results found

Hänsyn till avveckling vid konstruktion och drift av anläggningen

I SSM:s begäran om komplettering av tillståndsansökan för Clink (SSM2011-3656-18) angavs med stöd av 3 kap. 1 § SSMFS 2008 att SKB behöver komplettera ansökan med information om hur avvecklingen kommer att beaktas vid utformningen av Clink. Med hänvisning till bl.a. 6 kap. 1 § SSMFS 2008:1 behövde SKB dessutom komplettera ansökan med information om åtgärder som kommer att vidtas under drift för att begränsa mängden kärnavfall som behöver tas omhand under avvecklingen och dess innehåll av radioaktiva ämnen.

7.3.1 Krav

3 kap. 1 § SSMFS 2008:1

Av 3 kap. 1 § SSMFS 2008:1 framgår att vid konstruktion och utformning av en anläggning ska säkerhet och strålskydd vid en framtida avveckling av anläggningen beaktas.

Bedömningskriterier:

- Det ska tydligt framgå av PSAR hur avvecklingen beaktats vid konstruktion och utförande, i första hand genom att underlätta, och i andra hand genom att inte i onödan försvåra åtgärder för att upprätthålla säkerhet och strålskydd vid avvecklingen. Hänsyn ska då inte bara tas till demontering och rivning av

anläggningen utan också till mängd och egenskaper hos det avfall som behöver tas omhand vid avvecklingen. Därför behöver konstruktion och utförande också underlätta eller inte i onödan försvåra sådana åtgärder som kan och bör utföras under drift för att begränsa den mängd avfall och dess aktivitetsinnehåll som behöver omhändertas vid avveckling. Exempel på sådana åtgärder är

underhållsarbeten för att förhindra läckage och sanering av radioaktivt kontaminerade byggnadsdelar och utrustning.

6 kap. 1 § SSMFS 2008:1

Av denna bestämmelse framgår bl.a. att kärnteknisk verksamhet ska bedrivas så att mängden kärnavfall och dess innehåll av radioaktiva ämnen begränsas så långt som rimligen är möjligt.

Bedömningskriterier:

- Denna bestämmelse gäller också sådana åtgärder som ska vidtas under drift för att begränsa mängden kärnavfall och dess innehåll av radioaktiva ämnen och som behöver omhändertas i samband med avvecklingen av Clink. Det ska därför tydligt framgå av SAR för drift av anläggningen hur åtgärder vidtas för att uppnå åstadkomma detta. Exempel på sådana åtgärder är ett underhållsprogram i syfte att förhindra läckage och att sanera eller avlägsna radioaktivt kontaminerade

byggnadsdelar och utrustning.

7.3.2 Underlag från SKB

I SKB:s svar på SSM:s begäran om komplettering (SSM2015-279-3) anger SKB: ”SKB kommer i anslutning till kommande Clink PSAR att utveckla Bilaga C avseende hur avvecklingen av anläggningen Clink kommer att beaktas vid utformningen av

anläggningsdel inkapsling.” I SKB:s dokument om kravhantering (SSM2015-279-16) nämns mycket riktigt heller inte hur detta krav tagits omhand. Inte heller i kap. 3 eller 5 av F-PSAR verkar finnas något nämnt om hänsyn till avveckling vid konstruktion och utförande av inkapslingsdelen.

I SKB:s svar på begäran anges också att ”SKB kommer i anslutning till kommande Clink PSAR ge information om åtgärder som behöver vidtas under anläggningens drifttid för att begränsa mängden kärnavfall som behöver tas omhand under avvecklingen.” I SKB:s dokument om kravhantering nämns inte hur detta krav tagits omhand, och i kap. 4 av F- PSAR verkar heller inte finnas något nämnt om hänsyn till avveckling i detta avseende.

7.3.3 SSM:s bedömning

Om hänsyn till avveckling vid konstruktion

SKB anger att kompletteringen ska ske ”i anslutning till kommande Clink PSAR”. Detta innebär att SSM först då får en möjlighet att granska och bedöma denna information. Det skulle då kunna visa sig att informationen inte är tillräcklig eller att SKB inte tagit tillräcklig hänsyn till avvecklingen vid konstruktionen. I så fall kan SSM behöva kräva in kompletteringar eller ändringar i konstruktionen, med risk för tidsförlust och fördyringar inför uppförandet av Ink. Det finns dock inget som talar emot att SKB, trots detta, har förutsättningar att uppfylla detta krav, och detta är inte heller av avgörande betydelse för SSM:s bedömning av tillståndsansökan.

Sammantaget bedömer SSM att SKB har förutsättningar att uppfylla kravet enligt 3 kap. 1

§ SSMFS 2008:1 om hänsyn till säkerhet och strålskydd vid avveckling i samband med

konstruktion och utformning av inkapslingsdelen av Clink. Dessa uppgifter ska finnas i PSAR för Clink, och de ska visa hur SKB vid konstruktion och utförande av

inkapslingsdelen beaktat inte bara demontering och rivning utan också utförande av sådana åtgärder under drift av anläggningen som behövs för att begränsa mängderna avfall som behöver tas omhand vid avveckling samt dess innehåll av radioaktiva ämnen.

Om hänsyn till avveckling vid drift

Uppfyllandet av detta krav ska framgå av den del av SAR för en anläggning i drift som rör program för kontroll och underhåll samt hur detta är styrt i ledningssystemet. När det gäller åtgärder av aktuellt slag bygger de på tillämpning av beprövad teknik. Detta betyder detta att begärda informationen när det gäller inkapslingsdelen inte behövs förrän allra senast inför provdrift av denna.

Det är däremot en annan sak när det gäller den befintliga anläggningen (Clab). Här verkar det finnas en brist i SAR och ledningssystem för Clab som SSM behöver påtala i sin ordinarie tillsyn. Det är alltså inom ramen för denna tillsyn som SSM ska ta upp denna fråga och inte i samband med bedömning av tillståndsansökan för Clink.

Sammantaget bedömer SSM att SKB har förutsättningar att uppfylla kravet enligt 6 kap. 1

§ SSMFS 2008:1 om att driften av Clink ska ske så att mängden kärnavfall från

avvecklingen och dess innehåll av radioaktiva ämnen begränsas så långt som rimligen är möjligt. Uppgifter om åtgärder som vidtas i detta syfte ska finnas i SAR för en

anläggning, och för inkapslingsdelen allra senast i den förnyade version av SAR som ska tas fram inför provdrift av denna. När det gäller eventuella brister i detta avseende för den befintliga anläggningen (Clab) kommer SSM att följa upp frågan vid sin ordinarie tillsyn.

8 Fysiskt skydd och kärnämneskontroll

Utformning av den planerade verksamhetens fysiska skydd mot obehörigt intrång och sabotage samt mot obehörig befattning med kärnämne och kärnavfall (nukleär icke- spridning).