• No results found

Fysiskt skydd under byggfasen

Under uppförandet av inkapslingsdelen kommer det fysiska skyddet av befintlig verksamhet vid Clab att behöva anpassas så att säkerheten vidmakthålls trots de förändrade förhållandena som byggfasen innebär.

8.1.1 Krav

Generell bedömning är gjord med utgångspunkt från kraven i Kärntekniklagen (1984:3) och särskilt 1, 3, 4 och 10§§ samt SSMFS 2008:1 respektive SSMFS 2008:12 med beaktande av rekommendationerna i IAEA:s Nuclear Security Series Nr 13 (IAEA NSS 13).

2 kap. 8 och 11 §§ SSMFS 2008:1

Av 2 kap. 8 § SSMFS 2008:1 framgår bl.a. att den kärntekniska verksamheten ska ledas, styras, utvärderas och utvecklas med stöd av ett enhetligt ledningssystem som är så utformat att kraven på säkerhet, strålskydd och fysiskt skydd tillgodoses. Av 2 kap. 11 § SSMFS 2008:1 framgår att en anläggning ska ha ett fysiskt skydd. Utformningen av skyddet ska vara grundat på analyser som utgår från nationell dimensionerande hotbeskrivning och vara dokumenterat i en plan av vilken ska framgå skyddets utformning, organisation, ledning och bemanning.

Bedömningskriterier, plan för fysiskt skydd under byggfasen innehåller:  beskrivning av det fysiska skyddets uppbyggnad och funktion  övergripande beskrivning av processer och rutiner

 beskrivning av organisation inklusive roller, ansvar, arbetsuppgifter och kompetenskrav

 beskrivning av driftklarhetsverifiering  referenser till relevanta systembeskrivningar.

SSMFS 2008:12

Av bestämmelserna i SSMFS 2008:12 om fysiskt skydd framgår de åtgärder som krävs för att dels skydda den kärntekniska anläggningen mot obehörigt intrång, sabotage eller annan sådan påverkan som kan medföra radiologisk olycka dels för att förhindra obehörig befattning med kärnämne eller kärnavfall.

8.1.2 Underlag från SKB

Bilaga E (SKBdoc 1056406) utgör underlag till ansökan enligt kärntekniklagen avseende anläggning Clink och utökad lagringskapacitet i Clab. I rapporten redovisas

uppförandeskedet för Clink som innefattar uppförandet av en inkapslingsdel invid Clab och tillhörande ändringar på Clab. Vidare omfattar uppförandeskedet ändringar på Clab med avseende på en utökad lagringskapacitet till 11 000 ton använt kärnbränsle. Redovisningen är i nuläget översiktlig. Inför uppförande av Clink och utökning av lagringskapaciteten redovisar SKB att de kommer att upprätta en samlad, preciserad

redovisning avseende genomförande av dessa verksamheter. I kapitel 2.4 Fysiskt skydd

och beredskap under uppförandeskedet i Bilaga E redovisar SKB att tillståndshavaren

ansvarar för att plan för fysiskt skydd utvecklas, implementeras, provas, återkommande granskas, anmäls och vid behov revideras.

Vidare anger SKB i Strategi för fysiskt skydd (SKBdoc 1442071 kapitel 5) att planen för fysiskt skydd kommer att tas fram i enlighet med strategin för detta. Innan genomförandet av uppförandeskedet kommer ändringar i den vid tidpunkten gällande plan för fysiskt skydd för Clab att vara säkerhetsgranskade och anmälda till SSM. SKB redovisar att Clink konstrueras genom att en ny inkapslingsdel uppförs och byggs samman med Clab. Vidare skriver SKB att då Clabs ordinarie drift kommer att fortgå under uppförandeskedet medför det att bygge, montage, installationer och provning måste anpassas så att säkerheten i Clab kan upprätthållas och störningarna på driften begränsas.

SKB redovisar att förändringar i riskbild kommer att vara omhändertagna och inarbetade i Clab:s hotbildsanalys, vilken kommer att ligga till grund för utformningen av det fysiska skyddet under uppförandeskedet. Vidare redovisar SKB att under uppförandeskedet kommer ordinarie drift att pågå i Clab vilket därmed ställer krav på att det fysiska skyddet till alla delar måste vara ständigt driftklart. Initialt kommer det utbyggda områdesskyddets driftklarhet beaktas särskilt, skriver SKB.

SKB presenterar en preliminär plan för fysiskt skydd som speglar uppförandeskedet (SKBdoc 1431557 kapitel 5) där den preliminära planen ses som ett komplement till Clabs plan för fysiskt skydd och behandlar särskilt de förändringar som byggnation och montage medför.

SKB redovisar att inför uppförandet av inkapslingsdelen och anläggningsändringar i Clab kommer en analys av beredskapsorganisationen för Clab att göras grundad på de

förändringar som planeras med anledning av den tillkommande verksamheten och därmed tillkommande mängd personer inom och i närheten av Clab. Vidare redovisar SKB att analysen omfattar organisation, instruktioner, åtgärdslistor och de åtgärder som behöver vidtas med anledning av förutsägbara eller faktiska händelser. SKB skriver också att av Clabs beredskapsplan framgår hur olika händelser klassificeras och hanteras, vidare framgår frågor som rör information, rapportering och larm. SKB redovisar att Clabs beredskapsplan återkommande ska ses över och vid behov revideras efterhand som arbetet med inkapslingsdelen och anläggningsändringar i Clab framskrider. På samma sätt ska beredskapsplanen anpassas till gällande fysiskt skydd.

SKB skriver att krishanteringen är gemensam för SKB med beslut och riktlinjer från SKB:s företagsledning och att den ska följa de tre principerna som det svenska krisberedskapsarbetet är uppbyggt kring:

- Ansvarsprincipen som innebär att den som har ansvar för en verksamhet under normala förhållanden också har det vid en oönskad händelse.

- Närhetsprincipen som innebär att händelsen i första hand ska hanteras där den inträffar och av dem som är närmast ansvariga.

- Likhetsprincipen som innebär att en verksamhet så långt som möjligt ska fungera på samma sätt vid en oönskad händelse som under normala förhållanden.

SKB redovisar också att vid en händelse kommer SKB att ha ansvar för att larma och informera närliggande anläggningar och myndigheter samt att SKB ansvarar för den egna anläggningen och för utrymning av dess personal.

SKB redovisar (SKBdoc 1205120) att de med avseende på fysiskt skydd enligt SSMFS 2008:12 i nuläget utgår från anläggningskategori 1 för Clink. SKB skriver vidare att de

som tillståndshavare ansvarar för att plan för fysiskt skydd utvecklas, implementeras, provas, återkommande granskas, anmäls och vid behov revideras. En preliminär plan för fysiskt skydd under drift (SKBdoc 1449643 kapitel 5) har tagits fram. SKB redovisar även ett strategidokument (SKBdoc 1442071 kapitel 5) där syftet är att visa på att

förutsättningar för fortsatt utveckling av planen föreligger, samt åskådliggöra hur bolaget löpande arbetar med utveckling av fysiskt skydd.

8.1.3 SSM:s bedömning

SSM bedömer att SKB har förutsättningar att under byggfasen uppfylla kraven enligt 2

kap. 8 och 11§§ SSMFS 2008:1 på att en anläggning ska ha ett fysiskt skydd som är

dokumenterat i en plan genom att de preliminära planer som finns för fysiskt skydd innehåller det som förväntas vid denna tidpunkt och att en rimlig handlingsväg framåt är utpekad. SSM anser att SKB:s redovisning av strategi för fysisk skydd med krav och tolkningar av detta är en rimlig ansats i detta skede av tillståndsprövningen.

SSM bedömer att SKB har förutsättningar att uppfylla kraven enligt SSMFS 2008:12 under byggfasen genom att de redovisar planer för de åtgärder som vidtas för att dels skydda den kärntekniska anläggningen mot obehörigt intrång, sabotage eller annan sådan påverkan som kan medföra radiologisk olycka dels för att förhindra obehörig befattning med kärnämne eller kärnavfall. I underlaget är redovisat temporära förhållanden under uppförandeskedet och stegvis prövning för Clink och dess koppling till

konstruktionsprocessen. Sammanställning av metodiker och analyser redovisas också samt prelimära planer för fysiskt skydd.

SSM anser att redovisningen för konstruktionsprocessens allmänna principer och stegens innehåll med fokus på fysiskt skydd innehåller det som i detta skede bör framgå av en sådan redovisning.

SSM anser att gjord hänvisning (SKBdoc 1430932) till NSS14 bör vara NSS13. Likaså bör det hänvisas till kärntekniklagen i första hand och inte till IAEA Nuclear Security Series. Dessutom saknas hänvisning till standards och normer inom fysisk säkerhet. SSM bedömer emellertid att metodiken för framtagning av hotbildsanalys för Clab under byggfasen har förutsättningar för att uppfylla de krav som kan ställas på en sådan metodik med de ändringar som SSM pekar på.

SSM anser att hotbildsanalysen (SKBdoc 1431581) under byggfasen har förutsättningar att uppfylla de krav som ställs på en sådan analys om att den ska vara grundad på nationell dimensionerande hotbeskrivning och vara dokumenterad i en plan.

SSM anser att preliminär plan för fysiskt skydd under byggfas (SKBdoc 1431557) som redovisar skyddets utformning, organisation, ledning och bemanning har förutsättningar att uppfylla de krav som ställs på en sådan plan i denna fas.

I övrigt vill SSM framföra att i kommande skede av prövningen kommer nedan nämnda svensk och europeisk standard för larmsystem och Svenska stöldskyddsföreningens regelsamling tillämpas som hjälp för att bedöma redovisade larm-, passerkontroll-, och CCTV-system:

 SS-EN 50131-1, Inbrottslarm

 SS-EN 50132-1, Utrustning och system för Tv-övervakning  SS-EN 50133-1, Passerkontrollsystem

 SSF 200:5 Regler för mekaniskt inbrottsskydd

 SSF 210:2 Regler för projektering och installation – Elektromekanisk låsanläggning

 SSF 1060:2 Norm för kameraövervakningssystem – Projektering och installation