• No results found

Uk´ azka struktury dendrimeru

hmotnost´ı 10 000–150 000, pˇr´ıpadnˇe v´ıce neˇz 1 000 000. Chemick´e reakce kataly-zovan´e enzymy se prov´ad´ı v lehce mokr´ych podm´ınk´ach, aniˇz by bylo nutn´e pouˇz´ıt vysok´ych teplot, extr´emn´ıch hodnot pH nebo chemick´ych rozpouˇstˇedel.

Vyuˇzit´ı enzym˚u se ukazuje jako jedna z nejlepˇs´ıch biotechnologi´ı pro textiln´ı pr˚umysl. Bio-´uprava, naz´yvan´a tak´e bio-leˇstˇen´ı, je dokonˇcovac´ı proces aplikovan´y na celul´ozov´ych textili´ıch, kter´y vytv´aˇr´ı trval´y efekt pouˇzit´ım enzym˚u. Odstran´ı vyˇcn´ıvaj´ıc´ı vl´akna, v´yraznˇe sniˇzuje ˇzmolkov´an´ı, zmˇekˇcuje textilie a pouˇz´ıv´a se jako pˇred´uprava pro tisk. Napˇr´ıklad pˇri zpracov´an´ı denimu m˚uˇze bio-´uprava sn´ıˇzit nebo odstranit pouˇzit´ı brusn´ych kamen˚u a agresivn´ı chlorov´e chemie pro dosaˇzen´ı

”obnoˇsen´eho“ vzhledu. Nev´yhody biologick´eho leˇstˇen´ı jsou tvorba vl´akenn´eho pra-chu, kter´y mus´ı b´yt d˚ukladnˇe odstranˇen, reprodukce ´uˇcinku (ta je z´avisl´a na mnoha parametrech) a v nejhorˇs´ım pˇr´ıpadˇe ztr´ata pevnosti v tahu [14, 29].

2.3.5 Upravy vyuˇ ´ z´ıvaj´ıc´ı nanotechnologie

Nanotechnologi´ı se rozum´ı c´ılen´a manipulace s atomy, molekulami a submikro-nov´ymi strukturami tak, aby vznikaly materi´aly se speci´aln´ı strukturou a nov´ymi vlastnostmi. ´Upravy vyuˇz´ıvaj´ıc´ı nanotechnologie jsou podobn´e, jako tˇreba enkapsu-lace, tedy vkl´ad´an´ı ˇc´astic s rozmˇery v ˇr´adu nanometr˚u. Tyto tzv. nanoˇc´astice mohou m´ıt podle definice pouze jeden rozmˇer ˇr´adovˇe v nanometrech, ostatn´ı rozmˇery mohou b´yt vˇetˇs´ı, napˇr. tenk´e vrstvy, nanovl´akna.

Nanotechnologie maj´ı neobyˇcejnˇe v´yznamn´y vliv na funkˇcnost a ´uroveˇn proces˚u a produkt˚u v ˇradˇe technick´ych obor˚u, biologii a medic´ınˇe, coˇz je dokladov´ano tak´e extr´emn´ım mnoˇzstv´ım odborn´ych publikac´ı [30].

Nanoˇc´astice oxid˚u kov˚u, jako jsou TiO2, Al2O3, ZnO, a MgO, maj´ı celou ˇradu vlastnost´ı, kter´e lze vyuˇz´ıt v textiln´ıch aplikac´ıch. Jsou elektricky vodiv´e, absorbuj´ı UV z´aˇren´ı, jsou fotokatalyticky aktivn´ı a jsou schopn´e fotooxidovat chemick´e a bi-ologick´e struktury. Hod´ı se tedy pro pˇr´ıpravu antimikrobi´aln´ıch, samoˇcist´ıc´ıch, UV

blokuj´ıc´ıch a antistatick´ych vl´aken respektive ´uprav. Je napˇr. pops´ano vl´akno ob-sahuj´ıc´ı nanoˇc´astice TiO2 a MgO, kter´e m´a samosterilizuj´ıc´ı funkci [31]. Zlepˇsenou elektrickou vodivost maj´ı tak´e uhl´ıkov´e nanoˇc´astice, kter´e zvyˇsuj´ı houˇzevnatost a odolnost v odˇeru u struktur, ve kter´ych jsou rozpt´yleny.

Casto vyuˇˇ z´ıvan´ym postupem pro doc´ılen´ı antibakteri´aln´ıch, antistatick´ych a dalˇs´ıch efekt˚u je pouˇz´ıv´an´ı anorganick´ych nanoˇc´astic jako pˇr´ısad roztok˚u a poly-mern´ıch tavenin. Nejˇcastˇeji se pouˇz´ıv´a nano zinek, nano oxid titaniˇcit´y a nano stˇr´ıbro ve formˇe ˇc´astic nebo se nanoˇc´astice pˇripravuj´ı aˇz ve vl´aknˇe (

”in situ“) napˇr. z roztok˚u obsahuj´ıc´ıch ionty kov˚u [32, 33].

Z komerˇcnˇe vyuˇz´ıvan´ych produkt˚u nanotechnologi´ı v textiln´ıch aplikac´ıch lze uv´ezt napˇr´ıklad speci´aln´ı ponoˇzky

”impregnovan´e“ ˇc´asticemi stˇr´ıbra, kter´e uvedla na ˇcesk´y trh spoleˇcnost Nanosilver [34]. Ionty stˇr´ıbrn´ych nanoˇc´astic p˚usob´ı antibak-teri´alnˇe, ovlivˇnuj´ı l´atkovou v´ymˇenu bakteri´ı a maj´ı t´eˇz fungicidn´ı ´uˇcinky.

Samostatnou kapitolou v oblasti nanotechnologie je v´yroba nanovl´aken zaloˇzen´a na principu elektrostatick´eho zvl´akˇnov´an´ı z vodn´ych roztok˚u polymer˚u. Jedno z prvn´ıch pr˚umyslovˇe pouˇziteln´ych zaˇr´ızen´ı na v´yrobu nanovl´aken touto metodou bylo vyvinuto v laboratoˇr´ıch Katedry netkan´ych textili´ı a nanovl´akenn´ych ma-teri´al˚u Technick´e univerzity v Liberci. V´yzkumy nab´ızej´ı ˇsirokou moˇznost aplikac´ı pˇredevˇs´ım ve tk´aˇnov´em inˇzen´yrstv´ı [35, 36, 37].

Nanotechnologiemi lze rovnˇeˇz vytvoˇrit ´upravy na b´azi lotosov´eho efektu (zv´yˇsen´ı hydrofobity). Nˇemeck´a spoleˇcnost NanoConcept®vyr´ab´ı produkty na b´azi nanoˇc´astic a dalˇs´ıch komponent, kter´e se impregnuj´ı na povrch materi´al˚u. Obsaˇzen´e kompo-nenty zp˚usobuj´ı dokonal´e pˇrilnut´ı k povrchu a nanoˇc´astice zp˚usob´ıc´ı lotosov´y efekt jsou nasmˇerov´any ven. Takto vytvoˇren´a tenk´a vrstva reaguje na povrchu homo-genn´ım spojen´ım a zaruˇcuje vysokou ˇzivotnost [15].

2.3.6 Upravy vyuˇ ´ z´ıvaj´ıc´ı metodu sol-gel

Obecnˇe je metoda sol-gel vyuˇz´ıv´ana k tvorbˇe oraganicko-anorganick´ych nanokom-pozit˚u. V´ystupy t´eto metody mohou b´yt aerogel, xerogel, vl´akenn´e struktury nebo povlaky. Zejm´ena poslednˇe jmenovan´e vedou ke vzniku nov´ych vlastnost´ı jiˇz zave-den´ych textiln´ıch materi´al˚u [38].

Pro ´uˇcely mnoha aplikac´ı, zejm´ena tˇech technick´ych, by mˇely b´yt textilie chr´anˇeny pˇred fyzik´aln´ımi nebo chemick´ymi vlivy, napˇr.: otˇerem, poˇskozen´ım UV z´aˇren´ım, agresivn´ımi chemik´aliemi. Toho lze dos´ahnout vytvoˇren´ım tenk´ych vrs-tev na povrchu vl´akna tvoˇren´ymi zes´ıtˇen´ymi anorganick´ymi nebo anorganicko-organick´ymi polymery [39, 40, 41]. Tyto speci´aln´ı ´upravy jsou prov´adˇeny bˇeˇzn´ymi technikami povlakov´an´ı pˇri m´ırn´ych teplot´ach, kter´e nepˇrekroˇc´ı 150C a v´ysledkem jsou velmi tenk´e polymern´ı filmy na povrchu vl´akna [14].

V pˇr´ıpadˇe bavlnˇen´ych vl´aken premodifikovan´ych vybran´ymi alkoxysilany vedlo k jejich zlepˇsen´e barvitelnosti. Obdobn´eho efektu bylo dosaˇzeno barv´ıc´ı l´azn´ı z pˇr´ım´ych barviv, doplnˇenou o kˇrem´ık metodou sol-gel. Pˇr´ım´a barviva maj´ı pˇres mnoho v´yhod jednu z´asadn´ı nev´yhodu a tou je n´ızk´a st´alost pˇri pran´ı. Tuto

nev´yhodu se podaˇrilo pomoc´ı metody sol-gel eliminovat, coˇz umoˇznilo sn´ıˇzen´ı nebo

´

upln´e vylouˇcen´ı nˇekter´ych toxick´ych stabilizaˇcn´ıch slouˇcenin z barvic´ıho procesu [38].

Dalˇs´ı studie zkoumaj´ı napˇr´ıklad superhydrofobn´ı a antibakteri´aln´ı vlastnosti ba-vlnˇen´e tkaniny s povlakem na kˇremiˇcit´e b´azi dopovan´e nanoˇc´asticemi mˇedi. Tato

´

uprava je na z´akladn´ı materi´al aplikov´ana metodou sol-gel a takto upraven´e tkaniny mohou m´ıt samoˇcist´ıc´ı vlastnosti [42].

Princip metody sol-gel je pops´an v kapiole 2.5.2

2.3.7 Modifikace povrch˚ u ionizuj´ıc´ım z´ aˇ ren´ım

Ionizuj´ıc´ı z´aˇren´ı, jako jsou vysokoenergetick´e elektrony, rentgenov´e z´aˇren´ı a gama z´aˇren´ı, mohou dodat modifikovan´ym polymern´ım materi´al˚um velk´e d´avky energie vedouc´ı ke zmˇen´am v chemick´ych vazb´ach a to aˇz do hloubky nˇekolika milimetr˚u.

Takto modifikovan´e materi´aly vykazuj´ı zejm´ena zlepˇsenou barvitelnost a to jak pˇr´ırodn´ımi, tak syntetick´ymi barvivy.

Modifikaci pomoc´ı gama z´aˇren´ı vˇsak lze s ´uspˇechem pouˇz´ıt i na modifikaci pˇr´ırodn´ı bavlny. I zde vede jeho aplikace k naruˇsen´ı vazeb, tvorbˇe voln´ych radik´al˚u a vˇetˇs´ı reaktivitˇe s okoln´ımi substancemi, coˇz v praxi vede k zlepˇsen´e barvitel-nosti, kratˇs´ım ˇcas˚um a niˇzˇs´ım teplot´am potˇrebn´ym k fixaci barvy a zejm´ena k niˇzˇs´ı spotˇrebˇe barviv pˇri zachov´an´ı poˇzadovan´eho odst´ınu, respektive k dosaˇzen´ı hlubˇs´ıch barev s niˇzˇs´ım mnoˇzstv´ım pouˇzit´eho barviva [38].

Obdobn´eho efektu lze doc´ılit modifikac´ı laserov´ym paprskem. Vysok´e d´avky ener-gie dodan´e modifikovan´emu substr´atu je nav´ıc moˇzn´e velmi pˇresnˇe zac´ılit. Velk´y aplikaˇcn´ı potenci´al maj´ı zejm´ena excimerov´e lasery pracuj´ıc´ı v hlubok´em UV spek-tru. Modifikace z´aˇren´ım z tˇechto laser˚u vede u polymerov´ych materi´al˚u k naruˇsen´ı jinak hladk´eho povrchu vl´akna vlnkov´ymi strukturami kolm´ymi na jeho osu [43].

Tato struktura (viz obr´azek 2.5) v kombinaci s procesy roubov´an´ı funkˇcn´ıch skupin vede k vysoce hydrofobn´ım vlastnostem [44]. Na druhou stranu adsorpce a nan´aˇsen´ı velmi mal´ych ˇc´astic (ˇr´adovˇe mikrometrov´ych) v prostorovˇe obdobn´ych struktur´ach umoˇzˇnuje vytv´aˇren´ı textili´ı se speci´aln´ımi filtraˇcn´ımi vlastnostmi [14].

Struktura z´ıskan´a pˇred´upravou excimerov´ymi lasery je zkoum´ana i z hlediska barven´ı textili´ı. Zat´ımco u kysel´ych barviv vede tato modifikace k neuniformitˇe barven´ı, reaktivn´ı a disperzn´ı barviva vykazuj´ı zlepˇsenou reaktivitu a tmavˇs´ı pro-barven´ı za pouˇzit´ı niˇzˇs´ıch d´avek barviv. Excimerov´e lasery tak nab´ız´ı alternativu k bˇeˇzn´ym barv´ıc´ım proces˚um napˇr´ıklad u polyamidu. [38].

Uˇziteˇcn´ym vedlejˇs´ım ´uˇcinkem z´aˇren´ı je ˇciˇstˇen´ı povrchu vl´akna. Vl´akenn´e lubri-kanty, neˇcistoty a ostatn´ı zbytky jsou t´ımto z´aˇren´ım sp´aleny. To umoˇzˇnuje, ve spojen´ı s tvorbou reaktivn´ıch radik´al˚u na povrchu vl´akna, lepˇs´ı sm´aˇcec´ı vlastnosti a vyˇsˇs´ı pˇrilnavost povlak˚u a laminace k vl´akn˚um [14].

V tˇechto oblastech, stejnˇe jako v r´amci dalˇs´ıch moˇznost´ı z´ısk´an´ı jiˇz v´yˇse uve-den´ych upravovan´ych vlastnost´ı, se zaˇc´ınaj´ı prosazovat plazmov´e technologie. Tˇem je podrobnˇeji vˇenov´ana n´asleduj´ıc´ı kapitola.

Obr´azek 2.5: Povrchov´a struktura polyesterov´eho vl´akna pˇred a po ´upravˇe laserem Zdroj: [45]

2.4 Plazmov´ e ´ upravy textili´ı

Plazmov´e technologie naˇsly rozs´ahl´e uplatnˇen´ı ve zpracov´an´ı materi´al˚u jiˇz pˇred v´ıce neˇz 30 lety. Nyn´ı jsou ˇsiroce vyuˇz´ıv´any pˇri v´yrobˇe polovodiˇc˚u, magnetick´ych m´edi´ı, speci´aln´ıch br´yl´ı, na kovov´e povlakov´an´ı atd. ´Uspˇech t´eto technologie vych´az´ı pˇredevˇs´ım ze schopnosti upravit fyzik´aln´ı nebo chemickou modifikac´ı pouze povr-chov´e vlastnosti materi´alu, uvnitˇr z˚ust´av´a materi´al nezmˇenˇen [46, 47].

Pouˇzit´ı textili´ı urˇcuj´ı vˇetˇsinou pr´avˇe jejich povrchov´e vlastnosti v souvislosti s jejich velk´ym mˇern´ym povrchem. Tradiˇcn´ı ´upravnick´e metody zahrnuj´ı vysokou spotˇrebu energie a pouˇzit´ı organick´ych rozpouˇstˇedel, ˇcasto toxick´ych nebo jinak ˇskodliv´ych. Vezmeme-li toto v ´uvahu, studen´e plazmov´e procesy se zdaj´ı b´yt pro pouˇzit´ı v textiln´ım pr˚umyslu velmi vhodn´e. Jedn´a se o

”such´e“ procesy a mnoˇzstv´ı pouˇzit´ych chemik´ali´ı je omezen´e. Oˇcek´avan´e v´ysledky jsou v mnoha pˇr´ıpadech z´ıskan´e pouze za pouˇzit´ı vzduchu, dus´ıku, kysl´ıku nebo jin´ych plyn˚u. Nav´ıc mohou prob´ıhat pˇri pokojov´e teplotˇe, tedy se omezuje mnoˇzstv´ı energie pro ohˇrev vody nebo energie nezbytn´a pro vyvol´an´ı chemick´e reakce, typick´e pro konvenˇcn´ı procesy.

Lze je vyuˇz´ıt pro vˇsechny druhy textilu, dokonce i na jemn´e pˇr´ırodn´ı materi´aly, jako je hedv´ab´ı.

Za posledn´ıch deset let byly plazmov´e ´upravy textilu rozs´ahle studov´any z r˚uzn´ych hledisek od typ˚u pouˇzit´ych v´yboj˚u, sloˇzen´ı plyn˚u aˇz po studium typ˚u textili´ı a fin´aln´ıch ´uprav, kter´e lze plazmov´ymi ´upravami dos´ahnout. Extr´emn´ı vˇsestrannost plazmatick´ych proces˚u dokazuje velk´e mnoˇzstv´ı v´yzkum˚u, kter´e se zab´yvaj´ı ˇsirokou ˇsk´alou r˚uzn´ych vlastnost´ı d˚uleˇzit´ych v oblasti vyuˇzit´ı textili´ı. Patˇr´ı do nich pˇredevˇs´ım hydrofobn´ı a hydrofiln´ı ´upravy a s nimi spojen´e adhezn´ı vlastnosti, barvitelnost a potisknutelnost. D´ale mohou b´yt upravov´any elektrick´e vlastnosti (antistatick´e

´

upravy), filtraˇcn´ı vlastnosti, nehoˇrlavost, nemaˇckavost, antibakteri´aln´ı vlastnosti, biologick´a kompatibilita, neplstivost u vlny, UV – ochrana, jakoˇz i

”ruˇcn´ı“ modifi-kace, zmˇekˇcov´an´ı a protiˇzmolkuj´ıc´ı ´uprava [6, 47].

Plazmov´e ´upravy textili´ı nejsou omezeny pouze na aktivace jejich povrchu. Velmi d˚uleˇzit´ym pouˇzit´ım n´ızkotlak´e vakuuov´e plazmov´e technologie je vytv´aˇren´ı tenk´ych vrstev plazmovou polymerac´ı. V tomto konkr´etn´ım pˇr´ıpadˇe jsou reaktivn´ı plyny –

prekurzory, kter´e mohou polymerovat, pouˇz´ıv´any jako procesn´ı plyny [48]. Prekur-zorov´e plyny jsou rozloˇzeny na skupiny atom˚u, kter´e mezi sebou navz´ajem reaguj´ı na povrchu substr´atu. Povaha prekurzorov´ych plyn˚u do znaˇcn´e m´ıry urˇcuje vlastnosti nanesen´eho povlaku. Tlouˇst’ka povlaku je obvykle v rozmez´ı 10–50 nm.

Existuje mnoho pr˚umyslov´ych aplikac´ı tenk´ych vrstev plazmatick´e polymerace na technick´ych a netkan´ych textili´ıch. Povlaky nanesen´e v tˇechto oblastech lze r´amcovˇe rozdˇelit bud’ na povlaky (trvale) hydrofiln´ı nebo hydrofobn´ı / oleofobn´ı.

Ve vˇetˇsinˇe pˇr´ıpad˚u se deponovan´ymi povlaky vytv´aˇr´ı jedineˇcn´e produkty, kter´e je obt´ıˇzn´e nebo dokonce nemoˇzn´e vyrobit pomoc´ı jin´ych technologi´ı [6, 47].

Morfologie povlak˚u a rychlost depozice jsou ovlivnˇeny mechanismem reakce a reakˇcn´ı dobou. Za urˇcit´ych podm´ınek doch´az´ı pˇr´ımo v plazmatu k produkci mal´ych prachov´ych ˇc´astic o rozmˇerech nˇekolika nanometr˚u (tzv.

”dusty plazma“). Tyto ˇc´astice mohou b´yt pˇr´ımo deponov´any na substr´at. Pro modifikace textili´ı jsou vˇsak metody vyuˇz´ıvaj´ıc´ı dusty plazma m´enˇe pouˇziteln´e, nebot’ ˇc´astice zpravidla z˚ust´avaj´ı volnˇe leˇzet na povrchu.

Daleko zaj´ımavˇejˇs´ı jsou polymerizaˇcn´ı procesy, ke kter´ym doch´az´ı na povrchu substr´atu, tvoˇr´ıc´ı trval´e povrchov´e povlaky. Napˇr´ıklad pouˇzit´ım koronov´eho nebo dielektrick´eho bari´erov´eho v´yboje mohou b´yt deponov´any vysoce zes´ıtˇen´e vrstvy s promˇenliv´ymi povrchov´ymi energiemi, z´avisej´ıc´ı na jejich chemick´em sloˇzen´ı [6].

2.4.1 Zmˇ ena sm´ aˇ civosti povrchu plazmov´ ymi ´ upravami

Jedna z nejˇcastˇeji a nejpodrobnˇeji studovan´ych plazmov´ych aplikac´ı je zmˇena sm´aˇcivosti upravovan´eho povrchu. Ke zv´yˇsen´ı sm´aˇcivosti syntetick´ych polymer˚u (PP, PE, PET, PTFE, atd.) b´yvaj´ı pouˇzity plazmov´e v´yboje pouˇz´ıvaj´ıc´ı jako pra-covn´ı plyn napˇr.: kysl´ık, amoniak, vzduch ˇci dus´ık.

Zat´ımco hydrofobn´ı nebo oleofobn´ı fin´aln´ı ´upravy pˇr´ırodn´ıch vl´aken (bavlna, vlna, hedv´ab´ı, atd.) b´yvaj´ı z´ısk´av´any pomoc´ı siloxan˚u, perfluorokarbon˚u, SF4, akryl´at˚u atd. [6].

Tak´e v´yzkumy aplikac´ı vrstev vytv´aˇren´ych plazmovou polymerac´ı se zamˇeˇrovaly pˇredevˇs´ım na jejich povrchovou energii, tedy sm´aˇcivost. Vrstvy obsahuj´ıc´ı skupinu C-H-O- ze smˇesi C0.6−0.75, O0.01−0.05, H0.2−0.35, deponov´any v uhlovod´ıkov´e atmosf´eˇre vytv´aˇr´ı povrchy s povrchovou energi´ı mezi 45 a 56 mN m−1[49]. Z atmosf´er obsahuj´ıc´ı organosilikony mohou b´yt vytv´aˇreny povlaky na b´azi SiO2 s povrchovou energi´ı aˇz 66 mN m−1, jakoˇz i n´ızkoenergetick´e silikonov´e vrstvy s hodnotami povrchov´e energie 30 mN m−1 [50].

Dalˇs´ım pˇredmˇetem z´ajmu jsou povlaky s velmi n´ızkou povrchovou energi´ı, kter´e mohou b´yt generov´any z plynn´ych fluorouhlovod´ıkov´ych prekurzor˚u. Povrchy na b´azi PTFE jsou velmi hydrofobn´ı, protoˇze jejich povrchov´a energie je pod 20 mN m−1. Za plazmov´e polymerace fluorouhlovod´ık˚u a efektivn´ı tvorbu vrstvy na b´azi PTFE je zodpovˇedn´y bi-radik´al a reaktivn´ı fragment CF2. Tato polymerizovateln´a molekula je z´ısk´ana

”rozbit´ım“ fluorouhlovod´ık˚u, kter´e je iniciov´ano plazmatick´ym v´ybojem.

Spoleˇcnˇe s dalˇs´ımi fragmenty, jako je CF3 nebo CF, m˚uˇze b´yt na substr´at uloˇzen prostˇrednictv´ım povrchov´ych reakc´ı vysoce zes´ıt’ovan´y polymern´ı povlak [50, 51].

Hydrofiln´ı ´upravy

V oblasti syntetick´ych vl´aken byla plazmatick´a technologie vˇetˇsinou pouˇzita pro zv´yˇsen´ı hydrofility, ˇreˇsen´ı antistatick´ych vlastnost´ı, zlepˇsen´ı barvitelnosti a potisk-nutelnosti, jakoˇz i zlepˇsen´ı adheze pro pˇr´ıpravu kompozit˚u a lamin´at˚u [52].

Polypropylen (PP) je ˇsiroce pouˇz´ıvan´y materi´al, pˇredevˇs´ım pro technick´e apli-kace. V mnoha pˇr´ıpadech je poˇzadov´ano zlepˇsen´ı jeho hydrofiln´ıch vlastnost´ı: napˇr.:

filtry z PP netkan´e textilie mohou b´yt vodopropustn´e pouze za pouˇzit´ı vysok´eho tlaku. Nav´az´an´ım hydroxylov´ych, karboxylov´ych, karbonylov´ych, amino skupin po-moc´ı vzduchov´eho, kysl´ıkov´eho, dus´ıkov´eho nebo amoniakov´eho plazmatu na po-vrch upravovan´eho materi´alu m˚uˇze b´yt doc´ıleno z´asadn´ıho zv´yˇsen´ı hydrofility. Ve studi´ıch bylo vyuˇzito atmosf´erick´e i vakuov´e plazma [53]. Stejn´y efekt je vytv´aˇren na vˇsech typech syntetick´ych hydrofobn´ıch vl´aken, jako je polyethylen (PE), po-lyethylentereftalat (PET), polytetrafluorethylen (PTFE), polyamid (PA) a dalˇs´ı.

Upraven´e vzorky tak´e obvykle vykazuj´ı zlepˇsen´ı antistatick´ych a adhezivn´ıch vlast-nost´ı [54, 55]. Nˇekter´a experiment´aln´ı data s hodnotami kontaktn´ıho ´uhlu vody na syntetick´ych materi´alech jsou prezentov´ana v tabulce.

Tabulka 2.1: Vliv ´upravy vzduchov´ym plazmatem na kontaktn´ı ´uhel pro syntetick´a vl´akna [6]

NiMH nab´ıjec´ı baterie bˇeˇznˇe pouˇz´ıvaj´ı jako separaˇcn´ı s´ıt’ PP netkanou textilii typu meltblown. Za ´uˇcelem zlepˇsen´ı sm´aˇcen´ı elektrolytem pouˇz´ıvaj´ı nˇekteˇr´ı v´yrobci gama z´aˇren´ı pro zv´yˇsen´ı povrchov´e energie. To je vˇsak drah´y a dokonce nebezpeˇcn´y typ ´uprav. Pˇri pouˇzit´ı trvale hydrofiln´ıho povlaku z plynn´ych prekurzor˚u je moˇzn´e v´yraznˇe zv´yˇsit sm´aˇcivost separ´atoru baterie.

Odolnost v˚uˇci pran´ı tˇechto hydrofiln´ıch povlak˚u je omezena asi na sedm prac´ıch cykl˚u. Pˇri pouˇzit´ı v separ´atorech bateri´ı vˇsak tato nev´yhoda nen´ı pˇr´ıliˇs d˚uleˇzit´a [6].

Barven´ı a tisk

Nˇekolik studi´ı prok´azalo, ˇze barvitelnost nebo potisknutelnost textilie lze v´yraznˇe zlepˇsit plazmov´ymi ´upravami. Tohoto ´uˇcinku lze doc´ılit jak na syntetick´ych, tak

i pˇr´ırodn´ıch vl´aknech. K fin´aln´ımu ´uˇcinku m˚uˇze v z´avislosti na provozn´ıch podm´ın-k´ach pˇrispˇet zlepˇsen´ı kapilarity, zvˇetˇsen´ı mˇern´eho povrchu, sn´ıˇzen´ı extern´ı krysta-linity, tvorba reaktivn´ıch m´ıst na vl´aknech a mnoho dalˇs´ıch modifikac´ı. Byly reali-zov´any tak´e pokusy o v´yrobu textili´ı, jejichˇz barevnost byla zaloˇzena na principu vyuˇz´ıvaj´ıc´ıho difrakˇcn´ı efekty [6].

Spatn´ˇ a barvitelnost PP a PE vl´aken, jakoˇz i mnoho dalˇs´ıch vl´aken napˇr. arami-dov´ych, je jeden z probl´em˚u, kter´y omezuje ˇsirˇs´ı vyuˇzit´ı tˇechto vl´aken v netechnick´em textiln´ım odvˇetv´ı.

Jak bylo uvedeno jiˇz dˇr´ıve, plazmov´a ´uprava lze dramaticky zv´yˇsit sm´aˇcivost syntetick´ych polymer˚u a je rovnˇeˇz moˇzn´e vytv´aˇret specifick´e reaktivn´ı skupiny na povrchu. Tato skuteˇcnost je vyuˇz´ıv´ana ke zv´yˇsen´ı barvitelnosti. Hlavn´ım pˇredmˇetem z´ajmu byla zejm´ena vl´akna z PET, PA, PP. Pro PET byly dobr´e v´ysledky z´ısk´any s kysl´ıkov´ym nebo vzduchov´ym plazmatem. Bylo pozorov´ano zv´yˇsen´ı hloubky barev s ohledem na neupraven´e vzorky aˇz o 60 % [56, 57, 58, 59, 60].

Zaj´ımav´e v´ysledky byly tak´e z´ısk´any pˇri pouˇzit´ı argonov´eho plazmatu bˇehem

´

upravy aramidov´ych vl´aken, kde zv´yˇsen´ı hloubky odst´ınu je zapˇr´ıˇcinˇeno sn´ıˇzen´ım reflektivity povrchu jako d˚usledek tvorby mikro/nano kr´ater˚u [61]. Pˇrestoˇze vˇsak velk´y poˇcet v´yzkumn´ych skupin, pracuj´ıc´ı ve velmi odliˇsn´ych experiment´aln´ıch podm´ınk´ach, z´ıskal pozoruhodn´e zv´yˇsen´ı barvitelnosti, d˚uvody tohoto chov´an´ı jsou st´ale pˇredmˇetem diskuse [6].

Pˇres ˇsirokou ˇsk´alu dostupn´ych syntetick´ych materi´al˚u je jedn´ım z nejpouˇ z´ı-vanˇejˇs´ıch substr´at˚u pro studium aplikac´ı plazmov´ych ´uprav na textilu bavlna.

N´ızkoteplotn´ı plazma vzduchu, argonu a kysl´ıku je schopno u bavlny silnˇe zv´yˇsit absorpci vody, zlepˇsit vlastnosti jako neˇspinivost, rychloschnoucnost, nemaˇckavost, ale v´yraznˇe nezlepˇs´ı jej´ı barvitelnost [62, 63, 64, 65, 66, 67].

Hydrofobn´ı ´upravy

Bavlnˇen´e tkaniny upraven´e plazmatem s fluorokarbonov´ymi plyny, jako tˇreba tetra-fluormethan (CF4), tetrafluorethan/vod´ık nebo hexafluorpropen (C3F6), kde byla vytvoˇrena polymern´ı vrstva na povrchu vl´aken, ukazuj´ı siln´y n´ar˚ust kontaktn´ıho

´

uhlu vody a doby, za kterou se vs´akne kapka vody do textilie [68, 69]. Velmi dobr´e v´ysledky byly pozorov´any s SF6plazmatem [60]. V tomto pˇr´ıpadˇe doch´az´ı k pˇr´ım´emu nav´az´an´ı atom˚u fluoru na celul´ozov´y ˇretˇezec polymeru. V´ysledn´e dosaˇzen´e vlast-nosti jsou pomˇernˇe stabiln´ı. ´Uprava hexamethyldisloxanem (HMDSO) vede k velmi siln´emu hydrofobn´ımu efektu s kontaktn´ım ´uhlem vˇetˇs´ım neˇz 130° [6, 70].

Tyto technologie se jiˇz ´uspˇeˇsnˇe daˇr´ı pˇrev´est do praxe. Napˇr. belgick´a spoleˇcnost Europlasma NV vyr´ab´ı ˇsirokou ˇsk´alu n´ızkotlak´ych v´yrobn´ıch zaˇr´ızen´ı, s plazmov´ymi komorami pro elektronick´a zaˇr´ızen´ı v rozmez´ı 50–500 litr˚u a komory pro ´upravu hotov´ych textiln´ıch v´yrobk˚u s objemem 500–2000 litr˚u nebo v´ıce. Rovnˇeˇz nab´ız´ı unik´atn´ı ˇradu roll-to-roll povlakovac´ıch zaˇr´ızen´ı pro manipulaci s elastick´ymi ob-vody, membr´anami nebo tkaninami [71]. Tato zaˇr´ızen´ı v ˇCesk´e Republice pouˇz´ıv´a napˇr´ıklad spoleˇcnost Svitap a vytv´aˇr´ı plazmovou polymerac´ı vodˇeodolnou ´upravu Nano Extreme [72].

Plazmov´a polymerace pro povlakov´an´ı vl´aken naˇsla vyuˇzit´ı tak´e v oblasti fil-trace. Pˇr´ıklad hydrofobn´ıho plazmatick´eho povlaku na textiln´ıch vl´aknech lze nal´ezt v m´edi´ıch vzduchov´ych filtr˚u a to jak pro d´ychac´ı masky, tak filtry pouˇz´ıvan´e v syst´emech HVAC. Takov´e filtry se skl´adaj´ı z nˇekolika vrstev PP netkan´e tex-tilie typu meltblown, kter´e jsou elektricky nabit´e. Filtraˇcn´ı ´uˇcinnost pro olejov´e ˇc´astice m˚uˇze b´yt v´yraznˇe zlepˇsena pouˇzit´ım oleofobn´ıho povlaku chr´an´ıc´ıho ma-teri´al pˇred elektrick´ym nab´ıjen´ım. Takov´y povlak je nan´aˇsen z plynn´ych prekurzor˚u obsahuj´ıc´ıch fluor.

Plazmov´a polymerace pro povlakov´an´ı vl´aken naˇsla vyuˇzit´ı tak´e v oblasti fil-trace. Pˇr´ıklad hydrofobn´ıho plazmatick´eho povlaku na textiln´ıch vl´aknech lze nal´ezt v m´edi´ıch vzduchov´ych filtr˚u a to jak pro d´ychac´ı masky, tak filtry pouˇz´ıvan´e v syst´emech HVAC. Takov´e filtry se skl´adaj´ı z nˇekolika vrstev PP netkan´e tex-tilie typu meltblown, kter´e jsou elektricky nabit´e. Filtraˇcn´ı ´uˇcinnost pro olejov´e ˇc´astice m˚uˇze b´yt v´yraznˇe zlepˇsena pouˇzit´ım oleofobn´ıho povlaku chr´an´ıc´ıho ma-teri´al pˇred elektrick´ym nab´ıjen´ım. Takov´y povlak je nan´aˇsen z plynn´ych prekurzor˚u obsahuj´ıc´ıch fluor.