• No results found

Sch´ ema principu sloˇ zen´ı pouˇ zit´ eho substr´ atu

Substr´at byl tedy opˇet sloˇzen z mikroskopovac´ıch skl´ıˇcek a diferenˇcn´ıch prouˇzk˚u o r˚uzn´ych tlouˇst’k´ach (x = 0,8; 1,6; 6; 10 mm), kter´e urˇcovaly velikost prostoru voln´eho pro penetraci aktivn´ıch ˇc´astic. Zmˇena byla ve v´yˇsce cel´eho substr´atu, kter´a byla dorovn´ana pro vˇsechny v´yˇsky ˇstˇerbiny. Tedy v´yˇska cel´eho substr´atu byla 11 mm.

Kryc´ı ˇc´ast se ˇstˇerbinou byla posunuta do poloviny z´akladn´ıho skl´ıˇcka. V nezakryt´e ˇc´asti byl prostor na mˇeˇren´ı tlouˇst’ky v r˚uzn´ych situac´ıch.

Sestaven´ı upraven´eho substr´atu je zn´azornˇeno na obr´azku 5.15, kde jsou tak´e zakreslena m´ısta A a B. Tato m´ısta na substr´atu jsou d˚uleˇzit´a pro n´asledn´e mˇeˇren´ı tlouˇst’ky, vyhodnocov´an´ı a srovn´av´an´ı v´ysledk˚u. M´ısto A pˇredstavuje oblast pro mˇeˇren´ı tlouˇst’ky, kter´a nebyla nijak ovlivnˇena st´ınˇen´ım. M´ısto B oznaˇcuje zaˇc´atek ˇstˇerbiny. Tedy m´ısto, kde je voln´y prostor jiˇz ovlivnˇen jednostrann´ym st´ınˇen´ım od v´yˇsky bari´ery a z´aroveˇn m´ısto, kter´e je v druh´em smˇeru celkovˇe st´ınˇeno uzavˇrenou ˇstˇerbinou.

Tlouˇst’ka vrstev byla mˇeˇrena pomoc´ı optick´eho profilometru. Mˇeˇren´ı tlouˇst’ky prob´ıhalo na

”schodu“ vznikl´em mezi ˇc´ast´ı podloˇzn´ıho skla zakrytou distanˇcn´ımi prouˇzky a jeho nezakrytou ˇc´ast´ı. Nejprve byla mˇeˇrena tlouˇst’ka v bodˇe A, kde nebyl v´yznamn´y st´ın´ıc´ı vliv zv´yˇsen´e ˇc´asti substr´atu, kterou lze tak povaˇzovat za nest´ınˇenou tlouˇst’ku deponovan´e vrstvy. D´ale byla mˇeˇrena tlouˇst’ka v oblasti mezi m´ısty A a B.

Ta byla vystavena pˇr´ım´emu p˚usoben´ı plazmatu, ale tak´e ovlivnˇena st´ınˇen´ım stˇenou

z diferenˇcn´ıch prouˇzk˚u a kryc´ıho skla, kter´e tvoˇr´ı ˇstˇerbinu. Nejsledovanˇejˇs´ı pak byla ˇc´ast od m´ısta B, kter´a byla zakryta ˇstˇerbinou.

5.2.4 Depozice polymern´ıch vrstev na modelov´ y substr´ at

Na sklenˇen´y modelov´y substr´at, kter´y byl pops´an v kapitole 5.2.3., byly vytvoˇreny polymern´ı vrstvy metodou PECVD. Jako prekurzor byl pouˇzit acetylen.

Nejprve byly vzorky ˇciˇstˇeny v par´ach izopropylalkoholu a n´aslednˇe vystaveny p˚usoben´ı argonov´eho v´yboje po dobu 30 minut za podm´ınek uveden´ych v tabulce 5.3.

Tabulka 5.3: Parametry argonov´eho v´yboje

Plyn Ar2

Pr˚utok pracovn´ıho plynu Ar2 10 sccm

Tlak 5 Pa

V´ykon 100 W

Doba ˇcist´ıho procesu 30 min

N´aslednˇe byla na substr´atu vytvoˇrena polymern´ı vrstva za podm´ınek uveden´ych v tabulce 5.4 s pouˇzit´ım acetylenu jako prekurzoru.

Tabulka 5.4: Depoziˇcn´ı parametry depoziˇcn´ıho procesu s acetylenem

Plyn C2H2

Pr˚utok pracovn´ıho plynu C2H2 10 sccm

Tlak 2,5; 10; 20 Pa

V´ykon 15 W

Doba depozice 60 min

V´ysledky tlouˇst’ky polymern´ıch vrstev v z´avislosti na velikosti ˇstˇerbiny

Na obr´azku 5.16 je vidˇet jak vypadalo podloˇzn´ı skl´ıˇcko po rozebr´an´ı substr´atu, pˇripraven´e pro mˇeˇren´ı. Aby nedoch´azelo k neˇz´adouc´ımu nab´ıjen´ı substr´atu bˇehem mˇeˇren´ı, byl povrch napr´aˇsen tenkou vrstvou zlata.

Profily vrstev na substr´atu, vytvoˇren´ych pˇri vˇsech pouˇzit´ych velikostech ˇstˇerbiny za tlaku 20 Pa, jsou zn´azornˇeny na obr´azku 5.17. Na ˇc´asti substr´atu, kter´a byla pˇr´ımo vystavena plazmov´emu p˚usoben´ı, je tlouˇst’ka vrstvy srovnateln´a u vˇsech vzork˚u.

V oblasti mezi body A a B je pozorov´an v´yrazn´y pokles tlouˇst’ky a to cca 7 mm od bodu B. Tento jev je vysvˇetlen odst´ınˇen´ım urˇcit´e ˇc´asti aktivn´ıch ˇc´astic, kter´e dopa-daj´ı na povrch substr´atu bˇehem depozice. St´ınˇen´ı zp˚usobuje bari´era z diferenˇcn´ıch a kryc´ıch skl´ıˇcek simuluj´ıc´ıch ˇc´asteˇcnˇe uzavˇrenou ˇstˇerbinu. Tato bari´era byla za-chov´ana pro vˇsechny velikosti ˇstˇerbin stejn´a a to 11 mm. Od bodu B je patrn´a

Obr´azek 5.16: Uk´azka podloˇzn´ıho skl´ıˇcka modelov´eho substr´atu s deponovanou vrstvou po ro-zebr´an´ı. Jednotliv´a skl´ıˇcka jsou pro ˇstˇerbiny o v´sce 0,8; 2; 6; 10 mm

v´yrazn´a z´avislost tlouˇst’ky vrstvy na velikosti ˇstˇerbiny. Zat´ımco je pro ˇstˇerbinu vy-sokou 0,8 mm tlouˇst’ka mˇeˇriteln´a pouze 3 mm od kraje ˇstˇerbiny, pro ˇstˇerbinu o v´yˇsce 10 mm je to do vzd´alenosti t´emˇeˇr 10 mm. Body A a B na vˇsech grafech korespon-duj´ı s body A a B vyznaˇcen´ymi na sch´ematu substr´atu, kter´y byl pˇredstaven na obr´azku 5.15. Hodnoty namˇeˇren´e tlouˇst’ky byly vztaˇzeny k tlouˇst’ce vrstvy na hod-notu tlouˇst’ky v bodˇe A, kter´a nebyla ovlivnˇena st´ınˇen´ım.

0 5 10 15 20 25 30 35

0 0.2 0.4 0.6 0.8 1 1.2

A B

vzd´alenost od kraje [mm]

pomˇern´atlouˇst

’ kavrstvy[-] A (0,8 mm)

B (1,6 mm) C (6 mm) D (10 mm)

Obr´azek 5.17: Profily vrstev pro jednotliv´e v´sky ˇstˇerbiny. Vrstvy nan´sen´e pˇri tlaku 20 Pa.

Prekurzor acetylen.

V´ysledky vlivu tlaku na penetraci aktivn´ıch ˇc´astic do st´ınˇen´eho prostoru Bˇehem dalˇs´ıch mˇeˇren´ı byla pozornost zamˇeˇrena jiˇz na vliv konkr´etn´ıch depoziˇcn´ıch podm´ınek na m´ıru penetrace aktivn´ıch ˇc´astic do st´ınˇen´eho prostoru ˇstˇerbiny.

Pˇredevˇs´ım byl mˇeˇren vliv tlaku. V´ysledky tohoto mˇeˇren´ı jsou uvedeny na obr´azku

Obr´azek 5.18: Z´avislost tlouˇst’ky na vzd´alenosti od kraje ˇstˇerbiny pˇri r˚uzn´ych tlac´ıch. Pro ˇstˇerbinu o v´sce 10 mm.

Na z´akladˇe mˇeˇren´ı bylo zjiˇstˇeno, ˇze pro menˇs´ı ˇstˇerbiny je tlouˇst’ka vrstev v z´avislosti na tlaku jiˇz na hranici mˇeˇritelnosti. Uveden´e z´avislosti tlaku jsou tedy uvedeny pouze pro ˇstˇerbinu 10 mm vysokou. Z´avislost ukazuje, jak penetraci ak-tivn´ıch ˇc´astic ovlivˇnuje tlak pracovn´ıho plynu v reaktoru bˇehem depozice. Vyˇsˇs´ı tlak m´a za n´asledek kratˇs´ı stˇredn´ı volnou dr´ahu a tedy v´ıce sr´aˇzek aktivn´ıch ˇc´astic.

T´ım doch´az´ı ke zv´yˇsen´ı difuzn´ı schopnosti a k lepˇs´ı penetraci aktivn´ıch ˇc´astic i do uzavˇren´eho prostoru.

5.2.5 Depozice vrstev TiO

2

na modelov´ y substr´ at

Na stejn´em modelov´em substr´atu byly vytv´aˇreny vrstvy TiO2 s pouˇzit´ım TTIP jako prekurzoru.

Oproti pˇredchoz´ımu uspoˇr´ad´an´ı bylo nav´ıc pˇrid´ano pˇripojen´ı v´yparn´ıku z prekur-zorem a vyhˇr´ıv´an´ı veden´ı z prekurzoru do komory. D˚uleˇzit´a zmˇena byla i v um´ıstˇen´ı pˇr´ıvodu prekurzoru v aparatuˇre tak, aby byla zajiˇstˇena co nejvyˇsˇs´ı moˇzn´a homoge-nita vrstev. Stejnˇe jako u polymern´ıch vrstev byly substr´aty nejdˇr´ıve ˇciˇstˇeny v ar-gonov´em v´yboji, viz tabulku 5.3 a depoziˇcn´ı parametry jsou v tabulce 5.5.

Tabulka 5.5: Depoziˇcn´ı parametry vrstev TiO2na modelov´y substr´at

Prekurzor TTIP

Pr˚utok pracovn´ıho plynu O2 20 sccm

Tlak 20 Pa

V´ykon 200 W

Doba depozice 120 min

Stejnˇe jako na vrstv´ach pˇripraven´ych z acetylenu byla i na tˇechto vrstv´ach mˇeˇrena penetrace aktivn´ıch ˇc´astic na stejn´em modelov´em substr´atu. Byla mˇeˇrena tlouˇst’ka vrstvy v z´avislosti na vzd´alenosti od kraje substr´atu a z´ıskan´y profil vrstvy byl zanesen do grafu na obr´azku 5.19. Profil vrstvy m´a tak´e podobn´y charakter, jako profil z´ıskan´y mˇeˇren´ım tlouˇst’ky vrstev polymern´ıch vrstev (obr. 5.17), pˇrestoˇze se jedn´a o vrstvy z r˚uzn´ych prekurzor˚u.

0 5 10 15 20 25 30 35

Obr´azek 5.19: Profily vrstev pro jednotliv´e v´sky ˇstˇerbiny. Vrstvy nan´sen´e pˇri tlaku 20 Pa.

Prekurzor titan izopropoxid

Stejnˇe jako u mˇeˇren´ı vzork˚u s polymern´ı vrstvou byl i na tˇechto vrstv´ach pozo-rov´an vliv st´ınˇen´ı a tedy pokles hodnoty tlouˇst’ky v oblasti m´ısta B. Oproti acetylenu nen´ı pozorov´ana prakticky ˇz´adn´a mˇeˇriteln´a vrstva pod kryc´ım skl´ıˇckem modelov´eho substr´atu. Za ´uˇcelem vysvˇetlen´ı tohoto jevu byly uskuteˇcnˇeny odhady pˇrenosu ener-gie – viz n´asleduj´ıc´ı kapitolu a n´aslednˇe provedeny modelov´e v´ypoˇcty

5.2.6 Zab´ıhavost a stˇ redn´ı voln´ a dr´ aha

Hloubka vniku vrstvy do uzavˇren´eho prostoru souvis´ı se vz´ajemn´ym pomˇerem stˇredn´ı voln´e dr´ahy radik´al˚u a v´yˇskou ˇstˇerbiny. Stˇredn´ı voln´a dr´aha λ je stˇredn´ı vzd´alenost, kterou molekula uraz´ı mezi dvˇema sr´aˇzkami.

V pˇr´ıpadˇe, kdyˇz je stˇredn´ı voln´a dr´aha ˇc´astic v plazmatu vˇetˇs´ı, neˇz charakteris-tick´y rozmˇer otvoru, je zab´ıhavost vrstvy d´ana pouze geometrickou drahou

”pˇr´ım´e viditelnosti“. Kdyˇz je stˇredn´ı voln´a dr´aha kratˇs´ı, neˇz charakteristick´e rozmˇery,

”vm´aˇckne se“ dovnitˇr.

Obr´azek 5.20: velikost stˇredn´ı voln´e dr´ahy ve srovn´an´ı s v´skou ˇstˇerbiny

V prvn´ım zjednoduˇsen´em pˇribl´ıˇzen´ı lze uvaˇzovat, ˇze pr˚umˇer vˇsech molekul je stejn´y.

Vztah pro stˇredn´ı volnou dr´ahu m´a tvar

λ = 1

√2πd2 NV [m] (5.1)

kdy d [m] je pr˚umˇer molekuly a N/V je hustota molekul [104].

Hustotu molekul N/V lze stanovit ze stavov´e rovnice ide´aln´ıho plynu kde

V = n.R.T

p (5.2)

C´ıselnou hustotu molekul urˇˇ c´ıme pomoc´ı Avogadrovy konstanty jako

N

V = n.NA

V (5.3)

Dosazen´ım do p˚uvodn´ıho vzorce tedy z´ısk´ame vztah pro stˇredn´ı volnou dr´ahu

λ = RT

√2πd2NAp (5.4)

Pro acetylen se ud´av´a pr˚umˇer molekuly 2,4 ˚A(0,24 nm) [105]. Pˇri tlaku 20 Pa je tedy moˇzno stˇredn´ı volnou dr´ahu pro acetylen vypoˇc´ıtat dosazen´ım do vzorce:

λ = RT

V dostupn´ych tabulk´ach pro stˇredn´ı voln´e dr´ahy plyn˚u m˚uˇzeme naj´ıt hodnoty pro nejbˇeˇznˇejˇs´ı plyny. Napˇr. na str´ank´ach spoleˇcnosti Pfeifer vacuum [106] jsou uvedeny hodnoty pro λp, kter´e jsou v tabulce 5.6.

Pˇri dan´em tlaku se hodnota λp pˇr´ıliˇs neliˇs´ı, coˇz je d´ano t´ım, ˇze se pˇr´ıliˇs neliˇs´ı ani polomˇery jejich molekul.

Teorie sr´aˇzek

Zat´ımco acetylen je lehk´a molekula s mol´arn´ı hmotnost´ı 26,04 g mol−1 TTIP je mo-lekula oproti nˇemu velmi tˇeˇzk´a, s molekulovou hmotnost´ı 284,22 g mol−1. Pˇri roz-padu molekul acetylenu vznikaj´ı radik´aly pˇribliˇznˇe stejn´ych hmotnost´ı, a tud´ıˇz se pˇri sr´aˇzce pˇred´a velk´a ˇc´ast hybnosti. Pˇri rozbit´ı TTIP vznikaj´ı tˇeˇzk´e molekuly tvoˇreny atomy Ti a pak ˇrada menˇs´ıch vˇcetnˇe nosn´eho plynu O2. Tedy mal´a pˇrenosov´a ener-gie lehk´e molekuly na tˇeˇzkou a tud´ıˇz je cel´y dif´uzn´ı proces d´an pouze pˇr´ıtomn´ymi

Tabulka 5.6: Hodnoty λp pro vybran´e plyny pˇri teplotˇe 0C

Plyn Chemick´y vzorec λp [mPa]

Dus´ık N2 5,9 × 10−3

Kysl´ık O2 6,5 × 10−3

Argon Ar 6,4 × 10−3

Vzduch 6,7 × 10−3

Vodn´ı p´ara H2O 6,8 × 10−3

Oxid uhelnat´y CO 6,0 × 10−3

Oxid uhliˇcit´y CO2 4,0 × 10−3

Chlorovod´ık HCl 3,3 × 10−3

Amoniak NH3 3,2 × 10−3

tˇeˇzk´ymi molekulami. Cel´a problematika penetrace tak z´avis´ı na difuzivitˇe tˇechto tˇeˇzk´ych molekul.

Do n´adoby s pracovn´ım plynem je bˇehem depozice pˇriv´adˇeno mal´e mnoˇzstv´ı prekurzoru. Prekurzor se zaˇcne velmi pomalu ˇs´ıˇrit do cel´eho prostoru n´adoby. Tento proces pomal´eho ˇs´ıˇren´ı se naz´yv´a dif´uze. Dif´uze pˇri depoziˇcn´ım procesu je obecnˇe d´ana hlavnˇe sr´aˇzkami molekul prekurzoru s molekulami pracovn´ıho plynu.

Pˇri zjednoduˇsen´e pˇredstavˇe, ˇze jednotliv´e molekuly jsou dokonale pruˇzn´e koule, kter´e se mezi sebou sr´aˇz´ı, jak zn´azorˇnuje obr´azek, plat´ı n´asleduj´ıc´ı vztahy. Rychlost koul´ı o hmotnostech m1 a m2 je pˇred sr´aˇzkou oznaˇcena v1,i a v2,i a po sr´aˇzce v1,f a v2,f. Z pˇredpokladu dokonal´e pruˇznosti vypl´yv´a, ˇze deformaˇcn´ı energie pˇri t´eto sr´aˇzce se beze zbytku opˇet pˇremˇen´ı v kinetickou energii obou koul´ı.

Obr´azek 5.21: Pruˇzn´e sr´zky dvou tˇeles kdy jedno z nich (m2) je v klidu (a) rychlosti obou tˇeles red sr´zkou, (b) rychlost tˇziˇstˇe soustavy v jist´em okamˇziku prob´ıhaj´ıc´ı sr´zky, (c) rychlosti obou eles po sr´zce [104].

Pˇri pruˇzn´e sr´aˇzce se obecnˇe mˇen´ı kinetick´a energie jednotliv´ych tˇeles, kter´a se sr´aˇzky ´uˇcastn´ı. Celkov´a kinetick´a energie soustavy pˇred a po sr´aˇzce je vˇsak stejn´a. Pˇri sr´aˇzce tˇeles v uzavˇren´e izolovan´e soustavˇe se hybnost kaˇzd´eho z nich m˚uˇze obecnˇe mˇenit. Celkov´a hybnost soustavy je vˇsak v kaˇzd´em okamˇziku prob´ıhaj´ıc´ı sr´aˇzky stejn´a, a to bez ohledu na charakter sr´aˇzky.

Ze z´akon˚u zachov´an´ı hybnosti a kinetick´e energie dostaneme

V obou rovnic´ıch index (i) znamen´a poˇc´ateˇcn´ı rychlosti a index (f ) v´ysledn´e rychlosti tˇeles.

Kinetick´a energie je d´ana vztahem β1 = E1,i− E1,f reaguje a vytv´aˇr´ı vrstvu. Jej´ı smˇer by ovlivnila pouze sr´aˇzka se stejnˇe velkou ˇc´astic´ı.

V pˇr´ıpadˇe pouˇzit´ı prekurzoru acetylenu doch´az´ı bˇehem depozice k rozpadu mo-lekul prerkurzoru na ˇc´astice napˇr. C2H6, C3H8, CH4, CH3, H, H2, H2, C2, C2, C6H6, . . . Vˇetˇsina tˇechto ˇc´astic m´a podobnou mol´arn´ı hmotnost, tedy doch´az´ı v´ıce ke sr´aˇzk´am dvou podobnˇe tˇeˇzk´ych molekul. Je tedy v´ıce pˇr´ıleˇzitost´ı odrazit ˇc´astice na kraji ˇstˇerbiny dovnitˇr a maj´ı moˇznost sr´aˇzet se i v uzavˇren´e ˇstˇerbinˇe.

V pˇr´ıpadˇe pouˇzit´ı prekurzoru TTIP se vˇsak pomˇer mezi hmotnostmi jednot-liv´ych molekul, kter´e pˇri rozkladu TTIP v plazmatu vznikaj´ı, z´asadnˇe mˇen´ı. Titan m´a mol´arn´ı hmotnost 47,867 g mol−1, aktivn´ı ˇc´astice, jejihˇz je souˇc´ast´ı, jeˇstˇe vˇetˇs´ı.

Sr´aˇzek se tak bude ´uˇcastnit pomˇernˇe velk´e mnoˇzstv´ı mal´ych molekul, ty vˇsak neo-vlivn´ı ˇc´astice s velkou molekulovou hmotnost´ı. Pˇri vyuˇzit´ı v´yˇse uveden´ych vztah˚u lze pro sr´aˇzky bˇehem depozice s prekurzorem TTIP spoˇc´ıtat:

Nosn´y plyn – kysl´ık m´a atomovou hmotnost 32 g mol−1.

Prekurzor – titanium isoproxide m´a mol´arn´ı hmotnost 284,22 g mol−1. Sr´aˇzka kysl´ıku a isopropoxidu

α1 = v1,f

v1,i = 0,82 (5.9)

α2 = v2,f

v1,i = 0,18 (5.10)

Kinetick´a energie je tedy

β1 = E1,i− E1,f

E1,i = 0,33 (5.11)

U TTIP nezn´ame ani polomˇer molekuly ani hustotu N/V , tedy ho m˚uˇzeme pouze odhadovat. Parci´aln´ı tlak kysl´ıku byl bˇehem experiment˚u t´emˇeˇr stejn´y jako acetylenu. Po pˇripuˇstˇen´ı TTIP do aparatury s kysl´ıkem nebylo pozorov´ano zv´yˇsen´ı tlaku. Jeho parci´aln´ı tlak tak musel b´yt pod rozliˇsovac´ı ´urovn´ı pˇr´ıstroje, tj. m´enˇe neˇz 5 % = 1/20. Z v´yˇse uveden´eho v´ypoˇctu vypl´yv´a, ˇze pˇri sr´aˇzce lehk´e molekuly kysl´ıku s molekulou TTIP doch´az´ı pouze k velmi mal´emu ovlivnˇen´ı dr´ahy molekul TTIP. Z hlediska stˇredn´ı voln´e dr´ahy TTIP je tedy nutn´e br´at v ´uvahu transfer energie pouze v d˚usledku sr´aˇzek molekul TTIP a uvaˇzovat jako by tato molekula byla v syst´emu sama. Stˇredn´ı voln´a dr´aha TTIP byla tedy v prvn´ım odhadu dvacetkr´at delˇs´ı neˇz u kysl´ıku. To znamen´a alespoˇn o ˇr´ad vyˇsˇs´ı, tud´ıˇz je stˇredn´ı voln´a dr´aha vˇetˇs´ı neˇz pouˇzit´a ˇstˇerbina a tedy nedoch´az´ı k zab´ıhavosti vrstvy.

S t´ımto koresponduj´ı experiment´aln´ı v´ysledky na modelov´em substr´atu. Kdyˇz se porovnaj´ı profily vrstev tvoˇren´ych ve ˇstˇerbinˇe 10 mm vysok´e pro acetylen a TTIP je mezi nimi vidˇet jasn´y rozd´ıl (obr. 5.22 a 5.23).

Obr´azek 5.23: Profil vrstvy TiO2 od kraje substr´atu pro ˇstˇerbinu o v´sce 10 mm

U vrstev s acetylenem doch´az´ı k pozvoln´emu kles´an´ı tlouˇst’ky vrstev v uzavˇren´e ˇstˇerbinˇe a je zˇrejm´e, ˇze polymern´ı vrstva byla pozorov´ana ve vzd´alenosti v´ıce neˇz 10 mm od kraje ˇstˇerbiny. Coˇz je vzd´alenost vˇetˇs´ı neˇz v´yˇska ˇstˇerbiny. V pˇr´ıpadˇe vrstvy TiO2 je tlouˇst’ka vrstvy namˇeˇrena pouze 5 mm od kraje. A pokles profilu vrstvy je velmi strm´y. Velk´e molekuly, kter´e se spolu sr´aˇz´ı, tedy dopadaj´ı pˇr´ımo na substr´at, aniˇz by byly v´yraznˇe ovlivnˇeny sr´aˇzkami s jin´ymi aktivn´ımi ˇc´asticemi.

Tedy penetrace aktivn´ıch ˇc´astic bˇehem depozice za pouˇzit´ı TTIP jako prekurzoru je v´yraznˇe menˇs´ı, neˇz bˇehem plazmov´e polymerizace acetylenu. T´ımto porovn´an´ım je tedy prok´az´an vliv velikosti molekul pracovn´ıho plynu na penetraci aktivn´ıch ˇc´astic.

5.2.7 Matematick´ y model proveden´ ych experiment˚ u

Pro potvrzen´ı v´yˇse uveden´ych ´uvah byl ve spolupr´aci s Jihoˇceskou univerzitou v ˇCesk´ych Budˇejovic´ıch doc. RNDr. Petrem Bartoˇsem, Ph.D. vytvoˇren matematick´y model. Ten simuloval vliv velikosti ˇstˇerbiny na mnoˇzstv´ı ˇc´astic, kter´e jsou schopny do n´ı proniknout (difundovat). Jako prekurzor byl u matematick´eho modelu pouˇzit acetylen a vych´azel z parametr˚u mˇeˇren´ı, prezentovan´em v kapitole 5.2.4.

Poˇc´ıtaˇcov´y model byl zaloˇzen na ˇreˇsen´ı dif´uzn´ı rovnice ve tˇrech dimenz´ıch a ˇcase. K ˇreˇsen´ı modelu byl vyuˇzit komerˇcn´ı produkt COMSOL Multiphysics, kter´y je speci´alnˇe vyv´ıjen pro ˇreˇsen´ı soustav diferenci´aln´ıch rovnic v oblasti fyzik´alnˇ e-technick´e praxe. V programu jsou kompletnˇe implementov´any veˇsker´e n´astroje potˇrebn´e v pr˚ubˇehu simulace – od CAD syst´emu pro vytv´aˇren´ı geometrie syst´emu (Obr. 5.24), pˇres gener´ator v´ypoˇcetn´ı s´ıtˇe, ˇreˇsiˇc algebraick´ych rovnic aˇz po vizuali-zaci. Z´ıskan´a data byla d´ale zpracov´av´ana v MATLABu.

Poˇc´ıtaˇcov´a simulace na modelov´em substr´atu

Jako vstupn´ı parametr byl do modelu zanesen tvar modelov´eho substr´atu, parame-try pouˇzit´e reakˇcn´ı komory a depoziˇcn´ı podm´ınky procesu plazmov´e polymerizace acetylenu, kter´e byly pouˇzity a pops´any v t´eto disertaˇcn´ı pr´aci. Typick´a z´avislost tlouˇst’ky vrstvy na vzd´alenosti od hrany substr´atu a tlaku plynu je pak zn´azornˇena na obr´azku 5.25. M´ısta A a B na grafech koresponduj´ı se stejnˇe oznaˇcen´ymi m´ısty na obr´azku 5.15, kter´y zn´azorˇnuje modelov´y substr´at a obr´azku 5.17 s experiment´alnˇe namˇeˇren´ymi hodnotami.

Obr´azek 5.24: Geometrie modelu s troj´uheln´ıkovou pracovn´ı oblast´ı.

Podstava objektu odpov´ıd´a povrchu substr´atu, kde je rena tlouˇst’ka vrstvy.

Obr´azek 5.25: V´ystup poˇc´ıtaˇcov´e si-mulace: z´avisost profilu typick´e vrstvy na tlaku p. Tlouˇst’ka vrstvy je normali-zov´ana k tlouˇst’ce v referenˇcn´ım bodu.

ska mezery je 10 mm.

Na z´akladˇe porovn´an´ı experiment´aln´ıch dat a hodnot z´ıskan´ych ˇreˇsen´ım tohoto teoretick´eho modelu bylo moˇzno konstatovat, ˇze model poskytuje v´ysledky, kter´e umoˇzˇnuj´ı jeho n´asledn´e rozˇs´ıˇren´ı na ˇreˇsen´ı komplikovanˇejˇs´ıch ´uloh. Bliˇzˇs´ı charakte-ristiku experimentu, popis modelu a z´ıskan´e v´ysledky je moˇzno nal´ezt v publikaci [107].

Poˇc´ıtaˇcov´a simulace na tkaninˇe

V druh´e f´azi byl model modifikov´an a n´aslednˇe vyuˇzit ke studiu depozice titano-xidov´ych vrstev na textiln´ı materi´al. Existuje nˇekolik popis˚u uspoˇr´ad´an´ı vl´aken v tkanin´ach v pouˇz´ıvan´em modelu je pouˇzita m´ırnˇe upraven´a Peircova aproximace textiln´ıch vl´aken [108].

Profil tlouˇst’ky vrstvy vypoˇcten´e pro stranu smˇeˇrovanou ke zdroji plazmatu (A) a od zdroje plazmatu (B) je zn´azornˇen na obr´azku 5.26. Vypoˇcten´e hodnoty tlouˇst’ky byly normalizov´any s jej´ı maxim´aln´ı hodnotou.

V´ysledek poˇc´ıtaˇcov´e simulace ukazuje, ˇze vrstva je deponov´ana nejen na stranˇe, kter´a je pˇr´ımo vystavena p˚usoben´ı plazmatu, ale ˇze vznik´a i na stranˇe opaˇcn´e (viz obr´azek 5.26 a 5.27, kde jsou zobrazeny normalizovan´e tlouˇst’ky vrstvy na stranˇe vystaven´e p˚usob´ıc´ımu plazmatu (A) a stranˇe opaˇcn´e (B)). ˇC´astice z plazmatu jsou tedy schopny pronikat i pˇres tkaninu (resp. pˇres mezery mezi jednotliv´ymi vl´akny).

Obr´azek 5.26: V´ysledky poˇc´ıtaˇcov´e si-mulace. A zn´azorˇnuje tkaninu pˇr´ımo vy-stavenou plazmov´emu p˚usoben´ı, B je jej´ı druh´a strana

Obr´azek 5.27: Poˇc´ıtaˇcov´a simulace vazn´eho bodu s deponovanou vrstvou

Pˇri respektov´an´ı vypov´ıdac´ı hodnoty (resp. pˇresnosti) modelu je z v´ysledk˚u tak´e moˇzno odhadnout, ˇze tlouˇst’ka vrstvy na stranˇe orientovan´e od zdroje plazmatu je o cca 60 % tenˇc´ı neˇz na stranˇe, kter´a byla s plazmatem v pˇr´ım´em kontaktu. D´a se pˇredpokl´adat, ˇze z´ıskan´y v´ysledek znaˇcnˇe z´avis´ı na struktuˇre tkaniny a na stˇredn´ı voln´e dr´aze aktivn´ıch ˇc´astic v plazmatu (resp. tlaku pracovn´ıho plynu).

Na obr´azku 5.27 je zobrazen ˇrez vrstvou rovinou kolmou na tkaninu pˇres vazn´y bod. Podle oˇcek´av´an´ı tlouˇst’ka vrstvy z´avis´ı na um´ıstˇen´ı pˇr´ıze v tkaninˇe. Vrstva se netvoˇr´ı pod vazn´ym bodem a je t´emˇeˇr nepostˇrehnuteln´a v m´ıstech, kde jedna pˇr´ıze kˇr´ıˇz´ı druhou, tj. v m´ıstech, kde se uplatˇnuje st´ın´ıc´ı efekt.

Bliˇzˇs´ı informace o rozˇs´ıˇren´em modelu a o z´ıskan´ych v´ysledc´ıch je moˇzno nal´ezt v naˇs´ı pr´aci [109].

5.3 Depozice vrstev na bavlnˇ enou tkaninu

Jeden z hlavn´ıch c´ıl˚u m´e disertaˇcn´ı pr´ace je nanesen´ı vrstvy pomoc´ı plazmov´ych technologi´ı na textilii. T´eto problematice se vˇenuj´ı n´asleduj´ıc´ı kapitoly.

Tato f´aze m´e pr´ace volnˇe navazuje na pˇredchoz´ı studie v oblasti modifikace, kter´e prob´ıhaly na Katedˇre materi´alu. Vatuˇna ve sv´e disertaˇcn´ı pr´aci [101] prok´azal modifikaci ve vˇsech ˇsesti vrstv´ach PES tkanin, tedy i schopnost penetrace aktivn´ıch

Tato f´aze m´e pr´ace volnˇe navazuje na pˇredchoz´ı studie v oblasti modifikace, kter´e prob´ıhaly na Katedˇre materi´alu. Vatuˇna ve sv´e disertaˇcn´ı pr´aci [101] prok´azal modifikaci ve vˇsech ˇsesti vrstv´ach PES tkanin, tedy i schopnost penetrace aktivn´ıch