• No results found

Bältesanvändning i bil

In document Utlandsföddas trafiksäkerhet (Page 114-117)

5 Registerstudie – metod och resultat

7.6 Bältesanvändning i bil

I Iran har det först på senare år blivit lag på bältesanvändning i bil, men flera av infor- manterna påpekar att de hört eller själva sett att bälte ändå inte används i någon större omfattning i hemlandet. Vad innebär det att komma från ett land där bältesanvänd- ningen var låg och till ett land där det finns bälteslag? Är det lätt att anpassa sig, eller är det svårt och kanske också så att man helst inte använder bälte?

Synen på bältesanvändning i bil

Samtliga av de intervjuade anser att bälte i bil överlag är bra för trafiksäkerheten, men några menar att bältets betydelse för trafiksäkerheten eventuellt kan se olika ut beroende på situationen och var i bilen man sitter. En informant använder t.ex. inte bälte i sam- band med fickparkering: bältet är i vägen eftersom han istället för att använda back- speglarna vrider kroppen för att se bakåt. En annan informant menar att det visserligen är bra att även medpassagerare i baksätet har bälte, men att det ändå är viktigast att de i framsätet är bältade. Informanten hänvisar här till att det är de i framsätet som kan råka mest illa ut om det händer en trafikolycka. Flertalet av de intervjuade anser dock att det

inte spelar någon roll var i bilen man sitter eller vid vilken hastighet – bälte ska alltid vara på eftersom en eventuell krasch drabbar alla lika hårt.

Att bälte ska användas vid höga hastigheter ses som en självklarhet. Några av de intervjuade är dock något tveksamma till om det egentligen är nödvändigt med bälte i baksätet vid lägre hastigheter, t.ex. i samband med stadskörning. En informant använder alltid bälte i baksätet, trots att han är osäker på om det egentligen behövs i lägre hastig- heter. Eftersom han inte vet konsekvenserna av att inte använda bälte i baksätet tar han det säkra för det osäkra, trots att det känns onödigt:

IP6: Bälte vet jag inte faktiskt... I höga hastigheter, det ska man ha. Det tycker jag man ska. Men i låga hastigheter vet jag inte... och i och med att jag inte vet om det behövs eller inte, då tar jag det i alla fall.

I: Du menar att du inte vet vilka lagar som finns eller om...

IP6: Nej. Hur risken är, för de som har bälte eller inte. Men eftersom jag inte vet, då tar jag bälte i alla fall. /.../ När vi kör 30 i nåt område, då tror jag inte att det är någon fara. /.../ Dom där hastigheter som är 30... jag tycker att det är onödigt. Eller det känns inte som att det skulle behövas bälte.

Även om man själv använder bälte framkommer det i några intervjuer att man ibland åker i bil där medresenärerna inte använder bälte. Informanterna säger att de påminner personerna i fråga om bältesanvändning, men att detta ibland inte har någon verkan. En informant berättar t.ex. att en del medresenärer säger att han är fånig när han ber dem att ta på bälte. Han nöjer sig med att påminna dem, sedan är det upp till dem själva att välja. En annan informant berättar att hans barn inte använder bälte då de sitter i bak- sätet, trots att han som förare tjatar. Barnen ser det inte som riskfyllt att inte använda bälte, menar informanten.

Bälte – lagar, straff och övervakning

Flertalet av de intervjuade känner inte till straffen för att inte använda bälte, men när de får vetskap om dem menar de att straffen är rimliga.

En informant har själv fått böter pga. att hans medpassagerare inte använde bälte. Informanten förklarade att han hade påmint om bälte, men medpassageraren hade vägrat. Polisen stoppade bilen och informanten fick betala. Men detta var helt i sin ordning, menar informanten, eftersom han som förare faktiskt hade handlat fel. Bälte – den egna efterlevnaden

Informanterna menar att det inte har varit några problem att börja använda bälte i samband med att de kom till Sverige. Visserligen kunde det kännas ovant och konstigt i början, men idag har det blivit en självklarhet. I citatet nedan framkommer också att bälteslagen i sig var en pådrivande faktor för informantens egen bältesanvändning:

IP2: Men nu, det är som en vana. När jag sitter i bilen och inte tar bälte, jag känner mig naken. Ja, som att det är nånting som fattas. Måste jag göra. Men i början, jag kommer ihåg, det var lite jobbigt. Man var lite fast, man kunde inte röra sig fritt. Men nu är det precis tvärtom. Man känner sig naken, om man inte har bälte. Det är så. /.../ Det var lite jobbigt i början. Men nu är det helt okej, och det är jättebra. /.../

Följande berättelse belyser hur de iranier som kom till Sverige under 1980-talet på egen hand fick skaffa sig information om bälteslagen. När informanten i fråga kom till Sverige fanns hans bror redan här. Brodern använde bälte och informanten tog efter detta beteende. Citatet visar också den skillnad i beteende och synsätt som kan märkas mellan å ena sidan iranier som bott ett tag i Sverige, å andra sidan iranier som tillfälligt vistas här. Även här är en tydlig anpassning till svenska trafikförhållanden märkbar bland informanterna:

I: Då när du kom hit, då gick inte du någon förarutbildning, utan du fick ditt körkort... det måste innebära att du inte heller visste om att det var bälteslag. Hur funkar det då? Hur får man reda på sånt? /…/

IP6: Ja, det där var faktiskt inte så svårt att…. Första gången... eftersom min bror kom hit före mig... och då satt jag i hans bil. Då satte han på bältet och jag gjorde samma sak. Det kändes lite annorlunda, men sen vande man sig fort.

I: Det var inte svårt? Att anpassa sig?

IP6: Nej, det var det inte alls. Det var det inte. Min pappa kom hit med sina kompisar. Första gången vi satte på honom bälte, han sa ’vad är det här, varför binder ni mig?!’ [skratt]. ’Ja, det är för att det ska vara säkert. Det är för att om det händer nånting, finns det risk att du blir skadad.’ ’Okej då!’.

En av informanterna kom till Sverige i mitten av 1980-talet, men det är först för cirka två år sedan som han började använda bälte. Han fick se en trafikolycka och fick insikt om riskerna att köra bil utan bälte. Innan dess tyckte han mest att bältet var i vägen. Bälte – kulturella skillnader

Citaten nedan belyser attityder till bältesanvändning i Iran, där bältesanvändning ofta upplevs som något onödigt och löjligt:

IP5: /.../ Förra året var jag i Iran, och jag ville köra bil. Och när jag skulle börja köra, jag började med bilbältet, men min bror sa ’Det är inte så bra att ha sån där, för alla skrattar åt dig om du gör så!’. Det är lite... tyvärr, så är det. Det är kanske lite ett kulturellt problem. Men kanske det i framtiden blir lite bättre, jag vet inte.

IP4: Det var flera år sedan jag var i Iran. Då använde jag bältet och dom sa ’Fy fan ta av dig bältet! Varför? Du är rädd, använder bälte?!’

Som redan nämnts har bälteslag införts i Iran först på senare år. Flera av de intervjuade menar att få iranier följer denna lag, vilket sägs bero på att bältesanvändning inte kontrolleras. Men det pågår en förändring, även om det går långsamt, menar en in- formant. Kontroller med böter som följd vid icke-användning av bälte är ett skäl till detta, liksom ökade kunskaper om riskerna med att inte använda bälte:

IP4: Dom här i Sverige, dom sitter... direkt använder bälte. Jag såg många... det spelar ingen roll, i stan, utanför stan... dom använder, barn och vuxen. Men i mitt hemland, dom använder inte bälte. Dom säger ’vi behöver inte’. Dom kör mycket hårt, mycket olagligt, men dom använder inte bälte. Men nu använder dom bälte.

I: Vad beror det på? Är det för att man får böter, eller för att man inser farorna med att inte ha bälte?

IP4: Böter... dom fick böter. Å andra sidan, sakta sakta dom lär sig, det är farligt. Om det händer, det här bältet hjälper dig. Det skadar dig inte. Dom sakta sakta kommer...

Informanterna pekar på att den låga bältesanvändningen i Iran beror på attityder och okunskap, låg kontroll av bältesanvändning samt att det finns många äldre bilar som saknar bälten. Men de diskuterar inte detta som några egentliga kulturella skillnader jämfört med svenska förhållanden. Istället handlar det om förmågan att anpassa sig till rådande trafikförhållanden och trafiknormer. En av informanterna har dock en åsikt om att personer från Mellanöstern endast använder bälte på grund av polisen och inte som följd av att man ser risker med att inte använda bälte. Underförstått kan man här ana att informanten ser en kulturell skillnad i attityder och normer vad gäller bältesanvändning:

IP3: Jag brukar säga, nittio procent av dom som kommer från mellanöstern, dom tar bälte bara på grund av polisen. Egentligen.

In document Utlandsföddas trafiksäkerhet (Page 114-117)