• No results found

Badanläggningar inomhus

In document Protokoll BIN 2012-10-02 §§ 79-85 (Page 77-80)

9 Grundskola Arentorp

Mål 1: Alla verksamheter ska stimmulera sina kunder att nå sin fulla potential

42 Badanläggningar inomhus

42.1 Årets viktigaste händelser

Inför hösten arbetar nu flertalet av personalen på såväl Allébadet som Nästegårdsbadet.

Att vi har minst en ordinarie personal vid samtliga tillfällen då badet är öppet för allmänhet-en.

42.2 Måluppfyllelse

42.3 Ekonomisk översikt 42.4 Ekonomiskt utfall

42.4.1 Driftbudget

42.4.1.1 Ekonomiskt utfall

Underskottet pekar nu på ca 100 000 kr. Förutom tidigare nämnda orsaker tillkommer tap-pade intäkter på reklamskyltar, färre hyresgäster såväl privatpersoner, företag och som andra kommunala verksamheter. Dessutom ett fel gjort vid budgetarbetet och ett misstag gjort av ekonomiavdelningen.

42.4.2 Investeringsbudget

42.4.2.1 Ekonomiskt utfall

42.5 Framtiden

Vi ser med förväntan fram emot byggnationen av nya Allébadet och hoppas att ekonomin tillåter alla att delar i den ritning som nu ligger kan förverkligas.

Förhoppningsvis kan vi redan till nyår hitta en uppgörelse med ACTIC om göra en viss be-hövlig upprustning av badens gymavdelningar.

43 Biblioteksverksamhet

43.1 Årets viktigaste händelser

Biblioteken gör under 2012 en förnyad upphandling av media tillsammans med 8 andra kommuner. Under året ska också inköp ske av portallösning för hela Kultur Vara med bas i biblioteket. Portalen planeras innehålla information från olika databaser - kommunens arkiv, evenemangskalender etc. Portalen kan vara ute tidigast i slutet av 2013.

Internt måldokument kring tillgänglighet både vad avser läsande och kulturaktiviteter i stort ska sammanställas.

Vara Folkbibliotek (med filialer) har deltagit i den riksomfattande Digidel-kampanjen för digital delaktighet för de som inte ännu haft möjligheter att lära sig hantera den digitala verk-ligheten. Nyttjandegraden på bibliotekets datorer har generellt sett gått ner samtidigt som vissa grupper fortfarande står utanför det nätbaserade samhället.

Vara Ambassadör nystartar under hösten.

Samarbetet med hembygdsrörelse och volontärer inom lokalhistoria utvecklas tillsammans med Västgötalandet. Rucola-projektet tillsammans med parter i Finland och Island avslutas men fortlever genom framför allt bibliotekets användning av sociala medier för lässtimule-rande åtgärder.

Besökstal och utlåningssiffror tenderar att gå upp något samtidigt som rikssiffror visar på nedåtgående trend.

Biblioteket som nav i Kultur Vara utvecklas och nätverken växer.

En tillfällig personallösning påverkar målskrivningsarbetet för Barn i mediasamhället som nu skjuts till 2013.

Ombyggnaden av lokalerna i Vara har slutförts efter 1,5 års byggtid. Biblioteket har gått miste om utrymme motsvarande husets gemensamma entré. Dispositionen har bitvis blivit bättre och initierat ett mer brukarorienterat arbetssätt, men förlusten av yta är märkbar.

Kvänums bibliotek påverkas av personalsituationen samt av skolans arbete med den nya arbets-planen för skolbiblioteket.

Bokcaféet i Levene utvecklar sitt koncept och når grupper som annars är svåra att nå. Be-kymret är tillgängligheten, då lokalen inte går att nå för personer med gravare funktionsned-sättningar.

43.2 Måluppfyllelse

Alla verksamheter ska stimulera sina kunder att nå sin fulla potential.

Effektmål: Tillgänglighet öppettider h/v: Antalet öppettimmar på biblioteken ändras inte.

Däremot förskjuts öppettiderna för biblioteket i Kvänum så att tiderna bättre passar allmän-hetens besöksmönster. Utvärderas under senvåren 2013.

Verksamheterna ska sträva mot ständiga förbättringar av process och resultat och främja entreprenöriella förmågor.

Effektmål: Andel kunder som ges verksamhet som vilar på beprövade metoder, forskning och vetenskaplig grund: Verksamheten arbetar metodiskt med nätverk för beprövade meto-der och omvärldsspaning för att hitta relevant forskning och de vetenskapliga grunmeto-derna.

Verksamheten ska under året formulera egna målformuleringar kring tillgänglighetsfrågor.

43.3 Ekonomisk översikt

Genom bibehållen ekonomisk nivå har biblioteken kunnat fortsätta att utveckla verksamhet-en ävverksamhet-en utanför Vara.

Verksamhetens kostnader är till stora delar bunden till fasta åtaganden som hyra och perso-nal, som båda är kopplade till ambitionen om närvaro i Vedum, Kvänum och Levene . An-slaget för inköp av media (bl a böcker) är relativt litet givet att kommunen har 3 större och 1 mindre enhet, vilket ibland kräver parallella inköp av t ex böcker. E-böcker är på väg men upphovsdiskussioner på nationell nivå sätter käppar i hjulet, liksom en viss monopolställning kring leveranser. Avtalen kring e-böcker är kontraproduktiva gentemot bibliotekens huvud-uppgift, nämligen en jämlik tillgång på information och delaktighet i det kulturella livet - i grunden en av demokratins hörnpelare. Avtalssituationen påverkar i hög grad de ekonomiska möjligheterna att etablera e-böcker med demokratiskt lika tillgång för alla.

Enhetens ansvar i Kultur Vara är stor och innebär mycket externa kontakter, vilket tär på OH-kostnaderna.

Konsumentverksamheten utvecklas i en verklighet där fler och fler människor behöver akut ekonomisk rådgivning och där konsumenträtten utmanas av nya marknader via Internet och andra försäljningsställen. Verksamheten bedrivs i samarbete med Essunga kommun, vilken köper 25% tjänst av Vara.

43.4 Ekonomiskt utfall

43.4.1 Driftbudget

43.4.1.1 Ekonomiskt utfall

Ett visst underskott är att förvänta på årsbasis. Dels fordrar även till synes små besparingar politiska beslut om nedläggning av verksamhetsgrenar, dels tas medel i anspråk för en studie-resa till Vestby i Norge och Sunne i Värmland tillsammans med resultatenheten Fritidsgår-darna. Resan är beroende av medel intjänade under valperioden 2011 men kunde inte tas i anspråk under hösten av verksamhetsmässiga skäl. Underskott på årsbasis kan beräknas till ca 120 000. Underskott balanseras till största delen med ett gammalt överskott.

43.4.2 Investeringsbudget

43.4.2.1 Ekonomiskt utfall

Investeringsbudgeten kommer att bli utnyttjat till 100%. Största investeringen blir inköp av mjukvara till portallösning för bibliotekens/Kultur Varas webbnärvaro (exklusive sociala medier). Portalen ska fyllas med innehåll under 2013 och beräknas kunna tas i anspråk våren 2014. Medel saknas till vissa ersättningsköp av möblemang.

Enheten har bekymmer med att driftsbudgeten är så slimmad att vanliga återköp av t ex tek-nisk utrustning, mindre justeringar i inredning och trivselskapande åtgärder för allmänheten inte får plats men samtidigt inte uppgår till summor som krävs för att använda investerings-pengar. De kommunala upphandlingsavtalen upplevs ibland också ligga på en nivå som kul-turbudgeten inte klarar av att följa då pris på vara inte tillhör kriterierna för att söka en annan leverantör.

43.5 Framtiden

Bibliotekens roll i samhället förändras. Den breddas och fördjupas när människors kun-skapsbehov ökar samtidigt som informationsflödena blir så strida att det blir svårt att manö-vrera på egen hand. Medieutveckling är fortsatt stark och baserar sig till största delen på den pågående tekniska utvecklingen. Den digitala delaktigheten är viktig för hela samhällskrop-pen. Fortsatt satsning på det livlånga lärandet på alla nivåer och integrerat i alla typer av verksamheter från förskola till demensvård ställer stora krav på följsamhet och ett samlat grepp på biblioteket som samhällets port till flexibelt stöd. Det fordrar ständig utveckling av personal och lokaler för att möta nya behov som inte ens alltid kanaliseras till biblioteken.

Barn i mediasamhället är en aspekt som behöver följas upp och diskuteras inte bara ur ett traditionellt biblioteksperspektiv utan också ur ett utbildnings- och socialt perspektiv.

Vara Folkbibliotek är navet i Kultur Vara och utvecklas alltmer till en institution för många olika slags möten, spontana och arrangerade. De arrangerade mötena har alltid en aspekt av lärande tillsammans med en social dimension. De spontana fungerar kanske mest tvärtom, men är nödvändiga för att samhället ska kännas som en gemenskap där alla får rum.

Huvudbiblioteket i Vara behöver få tillbaka minst den yta man förlorat vid ombyggnation.

Här behövs också bättre anpassning till speciella målgrupper, t ex småbarnsföräldrar och studenter, och mer plats för små utställare. I dagens läge finns inte längre Medborgarhörnan, vilken utvecklade sig till en träffpunkt och en informationspunkt för framför allt det kom-munala livet.

In document Protokoll BIN 2012-10-02 §§ 79-85 (Page 77-80)

Related documents