• No results found

Förskolan, förskoleklass och skolbarnom- skolbarnom-sorg

In document Protokoll BIN 2012-10-02 §§ 79-85 (Page 123-149)

Verksamhet

Förskola 1-5 år

Det finns 29 förskoleavdelningar i kommunal regi. Fyra förskolor drivs helt privat, Önums förskola med två avdelningar, förskolan Arken-Larven med två och en halv av-delningar, Solgårdens förskola med en avdelning och en avdelning i Jung som startade oktober 2012. Sedan september 2012 erbjuder Solgårdens förskola nattbarnomsorg mån-dag till torsmån-dag.

Pedagogisk omsorg

I kommunen finns två dagbarnvårdare som i sina hem tar emot barn mellan ett och tretton år. Dagbarnvårdarna ingår i enheternas barnomsorg och finns i Vedum och Vara tätort.

Fritidshem

Det finns fritidshem på sju grundskoleenheter och verksamheten är integrerad på alla enheterna. Fritidshemmens personal arbetar under delar av dagen i skolan.

Resursförskola

På Torsgården finns en resursförskola integrerad i en av avdelningarna som syftar till att ge barn i svårigheter och deras föräldrar ett omfattande stöd och bättre förutsättningar för att klara av sin vardag. Organisatoriskt lyder resursförskolan under resultatenheten Elev-hälsan.

Förskoleklass

Förskoleklassen, eller sexårsverksamheten, är en egen skolform. I kommunen är den in-tegrerad i skola och finns på varje enhet. Det är en skyldighet för kommunen att erbjuda och en rättighet för barn och föräldrar att utnyttja.

Ekonomiska förutsättningar

Antalet barn i förskola 1-5 är ungefär samma antal som 2012 (650 st). I budget 2013 har barnens vistelsetid i snitt ökat från 26,4 tim/v till 28 tim/v per barn. Förskolan har idag många små barn i åldern 1-3 som kräver stor omvårdnad. Denna utökade kostnad får bildningsnämnden inte täckning för i den centrala resursfördelningsmodellen eftersom modellen endast tar hänsyn till antalet barn. Modellen tar ej heller hänsyn till det utökade pedagogiska uppdrag som förskolan fått i och med den nya skollagen.

Vara kommun har idag 6,2 inskrivna barn/årsarbetare att jämföra med riket där snittet är 5,4. Ny forskning stöder att förskolans kvalitet, personaltäthet samt pedagogens förmåga att möta barnet har stor betydelse för barnets vidare utveckling och måluppfyllelse i sko-lans senare år, detta gäller särskilt barn från ”resurssvaga” föräldrar. Det är en framgångs-faktor och en samhällsekonomisk vinst att upptäcka och arbeta intensivt med barn i behov av särskilt stöd redan i förskolan.

Antalet barn inom fritids ökar med ca 63 barn jämfört med budget 2012. Antalet barn i

enskild regi ökar och utgör nu ca 17 %

Antal timmar som varje barn i snitt vistas i förskolan fortsätter att öka och personaltäthet-en är låg i jämförelse med övriga riket. Beläggningpersonaltäthet-en är ojämn vad gäller de lediga plat-serna på de olika förskolorna i kommunen, vilket medför att möjligheten att tillse plats i närområdet försvåras och bedömningen i nuläget är att i januari 2013 kommer inte alla önskade placeringar i Vara tätort att kunna tillses.

Jungs friskola utökar sin verksamhet och öppnar i oktober 2012 en förskoleavdelning för 20 barn. Ströms Slott AB har i september 2012 fått ett godkännande som huvudman för 20 barn i pedagogisk omsorg. När och om de kommer starta är oklart.

Ekonomiska resurser

Driftbudget

Tkr och löpande

priser Bokslut 2011 Budget 2012 Prognos 2012 Budget 2013

Verksamhetens

intäkter 17 556 16 507 17 634 16 195

Verksamhetens

kostnader -86 486 -91 215 -93 220 -99 387

Nettokostnader -68 930 -74 708 -75 586 -83 192

Budgetanslag 68 953 74 708 74 708 83 192

Effektmål

Alla verksamheter ska stimulera sina kunder att nå sin fulla potential

Indikator 2013 2014 2015

Kriterierna kännetecknar förskolan

(andel F i BRUK) språk i förskolan 100 % 100 % 100 %

Kriterierna kännetecknar förskolan (andel F i BRUK) matematik, natur/miljö i förskolan

100 % 100 % 100 %

Rapporteras vid tertial 2, med början 2013, och mäts genom kvalitetsuppföljningsdoku-mentet

Kunderna ska i alla verksamheter uppleva trygghet

Indikator 2013 2014 2015

Antal rapporterade incidenter 0 0 0

Rapporteras vid bokslut och mäts genom incidentrapportering i likabehandlingsplanen

Indikator 2013 2014 2015

Indikator 2013 2014 2015 Andel föräldrar som uppger att deras

barn känner sig trygga i förskolan 100 % 100 % 100 %

Rapporteras i kundundersökning och mäts vid genomförd undersökning

Indikator 2013 2014 2015

Antal förebyggande insatser i förskolan

från IRMA. familjestöd 8 10 12

Rapporteras vid bokslut och mäts genom rapport från Elevhälsans chef

Kunderna ska i alla verksamheter ska ges inflytande och delaktighet

Indikator 2013 2014 2015

"Barns inflytande" kännetecknar

försko-lan (andel F i BRUK) 100 % 100 % 100 %

Rapporteras vid tertial 2, med början 2013, och mäts genom kvalitetsuppföljningsdoku-mentet

Verksamheterna ska sträva mot ständiga förbättringar av process och resultat och främja entreprenöriella förmågor

Indikator 2013 2014 2015

"Samspelet personal - barn"

känne-tecknar förskolan (andel F i BRUK) 100 % 100 % 100 %

Rapporteras vid tertial 2, med början 2013, och mäts genom kvalitetsuppföljningsdoku-mentet

Indikator 2013 2014 2015

Andel kunder som ges verksamhet som vilar på beprövade metoder, forskning och vetenskaplig grund

100 % 100 % 100 %

Rapporteras vid tertial 2, med början 2013, och mäts via verksamhetschefernas medarbe-tarsamtal

Indikator 2013 2014 2015

Antal handledaruppdrag av psykologtid

riktad mot enheterna 6 7 8

Rapportera vid bokslut och mäts genom rapport från Elevhälsans chef

Tjänstegarantier/Servicedeklarationer

Vi garanterat att:

 vi ger er saklig information om våra olika barnomsorgsformer, så att ni därigenom har valmöjligheter.

 vi kontaktar er inom fem arbetsdagar efter det att ansökan mottagits.

 vi erbjuder er barnomsorgsplats inom 4 månader efter det att ansökan mottagits. Om platsen inte är den mest önskade har ni förtur för omplacering till den barnomsorgs-plats ni föredrar.

 ni och ert/era barn får en kontaktperson på den enhet ert/era barn vistas.

 utvecklingssamtal tillsammans med er kontaktperson erbjuds en gång per år.

Framtiden

"Vara lyfter skolan" är ett samlingsnamn för att lyfta alla verksamheter och däri ingår förskolan. Satsningen har satt Vara på kartan som en god en god förskolekommun att leva, utvecklas och arbeta i framtiden. Förskollärare söker sig aktivt till Vara kommun där ledorden är och arbetet utgår ifrån:

 Strategi för framgång!

 Verksamheterna ska stimulera alla att nå sin fulla potential!

 Vi lyfter blicken!

 Bejakar förändringar!

 Går på expeditioner!

 Vi är bäst på att utnyttja de möjligheter den nya världen ger!

Insatsen "Vara lyfter skolan" och är en del av hela kommunens satsning på att ha nöjda kommuninnevånare och för att locka hit fler innevånare. 21-25 januari 2013 planeras event och "öppna dörrar" då allmänheten bjuds in och ges möjlighet att ta del av den dag-liga verksamheten.

Utmaningar:

Arbetssätt, analys och systematik måste utvecklas ytterligare mot det proaktiva i stället för det reaktiva. Föräldrars utbildningsnivå har enligt forskning dubbelt så stort förkla-ringsvärde på betygsutfall jämfört med etnicitet och kön och förskolan måste verka kom-pensatoriskt för barnens lärande och miljö, för att motverka att människor hamnar i utan-förskap. Vara har en låg utbildningsnivå jämfört med övriga riket, vilket gör att det pro-aktiva arbetet från förskoleålder måste prioriteras då personaltäthet i förskolan, enligt forskning, har betydelse för framtida resultat. Konsekvensen av det ökade användandet av barnomsorg kombinerat med låg personaltäthet (6,2 barn/medarbetare, jfr riket 5,4) är allvarlig och bör prioriteras då det är en investering för framtiden. En grupp medarbetare och förvaltningschefer deltar under ht 2012 i en socioekonomisk utbildning för få stöd och kunna utveckla nya strategier för insatser i tidiga åldrar.

Förskolorna måste utveckla de pedagogiska metoderna och lärandemiljörena för att bättre tillse alla barns behov med tillgängliga resurser. I den gemensamt framtagna kompetens-utvecklingsplanen ligger stort fokus på behovet på mer kunskap om hur man kan utveckla metoder och förhållningsätt. Planerade insatser sker under hösten 2012 vad gäller doku-mentation.

Ett kontinuerligt fortsatt proaktivt arbete för en högre måluppfyllelse sker i verksamhet-erna och i kommunövergripande, gemensamma nätverk.

Det formella, informella och oformella lärandet på olika nivåer och med olika inriktning är av strategiskt vikt för hela samhällsutvecklingen och den demokratiska processen.

Detta måste speglas i samtliga kommunens verksamheter. Förskolebarnen erbjuds kon-serthusföreställningar en gång per år och inbjuds till utställningar på biblioteket.

Kulturpedagogen, ett samarbete mellan Kultur Vara och förskola/skola, kan bli en spjut-spets i detta.

Förslag på ny organisation är att Frejgården och Torsgården bildar en enhet. Beslut be-räknas att tas första oktober. Beslut togs också om att Torsgårdsskolan inte kommer att användas som skollokal och att ingen utbyggnad av barnomsorgslokaler i centrala Vara kommer att ske närmaste tiden. Platsbrist inför januari -13 utreds och Ritaregården plane-ras att användas som temporär lösning från och med augusti 2013, då den nu tillfälliga avdelningen Kråkan på Torsgården måste flyttas.

Jungs, Tråvads och Kvänums förskolor föreslås bilda en enhet (beslut tas av förvaltnings-chef första oktober -12).

Antal timmar som varje barn i snitt vistas i förskolan fortsätter att öka och personaltäthet-en är låg i jämförelse med övriga riket. Beläggningpersonaltäthet-en är ojämn vad gäller de lediga plat-serna på de olika förskolorna i kommunen, vilket medför att möjligheten att tillse plats i närområdet försvåras och bedömningen i nuläget är att i januari 2013 kommer inte alla önskade placeringar i Vara tätort att kunna tillses.

Ett nytt uppföljningsdokument för resultat och kvalitetsarbete, som kommer att ligga i Stratsys, har arbetats fram av några rektorer och utvecklingsledaren. Dokumentet imple-menteras under höstterminen 2012.

För att kunna leda sina verksamheter utifrån forskning, har förskolecheferna fått tillgång till så kallade matchmail, där cheferna kan bli uppdaterade på för verksamheterna riktad forskning.

En digital pedagogisk plattform, Edwise, är upphandlad och implementeras. En av kom-munens lärare har fått projekttjänsten som projektledare för implementeringsarbetet och är anställd på 20 % under läsåret 2012/13. För förskolan startar implementeringen under vårterminen 2013.

En IT-satsning sker på förskolorna, enligt IT-planen, med investering i exempelvis iPads, digitala skrivtavlor, bärbara datorer.

Två lärare anställda i kommunen har fått projekttjänst på tillsammans 50 % under 2012-15 som "Kompisar" (mobbingförebyggande arbete). Projektet finansieras med externa medel från "Våra älskade barn".

Nyckeltal

Bokslut 2011 Budget 2012 Prognos 2012 Budget 2013 FÖRSKOLA

Antal inskrivna barn 1-5

år 698 738 708 712

Andel (%) inskrivna barn

av samtliga 1-5 år 91 91 90 90

Andel (%) inskrivna barn i

enskild regi 17 16 17 18 Antal inskrivna barn 1-5

år 20 18 16 14

FRITIDSHEM

Antal inskrivna barn 1-5

år (inkl. enskild regi) 610 611 623 674

Andel (%) elever i enskild

regi 15 18 15 17

FÖRSKOLEKLASS Antal elever (inkl.

verk-samhet i enskild regi) 156 153 154 161

Andel (%) elever i enskild

regi 11 11 11 12

Grundskolan har nio årskurser och eleverna i grundskolan skall ha en i huvudsak gemen-sam studiegång. Utbildningen skall vara nationellt likvärdig. Skolplikten gäller från höst-terminen det år då barnet fyller sju år. Samtliga grundskoleenheter, utom Alléskolan, har ansvar för fritidshem i sin verksamhet. Friskolan i Önum har förskola, förskoleklass, grundskola år 1-6 samt fritidshem. Friskolan i Jung har förskoleklass, grundskola 1-3, fritidshem och från och med hösten 2012 även förskola. Verksamhet i egen regi tilldelas kommunala resurser enligt samma principer som de kommunala enheterna.

En enhetsövergripande resursenhet, Elevhälsan, stöttar verksamheten på enheterna med skolsköterska, skolläkare, kurator, specialpedagog, logoped samt psykolog. Tillsammans med individ- och familjeenheten finns en gemensam organisation, IRMA, för att så tidigt som möjligt stötta familjer med barn i behov av särskilt stöd.

Ekonomiska förutsättningar

Enligt Öppna jämförelser – grundskola 2012 är Vara kommuns grundskolor effektiva, procentuell avvikelse från standardkostnaden sett över tre år är -5,3 %. Redovisning i

"Vad kostar verksamheten i din kommun 2011" visar att grundskolan i Vara kostar 84 682 kr/elev. Snittkostnaden i länet är 91 194 kr/elev som skulle innebära 8,7 mnkr mer i budget.

I à-priset räknas samtliga kostnader in. Förutom direkt påverkbara kostnader ingår även kostnader för elevvård, skolskjuts och kost. Kostnader för hyror och kapitalkostnader ingår. För att kunna lämna en byggnad, för att kunna påverka kostnaden, krävs en stor förändring i antal barn på samma skola eller beslut om nedläggning.

Krav på stöd till elever i behov av särskilt stöd är tydligt definierat och vårdnadshavare har i den nya lagstiftningen möjligheter att överklaga skolans beslut kring elevers rätt till särskilt stöd. Lagskärpningen innebär ett ökat behov av resurser till verksamheten, då extra stödet oftast innebär utökade kostnader för verksamheten. Dessa ändrade lagkrav kräver en större budget för tilläggsbelopp.

Utökningar som genomförts för att tillse skyldigheten gällande elevers rätt till stöd enligt skollagen inom befintlig ram. Verksamhet i förberedelseklass på Nästegårdsskolan, mo-dersmålsundervisning/modermålsstöd samt SvA-undervisning tillses utan utökad ram.

Förberedelseklass är en verksamhet för nysvenska elever. Kostnadsökningen är 2 000 tkr.

Kraven på tillgång till modersmålsundervisning i olika språk ökar och enligt ny lagstift-ning ska även barn i förskolan erbjudas modersmålsundervislagstift-ning.

I budget 2013 är det 6 % av eleverna som valt att gå i en friskola. Ny lagstiftning ställer också krav på att tillse skolskjuts för elever i friskola vilket i nuläget en utökad kostnad på ca 600 tkr på grund av att kommunen blir tvungen att upphandla fler turer. Kostnaden för skolskjuts ökar också på grund av lagstiftningen gällande dubbla boende.

Ekonomiska resurser

Driftbudget

Tkr och löpande

priser Bokslut 2011 Budget 2012 Prognos 2012 Budget 2013

Verksamhetens

Alla verksamheter ska stimulera sina kunder att nå sin fulla potential

Indikator 2013 2014 2015

Andel elever som i slutet av åk 1 knäckt

läskoden 100 % 100 % 100 %

Rapporteras vid tertial 2 och mäts genom kvalitetsuppföljningsdokumentet

Indikator 2013 2014 2015

Meritvärde åk 9 210 215 220

Andel elever som är behöriga till

gym-nasiet 100 % 100 % 100 %

Rapporteras vid tertial 2 och mäts genom rapportering från berörda verksamhetschefer

Indikator 2013 2014 2015

Andel elever som uppger att de får

hjälp och stöd vid behov 100 % 100 % 100 %

Rapporteras genom kundundersökningar och mäts vid genomförd undersökning

Indikator 2013 2014 2015

Andel elever i grundskolan som har

sjukfrånvaro mer än 10dgr/termin 8 % 7 % 5 %

Rapporteras vid tertial 2 och mäts genom frånvaroplanen

Kunderna ska i alla verksamheter uppleva trygghet

Indikator 2013 2014 2015

Antal rapporterade incidenter 35 25 20

Rapporteras vid bokslut och mäts genom incidentrapportering i likabehandlingsplanen

Indikator 2013 2014 2015

Andel elever som uppger att det är en

god stämning mellan eleverna 100 % 100 % 100 %

Rapporteras genom kundundersökningar och mäts vid genomförd undersökning

Kunderna i alla verksamheter ska ges inflytande och delaktighet

Indikator 2013 2014 2015

Andel elever som uppger att de har

inflytande i lärandet 100 % 100 % 100 %

Rapporteras genom kundundersökningar och mäts vid genomförd undersökning

Verksamheterna ska sträva mot ständiga förbättringar av process och resultat och främja entreprenöriella förmågor

Indikator 2013 2014 2015

"Självkänsla och ansvarstagande" kän-netecknar grundskolan (andel F i BRUK)

100 % 100 % 100 %

Rapporteras vid tertial 2, med början 2013, och mäts genom kvalitetsuppföljningsdoku-mentet

Indikator 2013 2014 2015

Andel kunder som ges verksamhet som vilar på beprövade metoder, forskning och vetenskaplig grund

100 % 100 % 100 %

Rapporteras vid tertial 2, med början 2013, och mäts via verksamhetschefernas medarbe-tarsamtal

Indikator 2013 2014 2015

Antal handledaruppdrag av psykologtid

riktad mot enheterna 6 7 8

Rapporteras vid bokslut och mäts genom rapport från Elevhälsans chef

Tjänstegarantier/Servicedeklarationer

Vi garanterar att:

 utvecklingssamtal med elev och föräldrar tillsammans med ansvarig kontaktlärare ge-nomförs en gång per termin. Utvecklingssamtal ska dokumenteras och följas upp vid kommande utvecklingssamtal. Föräldrar och elev ska i god tid ha möjlighet att ta del av frågor som tas upp vid samtalet.

 elever som riskerar att inte uppnå godkända betyg i kärnämnena matematik, svenska och engelska erbjuds möjlighet till extra stöd.

Framtiden

"Vara lyfter skolan" har satt Vara på kartan som en god en god skolkommun att leva, utvecklas och arbeta i framtiden. Lärare söker sig aktivt till Vara kommun där ledorden är och arbetet utgår ifrån:

 Strategi för framgång!

 Verksamheterna ska stimulera alla att nå sin fulla potential!

 Vi lyfter blicken!

 Bejakar förändringar!

 Går på expeditioner!

 Vi är bäst på att utnyttja de möjligheter den nya världen ger!

För att skapa debatt och nyansera den negativa bild av skolan som ges i nationell media från Skolinspektion och av skolminister, vill verksamheterna inom bildningsnämnden lyfta allt det goda som sker varje dag, i syfte att höja statusen för lärare och verksamheter.

Insatsen kallas "Vara lyfter skolan" och är en del av hela kommunens satsning på att ha nöjda kommuninnevånare och för att locka hit fler innevånare. 21-25 januari 2013 plane-ras event och "öppna dörrar" då allmänheten bjuds in och ges möjlighet att ta del av den dagliga verksamheten.

Utmaningar:

Arbetssätt, analys och systematik måste utvecklas ytterligare mot det proaktiva i stället för det reaktiva. Föräldrars utbildningsnivå har enligt forskning dubbelt så stort förkla-ringsvärde på betygsutfall jämfört med etnicitet och kön och skolan måste verka kompen-satoriskt, då godkända betyg är den, enligt social forskning, största framgångsfaktorn för människor att inte hamna i utanförskap. Vara har en låg utbildningsnivå jämfört med öv-riga riket, vilket gör att det proaktiva arbetet från förskoleålder och framåt måste priorite-ras då personaltäthet i yngre åldrar, enligt forskning, har betydelse för framtida resultat.

En grupp av medarbetare och förvaltningschefer från social- och bildningsförvaltningarna deltar under ht 2012 i en socioekonomisk utbildning för få stöd och kunna utveckla nya strategier för insatser i tidiga åldrar.

Verksamheterna utvecklar undervisningen för att bättre tillse alla elevers behov med till-gängliga resurser. I den gemensamt framtagna kompetensutvecklingsplanen ligger stort fokus på behovet på mer kunskap om hur man kan utveckla undervisning och förhåll-ningsätt. Planerade insatser har påbörjats under hösten 2012. Vissa elever kräver ett kon-kret personellt stöd på grund av funktionsnedsättning (tilläggsbelopp) i den pedagogiska verksamheten och behovet ökar vilket medför ökade kostnader för nämnden, då skollagen är tydlig gällande barns rätt till särskilt stöd. Om inte kunden anser att kommunen tillser detta är de beslut rektor fattar överklagningsbara och kan leda till skadestånd.

Ett kontinuerligt fortsatt proaktivt arbete för en högre måluppfyllelse sker i verksamhet-erna och i kommunövergripande, gemensamma projekt.

Det formella, informella och oformella lärandet på olika nivåer och med olika inriktning är av strategiskt vikt för hela samhällsutvecklingen och den demokratiska processen. Det livslånga lärandet är strategiskt viktigt för Kultur Vara. Detta måste speglas i samtliga kommunens verksamheter. Kulturpedagogen, ett samarbete mellan Kultur Vara och för-skola/skola, kan bli en spjutspets i detta.

Politiskt beslut om ny organisation av förskole- och skolenheter samt förvaltningschefs beslut om ny ledningsorganisation införs ht -13.

Genomförd kundundersökning i grundskolan visade mycket goda resultat vad gäller både föräldrar och elever. Eleverna i Vara upplever sig trygga och trivs i skolan. Arbetet med att förebygga kränkningar och mobbing i våra verksamheter förstärks med två centrala mobbingförebyggare som finansieras av ideella föreningen "Våra älskade barn". Ett

iden-tifierat utvecklingsområde generellt i kommunen är att främja elevernas lust till att lära.

En digital pedagogisk plattform, Edwise, är upphandlad och implementeras. Målet är att förbättra kommunikationen mellan lärare, elev och föräldrar. Det kommer också under-lätta arbetet med individuell utvecklingsplan och skriftliga omdömen.

Samarbete kring bedömning och betyg fortsätter mellan 7-9-skolorna och gymnasiet för att kvalitetssäkra resultaten.

Höstterminen 2012 sätts de första betygen i åk 6.

Nyckeltal

Kostnader i

lö-pande priser Bokslut 2011 Budget 2012 Prognos 2012 Budget 2013 Antal elever år 1

Satsning på IT i undervisningen. Fr.o.m. läsåret 2010/11 får alla elever i årskurs 1 till-gång till en bärbar dator. Under årskurs 1 genomförs också en studieresa utomlands för samtliga klasser

Ledorden DRIVKRAFT, NÄRVARO och FRAMGÅNG skall genomsyra verksamheten.

En enhetsövergripande resursenhet, Elevhälsan, stöttar verksamheten på enheterna med skolsköterska, skolläkare, kurator, specialpedagog, logoped samt psykolog. Tillsammans med individ- och familjeenheten finns en gemensam organisation, IRMA, för att så tidigt som möjligt stötta familjer med barn i behov av särskilt stöd.

PROGRAM

INRIKTNING

BF Barn och fritidsprogrammet

Social

Pedagogisk

BA Bygg och anläggning Husbyggnad

EK Ekonomi Ekonomi Juridik

EE El och energi Elteknik installation/nyproduktion

Elteknik - industri/service Automation

FT Fordon och transport

IN Industritekniska Produkt och maskin-teknik

Svetsteknik

NA Naturvetenskap Naturvetenskap Naturvetenskap och samhälle

SA Samhäll Beteendevetenskap Samhällsvetenskap

TE Teknik Informations-och medietek-nik

Produktionsteknik Teknikvetenskap

Design och produktutveckling IM Introduktion Preparandutbildning Yrkesintroduktion

Individuellt alternativ Språkintroduktion PRIV – Programinriktat IV

GYS Gymnasiesärskolan Specialutformat program Estetisk

Verksamhetsträning

För utbildningar som inte anordnas vid gymnasieskolan i Vara hänvisas kommunens ele-ver i första hand till Skara och Lidköping.

Essunga kommun har sagt upp samverksansavtalet med Vara. Ambitionen är att fortsätta arbeta för ett gott samarbete med Grästorps och Essunga kommuner.

Ekonomiska förutsättningar

Anpassning av organisationen är gjord utifrån det av politikerna beslutade utbudet. Dock är Lagmansgymnasiets utbud inte förenligt med den ekonomiska ram som ligger. Eko-nomisk aktsamhet råder. Översyn över poster som kan minskas pågår.

Ekonomiska resurser

Driftbudget

Tkr och löpande

priser Bokslut 2011 Budget 2012 Prognos 2012 Budget 2013

Verksamhetens

intäkter 18 436 18 319 14 413 5 062

Verksamhetens

kostnader -84 902 -76 845 -81 306 -62 384

Nettokostnader -66 466 -58 526 -66 893 -57 322

Budgetanslag 63 989 58 526 58 526 57 322

Effektmål

Alla verksamheter ska stimulera sina kunder att nå sin fulla potential

Indikator 2013 2014 2015

Andel elever med fullständiga slutbetyg 100 % 100 % 100 %

Andel elever som slutfört

gymnasieut-bildning inom fyra år 85 % 90 % 95 %

Rapporteras vid tertial 2 genom rapportering från berörda verksamhetschefer

Indikator 2013 2014 2015

Andel elever som uppger att de får

hjälp och stöd vid behov 100 % 100 % 100 %

Rapporteras efter kundundersökning och mäts vid genomförd undersökning

Kunderna ska i alla verksamheter uppleva trygghet

Indikator 2013 2014 2015

Antal rapporterade incidenter 8 7 5

Rapporteras vid bokslut och mäts genom incidentrapportering i likabehandlingsplanen

In document Protokoll BIN 2012-10-02 §§ 79-85 (Page 123-149)

Related documents