• No results found

Grundsärskola Park

In document Protokoll BIN 2012-10-02 §§ 79-85 (Page 68-76)

9 Grundskola Arentorp

Mål 1: Alla verksamheter ska stimmulera sina kunder att nå sin fulla potential

36 Grundsärskola Park

36.1 Årets viktigaste händelser

Ett stort konstprojekt har genomförts tillsammans med grundskolan och kulturskolan. Vi fick besök i slutet av maj från en särskola i England. Vi är på gång med att skapa ett internat-ionellt utbyte med den engelska skolan. Vi har deltagit i ett filmprojekt som avslutades med en filmfestival i Nossebro den 12 juni.

36.2 Måluppfyllelse

Måluppfyllelsen är relativt god utifrån elevernas förutsättningar och behov. Flera elever kommer inte att nå godkänd nivå i den nya kursplanen och de nya betygskriterierna.

36.3 Ekonomisk översikt 36.4 Ekonomiskt utfall

36.4.1 Driftbudget

36.4.1.1 Ekonomiskt utfall

I tertial 1 visade prognosen på ett underskott på 300 tkr. Inför hösten har vi lyckats sänka personaltätheten så att vi klara att hålla budget.

36.4.2 Investeringsbudget

36.4.2.1 Ekonomiskt utfall

36.5 Framtiden

37 Kulturskolan

37.1 Årets viktigaste händelser

En väl genomförd föreställning den 28/2 i Vara konserthus (offentlig kvällsföreställning) och tillika en skolföreställning dagen därpå för elever i årskurs 3 och 4. temat denna gång var

"Med pejl på TV" och var en genomarbetad föreställning innehållande musik, dans, teater och bild/film. Föreställningen rönte stor uppskattning.

Kulturskolan vecka 30/5-7/6 Föreställningar fem kvällar, varav en i Kvänum, de övriga i Badhusparken

37.2 Måluppfyllelse

Effektmålen utifrån verksamhetsplanen

1) andel tillgodosedda förstahandsval utifrån givet utbud: 81%

2) Andel elever som uppger att de får hjälp och stöd vid behov: 93%

Effektmålen uppnådda

37.3 Ekonomisk översikt 37.4 Ekonomiskt utfall

37.4.1 Driftbudget

37.4.1.1 Ekonomiskt utfall

Budgeten är f.n. på plus. Inga tecken finns som visar någon större förändring inom den närmaste framtiden.

Investeringsbudget: Kulturskolan har investerat i 10 st. Mac datorer, vilka har bättre kapa-citet när det gäller musik och bildhantering än PC.

Denna investering innebar dock en betydande ekonomisk insats, så övriga större investering-ar får vila till nästa år.

37.4.2 Investeringsbudget

37.4.2.1 Ekonomiskt utfall Nollresultat

37.5 Framtiden

Framtiden ser f.n. ljus ut, inga budgetavvikelser eller andra problem.

38 Gymnasieskola

38.1 Årets viktigaste händelser

I januari genomfördes en hälsodag för alla elever och personal där Paolo Roberto föreläste på temat hälsa och livsstil. Dagen var mycket uppskattad och många elever har tagit intryck av hans budskap. Till skillnad från tidigare friluftsdagar var elevnärvaron i det närmaste 100%.

Studieresorna i åk 1 har flera syften: stärka gemenskapen i klassen, möta främmande kulturer samt genomföra studiebesök kopplade till programmålen. Inför årets resor har upphandling-en vässats för att kvalitetssäkra innehållet i samt öka mängdupphandling-en studiebesök.

Antalet förstahandssökande till läsåret 12/13 (104 st jämfört med 87 feb 2011) är högre än föregående år trots att antalet elever i åk 9 är mindre.

Vid höstterminens start finns 120 elever inskrivna i åk 1. Detta är alltså ytterligare en ökning sedan slutantagningen.. Andelen elever från Vara kommun är nu i det närmaste 50% (jmf 40% förra året).

Beslut om att samla gymnasieverksamheten i huvudbyggnaden är fattat av politiken. Detta har mottagits positivt och ger möjligheter till ökad vi-känsla.

Fr o m 1/1-12 har kraven kring närvaro skärpts. Varningar går ut omgående och redan har effekt märkts genom minskad ogiltig frånvaro.

IT i undervisningen: fr o m hösten 2012 har alla elever tillgång till en egen bärbar dator.

Satsningen på att utveckla användandet av skolans lärplattform samt IT-pedagogiken fortgår.

Eleverna i åk 1 är mycket nöjda med den datormodell som delades ut i år. Skolstarten i stort har upplevts mycket positiv.

38.2 Måluppfyllelse

2012 har andelen elever som klarat sina kurser ökat i samtliga gymnasiegemensamma ämnen jämfört med 2011. Den genomsnittliga meritpoängen har ökat på samtliga yrkesprogram samt natur-vetenskapliga programmet. En liten minskning märks på samhällsvetenskapspro-grammet, teknik-programmet och barn- och fritidsprogrammet.

38.3 Ekonomisk översikt 38.4 Ekonomiskt utfall

38.4.1 Driftbudget

38.4.1.1 Ekonomiskt utfall Årsprognos - 4682'

Anpassning av organisationen är gjord utifrån det av politikerna beslutade utbudet. Dock är Lagmansgymnasiets utbud inte förenligt med den ekonomiska ram som ligger. Ekonomisk aktsamhet råder. Översyn över poster som kan minskas pågår.

38.4.2 Investeringsbudget

38.4.2.1 Ekonomiskt utfall Investeringsbudgeten beräknas går +/-0.

38.5 Framtiden

Vi kommer fortsätta arbetet med att förstärka trenden att högre andel ungdomar från Vara kommun väljer Lagmansgymnasiet. Målet är att ingen elev från Vara kommun skall välja att läsa ett av Lagmansgymnasiets program i en annan kommun.

Förhoppningsvis kommer höstens brukarundersökning visa avsevärt bättre resultat än den som genomfördes för två år sedan.

Vi ser fram emot att visa upp vår verksamhet under eventveckan "Vara lyfter skolan". Det känns viktigt att ge sig in i skoldebatten för att nyansera bilden av dagens skolsverige.

Det påbörjade arbetet med ökad vi-känsla fortgår och vårt mål är att denna ytterligare skall stärkas när vi så småningom finns samlade i huvudbyggnaden.

39 Gymnasiesär

39.1 Årets viktigaste händelser

En dag med hälsotema har genomförts där Paolo Roberto föreläste om hälsa och livsstil.

Två lyckade vinterfriluftsdagar har genomförts. En dag var elever och personal i Lidköping och åkte skridskor. Den andra dagen åkte de slalom. Dagarna upplevdes positivt av såväl elever som personal.

Lokalöversyn pågår gällande särskolan.

Höstens skolstart har upplevts som positiv.

39.2 Måluppfyllelse

Eleverna gör goda resultat i gymnasiesärskolan. De har gjort bra ifrån sig under sina praktik-perioder och stärkts genom detta. Vi arbetar för att hjälpa dem att förbereda sig för vuxenli-vet tillsammans med andra aktörer i samhället.

39.3 Ekonomisk översikt 39.4 Ekonomiskt utfall

39.4.1 Driftbudget

39.4.1.1 Ekonomiskt utfall

Årsprognos -584' . Dessa ingår i det totala underskottet för Lagmansgymnasiet (ligger alltså inte utöver de c:a 4,6 miljonerna).

Kostnaden har stigit beroende på att elevantalet sjunkit. Dock kostar undervisningen det-samma oberoende av antalet elever.

39.4.2 Investeringsbudget

39.4.2.1 Ekonomiskt utfall Investeringsbudgeten beräknas gå +/-0.

39.5 Framtiden

Översyn av särskoleorganisationen pågår.

40 Lärcentrum

40.1 Årets viktigaste händelser

Vuxenutbildningen i Sverige genomgår stora förändringar och fr o m halvårsskiftet infördes ny förordning, nya kursplaner och ett nytt betygssystem. För att förbereda för förändringar-na har de anställda på Vara Lärcentrum deltagit i konferenser anordförändringar-nade av Skolverket samt olika nätverk inom Skaraborg, där vi också fördjupat oss i betyg och bedömning på en ge-mensam kompetensutvecklingsdag.

Lokaler var en stor fråga för Vara Lärcentrum under den första delen av året. Lokalerna i Vårdcentralen, där kursen i restaurang och storhushåll håller till, har sagts upp. Utbildningen kommer i fortsättningen att bedrivas i Lagmansgymnasiets undervisningslokal för matlag-ning. Vi är mycket nöjda med denna förändring då det gamla köket var alldeles för stort för vår verksamhet. Vi ser fram emot att på sikt samla en stor del av den kommunala vuxenut-bildning i en och samma korridor på Lagmansgymnasiet.

Offensiven i lokalpressen vad gäller uppdragsutbildning har hittills inte haft den effekt vi önskade utan uppdragsutbildningen i stort har minskat något. Glädjande är dock att vi fått kontakt med några företag som tidigare inte använt våra tjänster och vi har som en följd av det just startat kurs i vardagsportugisiska för ett företag på orten. Förhoppningen är att marknadsföringen på sikt gör att vi får fler utbildningar till stånd.

Två upphandlingar har gjorts. Folkuniversitetet har avtal på ett års undervisning i svenska för invandrare för Varas flyktingar. Medlearn kommer att utbilda ca 25 sjukvårdsbiträden så att de får undersköterskekompetens. Utbildningen kommer att bedrivas två dagar/vecka under ett år och består till stor del av validering av tidigare kunskaper och erfarenheter.

Under sommaren nåddes vi av beskedet att Asko Appliances AB flyttar sin produktion till Slovenien. Vi tror att detta kommer att medföra ett ökat intresse för vuxenutbildning och vi kommer att anpassa vårt utbud efter behov.

40.2 Måluppfyllelse

Arbetslaget på Vara Lärcentrum tog under årets första månader fram en arbetsplan för att möta de krav som anges i kommunens styrdokument. Vi diskuterade relativt ingående vad de olika målen står för och hur vi kan svara upp mot dem.

Bildningsnämndens effektmål

 Vuxna ska stimuleras i det livslånga lärandet

 Alla verksamheter ska stimulera sina kunder att nå sin fulla potential

 Kunderna ska i alla verksamheter uppleva trygghet

 Kunderna i alla verksamheter ska ges inflytande och delaktighet

 Verksamheterna ska sträva mot ständiga förbättringar av process och resultat och främja entreprenöriella förmågor

Vid läsårets slut genomfördes en enkät som berörde områdena normer och värden, utveckl-ing och lärande samt inflytande och ansvar.

Enkätsvaren visade på nöjda studerande.

40.3 Ekonomisk översikt 40.4 Ekonomiskt utfall

40.4.1 Driftbudget

40.4.1.1 Ekonomiskt utfall

Utfallet visar ett minus på 150 000,-, vilket täcks av att tidigare överskott används. Osäkerhet råder ang ytterligare statsbidrag för yrkesvux då beslut ännu inte fattats av Skolverket.

40.4.2 Investeringsbudget

40.4.2.1 Ekonomiskt utfall

40.5 Framtiden

Vara Lärcentrum vill vara det naturliga valet när det gäller vuxenutbildning.

Arbetet med att utveckla verksamheten fortsätter och det viktigaste målet är att alla stu-derande ska nå sina individuella mål.

Vuxenutbildningen påverkas i hög grad av landets ekonomi och en viss oro finns inför fram-tiden. I lågkonjunktur ökar trycket på utbildning och antal elever ökar. I slutet av juni månad kom beskedet att Asko Appliances AB i Jung flyttar sin produktion till Slovenien. Produkt-ionen ska vara nedlagd i juni 2013 och då måste olika alternativ kunna erbjudas. Det finns frågetecken kring antalet flyktingar. Det kommer troligtvis att öka i landet som helhet ef-tersom regler för anhöriginvandring ändras. Om det också ökar i Vara beror på möjligheten till boende.

All verksamhet inom vuxenutbildningen kommer förhoppningsvis att finnas i gemensamma lokaler.

Fr o m hösten 2012 är restaurang- och storhushållsutbildningen lokaliserad till Lagmans-gymnasiets lokaler i huvudbyggnaden och fr o m hösten 2013 kommer även SFI att finnas där. Förhoppningen är också att SFI-undervisningen för flyktingar bedrivs i egen regi.

Kommunen deltar i Vårdlyftet och med hjälp av Vara Lärcentrum kommer ett 25-tal sjuk-vårdsbiträden att få undersköterskekompetens under det närmaste året.

Uppdragsutbildningen borde kunna öka i omfattning. En satsning har gjorts på marknadsfö-ring i lokalpressen, utskick till företag och personliga kontakter. Hittills har resultatet varit mindre gott.

Högskoleutbildningen oroar. Tilldelningen av platser gynnar inte Vara utan kommuner där deltagandet varit större.

In document Protokoll BIN 2012-10-02 §§ 79-85 (Page 68-76)

Related documents