• No results found

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

In document Övertorneå kommun (Page 58-71)

Decirée Waaranperä Krutrök

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Ansvarsområde

Inom barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde fi nns förskola, förskoleklass, fritidshem, grundskola, särskola, träningsskola, gymnasieskola, kommunal vuxenundervisning (Komvux), yrkesvux, kommunal musikskola, uppdragsutbildningar, Högskoleförbundet Östra Norrbotten samt svenska för invandrare. Förutom barnomsorg och undervisning inom de olika verksam-heterna omfattar ansvaret även viss måltidsverksamhet, elevvård, skolskjutsar mm. Tillsyn av de fristående för-skolorna och pedagogisk omsorg ingår även i ansvars-området.

Administration

Barn- och utbildningskontoret bereder nämndens ären-den, tar fram beslutsunderlag och ansvarar för nämnds-sekretariat, diarium och arkiv för barn- och utbildnings-nämnden. Kontoret ger även service för allmänheten och förtroendevalda samt verkställer beslut som fattats av nämnden. Barn- och utbildningsförvaltningens ledningsgrupp består av barn- och utbildningschef, förskolechef, rektorer och utvecklare.

Viktiga händelser under året

Övertorneå, lyftes under våren fram i landet som ett av tre goda exempel, där skolan lyckats kompensera skillnaderna i förutsättningar bland eleverna. Elever i Övertorneå presterar bra oavsett vilken utbildnings-bakgrund föräldrar har.

Den 27 mars avslutades det treåriga samverkansprojek-tet Modellområde Norrbus Östra Norrbotten. Projeksamverkansprojek-tet har handlat om samverkan kring barn och unga utifrån den överenskommelse som fi nns mellan Landstinget och kommunerna. Östra Norrbotten har kvalifi cerat sig till intensiv nivå i det nya projektet PSYNK, vilket innebär att SKL under de tre närmaste åren kommer att hjälpa projektet att utvärdera om de genomförda insatserna ger resultat.

En regional UF-mässa arrangerades i 28-29 mars i

Över-En lokal mässa arrangerades under Europadagen den 9 maj i samverkan med Ylitornio gymnasieskola. Mässan arrangeras under projektnamnet Rajalainen och består av tre olika delar: Ylitornio och Övertorneå kommuners evenemang för Europadagen, Övertorneå skolors unga företagare och snilleblixtarbete samt kulturhemsidan Rajalainen.

Informationen till medborgare har förbättrats ytterligare genom att hemsidan har uppdaterats under vårtermi-nen.

Granskning av enskilda förskolor och pedagogisk omsorg har genomförts och nämnden har tagit inspek-tionsbeslut för respektive verksamhet.

Lärplattformen Schoolsoft (datasystem) togs i bruk under vårterminen. Alla lärare har fått utbildning i att använda lärplattformen, som har till syfte att förbättra kontakten mellan skola och hem. Frånvarorapportering, information till föräldrar, provschema, individuella om-dömen och lektionsplaneringar är några av funktionerna i Schoolsoft.

Ny rektor, Inga-Lill Gunillasson-Sevä, har anställts till Svansteins centralskola. Hon tillträdde sin tjänst i mitten av september.

Regelverket för godkännande av enskild pedagogisk omsorg och förskola har uppdaterats utifrån aktuella domar och rättsfall i landet.

Riktlinjer för skolskjutsar har reviderats för att bättre följa den nya skollagen.

Ett nytt enskilt företag inom pedagogisk omsorg har startat sin verksamhet i Juoksengi.

Skolinspektionen har granskat nämndens arbete med klagomålshantering. Enligt beslutet fi nns inget att anmärka. Skolinspektionen har även granskat närings-riktigheten i skolmaten. Enligt beslutet fi nns inget att anmärka.

Tornedalens Folkhögskola, extern anordnare av SFI-undervisning, har avslutat sin verksamhet inom SFI i kommunen.

Kvalitetsredovisning av kommunens skolverksamhet har gjorts för år 2012 och delges kommunstyrelsen.

Den fi nns på kommunens hemsida www.overtornea.se under skola och utbildning.

Ungdomarna träff ades tre timmar en kväll i veckan och eftersom intresset har varit stort, främst från elever i gymnasiet, fortsatte verksamheten även under 2012.

Under hösten arbetade alla enheter med integra-tionsfrågor i samband med integrationsveckan, som anordnades i hela Östra Norrbotten med ledning av fl yktingsamordnaren.

Övertorneå utsågs till Sveriges 6:e bästa skolkommun 2012 i Lärarförbundets ranking.

Eleverna i åk 3 ligger i topp i Sverige när det gäller natio-nella prov i svenska och matematik.

Revisorerna har granskat av hur nämnden har imple-menterat de nya styrdokumenten. Rapporten visade att det har bedrivits ett intensivt arbete med implemen-tering och det enda revisorerna påpekade var att alla ordningsregler på skolorna inte var uppdaterade.

Beslut om utökning av rektorsorganisationen har tagits för att stärka det pedagogiska ledarskapet. Kvalitetssti-pendium har upprättats – personalen kan söka stipendi-um för att utveckla något i verksamheten. Internationa-lisering – beslut om deltagande i den globala resan om hållbar utveckling har tagits av nämnden. Förslag har getts till Kommunfullmäktige om utveckling av arbetet med det kommunala informationsansvaret.

Övertorneå har gått från att ligga under riksgenomsnit-tet till att vara bland de kommuner med högst andel elever som fullföljer sina studier inom tre år i gymnasie-skolan. (rank 31 i årets Öppna jämförelser)

Utvecklingsarbete med externa medel

Språk- och kulturpedagogen har fortsatt sitt arbete för barns och elevers utveckling av en kulturell identitet och användning av det egna minoritetsspråket fi nska eller meänkieli. Pedagogen arbetar inom hela Övertorneå kommuns verksamhetsområde när det gäller minoritets-frågor. Projektet fi nansieras via minoritetsspråksmedel.

Samarbete har fortsatt med Övertorneå församling inom konceptet Bibeläventyret, där materialet ska översättas till fi nska och sedan användas i undervisning i kommu-nens mellanstadieskolor. Teaterföreställningar, lek med rim och ramsor i förskolorna, ”mukava iltapäivä”-caféer med föreläsningar på meänkieli/fi nska samt förställ-ningar i äldreboenden har varit några av de övriga aktiviteterna.

ENA – Entreprenörskap Nätverk Arena – projektet har pågått i samverkan med Teknikens Hus, som skapat en plattform för entreprenöriellt lärande i Norrbotten.

Matematiksatsning med hjälp av Skolverkets medel pågår 2011-2013. Totalt beviljades drygt 1 miljon kr för arbetet. Learning Study, matteträff ar och utvecklings-arbete med Britt-Louise Theglander är några av inslag i arbetet. Majoriteten av lärarna upplever att de föränd-rat sin matematikundervisning tack vare projektet. En del lärare på lågstadiet har förändrat sin undervisning drastiskt. En ökad förståelse fi nns också för elevens fysiologiska och matematiska utveckling. Användning av konkret material har ökat. Learning Study har gett läraren redskap att hitta kritiska aspekter i barns inlär-ning och en mer avskalad undervisinlär-ning där fokus är mer på inlärning. Svårt att ännu se eff ektmål. Satsningen har också gett tid för pedagogerna till kollegialt lärande och samverkan kring undervisning utifrån forskningsaspekt.

Skolverket beviljade 80 tkr för utbildningsinsatser inom Entreprenörskap i gymnasiet ”Företagsam skola – en del i samhället”. Insatser är genomförda och återkoppling från Skolverket visade att skolan gjort ett bra arbete bl a inom UF-verksamhet, upplevelsebaserad lärande och koppling till grundskolan.

Via Skolverkets Läsa, skriva, räkna -bidrag (150 tkr) har en kartläggning av elevernas läsförmåga gjorts på lågstadiet i syfte att tidigt upptäcka läs- och skrivsvårig-heter. Utifrån kartläggning görs insatser på elevnivå. En specialpedagog har arbetat 40 % med uppdraget under hela läsåret 2011-12. Arbetet har fortsatt även under hösten 2012, då med ledning av utvecklaren.

Skapande Skola, där 90 tkr beviljats av Statens kulturråd, har genomförts under vårterminen 2012. Inriktningen har varit fi lmskapande.

Arbetet med barns och ungas hälsa har fortsatt i samar-bete med socialnämnden, bl. a via Tonårskomet.

Den kommunala vuxenutbildningen i östra Norrbotten har beviljats medel från Länsstyrelsen för att gemensamt kunna fortbilda personalen inom IKT (informations- och kommunikationsteknik). Ansökan har sin utgångspunkt i styrdokumenten för vuxenutbildning, som bland annat uttrycker att Sfi ska erbjuda en fl exibel utbildning, som är oberoende av tid och plats så att de som studerar ska kunna kombinera studier med arbete eller andra aktivi-teter. Det innebär att Sfi ska kunna erbjuda en individan-passad utbildning, olika arbetsformer och en nätbaserad utbildning.

Investeringar

Upphandling av datorer ”en till en – konceptet” genom-fördes under 2011 och har fortsatt under 2012. Det

introduktionsutbildning i samband med leveransen och ytterligare utbildningssatsningar för lärare har genom-förts under året.

Förvaltningen beslutade under 2012 att prioritera högstadiet i Övertorneå när det gäller inköp av inven-tarier. Lärarna har fått nya arbetsrum och ergonomiskt anpassade arbetsplatser. Kristallens förskoleklass har investerat i nya möbler för att utveckla lärmiljön, likaså har kompletteringar gjorts i förskolorna. Ett klassrum på lågstadiet har fått ny inredning.

Tjänsten Schoolsoft, ett system för digitala individuella utvecklingsplaner, köptes in i december 2011 och togs i bruk under vårterminen 2012. Elever, lärare och föräldrar kan via systemet ta del av de planeringar som lärare gör för lektioner, se frånvarostatistik, schema, läxor och all annan information som skickas från skolan. Föräldrar kan se sitt eget barns resultat i form av skriftliga omdö-men och provresultat. Utbildning för personal genom-fördes under januari 2012 och tjänsten var fullt i bruk från ht 2012.

Högskoleförbundet Östra Norrbotten

Under verksamhetsåret har gamla HÖN avslutats efter att Kalix valt att gå ur samverkan. Lärcentrat har fortsatt sin verksamhet och fått en ny organisation från och med november 2012, då den tidigare utbildningsledaren avslutat sin tjänst. Många studerande har haft kontakt med lärcentret. Studenterna har tagit del av föreläsning-ar över webben och/eller videokonferenser.

Kompetensutveckling

Vårens första gemensamma utbildningsdag handlade om ”Problemskapande beteende” med ledning av Bo Hejlskov. Dagen arrangerades tillsammans med kom-munerna i Östra Norrbotten. All personal inom skolan deltog 15 augusti i en utbildningsdag med Stavros och Marcus Louca inom temat ”Motiverande ledarskap”. All personal i skolan har fått utbildning i att använda lär-plattformen Schoolsoft. Utbildningar om entreprenör-skap har genomförts för all personal via ENA-projektet.

Förskolorna har påbörjat implementeringsutbildning av läroplanen via Luleå tekniska Universitet (pågår även 2013). Förutom de centralt organiserade utbildningarna har personal inom de olika verksamheterna deltagit i kurser och konferenser utifrån eget intresse och verk-samhetens behov. Implementeringen av de nya kurspla-nerna har fortsatt i arbetslagen.

Mål/Måluppfyllelse

Nämndens verksamhetsmål utifrån kommunfullmäkti-ges övergripande mål är barn- och

utbildningsnämn-Verksamhetsmål utifrån kommunfullmäktiges övergripande mål Övergripande mål 1:

Kommunens neråtgående befolkningsutveckling skall brytas        

Verksamhetsmål 2012 Mått/Indikatorer Måluppfyllelse

Verksamheterna marknadsför sig själva

Varje enhet har profi lerat sin hemsida

BUN har en egen bro-schyr om kommunens utbildning

Målet delvis uppfyllt. En enkel broschyr om utbildningsutbudet fi nns. Hemsidor-na är uppdaterade, men det fi nns ingen tydlig profi lering/enhet.

Övergripande mål 2:

Kommunen skall vara en attraktiv bostadsort, med god service och hög kvalitet        

Verksamhetsmål 2012 Mått/Indikatorer Måluppfyllelse

Verksamheterna har goda resultat

Behörighet till gymnasiet - högre total behörighet än 2011/högre genom-snittsresultat de senaste tre åren. Resultat i na-tionella prov. Slutbetyg/

meritpoäng i gymnasie-skolan

Målet delvis uppnått.

Meritvärden i gymnasiet högre än året innan.

Nationella prov år 3 bättre i svenska än året innan. Åk 6 resultat plats 41 av 200 kommuner (KKik)- går ej att jämföra med 2011. Åk 9 resultaten högre i matematik, ngt lägre i svenska och engelska.

BUN erbjuder ett rikt kulturellt utbud inom verksamheterna och strävar efter att få till stånd ett bättre samarbete med kultur- och fritidsnämnden.

Antalet elever i musiksko-lan minst på samma nivå som 2011. Antalet teater-föreställningar (minst en föreställning per ålders-grupp per termin).

Antalet kulturella akti-viteter där elever själva får vara med och skapa (minst 1 temaarbete för varje elev/år)

Målet uppnått.

Skapande skola genomförts i alla årskur-ser i grundskolan.

Teaterföreställningar för alla åldersgrup-per.

Barnperspektiv beaktas i alla beslut

I varje utredning/kon-sekvensbeskrivning redogörs hur beslutet kommer att påverka barnen/eleverna

Målet uppnått.

Föräldramöten ska ha hög kvalitet och be-handla för föräldrar relevanta ämnen

% antalet föräldrar som deltar i möten ska öka jämfört med 2011

Målet har varit svårt att mäta eftersom det inte fanns statistik från 2011. En känsla i verksamheterna är att resultatet är något förbättrat.

Övergripande mål 3:

Kommunen skall vara en föregångare inom ekologi, miljö och energi

Verksamhetsmål 2012 Mått/Indikatorer Måluppfyllelse

Verksamheterna arbetar med hållbar utveck-ling

Minst tre av enheterna Grön Flagg-certifi erade Arbete med hållbar utveckling på enheterna stöttas av förvaltningen.

Målet delvis uppnått.

En enhet håller på certifi era sig.

Beslut om deltagande i globala resan om hållbar utveckling tagits

Verksamheterna arbetar med ständiga för-bättringar

Kvalitetsarbetet är väl-strukturerat, antagna rutiner följs, varje rektors-område har upprättat en plan för nästkommande läsårs utvecklingsområ-den utifrån en analys av föregående års resultat

Målet uppnått.

Alla barn/elever/vuxna ska känna sig trygga i våra verksamheter, vilket innebär bl. a att det råder nolltolerans mot kränkande behand-ling och mobbning

Frågor om respekt gent-emot varandra i enkäter ger bättre resultat än 2011.

En utredning/åtgärd är initierat inom 24 h från det att kränkning/mobb-ning har uppdagats

Målet delvis uppnått.

I ett fall har inte en sammanfattande utredning startats inom tidsramen

Övergripande mål 4:

Kommunen har en god ekonomi genom att kommunens resurser används på ett kostnadseff ektivt Verksamhetsmål 2012   Mått/Indikatorer Måluppfyllelse

Personalresursen används kostnadseff ektivt utifrån kompetens, utbildning och arbets-uppgifter.

Behörighet utifrån lärarlegitimation högre än 2011

Målet uppnått.

94 % (2011 92,5 %) av lärarna har peda-gogisk examen. Vi har 79 % (2011 68 %) av våra utbildade lärare som också un-dervisar inom sitt område/ämne. Det är 16 % (2011 21 %) som är delvis behöriga, dvs. de som har lärarexamen men under-visar ämnen som inte ingår i examen. Vi har 6 % (2011 7,5 %) obehöriga lärare.

Övergripande mål 5:

Kommunen skall vara en attraktiv arbetsgivare med goda utvecklingsmöjligheter        

Verksamhetsmål 2012 Mått/Indikatorer Måluppfyllelse

Det fi nns en tydlighet i förväntningar gent-emot arbetstagarna

Lönekriterier är utarbe-tade och de används som ett verktyg i lönesätt-ningen

Målet uppnått enligt kriterierna.

Goda insatser i verksamheterna stöttas och uppmärksammas

Antalet ansökningar till

kvalitetspriset Målet uppnått

Framtiden

Under 2013 kommer arbetet med att utveckla verksam-heten i syfte att nå högre måluppfyllelse att fortsätta.

Kommunen har traditionellt haft bra resultat i jämfö-relse med andra kommuner, men förutsättningarna har ändrats i och med att en stor andel av eleverna numera är utlandsfödda, vilket också har börjat synas i statisti-ken. Den stora utmaningen ligger i att utveckla metoder för att garantera att även de utlandsfödda eleverna kan få möjlighet att nå målen. Många av eleverna kommer in sent under grundskoletiden och har varierad skol-bakgrund. Eff ekterna av datorsatsningen kommer att utvärderas och den särskilda satsningen på matema-tiken kommer att fortsätta, likaså satsningen i att följa upp elevers tidiga läs- och skrivutveckling.

Kvalitetssäkringen och en eff ektiv användning av re-surser i våra verksamheter är också betydelsefullt med tanke på att de utökade kostnaderna (bl. a löneförhöj-ningarna) inte kan motverkas med minskade kostnader med hjälp av strukturella förändringar inom de närmaste åren. I stället behöver verksamheterna hitta nya eff ektiva sätt att arbeta och arbetet ska i stor utsträckning utgå ifrån den aktuella pedagogiska forskningen, allt i syfte att nå högre måluppfyllelse med de medel som vi har.

Högskoleförbundet Östra Norrbotten gör under 2013 en omstart, eftersom Kalix kommun valt att säga upp avtalet. Det innebär mindre resurser för verksamheten och därmed ett nytt tänk, för att kunna nå målen för verksamheten.

Sjuktal inom barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde åren 2009-2012

Sjukfrånvaro i % 2009 2010 2011 2012

Kvinnor 4,07 5,17 8,06 6,91

Män 1,89 4,69 10,07 2,51

Totalt 3,67 4,78 8,4 6,05

Sjukfrånvaro mer än 60 dagar

i % av totalfrånvaron 57,09 50,54

60,62 62,32

Ekonomisk sammanställning, Nyckeltal/verksamhetsmått

Driftredovisning angivet i tkr Redovisning 2011 Redovisning 2012 Avvikelse

Verksamhet Kostnader Intäkter Kostnader Intäkter

budget 2012

Barn- och utbildningsnämnd 1 095 0 932 24 552

Barn- och utbildningskontor 1 845 164 1 694 2 282

Datasatsning 240 238 2 4

Övergripande åtgärder, inklusive

elevassistent 1 055 0 1 411 9,5 508

Hietaniemi friskola 9 490 535 8 628 487 341

Fristående, förskola fritidshem 4 858 449 4 260 404 470

Vårdnadsbidrag 67,5 0 96 0 - 9

Pedagogisk omsorg 851 44,5 1 151 97 - 24

Elevresor grundskola 2 095 0 2 345 0 - 485

Elevavgifter grundskola 1 274,5 237 1 426 390 114

Grundskola 32 641 1 249,50 33 677 2 081 - 351

Särskola 2 259 0 1 678 0 17

Kommunal musikskola 999 72 1 017 65 20

Elevresor gymnasiet 884 10 925 0 155

Gymnasieskola inkl NORD &

Sär-gymnasiet 26 028 2 442 25 166 1 511 - 116

Vuxenutbildning inkl SFI 3 291 957 2 506 335 - 1 167

Distansutbildning 538 425 144

Barnomsorg centralt 823 14 814 1,5 88

Förskola 14 389 1 352 14 297 1 135 - 616

Förskoleklass 1 425 0 1 848 0 - 311

Fritidshem 4 824 956 4 604 806 372

Summa brutto 110 977 8 482 109 138 7 350 - 36

Summa netto 102 495 101 788

Ekonomisk analys

Barn- och utbildningsnämnden uppvisar ett underskott på 36 tkr och som i realiteten är ett överskott på 1 437 tkr eftersom nämnden likt bokslutet 2011, inte erhållit det av kommunstyrelsen beviljade extra täckningsbidra-get för faktiska kostnader gällande verksamheterna för SFI (Svenska för invandrare). Kostnader för SFI uppvisar ett underskott på 1 473 tkr. Barn- och utbildningsnämn-den har återigen gjort ett starkt ekonomiskt resultat för 2012 när man har kostnader för SFI i åtanke. De verk-samheter som genererat större överskott är barn- och utbildningsnämnden, barn- och utbildningskontoret, övergripande åtgärder, fristående grundskola, förskola och fritidshem, elevavgifter grundskola, elevresor gym-nasiet och fritidshem. De största negativa avvikelserna fi nns inom verksamheterna kost för grundskola och gymnasiet, elevresor grundskola, grundskola, gymna-siet, vuxenutbildning, förskoleklass samt förskola.

Överskottet för barn- och utbildningsnämnden orsakas huvudsakligen från att pengar som avsatts för projekt ej behövt nyttjas eftersom externa medel erhållits. Barn- och utbildningskontorets överskott beror huvudsakligen

på att en utvecklartjänst under 2012 endast har nyttjats till 50 %. För övergripande åtgärder kommer överskottet från elevassistenter som har haft en lägre bemanning än budgeterat. Det har funnits färre barn i fristående grundskola, förskola och fritidshem. Elevavgifter i grund-skolan blev större än budgeterat men samtidigt ökade också intäkterna som i sin tur gav ett överskott totalt sett. Minskning av skolskjutskostnad för gymnasiet pga.

färre resande. Överskottet för fritidshem kommer från en återhållsamhet samt fördelning av kostnader mellan fritidshem och förskoleklass gällande tjänst. Distans-utbildning och dess överskott är pga minskning samt förändring av verksamhet. De negativa avvikelserna orsakas av att kostnaderna för portioner per elev i grund och gymnasieskolan ökade med 10 % from juni månad, elevresorna blev fl er än prognostiserat, gymnasiets un-derskott förutom kosten kommer till största del från fl er elever på Nord men balanseras till viss del av överskottet på inackordering. Underskottet för vuxenutbildningen kommer från kostnaderna för SFI. Förskolans negativa resultat kommer från minskade barnomsorgsintäkter, förskoleplats i annan kommun samt för ökad personal-kostnad på grund av barn i behov av stöd.

Nyckeltal/Verksamhetsmått 2008 2009 2010 2011 2012

Antal elever egen grundskola* 420 394 364 344 341

Antal elever egen gymnasieskola* 156 151 157 162 160

*genomsnittligt under året Läromedelskostnad kr/elev

Grundskola 2 080 2 262 2 282 2 262 2 598

Gymnasieskolan exkl NORD 1 545 2 778 2 361 2 665 2 234

Musikskola 217 62 84 102 162

Lokalkostnad kr/elev

Grundskola 18 329 16 919 17 213 19 010 20 504

Gymnasieskolan exkl NORD 15 028 14 935 13 906 13 106 13 275

Undervisning lärarlön kr/elev

Grundskola (inkl SVA) 45 723 45 392 49 547 53 376 53 331

Gymnasieskolan exkl NORD 47 771 42 938 39 818 38 840 39 031

Gymnasieskola

Antal elever i annan kommun 59,5 53,5 56 60 58,5

Interkommunala kostn kr/elev

(inklusive inackorderingstillägg) 116 141 123 484 124 487 113 372 113 887

Antal elever i egen kommun 177 151 157 162 160

Kostn kr/elev i egen kommun

(inkl NORD, exkl särgymnasiet) 114 929 105 219 95 380 97 083 98 792 Kommunal musikskola

Antal elever 146 154 150 147 136

Kostn kr/elev 6 786 5 655 5 655 6 323 6 994

Antal lärare exkl. SVA

Grundskola/100 elever 9,15 9,4 9,4 10,0 10,0

Eva Juntti Berggren

Kultur- och Fritidsnämndens ordförande Ansvarsområden

Kultur- och fritidsnämnden ansvarar för kommunens uppgifter inom kultur- och fritidsverksamheten omfat-tande bibliotek, hembygdsmuseum, fritidsgård samt sport- och fritidsanläggningar. Nämnden ansvarar även för stöd till föreningar och organisationer genom verk-samhetsbidrag och stöd till arrangemang.

Administration

Kultur- och fritidskontoret bereder nämndens ärenden, tar fram beslutsunderlag och ansvarar för nämndssekre-tariat, diarium och arkiv för kultur och fritidsnämnden.

Kontoret ger även service till allmänheten och förtroen-devalda samt verkställer beslut som fattats av nämnden.

Viktiga händelser under året

Bibliotekets besök- och utlåningssiff ror visar fortsatt höga värden jämfört med övriga kommuner. Vi lånar ut mest av biblioteken i Norrbotten. Arbetet med ”Ett bibliotek 2013” har fortgått enligt plan och i november infördes den gemensamma bibliotekskatalogen för Norrbotten.

Under året har en ny barn- och ungdomsbibliotekarie anställts då den ordinarie tjänsteinnehavaren valde att inte återvända efter tjänstledighet och den vakanta tjänsten som assistent vid kultur- och fritidskontoret har tillsatts.

Gratis bad har införts på simhallen i Övertorneå.

På Nordkalottens kultur- och forskningscentrum har projekt för tillgängliggörande av samlingarna genom-förts och en ny hemsida har skapats. Utställningar och seminarier har också genomförts under året.

En inspelningsstudio har under året byggts i Frippes mu-sikrum av gårdsbesökarna. Där har ABF ställt utrustning för att ge ungdomar möjlighet att spela in egna musik-cd och musikvideor.

I samband med skolavslutningen arrangerade fritidsgår-den i samarbete med skolan och Socialen ett drogfritt avslutningsdisko på sporthallen. Ett sådant arrangerades också i samband med skolstart.

Den gasoldrivna ismaskinen i isladan har ersatts av en batteridriven sådan.

Nämnden har inte lyckats teckna driftsavtal med någon av de föreningar som verkar vid isladan/IP utan behovet av vaktmästeri har under hösten lösts på med hjälp av ideella krafter och tillfälliga lösningar.

Hyresavtalet för NKFC är omförhandlat liksom avtalet för hyran av sporthallen i Svanstein.

Nämnden har lämnat direktiv till och initierat arbetet med en utredning kring en eventuell framtida

Nämnden har lämnat direktiv till och initierat arbetet med en utredning kring en eventuell framtida

In document Övertorneå kommun (Page 58-71)