• No results found

Ordförande: Brittis Benzler (V) Förvaltningschef: Anders Jolby

Verksamhetsidé

Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för att alla barn och elever erbjuds en god lärmiljö i likvärdiga verksamheter av god kvalitet som bedrivs utifrån nationella styrdokument och främjar barn och elevers positiva utveckling och lärande.

Strategier

ȅ Vi arbetar målmedvetet för en god och likvärdig skola och att alla elever ska lyckas nå målen i skolan.

ȅ Vi arbetar för att utbildning och under-visning ska utvecklas så att den rustar unga människor för ett livslångt lärande och ett flexibelt arbetsliv.

ȅ Vi arbetar för mångfald, jämlikhet, god hälsa och miljömedvetenhet.

ȅ Vi arbetar för att stärka ledarskapet och ge cheferna förutsättningar för ett tydligt, coachande och drivande ledarskap.

ȅ Vi möjliggör föräldrars och elevers delaktig-het, arbetar i bred samverkan och har god kommunikation i alla relationer.

DRIFT- OCH INVESTERINGSRAM 2015, tkr

Justerad driftbudget 2014 1 110 199

Resursfördelningsmodell 5 100

Beslutad driftbudgetram 2015 1 126 501

Investeringsram 2015 33 700

Planerade verksamhetsförändringar, besparingar och ramtillskott

Nämndens mål för tjänster av god kvalitet har mätningar gjorda genom elev- och föräldra-enkäter som utgångspunkt. Den samlade bil-den från eleverna är att man trivs, känner trygg-het och möter lärare som tror på elevernas möjligheter att nå målen.

En av de största utmaningarna är att säker-ställa en likvärdig utbildning för alla barn och elever oavsett var man bor eller vilken verksam-het man är en del av.

Anpassningar måste göras för att klara både det ekonomiska och kvalitetsuppdraget – en lik-värdig skola med måluppfyllelse i enlighet med styrdokumenten.

Behovet av att kunna rekrytera kompetenta förskolechefer och rektorer kommer inte att avta utan behöver särskilt beaktas för en fort-satt hög kompetens på dessa nyckelfunktioner.

Utöver olika övergångsregler är behörighets-givande lärarlyftsutbildningar av stor betydelse för att möta skollagens krav på behörigheter.

Större fokus på ökade resultat och högre mål-uppfyllelse präglar verksamheterna och kom-mer att bli allt tydligare under plan perioden.

Förskolans kvalitet och behovet av ett tyd-ligare fokus på den verksamheten finns också med i framtidsscenariet. De nyligen utgivna Allmänna råden och dess tillämpningar kom-mer att kunna innebära att större krav ställs på yttre och inre miljö, barngruppers storlek och ledarskap.

Skolnärvaro och en lyckad skolgång är den enskilt starkaste skyddsfaktorn mot att hamna i utanförskap, arbetslöshet, kriminalitet etc.

Därför behöver frågan om skolnärvaro priorie-teras ännu högre. En handlingsplan för att mot-verka långvarig skolfrånvaro har antagits.

Behovet av insatser för barn och elever med särskilda behov, insatser som ofta är kostnads-krävande, ökar. Sådana insatser är oftast i form av specialpedagogiska insatser.

Förvaltningen har i flera år haft svårt att åstad komma en budget i balans för grund-skolan, vilket är en förutsättning för att utesluta ett underskott. Balans i samtliga skolformer är en förutsättning för en fortsatt stabil ekonomi.

Större investeringar

Investeringsbudgeten för 2015 omfattar 33,7 mnkr, varav satsningar på förskolor i Visby 10,9 mnkr och i Tofta/Eskelhem med 9,8 mnkr.

För övriga mindre verksamhetsanpassningar och återanskaffningar i utrustning avsätts 7  mnkr samt informations- och kommunika-tionsteknik investeringar 3 mnkr 2015.

Under 2017-2019 planeras investeringar i Västerhejde skola med totalt 110 mnkr samt ytterligare förskoleavdelningar i Visby med 10 mnkr 2017. För om- och nybyggnation av Alléskolan finns i upptaget 30 mnkr 2018-2019.

fBRUKARE/KUNDER

Mål: Brukarna/kunderna upplever att de får tjänster av god kvalitet, är informerade, delaktiga och respektfullt bemötta.

Framgångsfaktorer Målnivå (mätningar)

1. Väl fungerande kommunikation och samarbete med barn, elever och föräldrar.

Föräldrars och elevers nöjdhets-index ska uppgå till minst 70 (mäts som ett värde mellan 0-100). Ingen enhet ska ha en negativ avvikelse större än 10.

90 procent av föräldrarna ska uppleva att samarbetet med verksamheten fungerar väl. Resultatet ska under perioden årligen förbättras.

2. Med utgångspunkt från varje barns behov, önske mål och förutsättningar forma skolan så att barn och elever kan använda sin fulla potential och nå sina mål.

Minst 90 procent av eleverna känner sig sedda och upplever att de lär och ut-vecklas. Elevernas nöjdhetsindex ska uppgå till minst 70. Ingen enhet ska ha en negativ avvikelse större än 10. Minst 90 procent av eleverna i grundsärskolan och grundskolan ska ha godkända betyg i alla ämnen då man lämnar åk 6 och i slutbetyget åk 9 samt, för gymnasiesärskolan då man lämnar gymnasiet.

3. Ett aktivt och prioriterat värdegrundsarbete ska genomsyra verksamheterna.

Minst 90 procent av eleverna trivs, känner trygghet och delaktighet/ inflytande.

Ingen enhet ska ha en negativ avvikelse större än 10 procentenheter. Minst 90 procent av eleverna ska vara nöjda med det arbete som görs för att stoppa mobbning/trakasserier i verksamheten. Ingen enhet ska ha en negativ avvikelse större än 10 procentenheter. Minst 90 procent av föräldrarna ska vara nöjda med verksamhetens värdegrundsarbete. Ingen enhet ska ha en negativ avvi-kelse större än 10 procentenheter. Ordningsregler finns och är kända av elev-erna. 100 procent av verksamheterna har likabehandlingsplan/plan mot krän-kande särbehandling som uppfyller författningens krav.

fPROCESSER

Mål: Processer ger resultat av god kvalitet till kostnader i nivå med jämförbara kommuner och landsting.

Framgångsfaktorer Målnivå (mätningar)

1 . Stark resultatorientering präglad av höga förväntningar.

Meritvärdet i åk 9 ska på regionnivå och på varje skola uppgå till minst modell-beräknat SALSA-värde. Minst 90 procent av eleverna i grundsärskolan och grundskolan ska ha godkända betyg i alla ämnen i åk 6 och åk 9 samt för gym-nasiesärskolan då man lämnar gymnasiet. Resultatet ska under perioden årligen förbättras. I SKL:s Öppna Jämförelser ska Region Gotland alltid tillhöra de 100 bästa kommunerna.

2. Utveckla det systematiska kvalitetsarbetet. Minst två kunskapsseminarium med BUN och företrädare för verksamheterna genomförs årligen. Regelbunden tillsyn och egengranskning av våra egna verksamheter. 100 procent av kvalitetsredovisningarnas prioriterade åtgärder för ökad måluppfyllelse är genomförda.

3. Fördjupa kunskapen om och ge barn och elever i behov av anpassning och stöd bättre

förutsätt-Alla elever fullföljer skolan. Andel elever med färre än 10 godkända slutbetyg ska på alla högstadieskolor och på grundsärskolan minska under perioden.

STYRKORT BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN/

BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN, SIDAN 1 (2)

fMEDARBETARE OCH LEDARE

Mål: Medarbetare/ledare trivs, är engagerade, tar ansvar och utvecklas för att möta framtidens utmaningar.

Framgångsfaktorer Målnivå (mätningar)

1. Rekrytera och behålla kompetenta och engage-rade medarbetare/ledare som kan skapa en god lärmiljö.

100 procent av medarbetarna har rätt behörighet/kompetens för sitt uppdrag.

Medarbetarna upplever att de trivs, är engagerade, tar ansvar och känner arbets glädje: I alla verksamheter ska minst resultatet 3,9 (på en 5-gradig skala) nås i medarbetarenkätens frågor inom målområdet. Föräldrars och elevers nöjdhetsindex ska uppgå till minst 70. Ingen enhet ska ha en negativ avvikelse större än 10. 100 procent har individuella kompetensutvecklingsplaner som årligen utvärderas.

2. Ha en kultur som präglas av öppenhet och dialog.

Medarbetarna upplever att kulturen på arbetsplatsen präglas av öppenhet och dialog: I alla verksamheter ska minst resultatet 3,9 (på en 5-gradig skala) nås i medarbetarenkätens frågor inom målområdet. Resultatet ska under perioden årligen förbättras.

3. Möjliggöra en god löneutveckling och karriär-möjligheter.

Medarbetarna upplever att det finns karriärmöjligheter: I alla verksamheter ska minst resultatet 3,9 (på en 5-gradig skala) nås i medarbetarenkätens frågor inom målområdet. Våra verksamheters yrkesgruppers löneutveckling ska följa ut-vecklingen i jämförbara kommuner.

4. Skapa förutsättningar för rektorer/ förskole-chefer att vara pedagogiska ledare.

Minst 85 procent av rektorer/ förskolechefer upplever att förutsättningarna för att kunna prioritera det pedagogiska ledarskapet för varje år blir bättre.

fEKONOMI

Mål: Ekonomin är uthållig och i balans ur ett generationsperspektiv.

Framgångsfaktorer Målnivå (mätningar)

1. God hushållning av resurser på alla nivåer. Budget i balans.

2. Väl fungerande ekonomistöd och ett bra uppföljnings system som ger förutsättningar för cheferna att ta ansvar för sin budget.

Minst 85 procent av cheferna ska vara nöjda med ekonomistödet och uppföljnings systemet.

3. Resursfördelningsmodellen och relevanta jämförelsetal ska vara kända av alla medarbetare.

Medarbetare känner till förvaltningens resursfördelningsmodeller och relevanta jämförelsetal.

STYRKORT BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN/

BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN, SIDAN 2 (2)

Related documents