• No results found

Brukare/kunder

Nämnderna uppmärksammas på att utveck-lingen av systematiska brukarundersökningar ska fortsätta för att fånga brukarnas/kundernas behov och upplevelse av om brukarna/kunderna upplever att de får tjänster av god kvalitet, är informerade, delaktiga och respektfullt bemötta.

Nämnderna uppmanas att jämföra sina resultat mot tidigare år, mot jämförbara kommuner/

landsting och riket.

Vidare uppmanas nämnderna att ta fram mål för och följa upp brukarnas/kundernas tillgäng-lighet till tjänsterna. Med tillgängtillgäng-lighet menas såväl fysisk tillgänglighet som gott bemötande och lättåtkomlig och förståelig information.

De nämnder som har myndighetsuppdrag ska fastställa och följa upp mål avseende handlägg-ningstider i form av servicegarantier.

Processer

Nämnderna uppmärksammas på att proces-serna ska visa resultat av god kvalitet till kost-nader i nivå med jämförbara kommuner och landsting. Nämnderna är också ansvariga för att skapa förutsättningar att kommunicera och utveckla gränssnitt mot andra interna och externa verksamheter.

Nämnderna ska aktivt arbeta med verksam-hetsutveckling och effektivisering i syfte att minska kostnaderna med bibehållen kvalitet.

Fokus ska finnas på att ta fram och redovisa målnivåer för verksamhetens produktivitet, kvalitet och kostnader. Nämnderna ska även redovisa förändringar över tiden och i jäm-förelse med andra kommuner, landsting samt nationella mål.

Medarbetare & ledare

Alla nämnder ska löpande bedriva förändrings- och utvecklingsarbete inom HR-området.

Arbetet styrs dels av lagar och avtal, dels av poli-tiska styrdokument. Alla nämnder ska arbeta för att uppnå det övergripande målet medarbe-tare/ledare trivs, är engagerade, tar ansvar och utvecklas för att möta framtidens utmaningar.

Nämnderna rekommenderas att aktivt arbeta med att skapa effektiva och attraktiva arbetsplatser med coachande ledare där med-arbetarna trivs och upplever arbetsglädje, möj-liggöra karriärutveckling och säkra likabehand-ling. Ett led i detta är att ta fram och genomföra åtgärdsplaner utifrån medarbetarenkäterna.

Alla nämnder uppmanas att fullfölja syste-met med ledar- och medarbetarkontrakt samt medarbetarsamtal och kompetensplaner. Ledar-nas åtagande har förtydligats. I ledarkontrakten framgår tydligare åtagande, ansvar och konse-kvenser för uppdraget att leda verksamhet och medarbetare samt ta ansvar för ekonomin.

Ekonomi Balanskravet

Balans ska föreligga mellan tillgängliga ekono-miska resurser och den verksamhet som bedrivs.

Med hänsyn till samhällsutvecklingen både uti-från den demografiska utvecklingen samt med-borgarnas ökade förväntningar krävs det ett ständigt pågående utvecklings- och effektivise-ringsarbete för att kostnadsnivån inte ska öka.

Det finansiella målet och framgångsfaktorerna enligt regionens styrkort utgör således grund-läggande restriktioner för drift- och investe-ringsverksamheten. Utifrån dessa mål och res-triktioner har nämnderna tilldelats ekonomiska ramar inom vilka verksamheterna ska bedrivas.

Nämnderna ska verka för god ekonomisk hushållning. Ett sätt är att införa buffertar inom sina budgetramar. Bufferten, för oför-utsedda kostnadsökningar eller intäktsminsk-ningar, bör uppgå till 1 procent av nettobudget-ramen i 2015 års budget.

Vid befarad negativ avvikelse ska nämn-derna agera snabbt och vidta åtgärder. Detta är synnerligen angeläget för att säkra regionens totala ekonomiska balans.

Investeringar och finansiellt igångsättningstillstånd

Regionen ska ha ett positivt finansiellt flöde och ska samtidigt sträva efter att minimera den långfristiga upplåningen. Styrning av de finansiella flödena ska bland annat ske genom att nämnd före igångsättande av byggnads- och anläggningsinvesteringar med investe-ringsutgift som överstiger 3 mnkr ska inhämta finansiellt igångsättningstillstånd hos ekono-midirektören enligt delegationsbeslut, region-fullmäktige 2013-06-17, §65.

Nämnderna ska alltid beakta vilka konse-kvenser investeringar har på driftkostnaderna, både negativa och positiva.

Konflikt mellan verksamhetens mål och resurser

Vid konflikt mellan verksamhetens mål och de ekonomiska resurserna är de ekonomiska resur-serna överordnade verksamhetsmålen. Ekono-min är den restriktion som sätter gränser för måluppfyllelsen och verksamhetens inriktning och omfattning.

Nämnderna ska löpande revidera mål och servicenivåer för att anpassa verksamheten till de ekonomiska ramarna. Nämnd har ansvar för att rapportera om den inte kan uppfylla de mål och åtaganden som regionfullmäktige beslutat om och även föreslå åtgärder.

Region Gotlands budgetresultat för 2015 är mycket svagt och förutsätter att utvecklingen under året är stabil. Ökningen av skatteunder-laget de närmaste åren ser ut att ske i långsam takt. Nämnderna måste kontinuerligt arbeta med effektiviseringar för att kunna ge utrymme för verksamhetsutveckling. Det finns under överskådlig tid inte utrymme för expansion av verksamhet utan att omprioritera resurser.

Ledningskontoret följer den samhällsekono-miska utvecklingen som fortfarande är mycket osäker, även om EU-området ser något stabi-lare ut än tidigare. Planeringen framåt måste nödvändigtvis utgå från dagens prognoser vil-ket betyder att nämnderna måste planera för effektivisering av processerna och översyn av ut budet för att kunna möta kostnadstrycket framåt.

Regionstyrelsens ordförande ska tillsammans med regiondirektören formellt överlämna 2015 års budgetramar till varje nämnd (ordfö-rande och förvaltningschef ). Detta sker vecka 3 och 4, 2015.

4.2 STABIL EKONOMI I ETT LÅNGSIKTIGT PERSPEKTIV

Regionfullmäktiges direktiv till nämnderna:

ȅ Nämnderna ska aktivt arbeta med verksam-hetsutveckling och effektivisering i syfte att minska kostnaderna med bibehållen kvalitet.

ȅ Nämnderna ska avsätta buffert för oförut-sedda kostnadsökningar eller intäktsminsk-ningar. Bufferten bör uppgå till en procent av nettobudgetramen i 2015 års budget.

Detta är extra viktigt då regionens budget-resultat är lågt.

ȅ Serviceförvaltningen ska tillsammans med nämnderna arbeta för effektivisering av administrativa och andra gemensamma processer för att undvika suboptimering.

ȅ Nämnd/förvaltningsledning ska samordnat för hela förvaltningen beakta potentialen i pensionsavgångar och naturlig rörlighet i rationaliseringsarbetet.

ȅ Nyanställning och återbesättning av tjänster ska ske med restriktivitet.

ȅ Budgetdisciplinen ska hållas.

4.3 KVITTERING AV BUDGETRAMAR FÖR 2015

DEL 2 EKONOMISK ÖVERSIKT

Bokslut

2013 Prognos*

2014 Budget

2015 Plan

2016 Plan

2017

1 Verksamhetens nettokostnader före avskrivningar -3 691 -4 195 -4 295 -4 450 -4 617

2 Avskrivningar -237 -214 -214 -219 -224

Verksamhetens nettokostnader -3 928 -4 409 -4 509 -4 669 -4 841

3 Skatteintäkter 3 179 3 311 3 437 3 588 3 717

4 Bidragsinkomster 1 003 1 078 1 097 1 123 1 145

5 Finansiella intäkter 23 21 16 16 16

5 Finansiella kostnader -100 -22 -38 -55 -65

6 Besparingskrav 28

7 ÅRETS RESULTAT 177 -21 3 3 0

Nämnderna** -4 141 -4 399 -4 514 -4 553 -4 589

Kapitalkostnader 339 326 326 326 326

Finansförvaltningen 111 -122 -107 -109 -126

Prisökningsreserv 0 0 0 -36 -72

Personalkostnadsreserv 0 0 0 -78 -156

Summa -3 691 -4 195 -4 295 -4 450 -4 617

1. Verksamhetens nettokostnader före avskrivningar: Verksamhetens nettokostnader justerade för interna poster mellan huvudprogrammet ”Finansiering” och nämnderna. Posten finansförvaltningen omfattar intäkter och kostnader i finansieringsbudgeten under rubriken Övriga intäkter och kostnader.

Resultatplan 2015-2017

2. Avskrivningar: Planenliga avskrivningar beräknade på anläggningstillgångarnas anskaffningsvärden.

3. Skatteintäkter: Egna kommunalskatteintäkter

4. Bidragsinkomster: Omfattar inkomstutjämning, kostnadsutjämning, sysselsättningsstöd, LSS- utjämningsbidrag, strukturbidrag och reglering samt fastighetsavgift.

5. Finansiella intäkter och kostnader: Här redovisas ränteintäkter på utlånade medel och aktieutdelning samt räntekostnader för kommunens upplåning samt ränta på avsättning till pensioner.

7. Årets resultat: Årets resultat är liktydigt med förändringen av eget kapital.

* Enligt Delårsrapport 2-2014 (januari- augusti).

** Total budgetram för nämndernas verksamheter 2015 uppgår till 4 514 mnkr.

Related documents