• No results found

vuxenutbildningsnämnden

GYMNASIE- OCH VUXENUTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Ordförande: Saga Carlgren (V) Förvaltningschef: Alf Nilsson

Verksamhetsidé

Nämndens uppdrag är att skapa förutsätt-ningar för en god lärmiljö och god grund för ett livslångt lärande. Målet är att höja nivån genom att erbjuda ett brett utbildnings-utbud och utbildningar av hög kvalitet för ung-domar och vuxna på Gotland. Utbildningarna bedrivs i samverkan med olika utbildnings-anordnare och arbetsmarknaden. Utbudet är anpassat till individens och samhällets behov och präglas av valfrihet, jämlikhet och mång-fald. Genom inspirerande och kunniga peda-goger ska de studerandes lärmiljö präglas av glädje och lust att lära. Nämnden ansvarar även för olika arbetsmarknadsinsatser som ska leda vidare till arbete och sysselsättning för männ-iskor utanför den reguljära arbetsmarknaden.

Strategier

ȅ Tät dialog och samarbete med arbets-marknaden, organisationer och myndig-heter för att möta dagens och morgon-dagens utbildningsbehov.

ȅ Ett hållbarhetsperspektiv på utbild-ningarnas innehåll och organisation.

ȅ Ett väl utvecklat system för uppföljning och kontroll av resultat och måluppfyllelse.

ȅ God tillgänglighet till utbildningar för den som vill studera.

ȅ Aktivt värdegrundsarbete.

ȅ Fokus på likvärdighet i utbildningen.

ȅ Coachande pedagogiska ledare.

DRIFT- OCH INVESTERINGSRAM 2015, tkr

Justerad driftbudget 2014 293 261

Planerade verksamhetsförändringar, besparingar och ramtillskott

Gymnasieskolorna har trots ett stort arbete med att anpassa organisationen ett beräk-nat underskott på drygt 6,5 miljoner kronor år 2014. Gymnasiet följer den handlingsplan som finns beskriven i strategisk plan och bud-get 2014-2016 som omfattar minskade kost-nader på 18 miljoner kronor fram till år 2016.

Förvaltningen bedömer att antalet gymnasie-utbildningar och antagningsplatser på gymna-siet måste justeras ytterligare för att få en eko-nomi i balans.

Eftersom Komvux verksamhet och uppdrag växer har nämnden fått en ramförstärkning på 700 000 kronor per år för ytterligare lednings-resurser i form av en chefstjänst på heltid för den nya arbetsmarknadsenhet som ansvarar för olika arbetsmarknadsinsatser. Nämnden har också fått ett ramtillskott på en miljon kronor för den flyktingmottagningsverksamhet som Komvux får ansvar över under 2015. Projektet Ungdomskraft, där unga som hoppat av skolan i förtid får en ny chans, ges också ett ramtill-skott på 1,5 mnkr. Nämnden fick också en ram-förstärkning motsvarande 800 000 kronor per år för att kunna erbjuda folkhögskoleutbild-ningen Livskraft som vänder sig till personer utanför arbetsmarknaden som behöver extra stöd för att bryta sitt utanförskap och komma vidare till utbildning, ökad anställningsbarhet och arbete. Som ett led i skapandet av ett grönt centrum på Lövsta har nämnden fått ett ram-tillskott på 1,5 miljoner kronor för att kunna säkra naturbruksprogrammet vid Lövsta lands-bygdscentrum. Nämnden fick också

kompen-fBRUKARE/KUNDER

Mål: Brukarna/kunderna upplever att de får tjänster av god kvalitet, är informerade, delaktiga och respektfullt bemötta Framgångsfaktorer Målnivå (mätningar)

1. Regionens utbildningar matchar den enskildes, närings-livets och samhällets behov.

Minst 90 procent av dem som söker gymnasieutbildning de är behöriga till får sitt 1:a-handsval tillgodosett. Minst 90 procent av de vuxenstuderande som får, enligt tillämplig förordning, önskad utbildning. Minst 15 procent av de studerande på folkhögskolans allmänna linje har lägre utbildningsbakgrund. Andel elever som påbörjat studier vid universitet eller högskola inom tre år efter avslutad gymnasieutbildning är minst 2 procentenheter högre än medelvärdet de tre senaste åren. Differensen mot riket har minskat. Andel studerande som påbörjat andra eftergymnasiala studier inom ett år efter avslutad gymnasieutbildning. Andel vuxna som är i arbete efter avslutad vuxenutbildning.

2. Eleverna har inflytande över sin utbildning - en god skol-demokrati.

Elevinflytandeindex är minst 70 på gymnasieskolan. Andel vuxenstuderande som upplever att de har inflytande. Demokrati- index på folkhögskolan är minst på rikets nivå. Kursutvärde-ringar bedöms genomföras i minst 5 procentenheter högre grad än föregående år.

3. Våra medarbetare är engage-rade och kompetenta och har höga förväntningar på eleven.

Minst 60 procent av gymnasieeleverna upplever att de möter lärare med höga förväntningar.

Nöjd kund/ elev–index på gymnasieskolan är minst 65 och på vuxenutbildning och folkhög-skola minst 70.

4. En stimulerande och trygg studie- och lärmiljö.

Gymnasieelevernas bedömning av undervisningens stimulans och sammanfattande värdering av trivsel anges till bra/mycket bra av 60 procent avseende stimulans och till 80 procent avseende trivsel. Plan mot kränkande särbehandling finns på samtliga enheter, är kända av eleverna och uppfyller författningskrav. Ordningsregler finns och är kända av eleverna. Minst 90 procent studerande på folkhögskolan rekommenderar andra att studera på våra skolor.

5. En väl fungerande kommunika-tion i alla led.

Nöjdhet i rollfördelning mellan rektorer, övriga tjänstemän och förtroendevalda – minst 90 procent är nöjda.

6. Ärlig/uppriktig/rättvisande och tydlig information om våra utbild-ningar.

Andel avhopp/avbrott på gymnasieskolan, vuxenutbildningen och folkhögskolan. Andel elever som fullföljt gymnasieutbildningen inom fyra år är högre än riket och minst 85 procent.

Andel elever som gör omval i årskurs 1.

7. Elever/studerande känner trygghet och har god hälsa.

Minst 80 procent av eleverna anger att de äter oftast eller alltid i skolrestaurangen på samtliga enheter. Andel elever som säger sig vara nöjda eller mycket nöjda med skolmaten skall vara 10 procent enheter högre än föregående år. Andel elever som ätit frukost innan skoldagen.

Goda beskrivningar av sex- och samlevnadsundervisning i verksamhetsrapporter. Kurs-deltagarnas upplevda förbättring av självförtroende på folkhögskolan har ett index minst i nivå med riket.

STYRKORT GYMNASIE- OCH VUXENUTBILDNINGSNÄMNDEN/

GYMNASIE- OCH VUXENUTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN, SIDAN 1 (3) och beräknas vara inflyttningsklar i slutet av år 2016, behöver inventarier och utrustning. En inredningsarkitekt ska ta fram ett inrednings-förslag utifrån miljöcertifieringskraven under 2015, men medel för nyanskaffning av inventa-rier och utrustning finns inte medräknat i pro-jektbudgeten för ombyggnaden. Nämnden har inte utrymme för investeringen i sin nuvarande budget, som förväntas kosta omkring fem

mil-joner kronor. Eftersom vuxenutbildningen inte ryms i nya Sävehuset kommer lokalkostna-derna att bli något högre än vad som tidigare redovisats för verksamheten. Samtidigt behö-ver el- och energiprogrammet flytta in i andra befintliga lokaler i norra Visby, vilket öka kost-naderna utifrån att lokalanpassningar kommer att blir aktuella.

fPROCESSER

Mål: Processer ger resultat av god kvalitet till kostnader i nivå med jämförbara kommuner och landsting.

Framgångsfaktorer Målnivå (mätningar) 1. Uppföljning av resultat och

måluppfyllelse.

Andel elever med slutbetyg från gymnasieskolan inom fyra år är högre än riket och minst 85 procent. Genomsnittligt jämförelsetal hos de elever som fick slutbetyg från gymnasie skolan är 14,2. Andel gymnasieelever med grundläggande högskolebehörighet är högre än riket och minst 90 procent. Andel gymnasieelever med minst godkänt i samtliga kurser är minst 70 procent.

2. Analys och tydlig rapportering av resultat och måluppfyllelse.

Upprättande av kvalitetsrapporter – samtliga kvalitetsrapporter skall finnas färdigställda enligt plan.

3. Väl fungerande gränssnitt mot andra förvaltningar.

Beskrivs av ledarna i verksamhetsrapport.

4. Effektiva övergångar mellan grund- och gymnasieskola.

Utvärdering görs av ”Överlämnandegruppen”. Andel programbyten i åk 1 innan 15/10.

5. Entreprenörskap och kreativitet skall genomsyra verksamheten.

Goda beskrivningar av verksamheten samt förekomst av UF-företag i verksamhetsrapport.

6. Öka kvalitet och effektivitet på verksamhet och utbildning genom samordning.

Minst en utbildning per år samordnas över verksamhetsgränderna.

7. Aktivt värdegrundsarbete. Goda beskrivningar i verksamhetsrapport. Genuskunskap finns i samtliga kursplaner på folk-högskolan.

8. Motivera eleverna att närvara i skolan.

Eleverna har minst 90 procent närvaro på samtliga enheter och program. 95 procent av genom-förd lektionstid är kvitterad.

9. Fånga upp och hjälpa de ung-domar som riskerar hamna utan-för skolverksamheten.

Goda beskrivningar i verksamhetsrapport.

10. Identifiera och engagera de ungdomar som står utanför skol-verksamheten.

Kartläggning av de ungdomar som står utanför skolverksamheten är gjord. Minst 90 procent av de ungdomar som kartlagts är kontaktade.

STYRKORT GYMNASIE- OCH VUXENUTBILDNINGSNÄMNDEN/

GYMNASIE- OCH VUXENUTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN, SIDAN 2 (3)

STYRKORT GYMNASIE- OCH VUXENUTBILDNINGSNÄMNDEN/

GYMNASIE- OCH VUXENUTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN, SIDAN 3 (3)

fMEDARBETARE OCH LEDARE

Mål: Medarbetare/ledare trivs, är engagerade, tar ansvar och utvecklas för att möta framtidens utmaningar.

Framgångsfaktorer Målnivå (mätningar) 1. Coachande ledare som skapar

förutsättningar för verksamhets-utveckling, god kvalitet, effektivi-tet och arbetsglädje

Målområde ”Ledarskap” i medarbetarenkäten är minst i nivå med Region Gotland. Andel med-arbetare som haft medarbetarsamtal är minst 90 procent enl. medmed-arbetarenkät och 100 procent enl. verksamhetsrapport. Andel medarbetare som haft lönesamtal i samband med senaste löne revisionen är minst 90 procent enl. medarbetarenkät och 100 procent enl. verksamhets-rapport. Genomförande av APT är minst 90 procent enl. medarbetarenkät och 100 procent enl. verksamhetsrapport. 100 procent av ledarna har genomgått utbildningen ”Coachande ledar skap”. 100 procent av skolledarna har genomgått den statliga rektorsutbildningen efter 4 år i tjänst.

2. Stärka kompetensförsörjning på kort och lång sikt.

Högt deltagande i statliga kompetensutvecklingssatsningar där möjlighet finns. Kompetens-utvecklingsplan på förvaltningsnivå är upprättad. Andel lärare behöriga för den undervisning de i huvudsak bedriver är minst 95 procent på högskoleförberedande program och minst 70 pro-cent på yrkesprogram.

3. Säkra likabehandling. Uppfyllandegrad av mål i jämställdhetsplan.

4. Ge möjlighet till målinriktad, individuell och relevant kompe-tensutveckling.

Andel medarbetare med kompetensutvecklingsplan är minst 90 procent enl. medarbetar enkät och 100 procent enl. verksamhetsrapport. Samtliga förtroendevalda har gjort besök i verksam-heten och återrapporterat till nämnden. Handledarutbildningar görs årligen. Kompetens-utvecklingssatsningar i hållbar utveckling genomförs

5. Ökad rörlighet. Andel medarbetare som upplever att de har utvecklingsmöjligheter i arbetet är minst 0,2 högre än föregående år enl. medarbetarenkät. Andel medarbetare som upplever att de har de karriär möjligheter de önskar inom Region Gotland är minst 0,1 högre än föregående år enl. med-arbetarenkät.

6. Stärka och stödja det pedago-giska ledarskapet

Majoriteten av rektorerna uppger att de har stöd i möjligheterna att stärka det pedagogiska ledar skapet. Lektionsbesök redovisas i verksamhetsrapport.

fEKONOMI

Mål: Ekonomin är uthållig och i balans ur ett generationsperspektiv.

Framgångsfaktorer Målnivå (mätningar)

1. God ekonomisk hushållning. Budget i balans på samtliga enheter.

2. Väl fungerande uppföljning och styrning på alla nivåer.

7 månadsuppföljningar/år och enhet. Prognoser vid delårsrapport 1 och 2 skall inte avvika från utfall med mer än ±0,75 procent av total budget. 100 procent av ledarna skall uppge att upp-följning och styrning fungerar väl.

3. Resurstilldelning utifrån flöden och nya kostnader.

10 mätningar/år och enhet av elevflöden görs. Kvalitativ bedömning av ledarnas upplevda uppfyllandegrad.

4. Avvikelse från fastställd budgetr am (enhetsnivå) sanktio-neras av GVN.

Samtliga nämndärenden skall vara besvarade.

5. Göra ekonomin känd för samt-liga medarbetare och ta vara på medarbetarnas idéer.

Ekonomisk information på APT lämnas tre gånger/år i anslutning till delårsrapporter och bokslut.

Ekonomisk information förekommer i nyhetsbrev tre gånger/år

6. Samordning av lokaler och resurser.

Lokalutnyttjandet är lägre än föregående år.

7. Kostnadsbild som närmar sig riksprislistan och jämförbara kom-muner (där vår kostnad är högre).

Nettokostnad avseende: totalt/folkbokförd elev, utbildning, läromedel, skolmåltider, elevvård samt lokalkostnader har lägre differens mot riket och jämförbara kommuner än föregående år.

Verksamhetsidé

Related documents