• No results found

Barriäreffekter

In document 7.1 Syfte och process (Page 65-68)

Biltrafi kens inverkan på trygghet, trivsel och framkomlighet för gång- och cykeltrafi kanterna och de därav följande eff ekterna på förfl yttnings-vanor och kontaktmönster, kallas barriäreff ekt.

Vägverket arbetar med målsättningen att särskilt barn och funktionshindrade fritt ska kunna röra sig i trafi ksystemet.

Samlad bedömning

Samlad bedömning

Alternativ 1 bedöms medföra positiva kon-sekvenser för barriäreffekten.

Alternativ 2 och 3 bedöms medföra ne-gativa konsekvenser för barriäreffekten, då inga trafi ksäkerhetshöjande åtgärder föreslås på den befi ntliga E22. De negativa konsekvenserna bedöms som måttliga.

Nybyggnadsalternativ medför nya barriäref-fekter för ett mindre antal personer. Per-soner som idag upplever ringa eller ingen barriäreffekt.

Underlagsmaterial

Allmänt kartmaterial.

Osäkerhet i bedömning

Utformning av lokalvägnätet inom och i an-slutning till vägkorridorerna har översiktligt studerats. Dessa kommer att studeras närmare i arbetsplaneskedet, varför det i det avseendet är svårt att idag bedöma barriäreff ekterna.

Nollalternativet

Vägens barriäreff ekt kommer att förstärkas med tilltagande trafi k. Konsekvenserna bedöms som mycket stora, framför allt i Jämjö och Ramdala.

I Jämjö har redan extraordinära åtgärder vidta-gits genom att bygga en gångbro över vägen vid skolan.

7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - BARRIÄREFFEKTER

Förutsättningar

Idag utgör E22 en stor barriär mellan de norra och södra landskapsdelarna mellan Lösen och Jämjö. I Lösen, invid kyrkan, fi nns dock en gångbro som knyter samman de norra och södra delarna. Bron nyttjas främst av skolbarn eftersom de många gånger har Spandelstorp och Lyckeby som målpunkt där , bl a skolan är belägen.

Mellan Lösens kyrka och Barnens Gård, löper en separat gc-väg parallellt med nuvarande E22.

Från Barnens Gård till Torstäva fi nns ett bra lokal-vägnätssystem som kan utnyttjas av de oskyd-dade trafi kanterna.

E22:s barriäreff ekt är speciellt påtaglig i Ramdala, Vallby och Jämjö. Här har man som oskyddad trafi kant mycket svårt att korsa vägen. I Ramdala eller Vallby fi nns inga tunnlar eller broar som kan användas när man korsar E22. Förutom barriäref-fekten påverkas även trafi ksäkerheten på dessa delsträckor.

I Jämjö utgör E22 en mycket stor barriär i sam-hället. Vägen löper rakt igenom centrum och delar tätorten i två större delar. Skolan ligger på den norra sidan av vägen, medan centrum ligger på den södra sidan. E22 passeras många gånger per dag av oskyddade trafi kanter, då målpunk-ter och villabebyggelse fi nns på båda sidor om

vägen. I Jämjö fi nns dock en gång- och cykelbro, som används fl itigt av de oskyddade trafi kanter-na. Bron bedöms minska barriäreff ekten något, men tillgängligheten mellan de två tätortsde-larna i Jämjö är långt ifrån tillfredställande.

Effekter och konsekvenser

Samtliga nybyggnadsalternativ

I samtliga alternativ föreslås en trafi kplats vid Lösen med tunnel för gång- och cykeltrafi k. Be-fi ntlig gångbro kommer att tas bort, men det nya gång- och cykelsystemet gör att tillgängligheten för målpunkten Spandelstorp och Lyckeby ökar för de oskyddade trafi kanterna och barriäreff ek-ten minskas.

I samtliga alternativ planeras den nya vägen att gå norr om Jämjö. Detta innebär att andelen trafi k kommer att minska betydligt inne i Jämjö tätort. Trafi ken kommer till största delen att bestå av lokaltrafi k. Planerade vägsträckning medför att tillgängligheten mellan olika mål-punkter inne i Jämjö förbättras. Framför allt är det positivt för skolbarnen.

Föreslagen åtgärd bedöms medföra stora posi-tiva konsekvenser för barriäreff ekten.

Alternativ 1

Alternativet går fram till öster om Vallby på be-fi ntlig sträcka. Dock medför det nya lokalvägnä-tet och planerade portar/broar att tillgänglighe-ten mellan området norr och söder om E22 ökar jämfört med nollalternativet.

7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - BARRIÄREFFEKTER

E22 utgör en barriär i Jämjö tätort.

En gångbro fi nns över E22 i Jämjö.

Inga skillnader mellan de två anslutningsalter-nativen till Jämjö förbifart bedöms föreligga.

Positiva konsekvenser bedöms uppstå för bar-riäreff ekten.

Alternativ 2 och 3

I alternativ 2 och 3 föreslås en helt ny sträckning av E22. I tidigare ”väglöst” land uppstår nya och påtagliga barriäreff ekter. Konsekvenserna bedöms som stora. Den nya vägsträckningen i al-ternativ 2 och 3 gör att den gamla sträckningen kommer att kvarstå och utnyttjas som lokalväg-nät. Dock föreslås inte några trafi ksäkerhetshö-jande åtgärder på befi ntlig E22. Detta gör att det kan fi nnas risk för att andelen trafi k inte minskas i den utsträckning som förväntas och vägens barriäreff ekt kommer att kvarstå.

Alternativ 3 kan medföra negativa konsekven-ser för det rörliga friluftslivet. Planerade portar medför dock att tillgängligheten till skogsom-rådet norr om alternativ 3 kvarstår. Negativa konsekvenser kommer att uppstå för människors möjligheter att röra sig i skogslandet i gränsom-rådet mellan slättbygd och skogsbygd.

Alternativ 2 och 3 bedöms medföra negativa konsekvenser för barriäreff ekten, då inga tra-fi ksäkerhetshöjande åtgärder föreslås på den befi ntliga E22. De negativa konsekvenserna bedöms som måttliga.

Sammanfattning möjliga skadefö-rebyggande åtgärder

I samband med att befi ntlig väg förbättras, eller ny väg byggs, är det viktigt att befi ntliga rörelse- och kontaktmönster kan behållas eller förbättras.

För väg i ny sträckning anpassas passager för gång- och cykeltrafi kanter i möjligaste mån efter de rörelsemönster som råder.

Bron över Ådalen utformas så att friluftsutövare och andra kan passera under bron.

7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - BARRIÄREFFEKTER

7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - TRAFIKSÄKERHET

In document 7.1 Syfte och process (Page 65-68)

Related documents