• No results found

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - LANDSKAPSBILD

In document 7.1 Syfte och process (Page 35-44)

Effekter och konsekvenser

7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - LANDSKAPSBILD

Underlagsmaterial

Allmänt kartmaterial, Karlskrona kommuns över-siktplan, karlskrona kommuns grönstrukturplan.

I samband med att förstudien upprättades gjor-des en inventering och analys av landskapets visuella kvalitéer och känslighet. Arbetet utför-des i fält i samråd med övriga teknikområden, bl a väg-, trafi k- samt MKB-ansvarig. Analysen har sedan använts som en del av underlaget för val av redovisade vägkorridorer.

I vägkorridoren har föreslagen väglinje lagts in i en terrängmodell där vägens sträckning framgår i tredimensionell modell varför förutsättningarna för en god landskaps- och terränganpassning är stora.

7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - LANDSKAPSBILD

Osäkerhet i bedömning

Påverkan på landskapasbilden är bl.a. avhängig vägens exakta placering inom korridoren och vilken omsorg som lagts vid projektering och ut-förande för att åsamka så liten negativ påverkan som möjligt. Inom de föreslagna korridorerna kan förutsättningarna för att bevara och förstär-ka en god landsförstär-kapsbild variera kraftigt.

Nollalternativet

Nollalternativet innebär ett oförändrat vägom-råde, men behöver i sig inte innebära att väg-rummet förblir oförändrat. Annan användning av jordbruksmark, ny bebyggelse etc. kan i framti-den komma att förändra landskapsbilframti-den på ett sätt som inte har med själva vägen att göra.

Nuvarande väg är i sig en sträckning som inte är anpassad till landskapets struktur. Dock gör den låga profi len över slättområdena att vägen inte utmärker sig i en alltför hög grad.

Flygbild över det aktuella områdets västra del. Bebyggelsen i Karlskronas östra utkant syns i fonden.

Förutsättningar

För att inte det skall bli alltför mycket upprepningar i texten, hänvisas förutsättningarna även till kap. 2.2 Landskapets karaktär.

E22 går till stora delar i ett öppet och småbru-tet odlingslandskap, där markanvändningen i huvudsak utgörs av jordbruk. Vägen går rakt ige-nom tätorten Jämjö och utgör en kraftig barriär i samhället för de oskyddade trafi kanterna.

Mellan Lösen och Torstäva är E22 relativt bred men har här sin sämsta plan- och profi lstan-dard med omväxlande bank och skärning och bitvis korta siktsträckor. Utblickar erhålls över jordbruksmark både åt norr och söder. Land-skapet är småkuperat och sluttar åt söder mot kuststräckan. I början av utredningsområdet, åt söder, ligger Lösens kyrka som utgör ett viktigt landskapselement. I anslutning till Lösen fi nns bostadsbebyggelse och Barnens Gård. Verksam-heten är tydlig i det öppna landskapet med sina stora vattenrutschkanor.

Mellan Torstäva och Ramdala är E22 relativt plan i sin profi l och vägstandarden är god. Landska-pet består av ett mycket öpLandska-pet och ganska fl ackt odlingslandskap. I området fi nns många gamla gårdar, vissa så pass gamla att de till och med klassas som fasta fornlämningar. Vackra utblickar över ett gammal kulturellt odlingslandskap

erbjuds på många platser längs med denna del-sträcka. I anslutning till Torstäva upplever man som trafi kant en vacker utblick mot havet och delar av Karlskronas kuststräcka.

Delsträckan mellan Ramdala och Jämjö är åter

mer kuperad än den tidigare delsträckan inom utredningsområdet. Här är vägens standard mindre god. Landskapet norr om vägen utgörs av jordbruksmark som delvis är öppet med stora skogsbeklädda höjder som ligger som öar i landskapet. Vegetationen består till största delen 7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - LANDSKAPSBILD

7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - LANDSKAPSBILD

Flygbild som visar den karakteristiska vägstrukturen med E22 som huvudväg och lokalvägar som angör från norr till söder.

av lövskog. Söder om vägen består marken av ett öppet och fl ackt jordbrukslandskap. Vackra utblickar erbjuds framför allt i Vallby åt norr, där en av Sveriges bördigaste jordbruksmarker fi nns. En stor andel gårdsbebyggelse fi nns inom området. Mellan Ramdala och Vallby ser man det karakteristiska gamla vägnätssystemet som går i nord-sydlig riktning till och från E22. Strax innan Jämjö ligger den gamla Byvägen, som bedöms inneha stora kulturhistoriska värden.

E22 går rakt igenom Jämjö tätort och utgör en kraftig barriär i tätorten. Vägen går rakt mellan skolan och centrumbebyggelsen och splittrar orten i två delar. Över vägen fi nns en gångbro, som till en viss del minskar barriäreff ekten och ökar trafi ksäkerheten. Vägen utgör ett dominerat element i stadsbilden. Många bostadsfastigheter ligger i anslutning till E22. Norr om Jämjö är E22 bred och ovanligt rak och plan i profi l. Befi ntlig raktsträcka är Blekinges längsta. Här övergår landskapet till att bestå av skog, som på båda sidor om E22 ligger tätt mot vägen.

Sammanfattningsvis kan sägas att den långa kontinuiteten i områdets markanvändning och bibehållna landskapsstrukturer ger ett helhets-värde för landskapet som är mycket större än summan av de många enskilda natur- och kul-turvårdsobjekten som återfi nns inom området.

Effekter och konsekvenser

Allmänt

En ny sträckning av E22 inom utredningsom-rådet innebär att nuvarande väg behålls som lokalväg för boende och verksamheter. Den nya sträckningen avlastar alltså inte landskapet helt från trafi k i befi ntlig sträckning utan tillför ytterligare en barriär. Vägens storskalighet och standard innebär att det tillförs en barriär av ett slag som inte tidigare funnits. Landskapets utveckling och framtida värde är beroende av att ombyggnaden av E22 och att Karlskrona kom-muns långsiktiga mål för markanvändning och miljö i området kan samverka. Det gäller att ta tillvara den historiska strukturen i landskapet som har lagt grunden till en stor del av de höga värden som området tillskrivs idag. Dessa värden är beroende av möjligheten att upprätthålla kontinuerlig hävd för att kunna bibehållas och leva vidare. Samtidigt måste också dagens jord- och skogsbruksverksamhet samt den småskaliga verksamhetsutövningen kunna utvecklas i sam-verkan med natur- och kulturvärden i området.

Allmänt kan sägas för att erhålla bästa möjliga förhållande för landskapet, nu och i framtiden, bör ombyggnaden av E22 så mycket som möjligt nyttja dagens sträckning. Vägens barriärverkan måste minimeras så att traktens vägstruktur och

bebyggelsemönster kan utgöra utgångspunkt för förtätning av bebyggelse och expansion av verksamheter i landskapet.

Det är av vikt att vägprojektet strävar efter att inte stycka sönder den komplexa landskaps-strukturen. Den långa kontinuitet som format dagens landskap bör inte brytas i större om-fattning om natur- och kulturvärden i området skall kunna bevaras till kommande generationer.

Brukandet av odlingsmark och djurhållning är en förutsättning för att kunna förvalta de vär-den som fi nns i området. Landskapet är också beroende av att fortsatt expansion av bebyg-gelse och verksamheter så långt som möjligt sker längs den nordsydliga vägstrukturen med bibehållandet av höjdryggar och åkerholmar, stengärdesgårdar, gamla lövträd m.m.

Samtliga nybyggnadsalternativ

I samtliga av de studerade alternativen föreslås en trafi kplats anläggas i anslutning till Lösen.

Denna kommer att medföra intrång i åkermark från ramper, lokalvägnätssystem samt gång- och cykelvägar. I anslutning till Lösen expanderar vägrummet i och med den nya trafi kplatsen, jämfört med idag, men skadan bedöms redan vara skedd genom den nuvarande vägen som skiljer bebyggelsen norr om kyrkan från den södra. Konsekvenserna för landskapsbilden

bedöms som små.

Samtliga alternativ passerar även Ådalen, norr om Jämjö, i samma sträckning. Den nya vägen går i det delvis öppna och kuperade landskapet ömsom med bank och ömsom skärning. Ådalens ravin gör att en bro måste uppföras för att vägen skall kunna passera över området. Bron med-för ett intrång i landskapet, men ger samtidigt vackra utblickar för trafi kanten över det karakte-ristiska landskapet. Den nya vägen bedöms bli ett dominerande element i de öppnare delarna, men inom skogsområdena stör inte vägen på samma sätt, då vegetationen minskar det domi-nerande intrycket. Genom portar och broar kan kontakten med skogen norr om den nya vägens sträckning bibehållas.

Studerade alternativ medför att en del fastighe-ter behöver bullerskyddas. Att skärma buller i det mer eller mindre öppna landskapet är generellt svårt att göra på ett naturligt sätt. Ett redskap är att så långt som möjligt arbeta med vägprofi len i arbetsplaneskedet. Bullerskyddsåtgärder kan påverka den lokala karaktären och utestänger eventuella utblickar. Det är viktigt att nya buller-skärmar anpassas till den befi ntliga bebyggelsen och att den ges en variation på långa sträckor samtidigt som den skall ha ett enhetligt utse-ende. För alternativen föreslås planterade buller-7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - LANDSKAPSBILD

7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - LANDSKAPSBILD

Nuvarande E22 vid Rosenhill.

vallar eller kombinationer vallar och skärmar. Om utrymme inte fi nns för vallar, bör skärmar av glas övervägas i de öppnare partierna för att inte ute-stänga vyer över natur- och jordbrukslandskap, medan träskärmar kan användas i skogsområ-den. Skärmarna skall ha en enhetlig karaktär på långa sträckor. Det fi nns även möjligheter att lösa problemen vid de enskilda fastigheterna med exempelvis bullerskärm vid uteplats. Detta vore att föredra vid de platser som är känsligast, exempelvis vid ”Bygatan”. Utöver det kan andra bullerskyddsåtgärder erfordras på fastigheter till exempel fönsteråtgärder och/eller skyddade uteplatser.

Alternativ 1

I alternativ 1 följer befi ntlig E22 fram till Duve-rum. Alternativet innebär dock förändringar i

Perspektiv avseende föreslagen utformning av alternativ 1 i anslutning till Rosenhill.

plan och profi l jämfört med nuvarande E22. I alternativet föreslås även att sektionen breddas.

Breddningen samt en mindre del av det pla-nerade lokalvägnätet kommer att medföra ett visst intrång i åkermark, men intrånget bedöms bli begränsat och bestå till största delen av rent arealbortfall. Brukningen av marken kommer inte att försvåras.

I det västra anslutningsalternativet till förbifart Jämjö föreslås en trafi kplats i anslutning till Rosenhill/Vallby. Denna föreslås vara belägen i en öppen dalsänka. Trots att landskapet är öppet ger dalsänkan ett bra stöd i landskapet genom omgivande marknivåer att trafi kplatsen inte bedöms bli dominant i landskapet. Alternativet föreslås gå öster om Rosenhill/Vallby för att vika av norrut i en skärning genom det lokala rekrea-tionsområdet vid Vallby. Vägen kommer sedan att gå via en bank i det öppna åkerlandskapet för att sedan väster om Byvägen gå in i en skärning mot skogsområdet i norr. Den nya vägen medför en förändring i det öppna landskapet. Alterna-tivet parerar dock det gamla kulturhistoriska landskapet vid Byvägen i Duverum. De negativa konsekvenserna bedöms som måttliga.

I det östra anslutningsalternativet till förbifart Jämjö föreslås en trafi kplats öster om Vallby.

Denna bedöms väl så strategiskt placerad som trafi kplatsen i det andra anslutningsalternativet.

Detta läge bedöms vara relativt lätt att anpassa då landskapet vid ”Vallby backe” är kuperat och trafi kplatsen relativt väl kan anpassas till terräng-en. Trafi kplatsen bedöms ändå medföra påtag-liga förändringar på landskapsbilden. De närlig-gande fastigheterna får trafi kplatsens lokalvägar relativt nära.

I det östra anslutningsalternativet till förbifart Jämjö går E22 relativt lågt för att efter trafi kplat-sen öster om Vallby börja stiga för att gå på hög bank över åkermark för att passera över Bygatan i en markant skärning. Intrånget i Bygatan med-för att det kulturhistoriska sambandet längs med vägen bryts och mister sitt helhetsvärde. Den nya vägen bedöms medföra en kraftig barriär och konsekvenserna bedöms som mycket stora.

Sammanfattningsvis kan sägas att alternativ 1 sammantaget ger en liten påverkan på land-skapsbilden fram till Vallby, då alternativen till stor del går i befi ntlig sträckning. Inga intrång sker i det gamla viktiga vägnätet som går i nord-sydlig riktning mot E22. Efter Vallby föreslås ny sträckning, där svårigheten ligger i att minska intrånget i de kulturhistoriska sambanden. Det västra anslutningsalternativet till förbifart Jämjö 7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - LANDSKAPSBILD

är dock att föredra framför det östra anslutnings-alternativet, då detta medför intrång i Bygatan, som bedöms medföra mycket stora negativa konsekvenser.

Alternativ 2

Alternativet går delvis i början vid Lösen på den gamla järnvägsbanken, vilket ger ett naturligt intryck i landskapet. Vägen bedöms synas över det öppna landskapet, men tar stöd i befi ntliga höjder och vegetation, vilket mildrar vägens intryck åtskilligt.

Den föreslagna vägsträckningen föreslås delvis gå parallellt med befi ntlig E22, vilket medför att två stora vägområden ligger relativt tätt. Detta gör att vägområdet blir brett och dominant i landskapet. Impedimentmark uppstår även mel-lan de två vägområdena.

I anslutning till Ramdala föreslås en trafi kplats.

Denna ligger på den fl acka åkermarken i en dalsänka. Visst naturligt stöd ges i landskapet.

Trafi kplatsen bedöms bli dominant.

Mellan Ramdala och Duverum löper alternativ 2 med en låg profi l som följer åkermarkens lutning över åkerlandskapet. Vägen kommer att medföra en påtaglig förändring och kommer att synas väl i landskapet. Vägen bedöms bli ett dominerande element och medför en uppdelning av

land-Nuvarande utformning av E22 vid Ramdala.

7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - LANDSKAPSBILD

skapet med visuell barriärverkan. Alternativet medför inget intrång i den gamla kulturhistoris-ka miljön längs med Bygatan i Duverum. Mycket åkermark kommer att tas i anspråk, men bedöms inte försvåra brukningsmöjligheterna. De negati-va konsekvenserna kommer att till största delen röra sig av rent arealbortfall.

Konsekvenserna för landskapet i alternativ 2 bedöms som stora.

Pesrpektiv avseende föreslagen utformning av alternativ 2 i anslutning till Ramdala.

Alternativ 3

Alternativet går till största delen i skogskanten och får stöd i landskapet genom skogsgränsen, samt höjder och vegetation. På några platser måste broar uppföras. Alternativet kommer att medföra en mycket stor och markant skärning i en kulle strax norr om Lösen som kommer att innebära en påtaglig exponering i landskapet.

Strax väster om Jämjö föreslås tre olika varianter på anslutningsalternativ mellan nuvarande E22 och ny sträckning. Det västra alternativet medför att en väg måste anläggas längs med åkermar-ken. Stor skärning blir aktuell i ett höjdparti nordväst om Bygatan i Duverum. Intrång und-viks dock i Bygatan.

Nuvarande situation vid Duverum. Perspektiv avseende föreslagen utformning av alternativ 3, anslutning till Duverum, samt det östra anslutningsalternati-vet i alternativ 1.

7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - LANDSKAPSBILD

Möjliga skadeförebyggande

In document 7.1 Syfte och process (Page 35-44)

Related documents